Puu vain haihtuu savuna ilmaan hiilidioksidipäästöjä tuottamatta

Puupolttoaineilla katetaan noin neljännes Suomen energiankulutuksesta. Metsäteollisuudessa syntyy paljon puuta erilaisina jätevirtoina, jota voidaan hyödyntää energiantuotannossa. On aivan erinomaista, että energiantuotannossa hyödynnetään raaka-ainetta, joka oli jo olemassa. Yhtäkään puuta ei kaadeta puhtaasti energiantuotantoa varten. Puupolttoaineilla voidaan siis korvata esimerkiksi kivihiilen käyttöä. Tosin, ilman metsäteollisuutta, ei puuenergian tuotantoonkaan olisi mahdollisuuksia.

Minulle on aina opetettu, että puuta polttaessa syntyy hiilidioksidia. Onkin merkillistä, että valtion hiilidioksidipäästöihin ei lasketa mukaan puun polttamisesta aiheutuvia päästöjä. Sen ajatellaan olevan uusiutuvaa energiaa, ja niinhän se tietysti onkin. Parempi on toki käyttää puupellettejä tai hakkuutähteitä kuin esimerkiksi kivihiiltä.

Kasvava metsä sitoo hiiltä itseensä, mutta eipä puu tiedä, onko sen käyttämä hiilidioksidi peräisin puupellettien vai öljyn polttamisesta. Hiilidioksidipäästöissä syntyy kuitenkin hyvin merkittävä ero, kun puuta voidaan polttaa näennäisesti päästöttömästi.

Jos haluttaisiin, niin teollisuudessa syntyvästä sahanpurusta voitaisiin varmasti jalostaa erilaisia puuperäisiä tuotteita, jolloin sahanpurun sisältämä hiili pysyisi oikeasti poissa taivaalta. Metsiin sitoutunutta hiiltä ajatellen olisi parasta, että metsä jätettäisiin kokonaan kaatamatta.

Jos metsäteollisuus kasvattaa merkittävästi hakkuita, niin myös jätevirtoja syntyy enemmän ja samalla saadaan lisää näennäisesti puhdasta energiaa. Tämä on vaarallinen ajattelumalli.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu