Muutamia lukuja Närrpiöstä.
Työllisyys 83 %. Työttömyys 4 %.
Asukkaita Närpiössä on 9500. Muuta kieltä kuin Ruotsia tai Suomea äidinkielenään puhuvia on 16 % väestöstä.
Työpaikkoja on 4500. Työvoimaomavaraisuus on 105 %.
Kasvihuonetuotanto työllistää 1200 henkilöä. Alan yrityksiä on 400.
Toimeentulotukea kunnan asukkaista saa 0,4 %, eli noin 40 henkilöä (muutkin esittämäni luvut on noin-lukuja).
Tuen saajista ulkomaalaisia on 54 %, eli noin 20 henkilöä.
Ymmärrän, että Perussuomalaisille yksikin tukea saava ulkomaalainen on liikaa, mutta aion itse jatkossakin tukea kotimaista tuotantoa.
Halla-aho päätti aloittaa persujen kuntavaaleissa menestymisen Närpiöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo. Ja just kun oli hilkulla, että olisivat saaneet puolueiden välisen valta-aseman (RKP 88,1% vuonna 2017) keikautettua.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän luulen, että Halla-Ahon Närpiö-heitolla ei varsinaisesti ollut tarkoitus viestiä siihen kansanosaan, joka pystyy nuo luvut jotenkin pureskelemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei mutta tarkoituksena on saada se kansanosa syömään espanjalaisia tomaatteja.
Ilmoita asiaton viesti
Joo. Perussuomalaiset on espanjalaisen tomaattimafian salaisia asiamiehiä, jotka ovat soluttautuneet Suomen poliittiseen järjestelmään helpottamaan markkinaosuuksien valtaamista.
Tai sitten Halla-Ahon heitto oli tarkoitettu sille puoluetta kannattavalle ”Pavlovin koira” -osastolle, jolla alkaa kuola valua joka kerta kun kuulee sanaparin maahanmuuttaja-sosiaaliturva.
Kato vähän samaan tyyliin kuin demareilla on se oma ”yleissitova työehtosopimus” -osastonsa. Tai Vihreillä ”raideliikenne”, Kokoomuksella ”veronkevennys”, vasureilla ”äärioikeisto” tai kepuleilla ”aluekehitys”.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä epäterveiden elämäntapojen ylläpito on ollut yksi säie perussuomalaisuutta koko ajan. Toki se oli voimakkaampaa Soinin aikans. Se populistipellehän oli kävelevä roskaruokamainos. Lukuisia olivat hänen nakkimuki-, kopsu- ja hampurilaisateriapromouksensa.
Halla-ahon aikana pahaa oloa levitetään enemmän mentaliteettitasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäys Korkmanin lukuihin.
lähde : PUUTARHA-ALAN TYÖEHTOSOPIMUS 1.2.2020–31.1.2022
15 § Palkkaus
Palkkausmääräykset
1. Työntekijän henkilökohtainen palkka koostuu:
a) Työn vaativuuden perusteella määräytyvästä vaativuusryhmän
palkasta ja
b) Työntekijän työssään osoittaman ammattitaidon perusteella
määräytyvästä ammattitaitolisästä
Vaativuusryhmien tuntipalkat ja ammattitaitolisän vähimmäistaso ovat
1.2.2020:
Vaativuus- Ammattitaitolisän Taulukkopalkka sisältäen
ryhmä vähimmäistaso (4 %) 4 % ammattitaitolisän
€/h senttiä/h €/h
1 8,71 35 9,06
2 9,13 37 9,50
3 9,61 38 9,99
4 10,11 40 10,51
5 10,62 42 11,04
Kieli- ja ammattitaidottomat tomaatinpoimijat taitavat sijoittua palkan ykköskategoriaan, koska tuskin kukaan työnantaja harrastaa hyväntekeväisyyttä ja isommilla henkilöstökuluilla espanjalainen tomaatti on entistä kilpailukykyisempi verrattuna Närpiön tomaattiin.
Vieläkin on alitajunnassa koulun ruotsinkielen kirjasta lause tomatodlare från Närpes.
Ei voi sanoa kuin että pieniä ovat silakat joulukaloiksi.
Elon laskuopin mukaan noilla tuntipalkoilla kuukausiliksa jää nälkärajalle. Onneksi Närpiössä kaikki on Saksan hintatasoa, joten matalampi palkka riittää elämiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Haluaisitko, että puutarha-alan palkkoja korotetaan? Närpiössä vain vajaat 40 henkilöä on joutunut turvautumaan toimeentulotukeen, joten ilmeisesti pienelläkin palkalla tulee Närpiössä toimeen.
Ilmoita asiaton viesti
Näin varmaan on, koska verotus syö tehokkaasti korkeanpien palkkojen edun. Tämän huomasi minun ja vaimoni käteen jäävistä tuloista ja veroprosentista.
Eläke on sitten minulla aika paljon korkeanpi.
Närpiötä suurenpi ongelma saattaa olla pääkaupunkiseudulla työskentelevät matalapalkkaiset ihmiset, joiden asumiskustannuksia joudutaan tukemaan.
Noin muuten tuo yleismaailmallinen suuntaus, jossa ulkomailta tuotetaan halpatyövoimaa töihin, joita paikalliset eivät suostu tekemään on aika perseestä.
Viljanviljelyn ja muiden tärkeiden elintarvikkeiden viljelyä pitää tukea tarpeen mukaan, mutta kaikki muut ovat aika epäilyttäviä. Mielummin tomaatin hintaan riittävästi korotusta ja kilpaillaan laadulla.
Muistan erään jutun EY-neuvottelujen aikaan, kun Ole Norrback kipuili leikkokukkien tukien riittävyyden kanssa ja muut neuvottelijat kehoittivat Norrbackia sitten ihan itse kertomaan mihin jäsenyys kaatui. Suurenpi etu kuitenkin voitti, kai?
Ilmoita asiaton viesti
Onko kommenttisi tulkittava niin, ettet usko muita suomalaisia kuin närpiöläisiä kiinnostavan työnteko suomalaisen liiton sopiman TES:n ehdoin?
Ilmoita asiaton viesti
Närpiössä ulkomaalaisten ja maahanmuuttajien työllistäminen mahdollisesti tapahtuu kurssitusten, työssäoppimisten ja työllistämistukien avulla. Osa tekee työtä oikealla palkalla mutta arvaisin, että määräaikaisella työsuhteella. Vähän aikaa ansiosidonnaisella ja tuon jälkeen oppimaan työtä työllistämistuella.
Työsuhteessa oleville työtunteja annetaan vähänlaisesti jolloin kuukausipalkka jää pieneksi, mutta toimeentulotuealla ja asumistuella palkkaa voidaan jatkaa siten, että työntekijä ja perhe elävät kohtalaisen mukavasti. Piiripieni pyörii kolmen eri tilan välillä: määräaikaisessa työsuhteessa vajaalla työajalla, ansiosidonnaisella, työssöoppimassa. Tomaatinviljely on kausiluonteista josta seuraa työsuhteiden monimuotoisuus.
https://yle.fi/uutiset/3-11698175
Ilmoita asiaton viesti
Närpiössä ei viljellä tomaattia kausiluontoisesti vaan ympäri vuoden. Kasvihuoneiden loiste on aikamoinen kun ajaa Vaasa-Pori -tietä pimeään vuodenaikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Siis tuotantomäärät vaihtelevat kesän maksimin ja talven minimin välillä ja tuosta johtuu työntekijöiden kausiluonteiset työsuhteet.
Ilmoita asiaton viesti
Toistan: Närpiössä kasvatetaan tomaatteja ympäri vuoden. Ei kesäkaudessa ole muuta eroa kuin että kasvihuoneisiin ei tarvitse tuottaa keinovaloa eikä -lämpöä.
Ilmoita asiaton viesti
”
Tomaatti on suosituimpia kasvihuonevihanneksia. Sen tuotantomäärä on noin 40 miljoonaa kiloa vuosittain. Tomaatin pääsatokausi on huhtikuusta lokakuuhun. Satohuiput ajoittuvat kesä-elokuuhun, jolloin tomaatin kulutus on tuontikauteen nähden tuplaantuu tai jopa kolminkertaistuu.
”
https://kauppapuutarhaliitto.fi/tietoa-kasvihuonealasta/vihannesten-viljely-kasvihuoneissa/tomaatti/
Ilmoita asiaton viesti
Ei koske Närpiötä. Siellä kasvatetaan tomaatteja ympäri vuoden (1990-luvulta lähtien).
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Joo, sitä näkee kaikkialla, missä on paljon kausityöläisiä, että ne ostelevat joukolla omakotitaloja. Jos vaikka tulisi taas seuraavalla kaudella sinne duuniin, niin on tuttu kämppä. Ja vielä käännettynä selkosuomeksi. Kausivaihtelu ei tarkoita koko henkilökunnan pätkätöitä.
Onko sinulla muuten tietoa noista tuotantomääristä. Ovatko mahdolliset kausivaihtelut edes noinpäin? Spontaanisti luulisi kesällä olevan erityisen paljon halpatuontia, joten ei välttämättä kannata tuottaa erityisen paljon silloin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun mainostit olevasi patamusta porvari, niin eikö sinua häiritse mikä tahansa tuotanto, joka mahdollisesti kannattaa vain osan vuotta ja jota siksi tuetaan? Tämä olettamasi kesäisen halpatuonnin vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Halpatuonti oli sarkastinen kommentti halpatyövoimaan viitaten. Mielestäni yritystoiminnan juoksevia kuluja ei pidä tukea (normaalitilanteessa) julkisin varoin. Varauksin voin investointitukea tietyin edellytyksin jotenkin sietää, mutta lähtökohtaisesti välttäisin niitäkin. Nyt vain varsinainen keskustelu koskettanee sosiaalitukea. Yritystukien sekoittaminen tähän keskusteluun lienee yritys samentaa lätäkköä.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä huomannut, että tämä aiheesta lipeäminen olisi häirinnyt sinua edellisessä aihetta käsitelleessä blogissa, mutta yritetään pysyä aiheessa, ainakin jos blogisti niin vaatii. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Ei se häiritse muuten kuin kömpelönä väistöyrityksenä. Mittler vastasi työtarjouksellaan kommenttiin työllistymisestö Närpiössä. Silloin on paha sanoa, ettei asia liity mitenkään Närpiöön. Siksi myös heittäydyin itseironisen sarkastiseksi. Tuo sarkasmi oli tarkoitettu vihjeeksi siitä, ettei kommenttini liity keskusteluohjeisiin, vaan kohdennetusti kommenttiin johon vastasin.
Ilmoita asiaton viesti
Aika fakiiri olet 🙂
Ilmoita asiaton viesti
https://kauppapuutarhaliitto.fi/tietoa-kasvihuonealasta/vihannesten-viljely-kasvihuoneissa/tomaatti/
Ilmoita asiaton viesti
Max kirjoitti:
”Joo, sitä näkee kaikkialla, missä on paljon kausityöläisiä, että ne ostelevat joukolla omakotitaloja. Jos vaikka tulisi taas seuraavalla kaudella sinne duuniin, niin on tuttu kämppä. Ja vielä käännettynä selkosuomeksi. Kausivaihtelu ei tarkoita koko henkilökunnan pätkätöitä.”
He asuvat Närpiössä kiinteästi, koska tomaatteja kasvatetaan ympäri vuoden.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Olet varmaan ylpeä tästä hiekanjyviä Saharassa, atomeja bongissa, tähtiä galaksissa argumentista. Ei kannattaisi olla. Häpeäsit nyt ja eroaisit, mikäli jos joku uskoo, että kokoomuslainen olet, ja liity Lin ja Mörön jengiin.
Pointti nyt on, että toimeentulotuet sun muut olisivat sitten kai nolla ilman ulkomaan osaajia. Ulkomaan moniosaajat ovat menoerä jopa Närpiössä. Ei ehkei suuren suuri jos verrataan vaikka vihreän ministerin omahyväisyyden määrään mutta silti suuren suuri kun puhutaan menoista kategoriassa toimeentulotukimenot.
Ilmoita asiaton viesti
Toimeentulotukea saa 0,4 % närpiöläisistä. Eli noin 40 henkilö, joista vähän yli puolet ovat maahanmuuttajia.
En kyllä keksi, miksi minun pitäisi hävetä Närpiön työllisyyslukuja.
Ilmoita asiaton viesti
No pointti tässä on se, että jos joku sanoo, että Manu joi kaikki viinat, ei siihen kelpaa vasta-argumenttina, että kiinalaisia on se miljardi ja jotain. idea näissä on laskea, että missä maahanmuuttaja on (taloudellinen) rikkaus, eli ei oikein missään. Se ei nyt kaada vaikka Närpiön budjettia, mutta ei siitä nyt toisaalta myöskään mitään positiivista lukua saa vääntämälläkään
Ilmoita asiaton viesti
Olin siis oikeassa jälleen kerran, Perussuomalaisille yksikin tukea saava ulkomaalainen on liikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Monikohan persu elää tukien varassa. Ilmeisen moni on koska aikaa on raapiä päätään somessa eri foorumeilla ympärivuorokauden.
Menisivät töihin reppanat.
Ilmoita asiaton viesti
Onko olemassa jokin muukin yhteiskunnan funktio, jonka kustannus on nolla ilman maahanmuuttajia. Koulu, terveydenhoito ja tienpito nyt tietenkin, mutta olisiko vielä muita?
Ilmoita asiaton viesti
Jos nyt kerrankin unohdetaan vaikka kunnan x kohdalla väite maahanmuuttaja on kuluerä x (ja y isompi suhteessa kantasuomalaiseen) kannattaisi miettiä sitä, että oli sitten mikä kunnan menoerä tahansa niin maahanmuuttaja osallistuu sen kustannuksiin (kunnallisvero) max 1/3 toisinaan 1/4 verran suhteessa kantasuomalaisiin. Mikä tietysti johtuu 3e/sata vuotta palkasta. Tuokin tutkimus julkaistaan pian jossa voi tarkastella sitten ihan joka kuntaa.
Ilmoita asiaton viesti
Närpiössä kertovat että vieraskieliset maksavat kunnallisveroa 52,8% siitä mitä suomen- ja ruotsinkieliset. En nyt tiedä kotimaisten kielten eroa, mutta Närpiössä en yllättyisi vaikka ero olisi merkittävä. Siellä monet suuret yrittäjät kun näyttäisivät olevan ruotsinkielisiä. Luonnollistahan se on että vieraskieliset ovat usein matalapalkkaisemmissa töissä, joten ei tuo nyt mitenkään yllätä. Tietysti jokaisen kunnanisän päiväuni on, että siellä asuisi pelkkiä pörssiyhtiöiden toimitusjohtajia, mutta ei se niin toimi. Kaikissa kunnissa on monta eri tuloluokkaa edustettuna. Mitä väliä sillä on mitä kieltä alimman tulokvartiilin asukkaat puhuvat äidinkielenään?
Ilmoita asiaton viesti
Ei sillä kielellä ole niin väliä. Mutta oletko koskaan ajatellut, että mitä enemmän Suomeen tulee kolmansista maista työntekijöitä jotka suostuvat poimimaan tomaatteja alimmalla palkkatasolla, sitä alemmaksi ne jo valmiiksi matalat palkat edelleen laskevat?
Ilmoita asiaton viesti
En ole. Taitavat nuo TES:t olla aika kielineutraaleja. Vieraskielisillekin varmasti lisätienisti kelpaa, jos liiton miehet ja naiset sellaiset vääntävät.
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti se lisätienesti kelpaa kaikille. Mutta kun niillä tienesteillä ei edelleenkään pysty elättämään perhettä, niin sitten palkan päälle pitää hakea tulonsiirtoja. Näköjään kannatat sellaista mallia, jossa palkanmaksu on siirretty osaksi veronmaksajille.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä mistä arvaat mitä kannatan, mutta oikeaan et osu. Kannattaa mieluummin kysyä, kuin arvata.
Kannatan mallia, jossa työntekijä sopii työnantajan kanssa palkastaan. Jos tosiaan liiton sopima TES:n mukainen palkka ei riitä elämiseen, niin kannattaa joko sopia korkeammasta palkasta, tai muuttaa sellaiselle paikkakunnalle missä ansiot riittävät elämiseen.
Ilmoita asiaton viesti
No minä kysyn: Oletko sitä mieltä, että julkisen talouden ja suomalaisten veronmaksajien kannalta on järkevää edistää ja tukea matalapalkka-aloille kohdistuvaa työperäistä maahanmuuttoa vai eikö se ole järkevää?
Perustele muutamalla lauseella vastauksesi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole järkevää tukea maahanmuuttoa, varsinkaan matalapalkka-aloille. Kyllä ne jotka työvoimapulasta kärsivät voivat ihan itse kantaa rekrytoinneistaan kustannukset.
Vaikka et kysynyt pidänkö järkevänä sallia maahanmuuttoa matalapalkka-aloille, vastaan silti. Kyllä pidän järkevänä, että yritykset saavat tarvitsemansa työvoiman. Vaikuttaa aika ilmeiseltä, etteivät suomalaiset ole valmiita muuttamaan matalapalkka-alojen töiden perässä. Koska liitot eivät ole neuvotelleet korkeampia palkkoja, eikä sosiaaliturvan tason laskeminen vaikuta realistiselta korjaustoimenpiteeltä, on paras ratkaisu ulkomailta rekrytointi. Toki tuo sosiaaliturvan tason laskeminen voisi olla kansantalouden kannalta tehokkaampi keino, mutta se nyt vain vaikuttaa ylivoimaisen vaikealta.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei ole järkevää tukea maahanmuuttoa, varsinkaan matalapalkka-aloille. Kyllä ne jotka työvoimapulasta kärsivät voivat ihan itse kantaa rekrytoinneistaan kustannukset.”
-> Edes joskus ollaan näköjään jostain samaa mieltä. Nää työmarkkinajutut plus työehtosopimukset on sitten oma juttunsa, niissä on niin monta muuttujaa.
Ilmoita asiaton viesti
Järkeväähän se ei missään tapauksessa ole, erittäin kallista veronmaksajille. Herää lähinnä kysymys, Miksi ja milloin järjestelmä on päästetty sellaiseksi, että on taloudellisesti järkevämpää loikoilla sohvalla kuin käydä töissä? Ja ennen kaikkea, miten tilanne saadaan korjattua?
Ilmoita asiaton viesti
Ongelman aiheuttaa harkinnanvaraisten tukien luoma kannustinloukku. Ratkaisu on perustulo.
Ilmoita asiaton viesti
”Ratkaisu on perustulo.”
-> Se on veronmaksajalle niin kallis ratkaisu, että tuskin onnistuu. Parempi ratkaisu olisi tietenkin keventää verotusta, jolloin ostovoima vahvistuu.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi perustulo on kalliimpi kuin nykyinen tukihimmeli + byrokratia + tuloveron progressio? Sehän riippuu ihan siitä, mille tasolle se asetetaan ja mkä määritellään tuloveron suuruudeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi verotuksen keventäminen olisi huonompi ratkaisu kuin nykyisen tukihimmelin tai perustulon ylläpito veronmaksajien piikkiin?
”Sehän riippuu ihan siitä, mille tasolle se asetetaan ja mkä määritellään tuloveron suuruudeksi.”
-> Kaikki aina riippuu jostakin ja on suhteessa johonkin toiseen, näinhän se on. Luulisi silti, että verotuksen keventämisellä olisi aika paljon positiivisia vaikutuksia talouteen ja työllisyyteen. Ei tuloveron keventäminen yksistään riitä, vaan verotusta pitää keventää paljon laajemmin. Samalla tietysti tukihimmeliä pitää karsia.
Ilmoita asiaton viesti
Koska verotuksen keventäminen ei ole ratkaisu kannusteloukkuun. Tuloryhmät joista keskustelemme ovat aika kevyesti verotettuja, joten ongelma on tukien pieneneminen ansioiden myötä, ei verotuksen progressio. Verotuksen keventäminen toisi paljon hyvää, mutta tuensaajien työhön kannustamista se ei lisää merkittävästi.
Kysyn siis edelleen, miksi perustulo olisi sinusta [merkittävästi] kalliimpi? Asetetaan vain taso sen mukaan, että se vastaa kustannuksiltaan nykyisiä tukia + hallinnointia ja asetetaan tulovero tasolle jolla perustulo vastaa nykyistä progressiota. Miksi tuo ”kalliimpaa”, jos nyt tuota termiä edes voidaan käyttää?
Ilmoita asiaton viesti
Näköjään sinä edustat äärivasemmistolaista talousajattelua, eli työntekijän tai yrittäjän tulot kuuluvat valtion keskuskomitealle, joka sitten päättää, miten rahat jaetaan. Itse tykkään enemmän vapaudesta kuin valtion kontrollista.
”Kysyn siis edelleen, miksi perustulo olisi sinusta [merkittävästi] kalliimpi?”
-> Koska olen kuunnellut asiantuntijoita. Toisaalta kykenen välillä itsekin ajattelemaan. Olen myös seurannut perustulokokeilua. Perustuloa on siis Suomessa jo kokeiltu. Tulokset olivat siinä mielessä huonot, että perustulokokeilu ei lisännyt työllisyyttä. Sen nyt olisi voinut todeta jo etukäteen.
https://www.kaleva.fi/perustulokokeilu-saa-kylmaa-vetta-niskaansa-suuret/1735417
”Koska verotuksen keventäminen ei ole ratkaisu kannusteloukkuun.”
-> Eipä tietenkään yksistään ole. Samalla niitä kannustinloukkuja toki pitää purkaa.
”Miksi tuo ”kalliimpaa”, jos nyt tuota termiä edes voidaan käyttää?”
-> No vaikka myös siksi, että vastikkeeton raha heikentää työnteon kannustimia. Sinähän tiedät jo, mitä siitä seuraa, kun ei ole kannustimia tehdä työtä.
”Asetetaan vain taso sen mukaan, että se vastaa kustannuksiltaan nykyisiä tukia”
-> Miksi pitäisi asettaa? Jos verotusta kevennetään laajasti, niin ostovoima kasvaa ja jokainen voi itse omalla työllään rahoittaa itselleen oman perustulonsa. Kyllä se työn tekeminen alkaa maistua, kun saa itse päättää, mihin rahansa käyttää.
Ilmoita asiaton viesti
”Näköjään sinä edustat äärivasemmistolaista talousajattelua…”
Juu, minä ja Björn Wahlroos. Vai olisiko niin, että me haluamme pienentää julkishallintoa ja varmistaa että jokainen ansaittu euro lisää käytettävissä olevia varoja. Jos tuo on äärivasemmistolaista ajattelua, niin olkoon. Ei minua kiinnosta etiketit, vaan toimintaperiaatteet ja vaikutukset.
Vastikkeetonta se raha on tänäänkin. Pelkäätkö ehkä että työnhaku ei enää kiinnosta, jos ei tarvitsekaan täyttää lomakkeita sossun tädeille pyöriteltäväksi.
”Miksi pitäisi asettaa?” Siksi että olemme päättäneet pitää heikommistakin huolta. Tuon muuttaminen taas edellyttäisi perustuslain muuttamista. En kuitenkaan jaksa uskoa että tästä maasta löytyisi poliittista tahtoa luopua sosiaaliturvasta kokonaan, joten haen realistista mahdollisuutta, joka olisi nykyistä parempi.
P.s. Ei kukaan ole niin tyhmä, ettei osaa rakentaa sellaista kokeilua joka ei voikaan toimia.
Ilmoita asiaton viesti
”Vai olisiko niin, että me haluamme pienentää julkishallintoa ja varmistaa että jokainen ansaittu euro lisää käytettävissä olevia varoja.”
-> Juuri näin pitäisikin tehdä ja tuohon täytyy pyrkiä. Perustulo soveltuu kuvioon huonosti, koska joku sen joutuu aina maksamaan. OECD:n laskelmien mukaan perustulo aiheuttaa aina tarpeen kiristää verotusta, mikä vaikuttaa heikentävästi sekä työnteon kannustimiin että tulonjakoon. Pitää ajatella kokonaisuuksia.
”Vastikkeetonta se raha on tänäänkin. Pelkäätkö ehkä että työnhaku ei enää kiinnosta, jos ei tarvitsekaan täyttää lomakkeita sossun tädeille pyöriteltäväksi.”
-> Osittain näin näyttää käyneen tuon perustulokokeilun perusteella. Toivottavasti luit sen jutun.
-> Otit edellä esille kannustinloukut. Myös yrittäjällä on eräänlaisia ”loukkuja” jotka pitäisi poistaa. Keskeisimmät liittyvät verotukseen ja henkilöperusteisen irtisanomisen riskeihin. Jos Suomessa siirryttäisiin Viron yritysveromalliin, niin yrityksillä olisi heti paremmat mahdollisuudet investoida, työllistää ja maksaa parempia palkkoja. Ja jos ongelmatyypeistä olisi helpompi päästä eroon, niin sekin vaikuttaisi positiivisesti työllistämiseen. Samalla varmaan myös perustettaisiin uusia yrityksiä.
”Siksi että olemme päättäneet pitää heikommistakin huolta. Tuon muuttaminen taas edellyttäisi perustuslain muuttamista.”
-> Olet osittain oikeassa. Heikoimmista on pidettävä huolta, mutta ei meillä silti ole varaa pitää huolta jokaisesta, joka vain onnistuu pääsemään rajojen yli. Äärimmilleen venytettynä huolenpidollakin on karmeat seuraukset.
”En kuitenkaan jaksa uskoa että tästä maasta löytyisi poliittista tahtoa luopua sosiaaliturvasta kokonaan”
-> Ei tarvitse luopua kokonaan, eikä se liene mahdollistakaan. Pitäisi vain löytää keinot tehdä sosiaaliturvasta kansallisuusperusteinen. Sen perustuslakijutun tiedän kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten sanoin, kukaan ei ole niin tyhmä, ettei osaa rakentaa kokeilua joka epäonnistuu. Kokeillaan voiko uuden mallista keihästä heittää pidemmälle kuin nykyisin käytössä olevaa mallia. Kaikki vapaehtoiset saivat kokeilla. Keihäs painoi 50 Kg. Kukaan ei heittänyt edes 10 m. Kokeilusta voimme siis päätellä että uusi keihäsmalli lyhentää heittojen pituutta.
En ole kieltänyt etteikö verotusta kiristettäisi tai etteikö perustuloa maksettaisi enemmän kuin nykyisiä sosiaalitukia. Kyse on nimenomaan kokonaisuuksista. Siitä, minkä verran jää kokonaisansioista käteen ja siitä kuinka paljon lisäeuron tienaaminen antaa. Verotus yksin on ihan triviaalitieto. Oleellista on reaalinen nettoansio suhteessa bruttoansioon.
Ilmoita asiaton viesti
Suomella on pitkä historia keihäänheittomaana. Yksi suomalaisista keihäänheiton olympiavoittajista on Tapio Rautavaara, jonka elämänkertakirjan olen lukenut. Tai siis ne molemmat elämänkertakirjat, mitä on julkaistu. Rautavaarasta tuskin olisi tullut olympiavoittajaa, jos hän olisi saanut mukavasti chillata perustulon varassa. Levyt ja elokuvatkin olisivat ehkä jääneet tekemättä.
”Kuten sanoin, kukaan ei ole niin tyhmä, ettei osaa rakentaa kokeilua joka epäonnistuu.”
-> Niinhän sinä sanoit. Ilmeisesti yritit vihjailla, että Suomen perustulokokeilu tehtiin väärällä tavalla. Ja että jos se olisi tehty oikein, niin tulokset olisivat olleet paremmat. Sen tyylisillä argumenteilla yleensä on puolusteltu kommunismia, kun on huomautettu että kommunismi ei ole toiminut missään.
”En ole kieltänyt etteikö verotusta kiristettäisi tai etteikö perustuloa maksettaisi enemmän kuin nykyisiä sosiaalitukia.”
-> Tuo on yksi monista syistä, miksi perustulo on huono idea.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka tahansa voi tehdä kokeilun joka epäonnistuu. Onnistumista ei yhtä helposti saakaan aikaiseksi. En vihjaile mitään, vaan sanon ihan suoraan ettei Suomen perustulokokeilua olisi tarvinnut toteuttaa. Tulos oli päivänselvä jo kun parametrit oli päätetty. Ei perustulo tule toimimaan missään, ellei samalla muuteta verotusta radikaalisti. Olisiko Rautavaara pärjännyt yhtä hyvin, jos hänen keihäänsä olisi painanut 50 Kg?
”Tuo on yksi monista syistä, miksi perustulo on huono idea.”
Luulin että katsoit lisääntyvien nettotulojen olevan positiivinen asia?
Ilmoita asiaton viesti
”Kuka tahansa voi tehdä kokeilun joka epäonnistuu. Onnistumista ei yhtä helposti saakaan aikaiseksi.”
-> Juuri näin. Ja kun jo etukäteen tiedetään, että onnistuminen ei ole edes mahdollista, niin fiksuinta on jättää hölmöt kokeilut tekemättä.
”En vihjaile mitään, vaan sanon ihan suoraan ettei Suomen perustulokokeilua olisi tarvinnut toteuttaa. Tulos oli päivänselvä jo kun parametrit oli päätetty. Ei perustulo tule toimimaan missään, ellei samalla muuteta verotusta radikaalisti.”
-> En ihan saa kiinni, mitä se verotuksen radikaali muuttaminen sinun mielestäsi olisi. Jos lähdetään siitä, että laitetaan ostovoima kuntoon ja eräillä muilla uudistuksilla puretaan kannustinloukut ja tehdään yrittämisestä houkutteleva vaihtoehto, niin mitään perustuloa ei edes tarvita. Positiiviset dynaamiset vaikutukset näkyvät heti. Talous piristyy, ihmisillä on varaa ostaa toisiltaan palveluja, uusia yrityksiä perustetaan, niihin yrityksiin tarvitaan uusia työntekijöitä ja niin edelleen.
”Olisiko Rautavaara pärjännyt yhtä hyvin, jos hänen keihäänsä olisi painanut 50 Kg?”
-> Tuskin, mutta fiksuna tyyppinä Rautavaara ei olisi edes ottanut noin painavaa keihästä.
”Luulin että katsoit lisääntyvien nettotulojen olevan positiivinen asia?”
-> Olet aivan oikeassa. Verotusta kiristämällä tai nykyiselläkään kokonaisveroasteella siihen tuskin kuitenkaan päästään.
Ilmoita asiaton viesti
Kukaan närpiöläinen tomaatinpoimija ei ole valittanut, että ei tulisi toimeen palkallaan. Siksi siellä ei juuri olekaan ulkomaalaisia sossun asiakkaita. Kaikki ulkomaalaiset ovat sinne menneet työhön.
Halla-aho mokasi totaalisesti ottaessaan nimenomaan Närpiön silmätikuksi. Miltei mikä tahansa muu kunta Suomessa olisi ollut hänen tai persujen viestinnän kannalta otollisempi.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei kukaan” on aina vahva ilmaisu, mutta uskotaan, kun sanot.
Nyt sitten kiinnostaisi, miten tämän maahanmuuttajien tyytyväisyyden ja täystyöllisyyden saisi levitettyä koko maahan. Ideoita?
Ilmoita asiaton viesti
Ja koska jumalasta seuraava ei voi mokata tulevat halla-ahon palvojat, esim Engren, kommentoimaan että Korkmannin pitäisi hävetä!!
Ilmoita asiaton viesti
Tunnen jonkinlaista galaksista myötähäpeää. Ikävä tunne, joisin loput viinat, ellen olisi jo juonut.
Ilmoita asiaton viesti
Yritti ilmeisesti iskeä kaksi kärpästä yhdellä iskulla sekä maahanmuuttajia että ruotsinkielisiä mollatessaan. Huti siitä kyllä tuli, mutta uskollisille häntäkärpäsille näyttää kelpaavan.
Ilmoita asiaton viesti
Saa nähdä onko Halla-aho vedättänyt teitä kaikkia, tiedä vaikka tulisi huomenna framille laskelman kanssa missä näkyy paljonko tomaatinpoimijoille on maksettu soviteltua päivärahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten muodostetaan mielipide sen informaation valossa. Tämänhetkiset havainnot vaikuttavat tukevan sitä, että joko Halla-ahoa on pahasti höynäytetty Suomen perustan toimesta, tai sitten kyse on pahantahtoisesta hyökkäyksestä, jonka ei ole ollut tarkoituskaan kuvastaa todellista asiantilaa.
Ilmoita asiaton viesti
En onnistunut saamaan tänne kuvaa omalta koneeltani, mutta sehän löytyy tästä Halla-aho jutusta:
https://yle.fi/uutiset/3-11698175
Ilmoita asiaton viesti
400 tukea saavaa tomaatin ja kurkun tuottajaa, paljonkohan ne saa yhteensä maataloustukiaisia?
Se kun vielä suhteutetaan kunnan 9500 asukkaaseen niin ei ihme että ovat työllistyneet.
Sinä vielä haluaisit tukea tuommoista toimintaa lisää..
Ilmoita asiaton viesti
”Sinä vielä haluaisit tukea tuommoista toimintaa lisää.” Mistä sinä olet saanut tuollaista päähäsi?
Samanlaista tukea saa muuallakin Suomessa samoin perustein kuin Närpiössä.
Pitäisikö kasvihuonetuki mielestäsi poistaa kokonaan?
Ilmoita asiaton viesti
Viimeinen lauseesi blogissasi.
Juu kyllä nuo tuet tulisi ainakin puolittaa, ei kotimaisia kasviksia talvella tarvitsisi tuottaa.
https://www.soininvaara.fi/wordpress/wp-content/uploads/2018/06/Tuen-osuus-maatasloustuesta-1.png
Ilmoita asiaton viesti
Ilmaisin itseäni hiukan huonosti, tarkoitin tuella sitä, että ostan heidän tuotteitaan. Pahoitteluni.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi pitäisi tukea mitään tuotantoa? Ei sillä että se liittyisi varsinaiseen keskusteluun. Kunhan mietin mikä saa sinut kannattamaan liiketoiminnan normaalien juoksevien kulujen tukemista julkisin varoin? Eikö noita resursseja voisi ohjata vaikka investointeihin, jotka sitten kantaisivat omat kustannuksensa.
Ilmoita asiaton viesti
Enhän minä kannatakkaan tukia, maataloutta on nyt tuettu huoltovarmuuteen perustuen.
Kasvisten tuottaminen talvisin nyt ei ole huoltovarmuuden kannalta oleellista, joten ainakin niiltä osin tuki pitäisi poistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten sain väärän kuvan, kun yllä argumentoit tuen pienentämisestä. Eli ilmeisesti tarkoitit ainakin puolittaa, ellei kokonaan poisteta.
Ilmoita asiaton viesti
Ja maahanmuuttajat ovat paikkakunnan erikoiseen ruotsin kielen murteeseen sidottuja. Muu Suomi ei kieltä ymmärrä ja muutto pois Närpiöstä muodostuu näin erittäin vaikeaksi.
Kasvihuoneissa työskenteleviä maahanmuuttajia voikin hyvällä syyllä kutsua Närpesin tomaatteihin sidotuiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaisi siis opetella suomen kieli, niin olisi koko maailma auki!
Ilmoita asiaton viesti
Sieltä maailmaltahan nuo ihmiset ovat juurikin tulleet Suomeen ja ohjattu Närpiöön.
Siirtymistä Närpiötä ympäröivään muuhun Suomeen Närpiössä omaksuttu ruotsin murre ei edistä.
Takaisin maailmalle voi toki aina palata ja paluuta helpottaa, jos hallitsee kohdemaan kielen.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä vähemmän liikkuvuutta edistää se, että tuo murre on ainoa kieli, kuten joillakin alkuasukkailla tuntuisi olevan, Pointtisi on vähän epäselvä. Onko mielestäsi huono asia, että osaa kommunikoida asuinpaikkakuntansa alkuasukkaiden kanssa? Jos myöhemmin muuttaa Savoon,voepi kai sitten opetella savvoo. Tai sitten opettelee ranskaa jos päätyy Quebeciin.
Itse kokisin siellä Quebecissa tähdellisemmäksi osata ranskaa kuin opetella espanjaa, vaikka se Amerikan mantereella puhutumpi kieli onkin.
Ilmoita asiaton viesti
Halla-aho haluaa vapauttaa nuo henkilöt tuosta ikeestä.
Ilmoita asiaton viesti
Persut laulavat kuorossa: Työn orjat, sorron yöstä nouskaa! 😀
Ilmoita asiaton viesti
Sitä saisi minun mielestäni joku