Natsipelle mikä natsipelle
Korkeimman oikeuden mukaan Johanna Vehkoo ei loukannut Junes Lokan kunniaa kutsuessaan tätä natsipelleksi.
Korkeimman oikeuden perusteluna vapauttavalle tuomiolle oli Junes Lokan oma toiminta.
Onko Junes Lokka nyt natsipelle korkeimman oikeuden päätöksellä?
Miten tämä oikeuden päätös tulee vaikuttamaan julkiseen keskusteluun? Mahdollistaako oikeuden päätös entisestään kovemman kielenkäytön? Karkoittaako se ihmisiä julkisesta keskustelusta?
Toivottavaa olisi, jos keskustelua voitaisiin käydä niissä puitteissa, ettei käräjöintiin ole tarvetta, mutta se lienee turha toivo.
Muuttaako Junes Lokka omia toimintatapojansa jatkossa? Vaikka vain oman kunniansa vuoksi.
Korkein oikeus pitää alempia oikeusasteita pelleinä.
Ilmoita asiaton viesti
Pohjoisen Suomen oikeusjärjestelmä on (jälleen) itse tehnyt itsestään pellen. On hyvä, että asiat saatiin päiväjärjestykseen koko maan ja maanosan oikeuskäytäntöjä noudattamalla, mutta toisaalta äärettömän surullista, että tämä pitää näissä tapauksissa tehdä tuskallisen pitkän tien kautta.
Ilmoita asiaton viesti
No jossain mättää kun päätös joka on mennyt läpi kahdessa oikeusasteessa muuttuu kolmannessa.
Ottamatta tuota enempä kantaa itse päätökseen, minusta blogissa on hyvä pointti: koveneeko kielnnkäyttö? Muistetaan sitten että kun vastaava solvaus koskee ”omia”, se on yhtä lailla ok kuin Lokan solvaaminen. Mikä voisi olla natsipellen vastakohta, suvakkihuora vaikka?
Minua se ei haittaa mutta kun nykyään on tapana loukkaantua vähemmästäkin, muistellaan sitten että matopurkki on jo auki.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi olisi kolmas oikeusaste, jos muuttunut päätös olisi ongelma? Juuri se että päätökset muuttuvat, osoittaa useamman asteen tarpeellisuuden.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on hyvä että oikeusasteita on useampi niin että ihmisellä on valitusoikeus. Mutta lähtökohtaisesti olisi suotavaa, että myös alempien oikeusasteiden päätösten voidaan luottaa olevan lainmukaisia. Kun näin ei korkeimman mukaan ollut, pitäisi ainakin selvittää että miksi alemmat päätyivät ratkaisuunsa ja mikä meni pieleen.
Miksi muuten juuri kolme, miksei kahta tai neljää?
Ilmoita asiaton viesti
Käytännössähän noita on useimmin yksi tai kaksi… Vain visaisimmat tapaukset saavat kolmannenkin käsittelyn.
Ilmoita asiaton viesti
M.S:”Vain visaisimmat tapaukset saavat kolmannenkin käsittelyn. ”
Tuossa jäljempänä kyllä Karhunen kertoo ”aika monen oikeustapauksen menevän KKO:n”, mitä se sitten tarkoittaakin. Kumpaa tässä nyt sitten uskoo.
Mitä sitten tulee niihin käsittelyihin, niin kuten Salonen, niin itsenikin tekisi mieleni kysyä(ja kysynkin), että miksi 3, miksei 76, tahi 34, tjms. Mikä siis olisi se määrä jolloin voitaisiin ajatella ettei tuomio enää muuttuisi?
Ilmoita asiaton viesti
”Tuossa jäljempänä kyllä Karhunen kertoo ”aika monen oikeustapauksen menevän KKO:n”, mitä se sitten tarkoittaakin.”
Vuoden 2020 tapausmäärät löytyy KKO:n nettisivuilta:
https://korkeinoikeus.fi/fi/index/ajankohtaista/tiedotteet/2021/korkeimmanoikeudentoimintajatkuivuonna2020vakaana.html
Ilmoita asiaton viesti
En osaa ottaa mitään kantaa siihen, minkä perusteella Karhunen arvioi ”aika monen oikeustapauksen menevän KKO:n”. Tapausten lukumäärä korkeimmassa oikeudessa oli 2020 vuonna 1876 kpl, mikä on 0,3 % käräjäoikeuksissa vireille tulleista asioista. Osuus on mielestäni suhteellisen pieni, vaikka tuon Vehkoon tapauksen kaltaisia sinne ei kaivattaisikaan.
Mielestäni tulee olla mahdollisuus valittaa oikeuden päätöksestä muualle kuin samaan oikeusasteeseen, vähintään kerran. Tämä siis edellyttää kahta astetta. Tämän lisäksi katson että tulee olla tuomioistuin jossa käsitellään asiat valtakunnan tasolla. Mikäli ”jokaista naapuririitaa aidan paikasta” ei haluta käsitellä korkeimmassa oikeudessa, lienee syytä varata kolmas aste tapauksille, joilla on yleisempää merkitystä lain soveltamisen kannalta valtakunnallisesti.
En tällä sano, etteikö olisi olemassa valideja argumentteja 76:lle tai 34:lle oikeusasteelle. Minä vain en keksi sellaisia, mutta sinulla varmaan oli jokin ajatus siitä, mihin yli kolmea voitaisiin tarvita?
p.s. Mihin ihmeeseen me tarvitsisimme oikeusasteen, jossa tuomiot eivät muutu?
p.p.s. Katsoin tuon Karhusen kommentin. Hänen viestinsä ei tainnut olla että tapauksia olisi paljon, vaan että tuomion muuttuminen korkeimmassa oikeudessa ei ole mitenkään poikkeuksellinen asia.
Ilmoita asiaton viesti
”Hänen viestinsä ei tainnut olla että tapauksia olisi paljon, vaan että tuomion muuttuminen korkeimmassa oikeudessa ei ole mitenkään poikkeuksellinen asia.”
Kyllä, juuri tuota tarkoitin.
Ilmoita asiaton viesti
M.S:”..sinulla varmaan oli jokin ajatus siitä, mihin yli kolmea voitaisiin tarvita?”
En itse oikeastaan osaa sanoa miksi niitä pitäisi olla noinkin monta kuin esitin, mutten myöskään osaa sanoa miksi 3, niin tapani ja tyylini mukaan vetelen ”överiksi” ja ehdotan jotain älytöntä. Se toki myönnettävä, että omassa 3n tarpeellisuusarviossasi oli pointtinsa.
Siltikin, kun tuolla toisessa kommentissasi toteat, että; ”Juuri se että päätökset muuttuvat, osoittaa useamman asteen tarpeellisuuden. ”, tekisi mieleni kysyä ja kysyinkin, että minkä lukumäärän jälkeen voimme olla varmoja ettei tuomio muutu. Tämän Vehkoo-tapauksen tiimoilta voimme lienee olla yhtä mieltä siitä, että välttämättä kolme se ei ole.
Ja Karhusen kommentista vielä, kokolailla selkeästi siinä todetaan, että ”aika moni menee KKO:n”, eikä väärää käsitystäni myöskään omassa vastauksessaan itselleni oikaise, vaan linkittää vaan niiden tuomioiden lukumäärän. Lisäksi myöskään tuosta linkityksestä ei nähdäkseni selviä montako tuomiota oli muuttunut, montako pysynyt samana, mikä osaltaan kertoo että kyse ei voinut tuosta esittämästäsi olla.
Myöskin vasta sen jälkeen kun sinä olet esittänyt tuon vaihtoehtoisen näkökannan sanomiseensa, niin toteaa että ”juuri sitä tarkoitin”. Asialla nyt tuskin isoa merkitystä, mutta uskaltaisin väittää edelleenkin että oma käsitykseni sanomisestaan oikea.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni kolme astetta on hyvä, esittämilläni perusteilla. Kysymyksesi, että koska voimme olla varmoja ettei muutu, vastaus on luonnollisesti ei koskaan. Kun asia on kiikunkaakun, voi vastakkaisia näkemyksiä perustella ikuisesti. Jos kyse olisi jostain rasti-ruutuuntehtävästä, voisi oikeuslaitoksen korvata kännykkäsovelluksella.
Kannattaa aina luottaa omaan tulkintaan enemmän kuin toisen kertomaan. Mitä se Karhunen voisi aivoituksistaan tietää?
Ilmoita asiaton viesti
M.S:”..vastaus on luonnollisesti ei koskaan.”
Ja senpä vuoksi tuo oikeusistuimien lukumäärä onkin ratkaisevassa asemassa. Nyt, jos olisi ollut vielä 4s oikeus, niin sehän voi olla että Vehkoo olisi siellä laitettu vankilaan. Kun tätä ei ole, niin emme saa koskaan tietää olisiko tällaista voinut tapahtua. (toki uskomme ettei, mutta se ei ollut pointti).
Tulkitsen lukemani perusteella, kuten olen huomannut itsesikin usein tekevän. Se että toinen jälkeenpäin kertoo jotain muuta, ei välttämättä alkuperäistä tee tyhjäksi.
Ja vieläkään en oikein ole varma että tästä kannattaa ”väitellä”, koska se ei kuitenkaan ollut edes kenenkään pointtina missään kohtaa. Sinä taisit todeta että ”vähän” ja Karhunen ”aika monta”, mitkä kumpikin voi tarkoittaa ihan mitä hyvänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Entä sitten? Maailma ei ole täydellinen, eikä valmis. Perustelin kolme oikeusastetta. Jos sinusta niitä tulisi olla joku muu määrä, kuuntelen, mutta ei se vie meitä mihinkään, että toteamme ihmisen olevan erehtyväinen. Se erehdys voi ihan hyvin sattua siellä viimeisessä oikeusasteessa, niiden lukumäärästä riippumatta. Erehdysten todennäköisyyttä pienennetään kompetenssin varmistamisella paremmin, kuin asteita lisäämällä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ja Karhusen kommentista vielä, kokolailla selkeästi siinä todetaan, että ”aika moni menee KKO:n”, eikä väärää käsitystäni myöskään omassa vastauksessaan itselleni oikaise, vaan linkittää vaan niiden tuomioiden lukumäärän.”
Minusta 133 läpi mennyttä valituslupahakemusta (2020) on sellainen määrä, ettei kyse tosiaankaan ole mistään poikkeuksellisesta asiasta, vaikka se 133 onkin alle 10% kaikista hakemuksista. Korkeimman oikeuden tuomarien mielestä niissä jutuissa on alemmissa oikeusasteissa, useimmiten hovioikeudessa, mennyt jotain pieleen, tai asialla katsotaan muuten olevan sellaista merkitystä että siitä pitää saada ennakkopäätös. Tämä on toki vain minun käsitykseni näin maallikkona.
Kaikki alempien oikeusasteiden tuomiot eivät toki muutu, mutta ennakkopäätöksiä lukemalla ja ihan googlettamalla löytyy useita tapauksia joissa KKO on joko muuttanut tuomiota tai palauttanut asian käsittelyn takaisin alempaan oikeusasteeseen.
Alun perinhän vastasin Janne Salosen kommenttiin ”No jossain mättää kun päätös joka on mennyt läpi kahdessa oikeusasteessa muuttuu kolmannessa.”
Toivottavasti tämä nyt selvensi asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
En pidättelisi hengitystäni sitä odotellessa, kun silmälaput näyttävät estävän muun kuin tapausten määrän näkemisen. Viestin ydin meni ohi, eikä auennut edes selittäessä. Joskus ihmettelen mitä maassamme on lukutaidolle tapahtunut.
Ilmoita asiaton viesti
No, siihen on täällä intternetin ihmeellisessä maailmassa jo ehtinyt tottua. Viestejä luetaan kuin piru Raamattua ja kaikki pitäisi vääntää paksusta rautalangasta.
Ja tunnustan että olen itsekin syyllistynyt samaan (…piru Raamattua), joten jätän sen kuuluisan kiven nyt heittämättä. Olisi pitänyt kirjoittaa kerralla niin ettei jää tulkinnan varaa. Yritän (taas kerran) ottaa opikseni.
Taitaa tämä koko intternetti olla yksi niistä Hämäläisen manaamista rappion merkeistä…
Ilmoita asiaton viesti
Kun ihminen vie asiansa käräjäoikeuteen, hän uskoo olevansa oikeassa. Jos alemmassa oikeudessa tulee tappio, niin hän valittaa siitä ylempiin ja raunioittaa siinä samassa taloutensa ja joissain tapauksissa myös vastapuolen talouden.
Useissa riitajutuissa kannattaisi jättää käräjöinti sen kalleuden vuoksi väliin.
Ilmoita asiaton viesti
”No jossain mättää kun päätös joka on mennyt läpi kahdessa oikeusasteessa muuttuu kolmannessa.”
Niin, aika moni oikeustapaus menee KKO:een ja muuttuu siellä. Suomen oikeusjärjestelmässä kai sitten mättää enemmänkin.
Ilmoita asiaton viesti
Vau. Nyt oli kova. 🤦♂️
Ilmoita asiaton viesti
Todennäköisesti tällä on vähän vaikutusta kielenkäytön kovuuteen, sillä päätös sallii tietyissä olosuhteissa kovaa kieltä, mutta ei toisaalta ota kantaa moniin muihin tilanteisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Voimme olla aika varmoja, että tähän vedotaan ”joka ainoassa” kovan kielenkäytön tilanteessa.
Ainakin Vehkoolle tämä oli Pyrrhoksen voitto jos tosiaan on niin että kovaa kieltä käyttävää saa nimitellä tavallista kovemmin takaisin. Odotellaan vaan seuraavaa keissiä kun tämä ei varmasti lopu tähän.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin lähinnä sitä, että kieli on yleisesti jo nyt kovaa, paljon kovempaa kuin oikeudessa punnitussa tapauksessa. Totta toisaalta on, että tätä tullaan käyttämään vastaisuudessa perusteena kaikenlaisille möläytyksille ja solvauksille. Tällöin ei ymmärretä/haluta ymmärtää, että päätös koskee vain poliittisesti vaikuttavaa tahoa kohtaan käytettyä kielenkäyttöä ja siinäkin tapausta, jossa kohde itse käyttää törkeää kieltä niistä, joita ei satu sietämään.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi mielenkiintoista lukea ne oikeuden perustelut, joiden mukaan jotakuta saa kutsua suvakkihuoraksi.
Ilmoita asiaton viesti
Käviikö vaikka että ”kohde on itsekin harjoittanut kärjekästä kielenkäyttöä mm. kutsumalla toista natsipelleksi”?
Ilmoita asiaton viesti
Jos kutsuisin Junes Lokkaa natsipelleksi, mitä en tietenkään tee, niin voisiko hän laillisesti nimitellä minua suvakkihuoraksi?
Toivottavasti hän keksisi jotain muuta, sillä tuosta voisi saada väärän käsityksen.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tuosta voisi mitenkään pahoittaa mieltään. Tosin en ole kovin suvaitsevainen, enkä myöskään harrasta seksiä työkseni, vaan vain omaksi ilokseni.
Ilmoita asiaton viesti
Yritin olla vitsikäs kaksimielisesti, mutta ilmeisesti epäonnistuin.
Ilmoita asiaton viesti
”Analfabeetti!”
”Ektoplasma!”
”Dipsomaani!”
”Bašši-bazuukki!”
”Sillinihrassa kieritetty kermaleivos!”
Ilmoita asiaton viesti
Natsipelle on aika mielikuvitukseton tölväisy kapteeni Haddock käyttämiin verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus 60-70-lukujen vaihteen tienoilla Veikko Pajunen veti telkkarissa ohjelmaa nimeltä liikennesolmu. Hän käsitteli siinä liikenneonnettomuuksia, joiden ratkaisu meni hoviin ja siellä aina muuttui. Se jäi mieleeni, että hän kovasti kehui aina, kuinka hieno oli hovioikeuden ratkaisu. Minä pikemminkin ihmettelin, kuinka typeriä olivat alioikeuden ratkaisut.
Miten tätä asiaa nyt sitten uskaltaisi arvostella? Ei kai korkeimman oikeuden ratkaisua ole lupa arvostella julkisesti?
Ilmoita asiaton viesti
Minulle yllättävä päätös, mutta en valita. Tiedä sitten, valittaako Lokkakaan.
Itse arvelen, että käänteinen tai jalostunut rasismi lisääntyy. Siis suvaitsevaisina esiintyvien ihmisten kielenkäyttö kovenee entisestään halveksimiaan ihmisiä kohtaan ja sananvapautta pyritään rajoittamaan entistä enemmän ”väärin ajattelevien” ihmisten maalittamisista puhumattakaan.
Ihan pienenä havaintona jo ennen tuota päätöstä. Yksi blogini kommentoija antoi ymmärtää minun kuuluvan natsipuolueeseen. Valitin ylläpidolle. Ei ole näkynyt mitään reaktiota.
Ilmoita asiaton viesti
Ja suurinpiirtein kaikkialla kaikkia millään tavalla vasemmistolaista linjaa kannattavia kutsutaan kommunisteiksi. Itseäni kiinnostaisi kovasti kuulla mikä siitä tekee (ilmeisesti) hyväksyttävämpää.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten eikun oikeuteen kunnianloukkauksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Korkeimman päätös muuttaa tuota tuomiota teki tuosta pohdinnasta nyt ehkä hieman, sanotaanko, vähemmän akuutin.
Ilmoita asiaton viesti
Korkein oikeus perusteli vapauttavaa tuomiotaan Junes Lokan omalla toiminnalla.
Jos et ole kommunisti etkä ole yrittänyt edistää ko. aatetta, niin eikö silloin ole kyse kunnianloukkauksesta?
Minäkään en ole viherstallari, en ole kuulunut kumpaankaan liikkeeseen, joten väite loukkaa kunniaani. En usko, että asia kuitenkaan paranisi käräjöimällä
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi nahkani on sen verran paksu, etten ole ihan noin pienistä ottamassa nokkiini. Mutta ihan oman yleisen oikeustajuni kannalta olisi ollut kiva kuulla oikeusasteiden perustelut jostain tuutista, jos kommariksi olisi ollut hyväksyttävää nimitellä, mutta natsiksi ei. Tosin myönnetään, etten ole niin tarkasti juttuun tutustunut, että tietäisin kuinka paljon alempien asteiden perusteluissa oli kyse jostain aivan muusta.
Ilmoita asiaton viesti
No, en minäkään ole nimittelystä yöuniani menettänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Kommunisti ja natsi ovatkin suurinpiirtein saman diktatuurin alalajien edustajia. Samaan sarjaan menee kansallis- ja muutkin sosialistit.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi ihmeessä? Pitäisikö jokaisen mielensäpahoittajan lohduttamiseksi käydä käräjiä. Loukkaantuminen on perusoikeus, eikä meidän kuulu käräjillä kenenkään päätä silitellä siksi ettei vain kenelläkään olisi paha mieli.
Ilmoita asiaton viesti
Jääskeläinen, minun on valitettavasti pakko olla kanssasi samaa mieltä. Minun mielestäni äärioikeistoöyhöttäjien kielenkäyttö on nykyisin tarttunut suvaitsevaisuutta korostavien ihmisten kielenkäyttöön. Olen hyvin harmissani siitä, että sinäkin olet joutunut nimittelyn ja halventamisen kohteeksi pelkän puoluesidoksesi takia.
Lokka on ilmaissut tyytyväisyytensä oikeuden päätökseen: ”Junes Lokka sanoo päätöksen osoittavan, että Suomi on sananvapauden mallimaa, jossa ”saa oikeasti ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin”, kertoo HS.
Lokkaa harmittaa ettei Vehkoo ehtinyt maksaa hänelle 200 euron kärsimyskorvausta, jonka hovioikeus hänelle määräsi maksavan.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008528950.html
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tämä olut lainkaan yllättävä päätös Yllättävää oli vain se ettei sitä jo hovissa kumottu. Kirjoitin aiheesta itsekin tänään.
Ilmoita asiaton viesti
Korkeimmalta oikeudelta asiallinen linjapäätös laittaa natsipellen ja sen rasistikavereiden harrastama oikeuden halventaminen ja väärinkäyttäminen kuriin.
Ilmoita asiaton viesti
Natsi-käsitteeseen törmää tämän tästä. Eilinen Hesari julkaisi artikkelin saksalaisesta armeijan ambulanssilentokoneesta, joka teki pakkolaskun meren jäälle Espoonlahdessa 5.1.1944. Otsikko alkoi: ”Natsien lentokone…”
Tekikö natsipuolueen tuolloinen valta-asema kaikesta saksalaisuudesta natsismia?
Tämä ei liity KO:n päätökseen muuten kuin herättämällä minussa kysymyksen: onko natsittelu yhä sallitumpaa missä tahansa yhteydessä?
Ilmoita asiaton viesti
KO:n päätös oli langettava Johanna Vehkoolle mutta KKO:n päätös nyt vapauttava.
Ilmoita asiaton viesti
Ai-van. KO = käräjäoikeus, KKO = korkein oikeus. Aina oppii kun nettiin kirjautuu!
Ilmoita asiaton viesti
Natsien lentokone on kieltämättä tyylimoka, mutta siitä nostettavalle oikeudenkäynnille ei taida löytyä asianomistajaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Itse jutusta olen jo alusta saakka ollut sitä mieltä, että moiset pikkujutut olisi jo alunperin pitänyt heittää mäkeen kuormittamasta oikeuslaitosta.
Mielenkiintoista tässä on kuitenkin se, että sama porukka, joka nyt on tyytyväinen että natsia saa sanoa natsiksi, on ollut kaikkein äänekkäimmin (Vehkoo itse muiden mukana) länkättämässä sananvastuusta ja vaatimassa tarkemmin määrittelemätöntä vihapuhetta rikoslakiin, aina EU-tasoa myöten.
Ilmoita asiaton viesti
Ei yksin natseille, vaan yleisesti poliitikoille, joiden oma kielenkäyttö on samaa luokkaa kuin heihin kohdistettu. Tästä on EY-tuomioistuimen päätös. On kummallista, että sitä ei otettu huomioon alun perin, vaikka se hovioikeuden käsittelyssä on otettu esille.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tästä on kysymys.
Tuomion jälkeen epäsymmetria poistuu. Ne oikeistopopulistit, jotka käyttävät epäasiallisia keinoja, eivät enää voi vaatia muilta korrektiutta niin agressiivisesti kuin Vehkoon tuomion ollessa voimassa.
Oma kirjoittamiseni tällä alustalla kriisiytyi mm tämän vallinneen asetelman julmuuden takia.
Ilmoita asiaton viesti
Koskeeko tämä epäsymmetria myös vasuri- ja viherpopulistien käyttämiä epäasiallisia keinoja?
Ilmoita asiaton viesti
Kukaan vasuri ei kai ole nostanut syytettä kommunistiksi kutsumisen vuoksi vaikka tätä esiintyy tiuhasti.
Epäsymmetria on laitaoikeiston rakentama. Kaikkialla länsimaissa laitaoikeisto käyttää paljon ruutia nitistääkseen kritiikkiä jota heitä vastaan esitetään.
Vasurit Suomessa ovat nykyään niitä konsensushakuisia konservatiiveja mutta konservatiiveiksi itseään kutsuvat käyttävät bolsevistisia metodeita.
Ilmoita asiaton viesti
S.L:”Epäsymmetria on laitaoikeiston rakentama.”
Kyllä te olette huvittavia. Yksi ”suvaitsevainen” tuolla kertoo kuinka äärioikeistoöyhöttäjien kielenkäyttö on tarttunut suvaiseviin ja Sini on sitä mieltä että epäsymmetria on laitaoikeiston rakentama. Itse siis ollaan aina oikeassa ja joka kerta se toinen aloitti, nice.
Ilmoita asiaton viesti
Äh. Se nyt on ihan fakta että esim jos arvostelee jotain PSläisten vetoa tai ulostuloa niin saa ihan kohtuuttomia hyökkäyksiä persoonaansa kohtaan. Ja nuoria naisia kohtaan jotka uskaltavat sanoa jotain kriittistä PSläisistä kuuluu PSssä asiaan olla erityisen hävyttömiä.
https://twitter.com/johanneskoski/status/1480540907216814080?t=E9Fwa9E139aHqSFTBiy84w&s=19
Ilmoita asiaton viesti
”Tästä on EY-tuomioistuimen päätös.”
Vai EIT:n? Olen tuosta päätöksestä kyllä lukenut mutta muisti pätkii…
Ilmoita asiaton viesti
EY-tuomioistuin tai nykyinen EU-tuomioistuin ei tällaisia asioita käsittele. Solonen tarkoitti varmasti EIT:ta.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Soita ja kysy. 😎
Ilmoita asiaton viesti
Ei poliitikon rooliin tarvita sitä, että on onnistunut vaaleissa – sitä Lokka oli yrittänyt jo vuosia ennen näitä tapahtumia. Poliitikko voi siis olla myös epäonnistunut poliitikko. Hänen Vehkooseen kohdistama ahdistelu oli osa hänen poliittista agendaansa.
Tässä asiassa hovioikeuden käsittämätön tulkinta onneksi muuttui vakaalla loogisella pohjalla olevaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Sellaista olen itsekin kuullut – hevosmiesten tietotoimistosta.
”Junes Lokka oli Muutos 2011 -puolueen ehdokkaana kunnallisvaaleissa 2012, europarlamenttivaaleissa 2014 ja eduskuntavaaleissa 2015. Hän on ollut ehdokkaana myös eduskuntavaaleissa 2019 sekä europarlamenttivaaleissa 2019.”
https://fi.wikipedia.org/wiki/Junes_Lokka
Ilmoita asiaton viesti
Tuli kyllä tämän päivän parhaat naurut..kiitokset.
Itsekin olen Kiinan keisari..tosin epäonnistunut, mutta siltikin. Jatka toki tolla polullasi.
Ilmoita asiaton viesti
En ihan saanut kiinni, mikä sai Niementauksen niin hyvälle tuulelle.
Mielelläni jatkan käsitysteni polulla, jota Korkeimman oikeuden perusteet päätökselle tukevat:
”Korkein oikeus katsoi, että kirjoituksessa oli kyse arvostelusta, joka kohdistui B:n menettelyyn politiikassa tai siihen rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka koski yleistä mielenkiintoa herättävää aihetta. Ottaen huomioon B:n julkisuudessa esittämät tiettyjä ihmisryhmiä halventavat ja vihamieliset kannanotot, kirjoitusta kokonaisuutena arvioitaessa siinä käytettyjen ilmaisujen ei katsottu selvästi ylittäneen sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä. Syyte kunnianloukkauksesta hylättiin.”
Ilmoita asiaton viesti
K.H:”Mahtaisiko tuota voida soveltaa myös väkivaltaan? ”
Samaa pohdin itsekin. Jos siis olen moninkertaisesti tuomittu väkivaltarikollinen, niin saako minua vetää pataan silloin kun huvittaa. Ja jos saa, niin miten kovaa, vai pitääkö vetää hiljempaa kuin mistä tuomiot ovat tulleet? Entä saako varkaalta varastaa, saako tuhopolttajan talon pistää palamaan ja saako petoviilin lapseen sekaantua. Nää nyt tuli tässä äkkiä mieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Kansallisen liputuspäivän paikka. En ota kantaa siihen mikä ja minkälainen lippu salkoon tulisi nostaa
Ilmoita asiaton viesti
Tuota on muutkin pohtineet: https://yle.fi/uutiset/3-10697834
Lieneekö KKO:n ratkaisuun vaikuttanut se että Vehkoo nimitteli Lokkaa suljetussa Facebook-ryhmässä.
Ilmoita asiaton viesti
No, loppujen lopuksi ei vaikuttanut. Jussilan tarjoama linkki alempana.
Ilmoita asiaton viesti
Lahdessa tuli sakkoja kunnianloukkauksesta, kun kansallispukuiset kansalaiset olivat nimitelleet sosiaalityöntekijää ”karjakoksi”. Varmaankin siinä oli loukkaamisen tarkoitus, mutta vieläkin ihmettelen kahta näkökulmaa, nimittäin:
1. karjakko on kunniallinen ammatti; mitä loukkaavaa siinä on?
2. jos sossu oli karjakko, niin olivatko asiakkaat sitten nautoja?
Kaiken maailman oikeusjuttuja sitä nostetaankin…
Ilmoita asiaton viesti
Itse en peurustu näistä kummastakaan mutta mikä on ”natsipelle”…Natsi-Saksassa ei tiettävästi ollut ”Natsipelle joukko-osastoja”..
Jätän tämän nyt tähän…
Ilmoita asiaton viesti
Jatkosodan alkaessa tasavallan presidentti Risto Ryti puhui radiossa 26.6.1941 todeten Suomen olevan sodassa ja lausui samalla :
”Suur-Saksan valtakunnan sotavoimat nerokkaan johtajansa Adolf Hitlerin komennossa käyvät rinnallamme meille tuttuja Neuvostoliiton sotavoimia vastaan.”
Ilmoita asiaton viesti
Perustele ”natsipelle”, natsi osataan perustella, pelle työskentelee sirkuksessa/ esiintyy…minä en ole eläissäni nähnyt yhtään oikeaa natsia (sodanaikaisia, ei näitä leikki neonatseja), olen kyllä sirkuksessa nähnyt pellen. Miltäs se ”natsipelle” näyttää, onko sillä punainen iso nenä ja koppalakki päässä vai mitenkä ja missä nämä asuu…käykö ne töissä…🤔
Ilmoita asiaton viesti
Toimittaja Johanna Vehkoo on varmasti KKO:lle perustellut käyttämänsä natsipelle-sanan asianajajansa avustuksella.
Pelle mielletään hauskuuttajaksi joten tämä Junes Lokka lienee ollut pahoillaan siitä, ettei häntä oteta kyllin vakavasti natsina vaikka Johanna Vehkoo kutsui häntä samassa yhteydessä myös natsiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, eli ette osaa perustella. Eipä tässä muuta.
Ilmoita asiaton viesti
MTV3:n iltapäiväuutisissa haastateltu Junes Lokka oli tyytyväinen KKO:n tuomioon koska tulkitsi sen lisäävän omaa sananvapauttaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sen tunnistaa yhdenlaisista räkäjarruista:)
Ilmoita asiaton viesti
Pelle on hauskuuttaja joka naurattaa ihmisiä jutuillaan, kuten Lokkakin. Koska hän on myöntänyt olevansa natsi, on nimitys aika selkeä, eikös?
Ilmoita asiaton viesti
Ei käy. Varasta on aina saanut sanoa varkaaksi. Kiellettyä se on vain jos sillä halventaa toista. Kyse siis ei ollut [vain] siitä onko Lokka natsipelle, vaan [myös] siitä halventaako asian sanominen häntä. Ei halvenna.
Varasta saa sanoa varkaaksi ja murhaajaa murhaajaksi, jos se asiayhteydessään on relevantti ja asiallisesti tosi toteamus.
Ilmoita asiaton viesti
”Varasta saa sanoa varkaaksi ja murhaajaa murhaajaksi, jos se asiayhteydessään on relevantti ja asiallisesti tosi toteamus…”
Tällä järkeilyllä odotan innolla oikeusjuttua, jossa käsitellään Salosen yllä spekuloimaa ”suvakkihuoraksi” haukkumista. Ilmeisesti olennaista ei enää olekaan se, onko huoraksi haukkuminen loukkaavaa, vaan punnitaan sitä, onko toteamus tosi…
Ilmoita asiaton viesti
Mikä kenellekin näyttäytyy ilmeisenä. Ei vain, vaan myös -rakenne oli ilmeisesti turhan vaativa.
Ilmoita asiaton viesti
On hyvinkin saattanut tulla, jos noita on käytetty toista halventaen.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki riippuu kontekstista, kuten kommunikaatiossa aina. Et kai luule, että joku nykypäivän volvomarkkanen voisi menestyksekkäästi vaatia kunnianloukkaustuomiota siitä että hänen rikosurastaan kirjoittava toimittaja kutsuu häntä varkaaksi?
p.s. Eikö KKO nimenomaisesti todennut Natsipelle-nimityksen halventavaksi, mutta ettei se välttämättä täytä kunnianloukkauksen tunnusmerkkejä? Luimmeko ehkä eri päätöksen?
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tuo on se kontekstin merkitys. Jos kirjoitat artikkelin Pertsan tekemistä rikoksista, ei tuomiosta kertominen ole ongelma. Jos taas haukut Pertsaa julkisesti pedofiiliksi, koska hänellä on mielestäsi ruma paita, syyllistynet kunnianloukkaukseen. Asia on sama, mutta konteksti eri.
Ilmoita asiaton viesti
Niin siinä helposti käy, kun lähtee halventamaan toista, että tulee halventaneeksi häntä. Joillekin ilmeisesti sanat ovat sitten kontekstista riippumattomia merkkijonoja, kun tuo tuntuu vaikealta tajuta. Koulujärjestelmäämme usein kehutaan, mutta ei se ilmeisesti lukutaitoa takaa.
Ilmoita asiaton viesti
En oikein ymmärrä, minkä uskot muuttuneen? KKO vain vahvisti sen, mikä on täysin tolkullinen käsitys, että niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Ellei Pertsa kutsu sinua varkaaksi, suosittelen ettet sinäkään nimittele häntä, ihan hänen tuomioistaan riippumatta.
Ilmoita asiaton viesti
Voidaan vedota tilanteissa, joissa tosiseikat ovat samanlaiset. Mihinkään varkaisiin ja pedofiileihin tämä tuomio ei liity millään lailla.
Käytännöt eivät muuttuneet mitenkään, edelleenkään pellen paljastaminen ei ole rikos.
Ilmoita asiaton viesti
M.R:”Mutta asia selvisi. ”
Kerrotko minullekin, koska itselleni ei. Itselleni jäi sellainen käsitys Maxin selityksestä, että se on vähän riippuvainen kuka sanoo ja miten sanoo. Eli jos Johanna sanoo, niin se ei ole rikos, mutta jos Johannasta sanotaan, niin sitten se on?
Ilmoita asiaton viesti
Toivottu ja järkevä päätös, kerrankin sananvapaudesta Suomessa. Kyllä vastavuoroisen kielellisen kommunikaation pitää olla sallittua, eikä huonompikaan kielellinen ilmaus ole sellaisenaan rikos.
Toivottavasti myös Päivi Räsäsen syytteet hylätään heti ensimmäisessä käsittelyssä, ettei tarvitse tuossa asiassa käydä koko kallista ja noloa eurooppalaista oikeusprosessia
Ilmoita asiaton viesti
Päivi Räsäsen rikos on aivan eri asia. Hänhän vihapuhuu ja kiihottaa kansanryhmää vastaan.
Tyrmään vaan loppuiäkseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentti yllä on mahdollisesti sarkasmia, mutta Räsänen on kommentoinut ev. lut. kirkon päätöksiä kirkkovaltuutetun tms. ominaisuudessa, sekä viitannut yhteen kansanryhmän sisäiseen konseptiin – mikä ei ole Suomessa yleinen eikä nyt muutenkaan koronaoloissa ajankohtainen – mistä toisenlaista ja vallitsevaa konseptia kannattavat kansanryhmäläiset ovat loukkaantuneet.
Ilmoita asiaton viesti
Räsäsen rikosepäily todella on eri asia:
Siinä koko rikoslain kohta on täysin eri, kyseessä ei ole asianomistajarikos, kohteena oleva taho ei ole poliittinen toimija eikä aiheuttanut provosoivalla kielenkäytöllään oikeutusta rankkaan kielenkäyttöön sitä kohtaan.
Korkeimman oikeuden perusteiden tuottaman eron lisäksi Räsäsen herjaavat kirjoitukset on laadittu ihan eri perusteella kuin debatin provosoimana ja ne ovat edelleen julkisesti luettavissa. Niitä ei siis voi katsoa hetkellisessä mielenjohteessa lausutuksi sammakoksi, vaan ne sisältävät lääkärin auktoriteetilla kirjoitettuja harkittuja valheita homoseksuaalisuuden lääketieteellisestä luonteesta, joiden on odotettu uppoavan sille otolliseen kansanosaan sen homovastaisuutta kasvattamaan. Teossa on siis kansanryhmää vastaan kiihottamisen tuntomerkkejä – nyt tutkitaan, onko kyse niin vakavasta tapauksesta, että sitä ei voida pitää tekonä vähäisenä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, ja sitten lyöjää saa puukottaa, puukottajaa ampua jne…
…last man standing.😜
Ilmoita asiaton viesti
Kova mies!
https://www.youtube.com/watch?v=a9Pqz9sjbTc
Ilmoita asiaton viesti
On ihan huippu. Tulee muuten muutaman päivän päästä Areenaan: https://areena.yle.fi/1-1392480
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se naurattaa vielä toisella kerrallakin. 😃
Ilmoita asiaton viesti
Tuomion muutoksen ydin lienee siinä, että KKO:n mielestä, jos provosoit jatkuvasti muita, niin sinun pitää sietää itsekin samanlaista kielenkäyttöä vähän enemmän kuin niiden, jotka osaavat käyttäytyä.
”38. Myös oikeus liioitteluun ja provokaatioon on ihmisoikeustuomioistuimen mukaan tietyissä tilanteissa sananvapauden suojaamaa. Provosoivia tai vihamielisiä kannanottoja julkisuudessa esittänyt taikka ääriajattelusta tunnettu poliitikko tai julkisuuden henkilö altistaa itsensä kovallekin kritiikille ja hänen sietokynnyksensä tulee tämän vuoksi olla tavanomaista korkeampi.”
”39. Korkein oikeus toteaa, että B on edellä kohdassa 25 todetulla tavalla esittänyt julkisessa toiminnassaan provosoivia, tiettyjä ihmisryhmiä halventavia ja vihamielisiä näkemyksiä. Korkein oikeus katsoo, että B:n tulee oman menettelynsä vuoksi itsekin sietää kovempaa kritiikkiä omaa toimintaansa kohtaan.”
”Huomioon ottaen kuitenkin erityisesti B:n itse julkisuudessa esittämät yhteiskunnalliset kannanotot, kirjoitusta ei kokonaisuutena arvioituna voida pitää rikoslain 24 luvun 9 §:n 3 momentissa tarkoitetulla tavalla selvästi sen ylittävänä, mitä on pidettävä hyväksyttävänä. A:n menettely ei siten täytä kunnianloukkauksen tunnusmerkistöä.”
https://korkeinoikeus.fi/fi/index/ennakkopaatokset/kko20221.html
Ilmoita asiaton viesti
Ei autovarasta.
Kun aikoinaan autovarasta alettiin kutsua luvattomaksi käyttöönottajaksi, jotain meni pieleen.
Luvaton käyttöönotto tarkottaisi mielestäni, että auto palautettaisiin lähtöpaikkaan ehjänä.
Muutenkin on alettu vähän joka asiassa alettu käyttämään kiertoilmaisuja.
Tulee ihan nazit mieleen. Hepä olivat mestareita kiertoilmaisuissa. Kuten esim. ”juutalaiskysymyksen lopullinen ratkaisu”.
Jos joku on natzi. Siis julkisesti itse itsensä sellaiseksi myöntää on nazittelu oikein. Se pelle on siinä ylimääräinen.
Asioista on hyvä puhua oikeilla nimillä, vaikka vähän kirpaisisikin.
Muuten ei kukaan ota selvää, mitä oikeasti tarkoitetaan.
Tuomioistuinten kuormittaminen tälläisilla hiekkalaatikkojutuilla on kyllä naurettavaa.
Ilmoita asiaton viesti