EU:n puolustusturvallisuus keskitettävä Natolle

Venäjä on julkisuuteen toimittamillaan uhkavaatimuksilla ja presidentti Putinin lausumilla tehnyt erittäin selväksi sen, että EU ei ole taho, joka neuvottelee Venäjän kanssa turvallisuusasioista.

Venäjä ei myöskään neuvottele EU:hun tai sotilasliittoihin kuulumattomien maiden kanssa kun niiden asioista päätetään. Venäjän pääasiallisin neuvottelukumppani on USA ja hyvänä kakkosena tulee Nato.

Voidaan perustellusti kysyä, onko EU:lla mitään roolia kun sen turvallisuudesta päätetään. Niinistön mielestä pitäisi olla mutta Venäjä on eri mieltä presidenttimme kanssa. Kumman sana, Venäjän vai Niinistön, painaa enemmän jatkossa kun muun muassa Suomen turvallisuusasioista päätetään? EU on ollut hiljaa tai ainakaan sen ääni ei kuulu.

EU:n tulee lyödä nyrkkiä pöytään ja ottaa vihdoin sille kuuluva rooli kun Euroopan turvallisuudesta päätetään. Miten se tehdään? EU:n tulee järjestää pikainen kokous ja tehdä päätös siitä, että EU hoitaa alueensa puolustusturvallisuuden jatkossa vain Naton kautta. Kaikki Naton jäsenenä olevat maat saavat siten puolustusturvan  EU:n kautta. EU:n tulee selittää Lissabonin artikla 42.7 kuuluvaksi siten että se koskee puolustusturvallisuuden osalta vain Natoon kuuluvia EU:n jäsenmaita.

Käytännössä päätös ei loukkaisi Naton peruskirjaa ja se lopullisesti selkeyttäisi EU:n roolia puolustusturvallisuuden osalta. Puolustus jäsenmaita kohtaan hoidetaan siten jo valmiina olevan puolustusjärjestelmän ja – järjestön kautta. Se lopettaisi jatkuvan kitinän EU:n puolustuksen kehittämisestä ja olisi  taloudellisesti erittäin merkittävä päätös, koska luovuttaisiin ideasta rakentaa kahdenkertainen puolustusjärjestely.

EU:n päätös myös olisi solidaarinen sen jäsenvaltioita kohtaa. Jatkossa maat itse saavat demokraattisesti valita, haluavatko he sotilaallisessa kriisitilanteessa kollektiivista puolustusturvaa vai eivät. Suomen osalta se johtaisi siihen että se joutuisi lopulta päättämään mihin etupiiriin se todella haluaa kuulua.

En tiedä onko kukaan vielä esittänyt näin yksinkertaista ratkaisua EU:n puolustusturvallisuusasian ratkaisuksi mutta olkaa hyvät.

Hyvää Uutta vuotta.

+15
majuripasi
Hamina

Laskuvarjojoukkueen johtajakoulutuksen saanut, armeijassa ja poliisissa palvellut, vuodesta 2006 lakimiehenä toiminut yrittäjä, nykyisin myös sijoittaja. Asiat sanotaan niin kuin ne ovat, eikä kuten niiden pitäisi olla. Asiantuntijat, faktat ja todennäköisyydet ratkaisevat, älämölö, tunteet ja hyvä fiilis harvemmin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu