Ukrainassa ja Valko-Venäjällä syytä varautua venäläisten invaasioon

Ensi viikolla nähdään, kaappaako Putinin Venäjä lisää maa-alueita itseensä. Putin ei enää voi pullistella lihaksillaan joten nyt on asevoimien vuoro esiintyä.

Jos ette ole huomanneet, Putinin imagossa on hiljattain tapahtunut pieni muutos. Ikääntymisen, lihasmassan häviämisen ja läskimäärän lisääntymisen vuoksi Putin ei enää jatkossa voine esiintyä ilman paitaa, joten vaihtoehdot pienen mutta vanhenevan ukon pullistelulle käyvät vähiin. Vladimir Kalsarimyrkyttäjän tarvitsee siis keksiä jotain muuta imagonsa kohottamiseen. Navalnyin keksimä lempinimi voi vähän murentaa arvovaltaa.

Roistovaltio Venäjähän jo miehittää useita itsenäisiä valtioita mutta vasta nyt Ukrainalla on todellista syytä pelätä Venäjän laajamittaista hyökkäystä. Toivottavasti Ukraina on seitsemän vuoden aikana valmistautunut Venäjän invaasiota varten. Ukraina ei toistaiseksi ole osoittanut kykyään tai haluaan taistella raivokkaasti vastaan eikä Eurooppakaan ole juuri muuta tehnyt kuin osoittanut huolenaiheensa Venäjälle. Siksi Putin todenäköisesti tekee ensi viikolla ratkaisuja, jotka merkitsevät valtiorajojen siirtoja niin Ukrainassa kuin Valko-Venäjällä.

Ukrainan osaltahan Venäjä teki karmean virheen kun se ei vuonna 2014 luonut maa-yhteyttä Krimille ja miehittänyt koko Itä-Ukrainaa Dnjeprille asti. Tämä merkitsi taktisesti Krimin joukkojen ja Krimin vesihuollon jättämistä Ukrainan armoille. Nyt Ukraina pystyy halutessaan aiheuttamaan murskaavia tappioita Krimillä oleville joukoille lähes mistä ilmansuunnasta tahansa. Taloudellisesti Ukraina onkin jo ryhtynyt toimiin katkaisemalla vesihuollon pohjoisesta minkä täytyy tuntua Krimillä ikävästi. En tiedä kulkeeko pohjoisesta enää kaasua ja sähköä Krimille mutta näidenkään linjojen katkaiseminen tai sillä uhkaaminen ei voi olla Venäjän kannalta hyväksyttävissä koska roistovaltio haluaa yksinoikeuden uhkailuihin.

Aikanani julkisesti väittelin median palstoilla ja jopa eräässä puolustuspoliittisessa seminaarissa Venäjän todellisista intresseistä Ukrainassa. Silloin valtiohallinon puolelta uskottiin että Venäjälle riittäisi Krim ja Donbassin alue eikä maayhteyksien luomiselle Krimille saati Krimin vedensaannin turvaamiselle ollut intressiä. No, ensi viikolla siitä saatanee viitteitä. Ja nähdään muuten sekin, joutuuko Ukraina keskittämään joukkoja Valko-Venäjän rajoille. Joku kaunis lähipäivä sieltä voi olla venäläisiä joukkoja tulossa.

Onneksi Suomen ei tarvitse välittää asiasta. Valko-Venäjän ja Ukrainan joutuminen Venäjän haltuun riittänevät Venäjälle, vai mitä?

+6
majuripasi
Hamina

Laskuvarjojoukkueen johtajakoulutuksen saanut, armeijassa ja poliisissa palvellut, vuodesta 2006 lakimiehenä toiminut yrittäjä. Asiat sanotaan niin kuin ne ovat, eikä kuten niiden pitäisi olla. Asiantuntijat, faktat ja todennäköisyydet ratkaisevat, älämölö, tunteet ja hyvä fiilis harvemmin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu