Orwellin 1984 seikkailut Venäjällä

Orwellin kirja 1984 oli kielletty Neuvostoliitossa vuoteen 1988. Kirjan yhtymäkohdat neuvostotodellisuuteen olivat liiankin ilmeiset, ainakin maan virkakoneistolle.

Nyt kirjaa tulkitaan Venäjällä toisin. Ulkoministeriön tiedottajan Maria Zakharovan mukaan kirja kertoo läntisen liberalismin lopusta ”Väite, että 1984 kuvaa totalitarismin kauhuja, on yksi suurimmista maailmanlaajuisista väärennöksistä”. Zakharovan mukaan kirja kuvaa, ”kuinka liberalismi johdattaa ihmiskunnan umpikujaan”.

Orwellin kirjaa on myyty 2010-2019 1,8 miljoonaa kappaletta ja se on näillä luvuilla yksi Venäjän eniten myytyjä kirjoja. Tänä keväänä teoksen myynti on kasvanut kymmeniä prosentteja.

Kirja on siis tunnettu, suosittu ja vapaasti myytävänä Venäjällä.

Viime kuussa Anastasia Rudenko ja Dimitri Silin jakoivat Moskovan puistoissa ja aukioilla Orwellin 1984 kirjaa ilmaiseksi 500 kappaletta. Teon seurauksena heidät pidätettiin. Pariskunta on saanut syytteen sen lain perusteella, joka kieltää valeuutisten levittämisen Venäjän armeijasta. Tuomio voi olla 15 vuotta vankeutta, eli sama, joka uhkaa, jos kutsuu Ukrainan erikoisoperaatiota sodaksi.

Se kysymys, kuvaako 1984 totalitarismia Neuvostoliitossa, voidaan ainakin Venäjällä sivuuttaa. Orwellin 1984 kuvaa joka tapauksessa Venäjää.

+15
ManuKorkman
Sitoutumaton Vaasa

Mielipiteeni ovat pääosin muilta lainattuja tai tuulesta temmattuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu