Odota jalankulkijana valon vaihtumista, kunnes kaikki autot ovat menneet

Suoralla tienpätkällä on toisinaan suojatien kohdalla liikennevalot, joissa on säädöt pielessä.

Liikennevalojen tehtävänä on mahdollistaa tien ylittäminen turvallisesti. Jos autoja ei ole suojatien lähellä eikä lähestymässä sitä, niin valot vaihtuvat lähes heti vihreäksi kevyelle liikenteelle napin painamisen jälkeen. Tässä tapauksessa ei liikennevaloja oikeastaan edes tarvittaisi.

Kun taas autoja on suojatien lähellä tai lähestymässä sitä, niin liikennevalot pysyvät punaisena kevyelle liikenteelle, kunnes kaikki autot ovat menneet, tai vaihtuvat vasta pitkän odotusajan jälkeen. Jos liikennevalot vaihtuvat vasta kun kaikki autot ovat menneet, niin ei niitä liikennevaloja oikeastaan edes tarvittaisi.

Mikäli valojen vaihtumista joutuu odottamaan pitkään, niin se on selkeä viesti, että autojen sujuva kulku koetaan tärkeämmäksi. Eikö lähtökohtana pitäisi olla, että jokainen tienkäyttäjä on yhtä tärkeä. Toisinaan on tullut kuultua sekin väite, että autojen pysäyttely turhaan lisää päästöjä. Pitäähän tämä tavallaan paikkansa. Tässä vain saattaa unohtua, että kävelijä tai pyöräilijä ei tuota näitä päästöjä ollenkaan. Ehkä auto on jäänyt kokonaan valmistamatta.

Auton ratissa voin usein seurata tilannetta, jossa jalankulkija joutuu jäämään odottamaan valojen vaihtumista pidemmäksi aikaa. Minä auton sisällä olin tärkeämpi kuin tuo jalankulkija. Pitäisikö tuntea ylpeyttä vai hävetä? Ei varmaan kumpaakaan.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu