Teknologi som en lösning till klimatförändring

Klimatstrejk och demonstrationer har blivit nästan en del av vår dagliga livet. Varje fredag samlar ungdomar till trappor ar parlamenten, och kräver aktion för att stoppa förändring av klimatet. Och det ser ju ut så, att klimatet förändrar sig och ingenting händer i samhället.

Men förändring är på väg, även om det kan man inte se när man tittat på bilar på Mannerheimvägen. Diskussion runt klimatet har fokuserad på saker som man kan se när man står på parlamentens trappor, vad man äter och hur man rör sig runt i staden. Om man fokuserar på det, ser det ut att inte så mycket händer.

En annan bild får man om man kollar från ENTSO-E hur elen produceras idag runt Europa: https://transparency.entsoe.eu/dashboard/show Produktion var 10 år sen baserad på kärnenergi, hydro och fossil energi. Idag finns det redan många länder där fossil använts väldig lite, och vindkraft har blivit i bara 10 år en viktig källa av energi. Förstås finns det kvar länder som har inte förändrat sin elproduktion, och fossil använts även i länder där man har byggt mycket förnybar kapacitet.

När man talar om roll av teknologi för att lösa både bromsning av och anpassning till klimatförändring, tänker man oftast saker som elbilar eller kärnenergi. Men de sista 10 år visar, att teknologier som kan vara viktiga i lösning kan vara helt nya och även överraskande teknologier. Vindkraft tänkte man inte 10 år sen som det billigaste energikälla för att producera el. Förstås är hydro även billigare fortfarande, men det kan man inte bygga mer.

Med teknologiska revolutioner är det bara svårt att se förändring innan det har hänt. Först är en ny, bättre teknologi dyrare än en gammal teknologi, och även om man förbättrar det hela tiden, får det inte en stor marknadsandel. Men efter den nya teknologin blir billigare än det gamla, börjat förändring väldig snabbt. Även i energiindustrin, där investeringsperioder är typisk många tio år, har vindenergi klippt till en stor roll i bara 10 år.

Vindenergi är inte det ändå teknologi som utvecklar snabbt och som har en viktig roll när vi anpassar vårt liv till klimatförändring. Elbilar har också utvecklat väldig mycket, självdrivande bil, genetisk teknologi har blivit billigare och snabbare. Även kommunikationsteknologi går fortfarande vidare, och 5G lovar redan, att skillnaden mellan att vara på plats eller på distans blir mindre och mindre.

Vi behöver att dessa teknologier, men förstås är teknologi inte ensam en lösning. Vindkraft skulle inte ha utvecklats så snabbt om det hade inte varit för politiska beslut för att stödja det. Och bilar skulle inte använda mindre bränsle eller bli elektriska om det inte skulle vara krav av regulatorer att det behöver hända. Vi måste vara färdiga att betala lite mer för våra dagliga behov när vi behöver betala för utveckling av nya teknologier, teknologi löser inte allt utan att vi investerar till det.

Trevlig Svenska Dagen!

MalkusLindroos

Olen 41 -vuotias DI, kiinnostuksena energia, talous, ilmastonmuutos ja IT. Vattenfallin energia-asiantuntija. Mielipiteet omia, faktat eivät.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu