Pääkaupunkiseutukaan ei välttämättä ole samaa työssäkäyntialuetta joukkoliikenteen käyttäjille

Tunnin junista puhutaan jälleen. Turusta ja Tampereelta pitäisi päästä Helsinkiin tunnissa töihin. Kuinka paljon tämänkaltaisia ihmisiä oikeasti on? Joitakin tuhansia? Näistä kalliista ratainvestoinneista puhuttaessa unohdetaan se karu tosiasia, ettei koko pääkaupunkiseutukaan ole samaa työssäkäyntialuetta kaikille joukkoliikenteen käyttäjille. Autolla kyllä pääsee alle tunnissa mihin tahansa kehä III:n sisäpuolella, jos ei ole pahempia ruuhkia.

Bussilla työmatka yhteen suuntaan voi hyvin kestää puolitoista tuntia, kun sama matka autolla taittuu puolessa tunnissa. Tällöin pitää miettiä, kannattaako työtä ottaa vastaan, jos matkoihin kuluu kolme tuntia päivässä ja henkinen rasitus matkustamisesta siihen päälle.

Pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Espoo ja Vantaa) ja HSL:n pitäisi vihdoin tajuta tarjota kattavia nopeita joukkoliikenteen yhteyksiä kaikille käyttäjille. On turha kuvitella, että muutamat junalinjat ja metro hoitavat asian. Bussiliikenteen runkolinjoja en laske kuuluvaksi nopeisiin yhteyksiin, sillä eivät ne ole nopeita.

Autoliikenne keskittyy Länsiväylälle, Turunväylälle, Vihdintielle, Hämeenlinnanväylälle, Tuusulanväylälle, Lahdenväylälle, Porvoonväylälle sekä tietysti kolmelle kehätielle. Ne ovat siis ihmisten luonnollisia kulkuväyliä, ja taatusti nopeita sellaisia. Busseja ei näistä kuudella väylällä pahemmin kulje pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta. Suuri osa busseista kiertelee hitaita reittejä, jotta kenenkään ei tarvitsisi kävellä bussipysäkiltä kotiin yhtään pidempää matkaa. Ja moni bussilinja vie vain juna-asemalle, josta lähtee juna ihan väärään suuntaan.

Miltä tuntuisi kymmenen minuutin kävelymatka, jos busseissa istumisesta lähtisi puoli tuntia pois ihan yhdensuuntaisella matkalla?  Bussiliikenteen pitäisi muodostaa kattava liikenneverkosto pääväylille. Matka-ajoista voisi näin ihan hyvin tipahtaa päivässä pois tunti jos kaksikin, kunhan vaan jaksaa kävellä tai pyöräillä hieman enemmän, jotta pääsee kotoa ja työpaikalta bussipysäkille. Tällöin ei tarvitsisi miettiä, että onko työpaikalle mahdollista päästä järkevässä ajassa, ja voisi ottaa vastaan minkä tahansa työpaikan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu