Ruotsin, Tanskan ja Norjan uusi puolustusyhteistyöjulistus

Kahden Nato-maan ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyön uusin aiejulistus ei ole Suomelta pois eikä vaaranna Suomen asemaa Pohjolassa.

Ruotsi, Tanska ja Norja solmivat eilen puolustusyhteistyön syventämisestä muun muassa sotatilanteen varalta. Kyse on lähes vastaavasta aiejulistuksesta kuin mitä Suomi, Ruotsi ja Norja sopivat vuonna 2018 pohjoisen alueen osalta. Uusin aiejulistus koskee lähinnä Tanskan salmien ja sen molemmin puolisten merialueiden puolustamista kriiseissä ja sotatilanteissa. Julistuksessa Suomi ei ole mukana muuten kuin informointikohteena. Julistuksessa on kirjattu että Suomea informoidaan jatkossa puolustusyhteistyön etenemisestä. Aivan vastaavasti Tanskaa informoidaan pohjoisten alueiden puolustusyhteistyön etenemisestä 2018 julistuksen mukaisesti.

Laillisesti kyse kummassakaan julistuksessa ei ole kyse velvoitteiden luomisesta mutta käytännössä julistukset sitovat maat yhä lähemmäs kriisien ja sotatilanteiden sotilasoperaatioihin, niihin valmistautumiseen ja harjoittelemiseen ennakolta. Julistusten takana on Venäjän yhä kasvava uhka niin pohjoisessa kuin Itämerellä. Molemmissa julistuksissa on otettu huomioon ja hyväksytty osallistujamaiden taholta myös se että kriisi- ja sotatilanteissa Nato-maat luovuttavat operaatiojohdon Natolle.

On vähän huvittavaa miten keinotekoisesti yritetään suurelle yleisölle Ruotsissa ja Suomessa luoda kuvaa että ei tässä Natoon olla menossa eikä mihinkään sitouduta. Tosiasiallisesti kyse on länsimaiden syvästä puolustusyhteistyöstä tilanteessa, jossa Venäjä riehaantuisi.

Sopimustasolla olisi järkevintä myöntää tosiasiat ja vain yksinkertaisesti liittyä Natoon. Venäjä kyllä näkee näiden ns. julistusten läpi, ei sielläkään idiootteja olla. On tietysti eri asia jos oman maan kansalaisia halutaan kohdella kuin pikkulapsia.

 

+14
majuripasi
Hamina

Laskuvarjojoukkueen johtajakoulutuksen saanut, armeijassa ja poliisissa palvellut, vuodesta 2006 lakimiehenä toiminut yrittäjä, nykyisin myös sijoittaja. Asiat sanotaan niin kuin ne ovat, eikä kuten niiden pitäisi olla. Asiantuntijat, faktat ja todennäköisyydet ratkaisevat, älämölö, tunteet ja hyvä fiilis harvemmin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu