Sähköauto kuljettaa pääosin itseään

Yksi toteaa, että nyt heillä on kaksi hienoa sähköautoa pihallaan. Toinen toteaa siihen, että pihalla on ennemminkin 2000 kiloa akkua ja iso kasa metallia.

Liikenteeseen on tullut erilaisia sähköllä varustettuja kulkuneuvoja sähköautojen lisäksi. Parikymmentä kiloa painavassa sähköpotkulaudassa tai sähköpolkupyörässä ei ole mitään turhaa. Ne saisi helposti kulkemaan kaupunkialueella autojen kulkemia nopeuksia, mutta kovin turvatonta se olisi. Liikenteessä on pari sataa kiloa painavia sähkömoottoripyöriäkin, joiden muutamien satojen kilometrien toimintamatkaa olisi helppo pidentää suorituskyvystä tinkimällä. Vaihtoehtona näille kaikille ei tarvitsisi olla mahdollisesti yli kaksi tonniakin painava sähköauto.

Parin tonnin sähköauto kuljettaa lähinnä itseään, sillä kuljettajan paino on ehkä vain 5 prosenttia auton painosta, toisin kuin muiden yllä mainittujen sähköisten kulkuneuvojen kohdalla. Sähköauton painosta puolet saattaa muodostua vain akusta. Autoihin on muutenkin sisällytetty runsain mitoin auton arvoa ja turvallisuutta parantavia materiaaleja ja teknologioita, mikä näkyy sitten painossakin.

Sähköllä kulkeva varmasti alle 500 kiloa painava kevytversio autosta yhdelle tai kahdelle hengelle olisi helposti valmistettavissa. Kun autoon verrattuna hyvinkin vaarallisella moottoripyörällä ajokin on sallittua, niin miksei kehitetä ajoneuvoa, jonka päätarkoitus on kuljettaa ihminen paikasta toiseen, tarvittaessa maantienopeuksiakin. Turvallisuus liikenteessä on kuitenkin pitkälti kiinni siitä, mitä korvien välissä liikkuu ja kuinka itse lukee liikennettä. Eikä kaikki turvallisuutta parantava teknologia lisää painoa.

Autoteollisuudelle kaikesta turhasta riisuttu kevytversio autosta olisi kyllä pahin painajainen, mikäli sellainen saisi jalansijaa markkinoilla. Onhan se jo nähty, etteivät autojen hinnat ole juuri pudonneet, vaikka autoteollisuuden tuottavuuskehitys on ollut huimaa. Raaka-aineiden hinnat toki myös vaikuttavat. Väitän kuitenkin, että alle 500 kiloa painavien sähköautojen valmistaminen olisi täysin mahdollista. Ehkä kulkuvälineelle kuitenkin pitäisi keksiä joku uusi nimi, sillä auto näyttää siltä miltä näyttää, valmistajasta riippumatta.

 

+13

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu