Mitä jos melutaso auton sisällä olisi samaa tasoa kuin sen ulkopuolella?

Automatkustamisesta yritetään tehdä mahdollisimman viihtyisää luomalla matkustamon ympärille tehokkaasti ääntä eristävä kuori. Matkanteko sujuu hiljaisuudessa kovissakin nopeuksissa. Tuossa hiljaisuudessa kovin moni ei tule ajatelleeksi, että auto on sen ulkopuolella oleville hiljainen vain hyvin alhaisissa nopeuksissa. Auton tuottama melu katsotaan ihan normaaliksi. Eettinen periaate, että mitä vain voi tehdä, kunhan siitä ei aiheudu haittaa muille, ei oikein toteudu liikenteen metelin suhteen.

Tästä päästäänkin otsikossa esittämääni hieman outoon kysymykseen. Autoilija saisi mietittäväkseen, missä määrin on valmis kestämään autosta lähtevää meteliä. Jos ajaa satasta, niin melutaso on jo hyvin epämiellyttävä. Paljon yli viittä kymppiä ei viitsisi ajaa pidempiä matkoja.  Jotkut turvautuisivat kuulosuojaimiin, jolloin sitä haluttaisiin säästyä itse aiheutetulta meteliltä, ja antaa muiden kärsiä.

Kirjoitin autojen tuottamasta metelistä, mutta sama pätee moottoripyöriin ja mopoihin. Minulle on jäänyt mieleen eräs Ducati-merkkisellä moottoripyörällä ajava entinen työkaveri, joka kesäaikaan arkiaamuisin kuuden jälkeen herätteli Töölön asukkaita lähtiessään töihin. Hänellä itsellään oli kypärän antaman äänieristyksen lisäksi vielä korvissa korvatulpat.

Varsinkin pääkaupunkiseudulla asuvat ihmiset ovat alkaneet tottua siihen, että liikenteen aiheuttama meteli on ihan normaalia. Mutta mitä jos kärsii liikennemelusta? Onko pakko muuttaa kauaksi kaupungista hiljaisuuden toivossa? Vai onko vain pysyttävä sisällä ikkunat aina suljettuina ja eristäytyä ulkomaailmasta?

Moni muuttaakin luonnon keskelle asumaan ja nauttimaan hijaisuudesta, ja sitten ajaa kaupunkiin töihin kovassa kiireessä, vieden kaupungissa asuvilta pienen palasen hiljaisuutta.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu