Orwellin 1984 seikkailut Venäjällä
Orwellin kirja 1984 oli kielletty Neuvostoliitossa vuoteen 1988. Kirjan yhtymäkohdat neuvostotodellisuuteen olivat liiankin ilmeiset, ainakin maan virkakoneistolle.
Nyt kirjaa tulkitaan Venäjällä toisin. Ulkoministeriön tiedottajan Maria Zakharovan mukaan kirja kertoo läntisen liberalismin lopusta ”Väite, että 1984 kuvaa totalitarismin kauhuja, on yksi suurimmista maailmanlaajuisista väärennöksistä”. Zakharovan mukaan kirja kuvaa, ”kuinka liberalismi johdattaa ihmiskunnan umpikujaan”.
Orwellin kirjaa on myyty 2010-2019 1,8 miljoonaa kappaletta ja se on näillä luvuilla yksi Venäjän eniten myytyjä kirjoja. Tänä keväänä teoksen myynti on kasvanut kymmeniä prosentteja.
Kirja on siis tunnettu, suosittu ja vapaasti myytävänä Venäjällä.
Viime kuussa Anastasia Rudenko ja Dimitri Silin jakoivat Moskovan puistoissa ja aukioilla Orwellin 1984 kirjaa ilmaiseksi 500 kappaletta. Teon seurauksena heidät pidätettiin. Pariskunta on saanut syytteen sen lain perusteella, joka kieltää valeuutisten levittämisen Venäjän armeijasta. Tuomio voi olla 15 vuotta vankeutta, eli sama, joka uhkaa, jos kutsuu Ukrainan erikoisoperaatiota sodaksi.
Se kysymys, kuvaako 1984 totalitarismia Neuvostoliitossa, voidaan ainakin Venäjällä sivuuttaa. Orwellin 1984 kuvaa joka tapauksessa Venäjää.
En tiedä mitä maata Orwell kuvaa kirjassaan. Ymmärtääkseni yhteiskuntaa ja sen kehitystä.
Toinen kirja, Ira Levinin ”This Perfect day” kuvaa joka tapauksessa yhteiskuntaa, maailmaa, jossain tulevaisuudessa.
Maailmaa jossa kaikki on säädeltyä ja joko ansaittua, sallittua tai kiellettyä. Periaatteena Neuvostoliiton periaate että kaikki se mikä ei ole nimenomaan sallitua on kiellettyä.
Ilmoita asiaton viesti
Orwellin omissa motiiveissahan ei ole epäselvyyttä. ”Why I Write” julkaistiin Eläinten vallankumouksen ilmestyttyä ja 1984:n ollessa tekeillä:
https://www.orwellfoundation.com/the-orwell-foundation/orwell/essays-and-other-works/why-i-write/
”Every line of serious work that I have written since 1936 has been written, directly or indirectly, against totalitarianism and for democratic socialism, as I understand it.”
Neuvostoliitosta puhuminen on nyt turhaa, koska kaikki parhaillaan olemassa oleva on riittävän epätoivoista sellaisenaan. Tietysti etenkin Venäjällä, mutta ei pelkästään. Mitä valitsemista olisi Oseanian, Euraasian ja Itäaasian välillä?
https://en.wikipedia.org/wiki/Nineteen_Eighty-Four
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vuonna_1984
https://en.wikipedia.org/wiki/Political_geography_of_Nineteen_Eighty-Four
Ilmoita asiaton viesti
Minua kiinnosta ristiriita, Zakharovan näkemys siitä, että kirja kuvaa läntisen liberalismin loppua ja se, että kirjan jakamisesta ilmaiseksi voi saada 15 vuoden vankeustuomion, koska siinä väitetysti syyllistyy levittämään valheellista tietoa Venäjän armeijasta. Venäjän armeijaa ei ollut olemassa silloin, kun kirja on kirjoitettu.
Todennäköisesti minkä tahansa kirjan jakaminen ilmaiseksi Moskovassa johtaisi syytteeseen, koska viranomaiset tulkitsevat kaiken ihmisten oma-aloitteisen toiminnan protestina valtaapitäviä kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Isoveljen kontrolloima FSB tietää, että Rudenko ja Silin ovat syyllistyneet ajatusrikokseen jakaessaan kyseistä kirjaa ilmaiseksi juuri nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Nettimeemissa muistutellaan että ”1984” oli varoitus eikä manuaali.
Toisaalta erinäisten yhteiskuntien mahdollisuus valvoa kansalaisiaan on vuonna 2022 ihan eri tasolla kuin mitä Orwell olisi ikinä osannut ennustaa, teknisen kehityksen myötä.
Double plus ungood.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaukovarjostimet” ovat tosiaan nykypäivän todellisuutta, esim. Kiinassa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjälle voisi muuttaa kaikki jotka pitävät Orwellin maailmasta, nyt olisi se aika…
Ilmoita asiaton viesti
Hieman ehkä eri aiheeseen linkki,
yleensäkin tilanteesta Ukrainan ja Putinin suhteen:
Garry Kasparov
Julkaistu 23.5.2022, miten taistella Putinia vastaan,
https://youtu.be/8-hcrkLuCe0
Ilmoita asiaton viesti
”Zaharovan mukaan kirja kuvaa, ’kuinka liberalismi johdattaa ihmiskunnan umpikujaan’.”
Väite on samaa sarjaa Animal Farmin tunnuslauseiden ”Vapaus on orjuutta” jne. kanssa. (Tai yhtä hyvin Ollin pakinan ”kissa on ryssäksi koira” -periaatteen kanssa.)
Ilmoita asiaton viesti
”kissa on ryssäksi koira” . Hieno oivallus Ollilta ja pitää vieläkin paikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Korjaus: kyllä kai tuo ”vapaus on orjuutta” oli sittenkin juuri 1984:ssä. Menee Orwellit sekaisin, kun niiden lukemisesta on vuosikymmen poikineen.
Ilmoita asiaton viesti
Eläinten vallankumouksessa oli toisaalta mainio tunnuslause: ”Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia -mutta jotkut eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”. (Kun vallankumouksesta oli jo kulunut aikaa,)
Tai sitten se, kun johtajasiat olivat oppineet seisomaan takajaloillaan, ja muunsivat vanhan vallankumouksen iskulauseen ”Neljä jalkaa hyvä, kaksi jalkaa paha” uuteen muotoon: ”Neljä jalkaa hyvä, kaksi jalkaa parempi!”
Ilmoita asiaton viesti