Suomen turvallisuuspoliittinen asema heikkeni olennaisesti 17.12.2021

Laittakaa päivämäärä 17.12.2021 muistiin. Se on historiallinen päivä, jolloin Suomen turvallisuuspoliittinen asema heikkeni olennaisesti.

Tuona päivänä Venäjä esitti suoraan vaatimuksensa niin USA:lle kuin Natolle. Käytännössä Venäjä vaati USA:lta ja Natolta sotilaallisten toimien uhalla, että ne muun muassa ryhtyvät toimiin Naton laajenemisen estämiseksi ja jatkossa pidättäytyvät uusien jäsenten ottamisesta järjestöön. Venäjä teki myös tukun muita vaatimuksia, joilla on merkitystä myös Suomelle.

Jo pelkästään Venäjän vaatimus pidättää Natoa ottamasta uusia jäseniä (Article 6…commit themselves to refrain from any further enlargement of NATO, including the accession of Ukraine as well as other States) pitää sisällään sen, että Venäjä tylysti ohittaa Suomen turvallisuustavoitteet ensi kerran näin suoraan. Venäjä ei myöskään neuvottele asiasta Suomen kanssa vaan USA:n ja Naton kanssa.

Ottamatta kantaa muihin Venäjän vaatimuksiin, jotka nekin koskevat suoraan Suomea, on todettava, että Venäjä on muuttanut yksipuolisesti lähialueen turvallisuuspolitiikkaa ratkaisevin tavoin. Venäjä haluaa hyvin kiivaasti estää Natoa ottamasta muun muassa Suomea jäsenekseen. Asiassa voidaankin kysyä, miksi Venäjä juuri tällä hetkellä vastustaa muun muassa Suomen jäsenyyttä niin paljon, että se joutui esittämään ensimmäistä kertaa vaatimuksensa julkisesti.

Koska Venäjä kerro tavoitteitaan, voidaan vain veikata. Venäjä haluaa Ukrainan kokonaan itselleen.  Kuten Putin on monta kertaa todennut, Ukraina ja Venäjä ovat yhtä. Ukrainaan hyökkääminen todennäköisesti aiheuttaisi Ruotsissa reaktion, jonka seurauksena ensin Ruotsi ja sitten Suomi hakisivat Nato-jäsenyyttä. Putin tarvitsee USA:lta takeet siitä, että se ei toimita Venäjää uhkaavia asejärjestelmiä mihinkään maahan Euroopassa, ei siis myöskään Suomeen, ja että Nato ei ota enää uusia jäseniä. Jos ja kun takeet mahdollisesti saadaan, tie Ukrainaan on vapaa, ilman huolta Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä.

Ukrainan jälkeen voidaan miettiä, mitä seuraavaksi. Ukraina lienee Putinille oppi-isänsä Ivan Ilyinin mukaisesti niin tärkeä osa Venäjää, että hän saattaa pitää sitä jopa tärkeämpänä kuin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Aina parempi että hän saa tahtonsa läpi kaikilla rintamilla ilman isompaa kahinaa, sopimuksin.

Suomelle jäi 17.12.2021 mustapekka-kortti käteen, jos vanhahtava ilmaisu sallitaan. Vuosikymmeniä kohkattu Nato-optio osoittautui juuri siksi, mikä esimerkiksi täällä Puheenvuorossa on jo todettu vuosikausia, tyhjäksi unelmaksi. Tärkein kysymys kuitenkin kuuluu: Mitä Suomi tekee lähitulevaisuudessa nyt kun Venäjä katsoi Suomen kortit?

 

 

+17
majuripasi
Hamina

Laskuvarjojoukkueen johtajakoulutuksen saanut, armeijassa ja poliisissa palvellut, vuodesta 2006 lakimiehenä toiminut yrittäjä, nykyisin myös sijoittaja. Asiat sanotaan niin kuin ne ovat, eikä kuten niiden pitäisi olla. Asiantuntijat, faktat ja todennäköisyydet ratkaisevat, älämölö, tunteet ja hyvä fiilis harvemmin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu