Sairaanhoitajat viihtyvät työssään eivätkä suunnittele alan vaihtoa

Sairaanhoitajien yksi edunvalvontajärjestö julkaisi äskettäin sairaanhoitajille suunnatun kyselyn, jonka mukaan sairaanhoito Suomessa on kriisissä.

Tehyn puheenjohtajan mukaan iso osa hoitajista on muun muassa harkinnut alan vaihtoa ja myös potilasturvallisuus vaarantuu hoitajapulan vuoksi. Pääsyyt niille taas ovat huonot työolot ja palkkaus. Juttu uutisoitiin mediassa laajasti edellä esitetyn mukaisesti. Uutisointi on hyvä esimerkki siitä, miten jutut niellään sellaisenaan ja kritiikittä.

Kyseisen jutun olisi voinut uutisoida myös seuraavasti:

Suomessa on noin 75.000 sairaanhoitajaa. Hoitajista osa kuuluu ainakin kolmeen edunvalvontajärjestöön, joista Tehy on yksi. Kysely tehtiin Tehyn toimesta sen rajatulle jäsenistölle, eli vain keskussairaaloissa ja yliopistollisissa keskussairaaloissa työskenteleville Tehyn hoitajille. Vain kolmasosa vastasi kyselyyn. Jutussa on kyse 3.200 vastauksesta. On merkittävää, että 2/3 ei vastannut kyselyyn.

Kyselytulosten mukaan osa tiettyjen sairaaloiden Tehyn hoitajista on joskus harkinnut alanvaihtoa. Niistäkin, jotka ovat harkinneet uranvaihtoa useammin kuin kerran vuodessa, tosiasiassa vain erittäin harva vaihtaa uraansa, käytännössä vain muutama prosentti. Alan vaihtaminen ja uudelleen kouluttautuminen on huomattavasti yleisempää muualla työelämässä kuin sairaanhoitajien keskuudessa.

Kysely paljastaa myös, että ylivoimainen enemmistö hoitajista on tyytyväisiä työoloihinsa. Mitä vanhempi hoitaja, sen tyytyväisempi. Korona-aika on jopa lisännyt hoitajien työhyvinvointia. Lähes neljännes katsoo, että heidän työhyvinvointinsa on parantunut korona-aikana tai sitten koronalla ei ole ollut työhyvinvointiin mitään vaikutusta. Vaikka osa katsoo hyvinvointinsa heikentyneen jonkin verran korona-aikana, tyytyväisyys nykyisiin työoloihin on silti merkittävän hyvällä tasolla. On merkittävää, että vanhemmat hoitajat ovat tyytyväisimpiä työoloihinsa, koska heillä on kokemusta alasta ja näkemystä alan nykysuunnasta.

Käy ilmi myös se, että yhä suurempi osa hoitajista katsoo jatkavansa työssään työuran loppuun asti. Kun vertaa työhyvinvointitulosta ja tosiasiallista alalta lähtemistä, tähän on helppo uskoa.

Kyselytuloksen julkaiseminen kritiikittä on hyvä esimerkki siitä, että juttujen taustat voidaan tsekata ennen kuin niitä aletaan työntää ulos. Juttua ei ole  suunnattu hoitajia vastaan. Kotona minulla on työtyytyväinen hoitaja joka ei ole vaihtamassa uraansa.

+7
majuripasi
Hamina

Laskuvarjojoukkueen johtajakoulutuksen saanut, armeijassa ja poliisissa palvellut, vuodesta 2006 lakimiehenä toiminut yrittäjä, nykyisin myös sijoittaja. Asiat sanotaan niin kuin ne ovat, eikä kuten niiden pitäisi olla. Asiantuntijat, faktat ja todennäköisyydet ratkaisevat, älämölö, tunteet ja hyvä fiilis harvemmin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu