Purkki lapsen kaivamaa mica-jauhetta syntymäpäivälahjaksi

Pienessä purkissa on vaaleanpunaista kiiltelevää mica-jauhetta, jota voisi käyttää saippuan valmistuksessa, kosmetiikkatuotteissa, taiteessa ja monessa muussa käyttötarkoituksessa. Sehän on loistava lahja vaatteista, meikeistä ja taiteesta kiinnostuneelle nuorelle tytölle.

En ollut koskaan aikaisemmin kuullutkaan mica-jauheesta tai yleisemmin micasta, jota käytetään eri muodoissa hyvin laaja-alaisesti länsimaailmassa, muun muassa autojen maalaamisessa, elektroniikassa, rakennusteollisuudessa ja kosmetiikassa.

Suurin mica-mineraalien tuottaja maailmassa on Intia. Kaivokset sijaitsevat maan köyhässä itäisessä osassa, jossa köyhyyden runtelemilla alueilla lapsityövoiman käyttö on tavallista. Muutosta parempaan on onneksi tapahtunut. Vastuullistakin tuotantoa on olemassa, kuten Suomessa esimerkiksi Ruohonjuuri tuo verkkosivuillaan esiin. Vastuullista tuotantoa edistämään on maailmalla perustettu Responsible Mica Initiative, RMI. Kosmetiikkateollisuus on ollut asiasta paljon kiinnostuneempi kuin esimerkiksi auto- tai elektroniikkateollisuus.

Purkkini mica-jauhe on Intiasta, mikä ei ole mikään yllätys. Minun on kuitenkin melko mahdotonta selvittää, onko mica tuotettu vastuullisesti ilman lapsityövoiman käyttöä. Mahdollisesti olisin siis antamassa tytölle syntymäpäivälahjaksi alle 10-vuotiaan tytön kaivamaa micaa.

Jos sitä haluaa toimia kaikkien tuotehankintojen suhteen eettisesti, niin kuluttamisesta tulee melko lailla hankalaa. Helpointa on sulkea silmät liialta tiedolta ja olla välittämättä, vaikka ei pitäisi. Onneksi ainakin kosmetiikkatuotteiden käyttöni on hyvin vähäistä. Entä millaisissa oloissa urheilukenkäni on valmistettu? En tiedä.

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu