Valtiojohdon erikoiset kommentit Nato-jäsenyyden hakemisesta

Ulkoministeri Haavisto möläytti eilen uutisissa ilmeisen tahattomasti syyt hakea välittömästi Nato-jäsenyyttä. Kysymys kuuluukin: Miksi ei haeta?

Ylen haastattelussa Haavisto kertoi että Suomen Nato-jäsenyyden hakeminen olisi ajankohtaista vain, mikäli Euroopan turvallisuustilanne muuttuisi sellaiseksi, etteivät Suomen omat voimavarat tai muualta tuleva apu riittäisi.

Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut viimeisen vuoden aikana huonompaan suuntaan ja Venäjä uhkaa lähialueillamme olevaa maata ja samalla Eurooppaa sodalla, jos sen vaatimuksiin ei suostuta. Erityisesti turvallisuustilanne heikkeni olennaisesti kuukausi sitten kun Venäjä jätti lännelle uhkavaatimuksensa ryhtyä sotilaallisiin toimiin, jos sen uhkavaatimuksiin ei suostuta.

Missä kohtaa Suomen tulee todeta, että nyt omat voimavarat eivät riitä? Sotilaallisessa kriisissä? Siinä vaiheessa kun Venäjä on miehittänyt osia Suomesta? Pyydän ystävällisesti Haavistoa vastaamaan kysymykseeni. Edelleen pyydän Haavistoa selvittämään miten Suomen huoltovarmuus on turvattu sodan aikana kun sen uskottavuus jo rauhan aikana on täysi kyseenalainen.

Missä kohtaa Suomen tulee todeta, että muualta tuleva apu ei enää riitä? Presidentti Niinistö on jo vuosikausia todennut että EU-maista kukaan ei ole pystynyt antamaan hänelle tietoa, miten Suomea autettaisiin sotilaallisessa kriisissä ja kuka meitä todella auttaisi. Luotan siihen että presidentti puhuu totta. Lähtökohtaisesti Suomi on jo nyt tilanteessa että mistään ulkopuolisesta avusta ei ole tietoa tai takeita.

Vuonna 2018 presidentti Niinistö kertoi mediahaastattelussa että hän joutuisi miettimään Suomen Nato-jäsenyyttä uudelleen, ”jos yhtäkkiä Venäjä alkaa nähdä koko lännen, EU:n ja Suomen siinä mukana, ikään kuin samanlaisena vihollisena, jona se näkee Naton nyt, niin silloin tietysti meidän kohdallamme tilanne on aika lailla toisen näköinen.”

Presidentti Niinistöltä ystävällisesti kysyisin, että joulukuussa 2021 USAlle, Natolle ja muun muassa Suomelle kohdistetut uhkavaatimukset ja suvereenisuuden loukkaukset huomioon ottaen, joko mietitte?

+30
majuripasi
Hamina

Laskuvarjojoukkueen johtajakoulutuksen saanut, armeijassa ja poliisissa palvellut, vuodesta 2006 lakimiehenä toiminut yrittäjä, nykyisin myös sijoittaja. Asiat sanotaan niin kuin ne ovat, eikä kuten niiden pitäisi olla. Asiantuntijat, faktat ja todennäköisyydet ratkaisevat, älämölö, tunteet ja hyvä fiilis harvemmin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu