Ilmastonmuutoksen ja ilmastotoimien talousvaikutukset alkavat näkyä

Poro ei pärjää Saksan ilmastossa

Uutisissa on viime viikkoina samaan aikaan ollut nähtävissä oleva polttonestehintojen nousu sekoitevelvoitteen laajennuksen vuoksi (https://moottori.fi/liikenne/jutut/ministeri-timo-harakka-bensiinin-litrahinnan-nousupaineista-40-senttia-nyt-ainakin/)  ja tuki poronhoidolle lauhojen talvien vuoksi (https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/lapissa-tuhansia-poroja-on-kadonnut-ja-niita-etsitaan-jopa-helikoptereilla-porot-eivat-pysty-kaivamaan-jaata/8320138#gs.kiflu2).

Ilmastotoimet nostavat kustannuksia liikkumisessa, asunnon lämmityksessä(https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008284121.html) sekä yleisesti kaiken ostettavan tavaran hintaa mm. logistiikkakustannusten kasvun kautta. Myös sähkö on viime aikoina ollut hyvin kallista, vaikka viimeaikainen sähkön hintapiikki ei suoraan ilmastotoimiin liitykään. Kasvavat kustannukset tarkoittavat, että samalla työmäärällä ei enää voi ostaa yhtä paljon kuin ennen – käteen jää vähemmän rahaa kulutukseen sen jälkeen, kun pakolliset asumisen ja liikkumisen menot on katettu. Ilmastotoimet toisin sanoen heikentävät tuottavuuskehitystä – yhdellä työtunnilla saa vähemmän aikaan, kun tarvittavan energian tuottaminen muuttuu aiempaa työläämmäksi. Myös ulkomailta tuotu tavara kallistuu tulevaisuudessa, kun CBAM -mekanismi nostaa tuontitavaran hintaa valmistusmaan päästöistä riippuen.

Samaan aikaan myös ilmastonmuutoksen ensimmäiset vaikutukset alkavat näkyä kustannuksissa. Vielä muutos on aivan alkutekijöissään, mutta sen vaikutuksista on saatu pientä esimakua poronhoidon ongelmien kautta. Vastaavia ongelmia on luvassa kautta yhteiskunnan, kun meitä ympäröivät olosuhteet muuttuvat sellaisiksi, joihin nykyinen taloudellinen toimintamme ei ole soveltuvaa. Rakennuksiamme tai vaikkapa liikenneinfrastruktuuriamme ei ole suunniteltu Saksan olosuhteisiin.

Ilmastotoimien ja ilmastonmuutosten kustannusten välillä on yksi merkittävä ero. Ilmastotoimet ovat investointikustannuksia siitä, että kehitämme uutta teknologiaa, uusia ratkaisuja, jotka eivät aiheuta haittaa tulevaisuudessa ja vaadi toimiakseen fossiilisia polttoaineita. Investointiluonteisina niiden aiheuttamat kustannukset tulevat tulevaisuudessa pienenemään, kun investoinnit saadaan maksettua ja teknologia ja skaalaedut painavat hintoja alaspäin kilpailuilla markkinoilla. Ilmastonmuutoksen kustannukset sen sijaan jatkavat kasvuaan vielä vuosikymmeniä, vaikka saisimme päästöjämme vähennettyä kaikkein kunnianhimoisempienkin suunnitelmien mukaisesti.

Yhdessä ilmastotoimien ja ilmastonmuutoksen kustannukset tarkoittavat sitä, että pakollisten menojen jälkeen käteen jää yhä vähemmän rahaa kulutukseen. Tämä on osaltaan hyväkin asia, koska se automaattisesti ohjaa kulutusta sellaiselle tasolle, jonka luonto kestää. Samalla se kuitenkin tarkoittaa sitä, että meidän on tehtävä valintoja siinä, paljonko tingimme elintasostamme ja paljonko olemme valmiita tekemään enemmän tuottavaa työtä. Todennäköisesti parannamme työmme tuottavuutta, teemme enemmän töitä ja tingimme hieman myös elintasostamme.

MalkusLindroos
Sitoutumaton Espoo

Olen 43 -vuotias DI, kiinnostuksena energia, talous, ilmastonmuutos ja IT. Vattenfallin energia-asiantuntija. Mielipiteet omia, faktat eivät.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu