Kazakstanin mellakat, Venäjän pahin pelko toteutumassa

Juuri kun Venäjä ehti uhota Ukrainan rajoilla ja tehdä lännelle uhkavaatimuksia, Kazakstanin tilanne saattaa muuttaa asetelman täysin. Venäjän pahimmat pelot ovat käymässä toteen.

Kuva Sergey Elkin

Putin voi joutua uransa surkeimman tilanteen eteen sitten sukellusvene Kurskin uppoamisen, eikä hän mahda tilanteelle mitään. Yritykset puuttua tilanteeseen sotilaallisesti voivat johtaa katastrofiin, jota hän ei millään lailla huomioinut kun alkoi ulista lännelle vaatimuksiaan.

Venäjä on aina pelännyt Kiinaa ja nyt pelkoon voi olla enemmän aihetta kuin aikoihin. Kazakstanissa on puhjennut väkivaltaisia mellakoita, jotka voivat johtaa paljon suurempaan katastrofiin kuin Neuvostoliiton kaatuminen aikanaan. Venäjä joutuu pelkäämään että mellakat leviävät muihinkin sen entisiin vasalleihin ja se tulee kalliiksi. Venäjä joutuu pelkäämään myös Kiinan reaktioita.

Kiina on viime vuosina ottanut paljon jalansijaa entisissä neuvostovaltioissa ja sen merkitys on niissä koko ajan kasvanut. Kiina on solminut kulttuuri- ja kauppasuhteita alueen valtioihin ja Venäjä on pikku hiljaa alkanut menettää niistä otettaan. Kiinalla on suuret intressit muun muassa Kazakstanissa eikä kaikkein vähiten energiataloudessa, jossa noin 5 % Kiinan tuomasta kaasusta tulee juuri Kazakstanista.

Putinia täytyy jollain tasolla riepoa Kiinan kasvava merkitys sen entisissä vasalleissa mutta erityisesti Kazakstanissa koska Kiina kilpailee Venäjän kanssa Kazakstanin markkinoista. Pahinta on, että Kiina on alkanut hiljattain muistuttaa Venäjää Kazakstanin ja Kiinan syvästä historiallisesta yhteydestä, aivan kuten Putin on tähän mennessä yrittänyt sitoa Ukrainaa Venäjään. Kannattaa muistaa että Kiina edelleen sallii alueellaan kansallismielisten muistuttaa Venäjän ryöstäneen 1800-luvulla Kiinalta 1,5 miljoonaa neliökilometriä alueita. Kansallismieliset muistavat säännöllisesti vaatia alueita takaisin Venäjältä eikä nettisensuurin luvattu maa Kiina siihen puutu millään lailla.

Kun Venäjä joutuu keskittämään sotilasjoukkoja Kazakstaniin, se voi varautua merkittäviin tappioihin ja siihen että myös Kiina voi ärähtää sen toimista. Yhtään jännitteitä ei vähennä se että 70 % kazakeista on islaminuskoisin ja että Afganistanin sodasta juuri vapautuneet islamilaiset voivat kiinnostua alueesta ja tukea mellakoita.

Lännen kannattaa pysyä erossa sopasta. Nyt Venäjä alkaa niittää mitä se vuosikymmeniä kylvänyt. Toivoa sopii että Kazakstan näyttää alueen muille valtioille mallia, Venäjää myöten, miten hallinnon roistot heitetään pellolle ja asetetetaan vastuuseen teoistaan. Kazakstanista saattaa tulla merkittävä käännekohta myös Euroopalle, joten elämme mielenkiintoisia aikoja.

+16
majuripasi
Hamina

Laskuvarjojoukkueen johtajakoulutuksen saanut, armeijassa ja poliisissa palvellut, vuodesta 2006 lakimiehenä toiminut yrittäjä, nykyisin myös sijoittaja. Asiat sanotaan niin kuin ne ovat, eikä kuten niiden pitäisi olla. Asiantuntijat, faktat ja todennäköisyydet ratkaisevat, älämölö, tunteet ja hyvä fiilis harvemmin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu