NATO(lle/lla) on vaihtoehtoja

NATO:n yhtenäisyys on osoittautumassa paljon heikommaksi, kuin etukäteen arveltiin. Vahvan ja yksimielisen liittouman sijaan NATO vaikuttaa enemmänkin vielä EU:ta erimielisemmältä puolustuksen keskustelukerholta, jossa maiden omaa etua edistetään koko organisaation turvallisuuden kustannuksella. Turkin neuvottelutaktiikka, jossa se kytkee omat sotilashankintansa ja mahdolliset tavoitteensa Syyriassa siihen, hyväksyykö NATO:n laajenemisen ja erityisesti Baltian maiden aseman parantamisen on vain eräs esimerkki siitä, että NATO ei ole sellainen vahva läntinen liittouma, jota se vielä kylmän sodan aikaan oli. Kuten Erdogan viittasi, myös Kreikka toimi samoin Makedonian suhteen jo aiemmin, eikä Unkarikaan ole vielä hyväksynyt jäsenyyksiä, vaan lypsää niillä itselleen taloudellisia etuja. Suomelle ja Ruotsille tarjotaankin mahdollisuutta uuteen suomettumisen aikaan, tällä kertaa auktoritääristen Turkin ja Unkarin suuntaan, jossa ne vastineeksi turvallisuudestaan esittävät jälleen virallisen totuuden mukaisia lausuntoja näiden maiden ihmisoikeus- ja oikeusvaltiotilanteesta.
Jos liittouman yhtenäisyys on tällä tasolla hakemuksia käsiteltäessä ja myös artikla 5 aktivointiin vaaditaan yksimielinen päätös, voidaan helposti nähdä, että tositilanteessa omien etujen ajaminen nousisi vielä aivan toisiin sfääreihin. NATO:n tuoma turvallisuus onkin siten paljon uskottua heikompaa, ja suurempi merkitys Suomenkin turvallisuudella on USA:n ja Britannian turvatakuilla. Ne eivät varmasti ole tulevaisuudessa ilmaisia, mutta sopimukset vahvojen läntisten ydinasevaltioiden kanssa ovat yksi mahdollisuus rakentaa turvallisuutta, oli Suomi sitten hyväksytty lopulta NATO:n jäseneksi tai ei.
Suomen ei välttämättä tarvitse kuitenkaan katsoa muualle turvallisuutta etsiessään. Ukrainan sota on näyttänyt jälleen ydinaseiden merkityksen turvallisuudelle, kun kukaan ei ole uskaltanut uhata esimerkiksi Venäjän pommikoneita iskuilla, vaan ne ovat vapaasti saaneet pommittaa Ukrainaa ohjuksillaan. Toinen tapa varmistaa, että Putin tai tämän seuraajat eivät Suomeen hyökkää onkin oman ydinasepelotteen kehittäminen. Toki tällaisen arsenaalin ylläpito on melko arvokasta, mutta ei turvallisuus NATO:stakaan ilmaiseksi tule. Oma tai vaikka Ruotsin kanssa yhteinen ydinasearsenaali antaisi meille jatkossakin mahdollisuuden omaan ulkopoliittiseen linjaan, jossa ei olisi tarvetta tehdä samanlaisia kompromisseja esimerkiksi ihmisoikeuksien suhteen kuin silloin, kun turvallisuus perustuu vaikkapa siihen, että Turkki hyväksyy artikla 5 aktivoinnin Venäjän uhatessa Suomen alueellista koskemattomuutta. Olemmekin tienhaarassa sen suhteen, haluammeko rakentaa turvallisuuspolitiikkamme vastaamaan ulkopolitiikkaamme. Juuri nyt poikkeuksellisesti olemme myös tilanteessa, jossa liikkumavaramme on poikkeuksellisen laaja Venäjän ollessa sidottu Ukrainaan ja myös kansainvälisen tilanteen ollessa sellainen, että suuret liikahdukset ovat mahdollisia ilman normaalisti syntyviä poliittisia kustannuksia. Turkin ja Unkarin viivyttelyn vuoksi ydinasevaltioksi ryhtymistä katsottaisiin nyt varmasti paljon suopeammin kuin vielä 10 vuotta sitten.
Toisaalta myös NATO on samojen haasteiden edessä – se laajeni aikanaan ehkä turhan herkästi ja ajattelemattomasti itäisiin maihin, joissa ei olla kuitenkaan poliittisesti samassa veneessä Länsi-Euroopan ja USA:n kanssa. Unkari ja Turkki erityisesti pyrkivät rakentamaan suhteitaan myös Venäjään ja välttämään riippuvuutta USA:sta ja Länsi-Euroopasta. Ihmisoikeuksien kunnioitus tai vallan kolmijako eivät ole näissä maissa samanlaisia itsestäänselvyyksiä kuin muualla NATO:ssa. Siksi eräs ratkaisu on sekin, että NATO pienenee ja laajenee samanaikaisesti – juridisesti ehkä samalla organisaationumeroa vaihtaen – ja muodostaa jälleen poliittisesti samanmielisten maiden yhteisön, jonka keskiössä on transatlanttinen yhteistyö ja yhteinen vihollinen on idässä.
Vaikka ulko- ja turvallisuuspolitiikassa useimmiten arvostetaankin jatkuvuutta ja ennustettavuutta, olemme nyt poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa asemoidaan maamme asema moneksi tulevaksi vuosikymmeneksi. Tällaiset murrosjaksot ovatkin tyypillisiä, ja toivottavasti mielikuvitus ja rohkeus päättäjillä riittää näkemään kaikki tarjolla olevat vaihtoehdot ja huomioimaan päätösten vaikutukset maallemme tuleviksi vuosikymmeniksi.
Nato ei tosiaan näytä olevan mahtava sotilasliitto. Näyttää enemmän jonkinlaiselta kerholta.
Turkilla ja Unkarilla ei pitäisi olla minkäänlaista syytä olla ratifioimatta Suomen Nato-jäsenyyttä. Ei ainoatakaan. Silti ne pyörittävät ko. asiassa tätä kerhoa, eli 28 muuta jäsenmaata, sormiensä ympärillä miten tahtovat. Todellisen syyn on liityttävä eli oltava niiden taloudellisissa suhteissa Venäjään. Raha ja valta ratkaisee. Ei näytä Saksan ja Ranskan avustuspolitiikka Ukrainalle nekään kovin hyvältä. Kokoustamista, epäröintiä ja tekosyitä.
Millaisissa käsissä me sitten olemmekaan?
Haavisto (vihr) esitti järkevän mahdollisuuden Suomen liittymisestä Natoon ilman Ruotsia. Tällaisen vaihtoehdon on oltava olemassa. Nyt tätä lausuntoa kumotaan joka taholla. ”Pekka ajatteli ääneen. Pohdiskeli.” kuuluvat nyt tulkinnat. Syy tällaiseen uudelleen tulkintaan lienee se, että USA ei hyväksy tätä vaihtoehtoa lainkaan. Olkoonkin väärässä, mutta USA on Nato.
Marin on nyt maailmallakin kuuluisaksi tullut sota-haukka. ”Lisää rautaa Ukrainaan” kuuluu hänen neuvonsa Natolle ja maailmalle. Itse asiassa erittäin hyvä näin. Muuta vaihtoehtoa ei näytä olevan kenenkään muunkaan mielestä. Paitsi Schultzin ja Macronin.
Tunnustusta saatuaan tässäkin asiassa Sanna on jälleen innostunut. Hän tarvitsee alaisuuteensa ryhmän erittäin hyväpalkkaisia sotilasasiantutijoita. Hän on varma, että tämä lisää hänen arvostustaan entisestään. Hän on tämän ansainnut. Marinista on tullut puolueelle korvaamaton johtaja. Kuin Orban Unkarissa. Tämän tietävät kaikki puolueen jäsenet, jotka pyrkivät eduskunnan kultaiselle oksalle. Vastustus on tuho. Marin on mahtava.
Entä suomalaiset maailman turuilla? Otan esimerkiksi erittäin suositun meppi Eero Heinäluoman (sd). Hänellä on seuraajia ylin kyllin eli paljon.
Näin europarlamentaarikkomme Eero Heinäluoma (sd) syksyllä 2022: ”Unkarin parlamentti ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet reilun viikon kuluttua 24. lokakuuta.
Heinäluoman mukaan myös Turkin edustajat kertoivat suhtautuvansa Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiin positiivisesti.”
Tähän Halla-aho (ps) voisi sanoa: ”Tämä alkaa mennä aivan mahdottomille urille tämä keskustelu. Täällä heitetään ihan mitä tahansa.”
Ilmoita asiaton viesti
Nato ei ollut suoraan osallinen Kuwaitin kriisissä (Gulf War I). Naton välimerenmaat tukivat operaatiota olemalla valmiudessa mikäli konflikti laajenisi. Välimeren alueen Nato-maat suojasivat laivastokuljetuksia ja mahdollistivat välittömän ilmapuolustuksen tuen järjestämisen Turkille.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kuvastaa hyvin sitä millä tasolla meppiemme tietämys kulloinkin ajankohtaisista asioista on. Eli 0-tasolla.
Ilmoita asiaton viesti
NATO nyt sattuu olemaan ainut puolustusliitto johon Suomi voi liittyä. Yksin ei saa jäädä eikä ole aikaa sooloilla jotain muuta. Eli NATO on maali johon nyt pyritään vaikka Turkki (Venäjä vaikuttaa siellä…) pyrkii sopimusta estämään.
Ilmoita asiaton viesti
Sotilaallinen liittoutuminen on epäilemättä yksi vaihtoehto, mutta vaikkapa Israelin valloituksesta ei kukaan haaveile, vaikka maa ei sotilasliitoihin kuulukaan. Etelä-Afrikka ylläpiti pitään halumanlaistaan politiikkaa, eikä siihen kukaan haaveillutkaan sotilaallisesti puuttuvansa. Ja sitten on tietysti Pohjois-Korea.
Pienikin maa voi rakentaa sellaisen puolustuksen, että imperialistiset haaveet haudataan eivätkä edes suurvallat pysty vaikuttamaan harjoitettuun politiikkaan.
Toisaalta juuri tämän kehityksen torppaamiseksi NATO laajeni Itä-Eurooppaan – ei haluttu, että entisen Neuvostoliiton valtiot kehittävät itselleen ydinaseet Venäjän uhkaa vastaan. Samalla laajennuttiin ehkä liian nopeasti, arvioimatta uusien jäsenten sitoutumista ja kykyä pysyä eroa Venäjän vaikutuspiiristä ja rakentaa liberaalia läntistä demokratiaa. Nyt Unkari ja Turkki ovat luisuneet Venäjän vaikutuspiiriin ja pystyvät sisältä halvauttamaan NATO:n toimintaa.
Tositilanteessa tietysti yksimielisyys ei ole edellytys toiminnalle, vaan NATO -maat kykenevät toimimaan ilman kahta jäsenmaatakin yhteisesti, kuten moni konflikti Kuwaitista alkaen on osoittanut. Vaan hyöty sotilasliiton organisaatiosta pienenee kyllä merkittävästi, jos ollaan tilanteessa, jossa kaksi Putinin vasallia on päättämässä sotilasliiton organisaation käytöstä. Ja samalla kynnys puuttua sotilaallisesti Venäjän toimiin kasvaa, mikä lienee Putinin tavoitekin.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikissa vaihtoehdoissa on toki riskinsä, ja NATO:n tuulikaapissakin Venäjän ennaltaehkäisevä isku on mahdollinen.
Ydinaseen kehitys ei ole ihan niin helppo estää ja havaita kuin usein kuvitellaan. Toki tuhoamalla maan tasaiseksi se lienee mahdollista estää varmasti.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän se yleensä tiedetään, että joku maa mahdollisesti kehittelee ydinasetta. Sitä sen sijaan onkin sitten paljon vaikeampi tietää kuinka pitkällä ollaan, onko aseita jo valmistunut ja missä tarkkaan ottaen kehitellään ja mitä.
Sinällään lienee selvää, ettei ydinaseita käytetä, ainakaan fyysisesti, muuten kuin epätoivoisessa tilanteessa. Toisaalta voidaan ajatella, että ydinaseet ovat juuri nytkin käytössä Ukrainan sodassa, koska niiden rooli sodan kulun kannalta on valtava.
Ilman Venäjän ydinaseita Venäjälle olisi käynyt kuten Irakille sen hyökätessä Kuwaitiin tai Serbialle sen valloitussodissa Jugoslaviassa.
Ilmoita asiaton viesti
USA ymmärsi jokunen vuosikymmen sitten, että ydinaseilla ei sodita. Se käytännössä luopui taktisista ydinaseistaan, jättäen jäljelle peloitteen ja keskittyen kehittämään tavanomaisia aseitaan.
Sama koskee tietysti NATO:n ydinasepelotetta – sen tehtävänä on olla pelote, tehden mahdottomaksi ydinaseiskut NATO -maita vastaan. Ydinaseeton valtio on mahdollista pakottaa polvilleen ydinasein, ainakin teoriassa.
NATO:n ydinaseita ei ole tarkoitus käyttää tilanteessa, että jokin NATO -maa on vaarassa joutua valloitetuksi. Siinä tilanteessa NATO:n on tarkoitus iskeä koko tavanomaisella voimallaan, ja ainakin juuri nyt NATO olisi täysin ylivoimainen Venäjää vastaan tavanomaisin asein käytävässä sodassa. Ydinaseet vaikuttaisivat tällaisessa tilanteessa lähinnä siihen, että sota päättyisi kun NATO -maa olisi vapautettu, eikä se jatkuisi Venäjän valloitussotana. Imperialistille ydinaseet ovatkin tässä mielessä mukava tappiovakuutus.
Suomen kannalta sekä oma ydinase että NATO olisivat samankaltaisessa roolissa. Niiden tehtävänä on varmistaa, että meitä vastaan ei hyökätä maan tuhoamiseksi tai valloittamiseksi. Täysin kumpikaan ei pienemmiltä konflikteilta suojaa, joten puolustusvoimia tarvitaan jatkossakin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja yksi vaihtoehto ja melko hyvä Ruotsillekin on, että Suomi menee Natoon ilman Ruotsia jos Ruotsi ei agitaattoreineen sinne pääse. Suomi tarvitsee kipeästi suojaa, koska on pitkä raja, ja silloin se samalla suojaa Ruotsia.
Kannattaa katsoa karttaa. Ruotsia suojaa myös oma hävittäjätuotanto jne.
Ilmoita asiaton viesti
Liittyy vahvasti siihen miten paljon persettä pitää antaa Turkille joka on esittänyt julkisesti suoria vaatimuksia, joita ei ole vielä toistaiseksi kuulunut Unkarin suunnalta.
Miten joidenkin onkaan niin vaikea nähdä, että Erdogan käyttää vanhaa tuttua hajota ja hallitse taktiikkaa lyödäkseen kiilaa Suomen ja Ruotsin välisiin suhteisiin saadakseen vain entistä paremmin ohjailtua järjestämäänsä showta.
Yhteistyössä on voimaa sanotaan ja juurikin Suomen ja Ruotsin välisen yhteistyön eikä välttämättä vähiten puolustusyhteistyön Erdogan haluaa romuttaa niin pitkälle kuin kykenee, Putin eikun nauraa.
Onko siis syytä antaa Turkille aina vaan lisää narua?
Erdogan tai kuka Turkissa sattuukaan tahtipuikkoa heiluttamaan meitä suoraan koskettavan konfliktin mahdollisesti sattuessa ei takuuvarmasti ole ensimmäisenä lähettämässä Suomelle apuja. Erdoganin onnistuessa voi olla jokseenkin turhaa enää soitella ruotsalaisille, ainakin niin oletan.
Nyt jos päästään tilanteeseen jolloin Turkki katsoo Suomen antaneen tarpeeksi peppua yhden ratifioinnin edestä voi edessä olla mielenkiintoiset ajat Unkarin hiffatessa, että aina lohkeaa kunhan vaan tarpeeksi jarruttelee iskien pöytään omien intressiensä pohjalta muotoillut vaatimukset.
Tätähän ovat eräätkin us-blogien kommentoijat myös uumoilleet, että Unkari odottelee Turkin toimia ratifioinnin suhteen ja vetää niistä sitten omat johtopäätöksensä jotka eivät mitenkään välttämättä johda automaattisesti pikaiseen käsittelyyn ja ratifiomiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tätä kysyn kirjoituksessani. Eihän sitä joudu, jos on valmis tekemään tarpeeksi kovia ratkaisuja. Olemmeko me ja ovatko päättäjämme?
Ilmoita asiaton viesti
Meillä oli aika vahva liittolainen eli NL. YYA sopimus antoi Suomelle mahdollisuuden ja samalla myös velvoitti pitämään yllä omaa vahvaa armeijaa joka takasi sen ettei NL:n kimppuun käydä Suomen alueen kautta (tsuhnat kuolee ensin).
Esim. entinen tiedustelu upseeri eversti (evp) Martti J. Kari (YYA aikaan salaa ja nyk. täysin avoimesti Nato-mies) pitää ko. sopparia sen ajan olot huomioon ottaen Suomelle silloin edullisena ratkaisuna. Mikäli et usko niin soita vaikka ja kysy.
Ilmoita asiaton viesti
Tutkimalla soppareiden sisältöä…
Teikäläiseltä jäi vissiin huomaamatta se suluissa oleva (tsuhnat kuolee ensin) pätkä jonka heitin keventämään.
Mieluinen tai ei, olimme kuitenkin näennäisestä puolueettomuudestamme huolimatta NL:n kanssa siihen aikaan naimisissa.
Liiton purkauduttua Jeltsin letkautti jossain oletettavasti kosteissa pippaloissa, no nyt ei teidän tarvitse sitten enää näytellä.
Joka tapauksessa NL:n strategiana oli tilanteessa kuin tilanteessa, kuvitellussa tai ei, juurikin tuo tsuhanat kuolee ensimmäisenä! 😬
Ilmoita asiaton viesti
YYA sopimus oli tosiaan hyvin ovelaa politiikkaa. Tehtiin vihollisen kanssa sopimus, että ylläpidetään vahvaa armeijaa, jolle vihollinen vieläpä toimittaa halvalla aseet ja ammukset – jotka ovat yhteensopivia viholliselta vallattujen aseiden kanssa.
Mutta se oli sitä aikaa, eikä vastaavaa järjestelyä ole ihan heti tarjolla uudestaan – eikä siihen välttämättä haluttaisi mennäkään. Suomen poliittinen liikkumavara on noista ajoista kasvanut valtavasti, emmekä halunne takaisin maailmanpolitiikan hiljaiseksi, joka tekee mitä muut käskevät kunhan se ei liikaa haittaa arkeamme. Siitähän Turkki -kysymyksessäkin on kyse, että haluamme vetää omaa linjaamme ihmisoikeuksien puolustajana, emmekä samaan tapaan kuin jatkosodan aikaan uhrasimme muutaman juutalaisen uhrata nyt muutamaa kurdia.
Ongelma vain on, että emme tunnu kuitenkaan ymmärtävän, että vahva ulkopoliittinen linja tarvitsee vastauksen auktoritääristen valtioiden asettamaan kysymykseeen: ”You and what army?”
Ilmoita asiaton viesti
Kovilla ratkaisuilla viittaan nyt lähinnä siihen, että jos haluaa olla ihmisoikeuksien suurvalta, tarvitaan siihen myös suurvallan armeija, ainakin jollain tasolla.
Sijaintimme Venäjän kainalossa ei ole oikein sellainen, että voimme vetää omaa linjaa ulkopoliittisesti mm. terrorismin suhteen ja paheksua USA:n Guantanamoa, Brexitia ja Turkin toimia ja luottaa siihen, että Venäjän uhatessa nämä kuitenkin rientävät apuumme.
Ulkopolittisen rohkeutemme pitäisi olla tasapainossa puolustuspoliittisen rohkeutemme kanssa. Olemme turvassa niin, että pidämme matalampaa profiilia muiden kritisoinnissa ja luotamme muiden tukeen, tai sitten niin, että vedämme omaa linjaa ja rakennamme puolustuksen jonkun muun kuin liittolaisten varaan. Venäjää vastaan on vaikea rakentaa aidosti uskottavaa puolustusta ilman ydinaseita.
En ota kantaa siihen, mikä on oikea ratkaisu, vaan nostan esiin epäsuhdan ulkopoliittisen linjamme ja puolustuskykymme välillä. Puolustukseen tarvitsemme liittolaisia, mutta ulkopoliittisesti olemme hanakoita puuttumaan potentiaalisten liittolaisten tekemisiin.
Ilmoita asiaton viesti
No okei, voihan sitä yrittää ryömiä aidan alta siltä kohdin jossa se on matalin. Kannattaa ehkä kuitenkin varoa ettei jää persuuksistaan kiinni piikkilankaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kuulu, vaan miten kauan kestää perse..
Ilmoita asiaton viesti
Juuri nyt olemme toki tilanteessa, että Venäjä ei Suomea kykene uhkaamaan. Siksi sinällään on yhdentekevää hyväksytäänkö jäsenyys tänä vuonna vai kolmen vuoden päästä.
Isompi kysymys on siinä, onko NATO nykyisellään yleensäkään toimiva organisaatio. Yksimielisyyden vaatimus rampauttaa sitä, kun joukkoon on saatu yksikin myyrä. Totta kai yksittäiset NATO -maat voivat toimia erikseenkin, mutta sen ne voivat tehdä ilman NATOakin.
Ilmoita asiaton viesti
Totta tosiaan, Ukraina on uskaltanut iskeä kentille. Tämä jäi huomaamatta.
Ilmoita asiaton viesti
”artikla 5 aktivointiin vaaditaan yksimielinen päätös”
5.artiklan aktivoinnista jokainen jäsen päättää omalta osaltaan.
”5 artikla
Sopimuspuolet sopivat siitä, että aseellista hyökkäystä yhtä tai useampaa sopimuspuolta vastaan
Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa on pidettävä hyökkäyksenä niitä kaikkia vastaan, ja tämän
seurauksena ne sopivat, että jos tällainen aseellinen hyökkäys tapahtuu, kukin niistä harjoittamalla omaa tai yhteistä Yhdistyneitten Kansakuntien peruskirjan 51 artiklan tunnustamaa itsepuolustusoikeuttaan auttaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta sopimuspuolta tai sopimuspuolia ryhtymällä välittömästi, yksin tai yhdessä toisten sopimuspuolten kanssa, sellaiseen toimintaan, jonka se arvioi tarpeelliseksi, mukaan lukien aseellisen voiman käytön, tarkoituksenaan palauttaa Pohjois Atlantin alueen turvallisuus ja ylläpitää sitä. Jokaisesta aseellisesta hyökkäyksestä ja kaikista toimenpiteistä, joihin sen seurauksena on ryhdytty, on ilmoitettava välittömästi turvallisuusneuvostolle. Kyseiset toimenpiteet on lopetettava, kun turvallisuusneuvosto on ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden palauttamiseksi ja ylläpitämiseksi.”
Ilmoita asiaton viesti
Sekoitat nyt aktivoinnin ja sen, mitä sen jälkeen tapahtuu. Aktivointi vaatii yksimielisyyden, mutta senkin jälkeen jokainen jäsenmaa katsoo omalta osaltaan mitä toimia katsoo tarpeelliseksi.
https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000009204257.html
Ilmoita asiaton viesti
Neljäs artikla: ”Sopimuspuolet neuvottelevat keskenään aina, kun sopimuspuolen mielestä jonkun sopimuspuolen alueellinen koskemattomuus, poliittinen itsenäisyys tai turvallisuus on uhattuna.”
Siinä ei kerrota ”aktivoinnista” mitään mutta ehkä voidaan olettaa että keskusteluissa todetaan onko hyökkäys 5.artiklan mukainen hyökkäys. Puolaan harhautunutta ohjusta ei pidetty sellaisena.
Sanamuoto ”neuvottelevat keskenään” ei ehkä tarkoita että neuvottelutulos on oltava yksimielinen, se oli toimittaja Vesa Laitisen tekstiä.
Mitä olisi tapahtunut, jos Puola olisi ollut eri mieltä?
Puolan tapaus on aika hyvä esimerkki miksi 4.artiklan mukainen neuvottelu on tarpeen. Mennään sitten toiseen ääripäähän. Suomen itärajan koko pituudelta on ylittänyt Venäjä kolme armeijakuntaa ja suomalaiset joukot taistelevat. Naton neuvosto pitää Suomen ilmoituksesta hätäkokouksen ja Turkki ja Unkari kertovat ettei Venäjän harjoitus täytä 5.artiklan mukaista hyökkäystä jäsenmaahan. Mitä tapautuisi? Ei kai kukaan luule, että se oli sitten siinä. Ainakin lopputulema olisi Naton loppu, uskottavuus olisi nolla.
Joskus vaan tarkoitus merkitsee enemmän kuin tekstin kirjain.
(Jarlan pilapiirros Nasan avaruuslennosta)
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottomasti se olisi NATO:n loppu, mutta ehkä se olisi Venäjän vasallien tavoitekin?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjästä ja sen vasallien tavoitteista tämän voi helposti uskoakin. Sen sijaan se tuntuu uskomattomalta, että Naton tarkoituksen yksi sen jäsen pystyisi veto-oikeudella estämään. Siten Aamulehden toimittaja Vesa Laitisen väite, että: ”5. artiklan käyttöönotto vaatisi Naton neuvostolta yksimielisen päätöksen” tuskin pitää paikkaansa. Tämä on niin raskas väite, että se vaati paremman todisteen kuin Aamulehden toimittajan mielipiteen.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49187.htm
Ilmoita asiaton viesti
Olit oikeassa, konsensus näyttää olevan vaatimus kaikessa Naton päätöksenteossa. Inhorealistinen näkemykseni on, että se johtaa asiattomiin ”koplauksiin” kuten nyt Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemuksen osalta on nähty.
Ehkä tässä arvoyhteisössä luotetaan liikaa siihen, että kaikki jäsenet kunnioittaisivat samoja arvoja.
Toisaalta Natoon on myös panostettu niin paljon, ettei parin kolmen jäsenen anneta pilata Puolustusliitto-Naton uskottavuutta. Tällaista tositilannetta ei toistaiseksi vielä ole tullut, eli ennaltaehkäisy toimii vielä, eikä se uhkaaja todennäköisesti lähde Naton toimivuutta edes testaamaan.
Viittaan vielä Jarlan tämänpäiväiseen HS pilapiirrokseen Nasan avaruuslennosta, tuskin Natonkaan toimintaa peruutettaisiin sopimuksessa olevan ”kirjoitusvirheen” vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Naton on joutunut vaikeiden valintojen eteen. Jos sen enemmistö antaa selvästi venäjämielisten halvaannuttaa päätöksenteon nyt, rapisee Naton uskottavuus myös esim. Baltian puolustajana.
Se voi hyvinkin olla Putinin perimmäinen tavoite, Suomen tai Ruotsin jäsenyyden estäminen on vain sivuhyöty. Yksimielisen enemmistön on pakko reagoida venäjämielisiin jotenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Naton laajeneminen on Putinille ”punainen vaate”. Jos ja kun Naton päätöksenteko on todella näin, ja kun Putin sen varmasti tietää, pitää ihmetellä, miksi Putin pelkää Natoa. Ei kai hänelle ole temppu eikä mikään estää konsensus 5.artiklan käytöstä.
Ei Putin Naton laajenemista pelkää vaan sitä, että Nato voi estää Venäjän laajenemisen.
Ilmoita asiaton viesti
”…onkin oman ydinasepelotteen kehittäminen.”
Poliitikoille on varsin vaarallista ääneen ajattelu. Mika Niikko joutui luopumaan eduskunnassa luottamustehtävästäkin sen vuoksi ja äskettäin ulkoministeri Haavisto joutui
syömääntarkentamaan sanomisensa. En siis usko, että juuri kukaan poliitikko uskaltaisi puhua Suomen ydinasepelotteen kehittämisestä mitään muuta kuin virallista ”Ydinaseeton Pohjola” -linjaa noudattavaa litaniaa.Aloittaja ei ole poliitikko enkä oikeastaan minäkään pelkästään puolueen jäsenkirjan perusteella, niin sanonpa jotain. Ydinasepelote varmasti nostaisi maan valtaamiskynnystä, mutta Israelin lähihistoria osoittaa, ettei se kuitenkaan estä kaikkia sotia. Tämä lisäksi miltei kaikissa ydinasevaltioissa on tapahtunut terrori-iskuja. Nehän eivät yleensä ole valtiollisen toimijan tekemiä, mutta …
Eli on siinä varmaan plussat ja miinukset ydinasepelotteessakin, eikä pelkästään plussat.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, en nyt varsinaisesti esitä ydinaseen kehittämistäkään, kiinnitän enemmän huomiota siihen, että nyt pitäisi tehdä valintoja niin, että ulkopoliittinen linja ja haluttu liikkumavara ovat tasapainossa puolustuspoliittisen ulottuvuuden kanssa.
Suomen ulkopoliittinen liikkumavara on kasvanut merkittävästi YYA -vuosista niin, että se on jatkuvasti laajentunut Venäjän heiketessä. Nyt ollaan tultu uuden äärelle, jossa Venäjän imperialistiset pyrkimykset ovat jälleen nouseet keskiöön, ja joudumme valintojen äärelle.
Sekin, että luovumme tavoitteestamme olla ihmisoikeuksien suurvalta ja hyväksymme osana turvallisuuden vaatimusta USA:n toimet Guantanamossa ja Turkin toimet kurdeja kohtaan on yksi mahdollisuus, jossa on sekä hyviä että huonoja puolia – aivan kuten valinnassa, että julistaudumme Ruotsin kanssa ihmisoikeuksien suurvallaksi ja teemme vakuudeksi ydinkokeen.
Valitettavasti sellainen yhdistelmä, että julistaudumme pasifistiseksi ihmisoikeuksien suurvallaksi, joka suojelee kaikkia syrjittyjä paheksumalla suuresti kaikkia maahamme hyökkääviä sotilaita ei ole ainakaan kovin pitkäikäinen valinta.
Ilmoita asiaton viesti