HS:n päätoimittaja Niemi osoitti säälittävää vastuunkantoa

Vuoden esimiespalkinnon voi jo nyt huoletta antaa HS:n päätoimittaja Kaius Niemelle, joka hylkäsi alaisensa tiukassa paikassa. HS:n päätoimittajan temppua voi verrata lähinnä säälittäväksi ja akkamaiseksi.

HS:n kolmelle toimittajalle luettiin tänään syytteet turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä. Päivän Hesarissa päätoimittaja Niemi ihmettelee syytteitä järkyttyneenä ja jättää kertomatta olleensa itsekin epäiltynä. On selvää jo Niemen itsensäkin lausumana, että toimittajien esimiehet ovat tienneet kyseenalaisesta julkaisusta etukäteen jutun merkittävyyden takia. Esimiehet eivät kuitenkaan saaneet syytteitä koska heidän osallisuudestaan jutun julkaisuun jäi riittävää epäselvyyttä. Syytetyt eivät olleet esitutkinnassa selvästikään halunneet kertoa esimiestensä tietoisuudesta mitään, mikä viittaa tarkoitukselliseen suojeluun. Jos juttu oli täysin normaalia ja läpinäkyvää journalismia, miksi toimittajat halusivat salata esimiestensä osuuden jutun teossa? Jokainen voi päätellä toimittajien käyttäytymisestä, oliko asioita sovittu ennalta.

Sitten se vuoden esimiespalkinto. Niemi päivittelee päivän Hesarissa alaistensa saamia syytteitä ja ihmettelee silmät pyöreinä, miksi esimiehet eivät saaneet syytteitä. Niemi jättää kertomatta että hän ja eräs toinen tutkinnassa ollut esimies olivat IL:n mukaan käyttäneet vaitiolo-oikeuttaan esitutkinnassa, eli he eivät olleet vastanneet poliisien heille esittämiin kysymyksiin. Herää jälleen kysymys, että jos kyse oli normijutusta, mikä esti päätoimittajia kertomasta jutunteon prosessista ja juttuun osallisten toiminnasta? Päätoimittajat ilmeisen selvästi välttyivät syytteiltä sillä että toimittajat vaikenivat esimiestensä osuudesta ja myös itse päätoimittajat olivat visusti vaiti kuulusteluissa. Muun muassa mafia ja ammattirikolliset toimivat vastaavalla tavalla. Nyt siis myös HS instituutiona. Silti, kaikesta huolimatta, Niemi hylkäsi alaisensa ja pelasti mieluummin oman nahkansa kuin olisi puolustanut juttuaan julkisesti. Itse en olisi kehdannut. Niemi on palkintonsa ansainnut.

Rikosprosessia jonkin verran tuntevana voin kertoa että rikoksesta epäillyn oikeuksiin kuuluu muun muassa se ettei kuulusteluissa tarvitse kertoa käytännössä mitään. Mutta käytännössä jo aivan tavalliset kansalaiset kertovat esitutkinnassa täysin avoimesti teoistaan, motiiveistaan ja muista osallisista. On silmiinpistävää että HS, joka julkisuudessa esiintyy oikeudenmukaisuuden ja avoimuuden airueena, lähtee salailemaan aivan normaalia jutuntekoa ja siihen osallistuneita toimittajia. Tässähän ei ole kyse ulkopuolisten lähteiden paljastamisesta. Onneksi olkoon HS.

Tässä ei oteta kantaa siihen miten syytteet lopulta menestyvät.

 

 

 

 

 

 

+6
majuripasi
Hamina

Laskuvarjojoukkueen johtajakoulutuksen saanut, armeijassa ja poliisissa palvellut, vuodesta 2006 lakimiehenä toiminut yrittäjä, nykyisin myös sijoittaja. Asiat sanotaan niin kuin ne ovat, eikä kuten niiden pitäisi olla. Asiantuntijat, faktat ja todennäköisyydet ratkaisevat, älämölö, tunteet ja hyvä fiilis harvemmin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu