Paljonko maksaa asunto tässä talossa?

Kerrostaloasuntojen hintojen vaihtelu on huimaa sijainnista riippuen.  Kuvan kaltaisia 1970-vaihteessa rakennettuja taloja löytyy varmasti eri puolilta Suomea. Oikotien ilmoituksen ensimmäisen kerroksen asunnon pinta-ala on 86,5 neliömetriä. Kyse on siis varsin suuresta kerrostaloasunnosta. Taantuvassa pikkukaupungissa asunnon voisi saada suurin piirtein uuden auton hinnalla, kun taas maamme suurimpien kaupunkien keskustojen lähettyvillä hinta voi taas tuntua täysin järjettömän korkealta.

Talon ulkonäöllä ei ole asunnon hintaan kovinkaan paljon vaikutusta, sillä suurin vaikutus on sijainnilla ja asuinalueen yleisellä houkuttelevuudella. Jo siirtyminen samalla kaupunkialueella linnuntietä kymmenen kilometrin päähän voi napsaista asunnon hinnasta parhaimmillaan pois yli 300 000 euroa.

Sitä voisi ehkä miettiä, kuinka monta tuntia joutuisi tekemään töitä maksaakseen tuon 300 tuhannen euron erotuksen. Jos palkasta jäisi verojen jälkeen käteen esimerkiksi 20 euroa jokaisesta tehdystä tunnista, niin tuon summan kattamiseksi pitäisi tehdä töitä 15 tuhatta tuntia, eli normaalilla työmäärällä noin 10 vuotta. Toisaalta työmatkoissa säästetty päivittäinen tunti merkitsee 10 vuodessa reilun kahden tuhannen tunnin aikasäästöä.

Kumpi vaihtoehto siis kannattaisi valita? Sopivilla asuntopäätöksillä saa yhdellä kertaa kummatkin. Suurella osalla ihmisistä ei ole kuin yksi vaihtoehto, eli valita edullisempi kohde. Ja osalle asunnon ostaminen on liian kallista kasvavan kaupungialueen kaikista edullisimmillakin alueilla.

Ehkä parasta mitä vanhempi voi antaa lapselleen on rakkauden ohella aika. Kallis kerrostaloasunto ei takaa hyvää tulevaisuutta lapselle, varsinkin kun se sijaitsee yhtä rumassa talossa kuin tuhannet paljon edullisemmat asunnot.

Monet ihmiset sanovat arvostavansa rauhallista asuinympäristöä. Varsin rauhallista on toistaiseksi lähes kaikkialla, vaikka media yrittääkin uutisoinnellaan väittää muuta. Jos jokin asia oikeasti tuhoaa rauhallisuutta ja turvallisuutta, niin se on luultavasti vilkas autoliikenne.

Sanottakoon nyt vielä, että kuvan kerrostalossa olevasta 86,5 neliömetrin asunnosta pyydetään Oikotiellä 569 000 euroa.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu