Millaisessa asuinympäristössä asuisit, jos asumisen hinta otettaisiin pois yhtälöstä?

Asumisen hinta vaikuttaa melko paljon asuinpaikan valintaan. Esittämäni kysymys ei siten heijastele kovinkaan hyvin todellisuutta. Esitin tämän kysymyksen vain pohtiakseni, mitä ihmiset oikeasti asumisessaan arvostavat ja missä he haluaisivat asua. Omakotitalo isolla tontilla Helsingin keskustassa meren rannalla ei ole tietysti todellisuutta. Mutta jos olisi, niin asuisiko ihminen kuitenkin mieluummin meren rannalla jossain muualla vai ihan vain kerrostalossa jossain lähiössä?

Missä väki sitten haluaa asua? En väitäkään tietäväni kaikkien ihmisten preferenssejä asumisen suhteen. Jotkut ovat tyytyväisiä pienessä yksiössä, kun taas toisille ei kelpaa kuin iso omakotitalo. Mediakin kertoo, että suomalaiset asuvat ahtaasti. Jotkut voivat ihan hyvin asua moottoritien varressa. Toiset kaipaavat luontoa ympärilleen. Kaikkien on päästävä ainakin ruokakauppaan ja erilaisia palveluja tarvitsee myös elämän varrella.

Moni on muuttanut luultavasti halvemman asumisen perässä paikkoihin, joissa on käytännössä riippuvainen autosta. Nyt tarjoankin heille kuvitteellista mahdollista muuttaa samanlaiseen asuntoon Helsingin keskustan tuntumaan. Onko autolla ajaminen niin mukavaa, että haluaa välttämättä asua kaukana kaikesta? Me ihmiset olemme välillä outoja ja teemme asioita tavoilla, joita emme oikein ymmärrä itsekään.

Joku saattaa sanoa, että arvostaa rauhallista asuinympäristöä, jossa luonto on lähellä. Mikä tämän rauhan rikkoo? Moni varmaa ajattelee, että oma asuinlähiö on rauhallinen, mutta mikä tekee Helsingin keskustasta yhtään sen enempää rauhattoman? Ehkä liikenne? Suomalaisissa on jonkin verran erakkoluonnetta, joten ymmärrän niitäkin, jotka käytännössä haluavat asua metsän keskellä.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu