Ovatko grynderit suomalaisen modernin arkkitehtuurin parhaita asiantuntijoita?

Suomalaisessa modernissa arkkitehtuurissa keskitytään yksittäisiin rakennuksiin, esimerkiksi Helsingin keskustakirjasto Oodiin. Paremman käsityksen arkkitehtuurista saa mielestäni kuitenkin kiertelemällä ihan tavallisilla viimeisten vuosikymmenien tai viime vuosien aikana rakennetuilla asuinalueilla. Jonkun yksittäisen tunnetun arkkitehdin suunnittelemat rakennukset ovat vain pieniä täpliä kaiken muun rakennusmassan keskellä.

Kukaan ei tietääkseni asu Oodissa, mutta Helsingin Jätkäsaaressa, Vuosaaressa tai Jakomäessä asuu kymmeniä tuhansia ihmisiä. Suomalainen moderni arkkitehtuuri muodostuu siis ihan tavallisista asuinalueista, joiden rakennukset infrastruktuurin kanssa mahdollisesti muodostavat viihtyisän asuinalueen.

Vaikka arkkitehdit pääosin suunnittelevatkin rakennusten ulkoasut ja tilat, niin varsinkin gryndituotannossa, eli kun rakennusyhtiö rakentaa ostamalleen tontilleen rakennuksen, rakennusyhtiöt voivat vaikuttaa merkittävästi rakennusten arkkitehtuuriin. Viime vuosina noin puolet gryndituotannon asunnoista on päätynyt asuntosijoittajille, joten asuntosijoittajatkin vaikuttavat siihen, millaista rakennuskantaa Suomessa luodaan.

Jokainen voi ihan itse muodostaa käsityksensä suomalaisesta rakennetusta ympäristöstä ja arkkitehtuurista, ihan vain havainnoimalla ympäristöä. Toisinaan ajattelen, että osa suomalaisista ei edes välitä kauniista rakennuksista ja viihtyisästä asuinympäristöstä. Moottoritien varteenkin voi huoletta rakentaa, sillä asunnoille on silti ottajansa.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu