Aamiaisgatessa kyse muustakin kuin virkamiesten toiminnasta

Ansiokkaan tutkivan journalismin vuoksi on sitten edellisten vaalien jälkeen jo 3 ministeriä joutunut lähtemään, edellinen ministeri kaatui asiattomiin hankintoihin. Nyt salattujen kuittien takaa selvisi ensin 300 €/kk ja sitten erikseen oikeat kysymykset kysyen 850 €/kk ruokaetu, jota pääministeri on käyttänyt kaikessa hiljaisuudessa ja tiedot tästä on salattu julkisuudesta.

Luonnollisesti itse edun lainmukaisuuden osalta vastuu on virkamiehillä, ei pääministerillä. Se, kuuluisiko tällaista etua olla on puhtaasti virkavastuulla toimivien virkamiesten asia, ja asianmukaisesti aiheesta onkin aloitettu poliisin esiselvitys.

Pääministerin osalta kyse ei ole siis siitä, että tämä olisi kahminut itselleen etuuden, johon tällä ei olisi oikeutta (tai ainakaan sen oikeuden puuttuminen ei ole pääministerin vika). Mutta pääministerin vastuulla on ymmärtää, mitä asioita tulovero koskee ja ilmoittaa esimerkillisesti myös luontoisetunsa verotuksessa. Eikö pääministerimme ole tietoinen tuloveron piiriin kuuluvista asioista? Tämä toki selittäisi, miksi SDP:ssä on intoa korottaa tuloveroja – ajatellaan, että eiväthän ne tavallisia ihmisiä koske.

Vielä selkeämmin poliittinen vastuu osuu pääministeriin sen suhteen, että ministeri on hoidattanut kauppa-asiansa virkamiehillä. Marin on huolellisesti rakentanut kuvaa itsestään henkilönä, joka hoitaa itse jopa siivouksen. Hän on selkeästi ilmaissut olevansa ylpeä maasta, jossa ”…pääministerit itse siivoavat ja pesevät oman kotinsa vessat, jossa presidentit voivat matkustaa metrolla ja raitiovaunulla ja jossa meidän keskeisillä asemilla olevat päättäjät voivat käydä itse kaupassa ja heidän lapsensa voivat käydä tavallisessa päivähoidossa muiden lasten kanssa…”. Samaan aikaan perusteena virkamiesten tekemien ostosten kuittien salaamiselle on pääministerin turvallisuus.

Pääministerin julkisuuskuva ei vastaa sitä elämää, jota pääministeri salauspäätösten takana elää. Marinin aikana pääministerin julkisuuskuvaa on rakennettu hallituksen julistusten vastaisesti kyseenalaisin salauspäätöksin, piilottamalla todellisuus medialta ja kansalta. Pääministerin puolue SDP ajoi läpi kotitalousvähennyksen leikkauksen ja tämän leikkauksen jälkeen Marin esiintyi julkisuudessa johtajana, joka valmistautuu puoluekokoukseen siivomalla vessansa.

Pääministeri on luonut tietoisesti itsestään sellaista kuvaa julkisuuteen, joka ei vastaa todellisuutta. Tätä kuvaa puolue on käyttänyt oikeuttakseen veropolitiikkaansa mm. kotitalousvähennysten leikkauksissa sekä esittäessään verotuksen progression kasvattamista. Kyllähän nyt jokaisen pitää töidensä ohella pystyä hoitamaan oma talous, Marin näyttää esimerkkiä. Se kuva johtajasta, joka hoitaa ensin maan ja sitten omat asiansa, olikin valhetta ja salattujen kuittien takaa paljastuikin toisenlainen todellisuus.

+7
MalkusLindroos
Sitoutumaton Espoo

Olen 41 -vuotias DI, kiinnostuksena energia, talous, ilmastonmuutos ja IT. Vattenfallin energia-asiantuntija. Mielipiteet omia, faktat eivät.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu