Varokaa, helsinkiläiset tulevat ja vievät rokotteenne ja tartuttavat teihin koronan!

Pääsiäinen on täällä, ja autovirta pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen on ollut viime päivinä vilkas. Pohjoisessa ainakin lääkärit jälleen kantavat huolta siitä, kuinka helsinkiläiset tulevat ja tuovat koronan heidän alueilleen. Sama oli virsi jouluna ja hiihtolomilla – mutta kuinka kävikään (https://yle.fi/uutiset/3-11857093)?

Lääkäreitä ei toki voi ainakaan yksin tästä syyttää, koska mediassa on pidetty esillä pääkaupunkiseudun pahaa koronatilannetta, ja kunnostautuupa YLE nytkin vielä kertomalla, että helsinkiläiset ovat viemässä muun Suomen rokotteet (https://yle.fi/uutiset/3-11866398).

Aina välillä muistetaan mainita, että mitään ihmisryhmää ei pitäisi syyttää koronan leviämisestä, mutta ilmeisesti helsinkiläiset, jolla tarkoitetaan kaikkia 50 km säteellä Helsingistä asuvia, tekevät tässä suhteessa poikkeuksen. Suunnittelipa hallitus vakavissaan jopa perustuslain vastaisia rajoitteita ”pahojen” helsinkiläisten kurissa pitämiseksi. Turkulaisethan ovat oikeasti pahoja, joten ei heistä sen enempää.

Mutta keitä ne ovat ne helsinkiläiset, jotka eivät sitä koronaa saa kuriin? Mediatietojen(https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/8642f781-c07d-4385-a16e-3d5cfe2525fb)  mukaan Vantaan koronatartunnoista 50 % ja Helsinginkin 40 % on muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvilla. Käytännössä tällä tarkoitetaan siis 1. polven maahanmuuttajia. Kun tiedetään, että tartuntoja tapahtuu paljon perheensisäisesti ja huomioidaan perhekoot, voidaan melko turvallisesti arvioida, että vähintään 50% pääkaupunkiseudun koronatapauksista on maahanmuuttajataustaisilla tai heidän lähipiirissään, koska 2. ja 3. polven maahanmuuttajataustaisista suurin osa on äidinkieleltään suomenkielisiä ja tilastoituu siis suomea äidinkielenään puhuviksi.

Tätä taustaa vasten on melkoisen koomista kuunnella Lapin lääkäreiden itkuvirttä siitä, kuinka helsinkiläiset tulevat ja tartuttavat. Maahanmuuttajataustaisilla hiihtomatkat Lappiin eivät ole aivan harrastuslistan kärkipäässä, joten ei ole mikään ihme, että joulu tai hiihtolomat eivät näkyneet tartunnoissa mitenkään. Pääkaupunkiseutu ei erotukaan muista Suomen suurimmista kaupungeista, kun tilastoista poistetaan maahanmuuttajataustaiset lähipiireineen eli vähintään puolitetaan ilmaantuvuus per asukasluku.

Ennen kuin joku vetää tästä johtopäätöksen, että maahanmuuttajataustaiset ovat syyllisiä koronaan, niin on syytä muistuttaa, että korona on levinnyt maailmalla hyvin eri tavoin eri maissa, eikä selittävä tekijä ole maahanmuuttotaustaisuus. Erilaiset kulttuuri tuottavat erilaisia määriä kohtaamisia luonnostaan, ja voipa geeneilläkin jopa olla osuutensa siihen, kuinka herkästi korona leviää: esimerkiksi influenssa vaikuttaa suomalaisiin monia eurooppalaisia vähemmän kuolleisuutta tarkastellessa. Koronan leviäminen tietyssä ihmisjoukossa ei siis osoita piittaamattomuutta säännöistä tai syyllisyyttä koronan leviämiseen.

Koronatoimien tehokkuuden kannalta kuitenkin poliittisesta korrektiudesta on nyt luovuttava. Myös valtiollisen median on syytä lopettaa helsinkiläisiin kohdistuva panettelu. Pääkaupunkiseudun tilanne on kantaväestön keskuudessa samanlainen kuin muissakin suurissa kaupungeissa, ja kantaväestöön kohdistuvat koronatoimet tulee suunnitella kaikkiin suuriin kaupunkeihin samaan tapaan. Myös kansalaisille on tärkeä ymmärtää, että ei ole sen suurempi riski tavata pääkaupunkiseudulla asuvia sukulaisiaan kuin missään muussakaan suuressa kaupungissa asuvia.

Sitten tarvitaan erityistoimia maahanmuuttajataustaiselle väestölle. Aivan ensimmäisenä pitää ymmärtää, mistä tehokkaampi koronan leviäminen johtuu – onko kyse kulttuuriin liittyvästä suuremmasta kohtaamisten määrästä vaiko kenties geeneistä tai siitä, ettei koronatieto tavoita tai ei ole mahdollisuuksia toimia ohjeiden mukaan. Toimet tulee sitten suunnitella tämän ymmärryksen pohjalta, ja rokotteiden kohdistaminen on erityisen perusteltua, jos osoittautuu, että kyse on geeneistä. Jos kyseessä ovat kulttuuriset syyt, on rokotteiden kohdentaminen maahanmuuttajataustaiselle väestölle enemmän myös arvovalinta, mutta koronatoimien kannalta tehokasta se joka tapauksessa on.

0
MalkusLindroos
Sitoutumaton Espoo

Olen 41 -vuotias DI, kiinnostuksena energia, talous, ilmastonmuutos ja IT. Vattenfallin energia-asiantuntija. Mielipiteet omia, faktat eivät.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu