Odota jalankulkijana valon vaihtumista, kunnes kaikki autot ovat menneet
Suoralla tienpätkällä on toisinaan suojatien kohdalla liikennevalot, joissa on säädöt pielessä.
Liikennevalojen tehtävänä on mahdollistaa tien ylittäminen turvallisesti. Jos autoja ei ole suojatien lähellä eikä lähestymässä sitä, niin valot vaihtuvat lähes heti vihreäksi kevyelle liikenteelle napin painamisen jälkeen. Tässä tapauksessa ei liikennevaloja oikeastaan edes tarvittaisi.
Kun taas autoja on suojatien lähellä tai lähestymässä sitä, niin liikennevalot pysyvät punaisena kevyelle liikenteelle, kunnes kaikki autot ovat menneet, tai vaihtuvat vasta pitkän odotusajan jälkeen. Jos liikennevalot vaihtuvat vasta kun kaikki autot ovat menneet, niin ei niitä liikennevaloja oikeastaan edes tarvittaisi.
Mikäli valojen vaihtumista joutuu odottamaan pitkään, niin se on selkeä viesti, että autojen sujuva kulku koetaan tärkeämmäksi. Eikö lähtökohtana pitäisi olla, että jokainen tienkäyttäjä on yhtä tärkeä. Toisinaan on tullut kuultua sekin väite, että autojen pysäyttely turhaan lisää päästöjä. Pitäähän tämä tavallaan paikkansa. Tässä vain saattaa unohtua, että kävelijä tai pyöräilijä ei tuota näitä päästöjä ollenkaan. Ehkä auto on jäänyt kokonaan valmistamatta.
Auton ratissa voin usein seurata tilannetta, jossa jalankulkija joutuu jäämään odottamaan valojen vaihtumista pidemmäksi aikaa. Minä auton sisällä olin tärkeämpi kuin tuo jalankulkija. Pitäisikö tuntea ylpeyttä vai hävetä? Ei varmaan kumpaakaan.
Kun ajaa autolla tai raskaalla ajoneuvolla, tulee sen olla niin hyvin perusteltua, että etuoikeus on samalla, liikkumiseen kuuluva asia.
Hyvää tässä järjestelyssä on luonnollisen mukainen turvallisuus, ts se väistää, jolle käy kolarissa heikoiten. Vaikka on kohteliasta ja huomaavaista autoilijana huolehtia heikommista, kaikki ei niin tee, ja tässä voi hyvää tahtoa osoittamalla, kalastella onnettomuutta jatkoon.
Väistäminen kevyille on muutenkin helpompaa kuin autoille, etenkin jos reittejä voi vaihtaa autoliikenteen mukaisesti, ettei ne pysähdy turhaan.
Seuraus on, että ketkä autoa tarvitsevat, voivat suoriutua liikenteestä sujuvasti. Myös tärkeät ajot hoituvat paremmin, jos toisaalta autoilu vaatisi vähän perustetta taakse, jolloin sujuvuus lisääntyisi autojen vähäisemmän määrän vuoksikin.
Selkeässä etuajo-oikeudessa on minusta se hyvä puoli, että leveitä katuja voisi ylittää etappi kerrallaan. Jos vilkkaasti liikennöityä katua ylittää pahan autovirran yhteydessä, ja jalankulkua varten tarvitsee iskeä joka väylä samanaikaisesti tukkoon… ei oikein järkevältä vaikuta, eikä turvalliseltakaan.
Normaali sujuvuus on mielestäni turvallisuuteen kuuluvaa. Epäluonnolliset liikenneratkaisut aiheuttavat riskejä.
Ilmoita asiaton viesti
Jalankulkijan asema on äärimmäisen helppo ja turvallinen, kun ei noudata liikennesääntöjä eikä luota niihin yhtään.
Kun katsoo eteensä ja ympärilleen, on mahdotonta joutua auton alle. Vahinkoja käy vain puusilmille ja kävellessään kännyä räplääville.
Darwinin lait karsivat väestöä kuten pitääkin luonnossa olla.
Ilmoita asiaton viesti
Loput, kuten Pukinmäen 11v. tytön, hoitaa paska tsägä.
Ilmoita asiaton viesti