Kieli oikeassa poskessa
Paljon on tapahtunut kuudessa vuodessa.
Kun Jussi Halla-ahosta tuli Perussuomalaisten puheenjohtaja Jyväskylän puoluekokouksessa kesäkuussa 2017, valtionvarainministeri Petteri Orpo linjasi, ettei Kokoomus voi tehdä hallitusyhteistyötä Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa. Hän ei voinut enää luottaa siihen, että Perussuomalaiset jakaisivat Kokoomukselle tärkeät arvot. Tämän seurauksena kaikki perussuomalaiset ministerit irtaantuivat puolueesta ja muodostivat Uusi vaihtoehto -ryhmän, joka jatkoi hallituksessa Perussuomalaisten tilalla.
Mutta entä nyt, onko halla-aholaisesta retoriikasta tullut kuudessa vuodessa niin arkipäiväistä, että se kelpaa jo Kokoomuksellekin?
”Me olemme se ääni, joka muistuttaa joka päivä ihmisiä siitä, että monikultturismia, maahanmuuttoa ja EU-liittovaltiota ylistävälle hyminälle on olemassa vaihtoehto. Pelkästään se, että olemme olemassa emmekä suostu katoamaan poliittiselta kartalta, pakottaa valtavirtapuolueet ajan kanssa korjaamaan omia linjauksiaan. Näin on tapahtunut muuallakin maailmassa, ja näin tulee tapahtumaan myös Suomessa”, Halla-aho ennusti Perussuomalaisten puoluekokouksessa kesäkuussa 2019 pitämässään puheessa. Tämä ennustus näyttää käyneen toteen.
Nykyiset perussuomalaiset eivät ole missään vaiheessa tehneet pesäeroa halla-aholaiseen linjaan, sen enempää kuin Halla-aho itse vuosituhannen vaihteen Scripta-kirjoitteluunsa. Päinvastoin. Purra totesi tultuaan valituksi puolueensa puheenjohtajaksi elokuussa 2021 halla-aholaisen linjan säilyvän, ja olleensa tätä myös varapuheenjohtajan roolissa itse rakentamassa. Tuore puheenjohtaja julisti Perussuomalaisten olevan ”Isänmaallinen kansanliike, aito ja rouhea, vaihtoehto muille.” Sanavalinta ja sen suora viittaus edelliseen isänmaalliseen kansanliikkeeseen tuskin oli politiikan käsitteistön tuntevalta valtiotieteen maisterilta sattuma. Se oli pieni maistiainen, joka auttaisi tottumaan sanan aluksi kitkerältä vaikuttavaan jälkimakuun.
Sattumaa ei varmasti ollut myöskään Purran twiittaus siitä, kuinka ”Pienet ovat Suomen hallituksen mahdollisuudet vaikuttaa yhtään mihinkään, jos vasemmalta kysytään. Esteinä ovat ainakin ihmisoikeudet, perustuslaki, EU, kansainväliset sopimukset, moraali, empatia, maine, lehdistönvapaus ja tietenkin oikeisiin johtopäätöksiin päätynyt tutkimus.” (Riikka Purran Twitter-päivitys 5.5.2023). Tämä oli oman puolueen äärioikeistolaiselle siivelle heitetty herkkupala ja samalla se palveli koko puolueelle tärkeän vihollismielikuvan luomista. Populistinen radikaalioikeisto tarvitsee vihollisensa, muutoin populismin keskeisenä voimana toimiva viha valuu tyhjiin.
Oikeistopopulismille on tarpeen ollakin selkeä vastavoima, mutta se ei voi jäädä vain vasemmiston tehtäväksi. Jos näin käy, on se omiaan vahvistamaan ajatusta siitä, kuinka avoimen demokraattisen yhteiskunnan perusarvojen puolustaminen todellakin on vain vasemmiston agendalla. Osa ”vihervasemmistolaista hegemoniaa”, jonka Perussuomalaiset ovat maahanmuuttajien ohella kohottaneet vihollisekseen.
Perussuomalaisten puhetta on syytä kuunnella kahdella korvalla. Toisella sitä, mitä he pintatasolla sanovat ja toisella sitä, millaisen yhteiskuntajärjestyksen ihailun kanssa he kieli syvällä oikeassa poskessa flirttailevat. Foliohattu täytyisi silti olla vedettynä hartioihin asti, jotta voisi nähdä Purran oikeasti marssittamassa mustapaitoja Arkadianmäelle. Suomalainen yhteiskunta ei ole todellisuudessa jakautunut niin vahvasti, että sille oli olemassa minkäänlaisia edellytyksiä. Tämän päivän radikaalioikeistolainen vallankumous on paljon arkipäiväisempää ja hienovaraisempaa. Ja samalla huomaamattomampaa. Se tapahtuu kaikkialla siellä missä vähemmistöjä marginalisoivaa ja avointa demokratiaa vastustavaa kieltä ja asenteita normalisoidaan. Ja kuten Halla-aho puheessaan totesi, se on tapahtunut muuallakin maailmassa.
Opportunistisella vaikenemisella radikaalioikeistolaisen retoriikan edessä on kova hinta, vaikka heidän tuellaan olisikin mahdollista viedä eteenpäin joitakin omalle poliittiselle agendalle keskeisiä tavoitteita.
”avointa demokratiaa vastustavaa kieltä”
Onko tuollaistakin esiintynyt?
Ilmoita asiaton viesti
Suora hyökkäys tuota vastaan on mm. Sebastian Tynkkysen pyrkimys puuttua Ylen tuottamaan sisältöön. Kuten myös Purran flirttailu puheissaan Isänmaallisen kansanliikkeen kanssa, jonka tavoitteena oli parlamentarismin vastustaminen ja yksipuoluejärjestelmä, ja joka sittemmin fasistisena järjestönä kiellettiin. Purran esille nostamat päätöksenteon esteiksi kokemansa ihmisoikeudet, perustuslaki, kansainväliset sopimukset ja lehdistönvapaus ovat avoimen demokratian kovaa ydintä. Jos nämä koetaan päätöksenteon esteiksi, on syytä miettiä kyseisen päätöksen mielekkyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta eihän kuviosta voida jättää pois, sitä muutosta, jota näille käsitteille on tehty sisällöllisesti. Eikä Ylen kohdalla aktivismiksi kuumissa kysymyksissä muuttunutta toimittajien uutta (?) identiteettiä.
Ilmoita asiaton viesti
Haluaisitko avata hieman konkreetimmin mitä tarkoitat näiden käsitteiden sisällöllisellä muutoksella?
Ilmoita asiaton viesti
Hiukan on vettä virrannut Vantaassa noista ajoista. Mm. muutos Tanskassa ja Ruotsissa on ollut suuri, Ruotsissa kukaan tuskin suostui puhumaan ruotsidemokraattien kanssa mutta nyt pitävät hallitusta pystyssä.
Äänestäjät ovat huomanneet että noudatetussa linjassa on jotain vikaa ja ovat muuttaneet äänestyskäyttäytymistään.
Ilmoita asiaton viesti
Lohdullista kuitenkin on, että Perussuomalaisia äänesti edelleen vain 14.5 % äänioikeutetuista. Silloin ei oikein voida puhua ”kansan syvistä riveistä”. Huolestuttavaa silti on, että tuo kielenkäytön tapa ja asenteet normalisoituvat myös sellaiseen joukkoon, joka ei radikaalioikeistolaista aatetta kannata.
Ilmoita asiaton viesti
Maailma muuttuu, ja niin tapahtuu yllättäen myös Suomessa.
Kukaan ei taannoin tohtinut julkisesti arvostella Suomen ja NL n / Venäjän välistä ikuista ystävyyttä. Kunnes huomattiin, ettei Suomella ole, eikä ole ollut, eikä tule olemaan mitään erikoisasemaa venäläisten pöydässä.
Huolimatta Halosen saamasta kissasta.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän tuo muuttuu aina vaan ja uudestaan. Se on hieno asia se. Onneksi voidaan myös jokainen vaikuttaa siihen mihin suuntaan tuo muutos menee.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyiset perussuomalaiset eivät ole missään vaiheessa tehneet pesäeroa halla-aholaiseen linjaan, sen enempää kuin Halla-aho itse vuosituhannen vaihteen Scripta-kirjoitteluunsa
_____________________________________________________________
Ei Halla-aho tuosta Scripta-kirjoittelusta voi irroittautua koska se merkitsisi poliittusta itsetuhoa kannattajien saattaessa jopa kääntää kokonaan selkänsä.
Ilmoita asiaton viesti