Peruskoulupohjallakin pitäisi voida selvitä työelämässä

Suomessa arvostetaan koulutusta, varsinkin maan johdossa. Tämä arvostus vain tuntuu keskittyvän korkeakoulutukseen. Ammattikoulutuskaan ei saa osakseen arvostusta, ainakaan viime hallituskauden leikkausten tai sen perusteella, että korkeakoulutettujen osuutta halutaan nostaa 50 prosenttiin.

Kuitenkin on lukuisia työtehtäviä, joihin ei tarvita edes ammattikoulutusta, kun työtehtävät voi oppia työtä tehdessä. Jos työtehtävät voi oppia työn kautta, niin muodollisen koulutuksen järjestäminen oppilaitoksessa on koulutusresurssien tuhlausta.

Mitä siis vaadittaisiin siihen, että työelämään voisi siirtyä peruskoulupohjalla? Taito lukea ja laskea tulevat ensimmäisenä mieleen. Lisäksi ihan tavallisten käytöstapojen olisi syytä olla kunnossa. Sopivasti oma-aloitteisuutta, itseluottamusta ja kiinnostusta työtehtäviä kohtaan tarvitaan myös. Jos lisäksi on motivaatiota oppia uutta ja tulla hyväksi omassa työssään, niin voi päästä työuralla hyvinkin pitkälle, kunhan yhteiskunta ja työelämä antavat siihen mahdollisuuden.

Toki alaikäisyys rajoittaa alkuun joidenkin töiden tekemistä. Todennäköisesti joidenkin kurssien tai koulutusten suorittaminen tulee eteen jossain vaiheessa, mutta siinä on eroa vuosia kestävään tutkinnon suorittamiseen. Nuoren luulisi menevän mielellään kurssille oppimaan taitoja, joita tietää oikeasti tarvitsevansa.

Älkäämme siis turhaan vaadi täysi-ikäisyyttä ja toisen asteen koulutuksen suorittamista, jos nuori haluaa tehdä töitä. 16-vuotiaalla peruskoulun päättävällä on taatusti monenlaisia kykyjä töissä menestyäkseen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu