Rauhattomuutta ympäristöön pakkomielteisellä parvekkeiden rakentamisella
Parveke on selvitysten mukaan suomalaisille tärkeä asumisviihtyvyyteen vaikuttava seikka. Parvekkeen pitää olla tilava ja lasitettu, jotta siellä voidaan tehdä asioita ja viettää aikaa. Parvekkeiden sisustamiseen käytetään aikaa ja varoja. Minusta vain tuntuu, ettei suurin osa ihmisistä lopulta vietä kovinkaan paljon aikaa parvekkeella. Aika harvoin näkee ihmisiä parvekkeella, ainakaan kuvan kaltaisissa akvaarioissa. En toisaalta näe vanhempien rakennusten parvekkeen etuseinän taakse. Ehkä siellä nautiskellaan katseilta piilossa.
Parvekkeiden rakentaminen aina maksaa, joten on jossain määrin kyseenalaista rakentaa niitä pääosin ihan vain koristeeksi. Parvekkeella saattaa olla neliöitä enemmän kuin puolet asunnon neliöistä. Parvekkeesta ei koskaan makseta erikseen, joten harvat tietävät niiden rakentamisen kustannuksia. Jossain vaiheessa rakennuksen elinkaarta tulee eteen myös usein hintava parvekeremontti.
Me ihmiset emme välttämättä toimi mitenkään rationaalisesti. Teemme päätöksiä, jotka eivät välttämättä ole kovinkaan järkeviä. Vaikka parveketta ei käytettäisikään kovinkaan paljon, niin se pitää silti olla. Monet eivät halua asuntoa ilman parveketta. Niinpä parveke rakennetaan usein pieneen yksiöönkin. Ja pieniä yksiöitä ja kaksioita rakennettiin oikein urakalla vielä pari vuotta sitten.
Jos rakennuksessa on paljon pieniä asuntoja, niin parvekkeitakin on suuri määrä. Ja parvekkeiden pitää olla myös tilavia, joten koko julkisivu (ainakin yhteen suuntaan) on pelkkää parveketta, kuten kuvassa. Jokainen sisustaa parvekkeensa omalla tavallaan, minkä seurauksena julkisivuista tulee rauhattomia. Mielestäni lasinen julkisivu ei muutenkaan ole mitenkään erityisen kaunis.
Seuraavaan puoleen vuoteen parvekkeita ei käytetä sitäkään vähää. Jos ulkona on kylmä, niin kylmä on parvekkeellakin. Vain tupakoiden sytyttelijät käyvät säännöllisesti piipahtamassa parvekkeella. Ehkä siis parvekkeita pitäisi rakentaa vähän harkitummin, eikä paisuttaa niitä tarpeettoman suuriksi. Jos asukas tietäisi parvekkeen osuuden asunnon hinnassa, niin ehkä asiaa tulisi mietittyä vähän enemmän.
Pääsyynä tämän blogin kirjoittamiseen oli kuitenkin se, että pelkkää parveketta olevat julkisivut ovat mielestäni hyvin rauhattomia ja rumia. Vai lepääkö mieli maisemassa, joka on kuin kuvassa?
Tuo mainitsemasi tupakointi lienee yksi painavimpia syitä parvekkeellisten asuntojen prefereeraamiseen ainakin vuokramarkkinoilla. Mutta myös muutoin.
Uskon kuitenkin, että useimmat asukkaat mieltävät parvekkeen joka tapauksessa eräänlaiseksi henkireiäksi nykyaikaisissa kerrostaloissa, Jos ajatellaan Helsingin kantakaupungin Jugend-linnoja erkkereineen, korkeine huoneineen ja avarine asuinpinta-aloineen, niin silloin se ei ole niin oleellista.
Ilmoita asiaton viesti
Tupakointikieltoja on jo asetettu kerrostaloissa. Yleensähän se on niin, että yhden tupakoitsijan takia muut asukkaat eivät enää koekaan parveketta niin paljon henkireikänä.
On kyllä totta, että parveke on usein asunnossa ainoa paikka, jossa voi saada jonkinlaisen yhteyden ulkoilmaan, sillä avattavista tuuletusikkunoista ei välttämättä edes näe ulos ikkunasäleikköjen takia.
Ilmoita asiaton viesti
En kyllä välty ajatukselta, että parvekkeiden lasituksista talotyhtiö maksaa pitkän pennin kun on tarkistettava säännöllisesti lasituksien kunto.
”
Kuinka pitkä parvekelasien käyttöikä on?
Jos parvekelaseja huolletaan hyvin, niiden käyttöikä voi olla peräti 30 vuotta. Hyvä huoltoväli on noin 5 vuotta, jossa parvekelasien kuluvia osia, kuten saranoita ja tiivisteitä voidellaan sekä tarvittaessa vaihdetaan uusiin.
”
https://urakkadiili.fi/parvekelasitus-hinta
Ilmoita asiaton viesti