Rokottamattomat eivät voi käydä koulua

”Pysäyttäkää tuo lapsi, hän on rokottamaton.”

Ihan ohimennen vilkaisin, mitä tuloksia google antaa rokottamattomien koulunkäynnistä koronan aikana. Yhdessä BBC:n uutisessa todetaan, että Kiinassa lapset eivät voisi aloittaa koulunkäyntiä syksyllä, mikäli koko lapsen perhe ei ole kokonaan rokotettu. Amerikassa rokottamattomien yliopisto-opiskelijoiden oikeuksia on rajoitettu ja rokottamattomia on erotettu. Nämä tiedot tulivat vastaan nopealla googlailulla. Asiaan pitäisi syventyä tarkemmin.

Suomessa ei ole vielä käyty keskustelua rokottamattomien opiskelijoiden oikeuksista, vaikka rokotettujen osuus alkaa olla 12-24 -vuotiailla jo varsin korkealla 70-80 -prosentin tasolla. Aletaanko suomalaisissa kouluissa kokea, että erityisesti rokottamattomat levittävät koronavirusta, ja estävät läsnäolollaan turvallisen koulunkäynnin? Voidaanko heidän oikeuksia alkaa rajoittaa niin kuin joissakin muissa maissa?

Tiedän varsin hyvin, että kouluissa on mahdotonta pitää kiinni turvaväleistä, eikä kasvomaskien teho välttämättä riitä. Koulumotivaatiosta voi hävitä viimeisetkin rippeet, jos joutuu pitämään maskia naamallaan koko päivän. Kaverin halaaminenkin on kiellettyä.

Toivon hartaasti, että Suomessa päättäjillä riittää järkeä tehdä viisaita päätöksiä. Ja jos ei järki riitä, niin silloin lainsäädäntö rajoittaa toimintaa. Olisi hirveää ajatellakaan, että rokottamaton terve lapsi ei saisi käydä koulua.

Jos näin kuitenkin kävisi, niin haluaisin ehdottomasti nähdä prosenttilukuja siitä, kuinka todennäköistä on, että yksittäinen terve rokottamaton lapsi tai nuori kantaa koronavirusta yhden koulupäivän aikana, mutta myös todennäköisyyden, että tämä henkilö levittää viruksen toiseen. Lisäksi vaatisin saada tietää nämä samat todennäköisyydet rokotetulle. Ei riitä, että todetaan riskin olevan kaksinkertainen tai jopa nelinkertainen rokottamattomien kohdalla.

Sairaana ei toki pidä mennä kouluun, oli kyse sitten mistä tahansa taudista. Kielto käydä koulua olisi toki paikallaan, jos tilanne olisi se, että rokottamaton terve lapsi tartuttaisi hyvin korkealla todennäköisyydellä koronaviruksen useampaan luokan oppilaaseen koulupäivän aikana.

 

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu