Suomi liittyy Natoon Venäjästä välittämättä.

Venäjän edustajat ovat kertoneet varoittaneensa Suomea ja Ruotsia toimenpiteistä, joihin se ryhtyy, mikäli maat lähettävät Nato jäsenhakemuksen eteenpäin.

Varoittaminen voidaan jakaa karkeasti kahteen luokkaan, hyvää tarkoittavien varoituksiin ja uhkailuun; älä mene heikoille jäille, anna minulle lompakkosi, tai vedän sinua turpaan.

Venäjän varoitukset Ruotsille ja Suomelle kuuluvat jälkimmäiseen kategoriaan. Se miten Venäjä reagoi maamme Nato jäsenyyshakemukseen, ei ole mikään luonnonlaki. Kyseessä ei ole kevätauringon haurastuttamasta jäästä, vaan venäläisten päättäjien tietoisesta toiminnasta.

Venäjän johto on uhannut Ruotsia ja Suomea Natoon liittymisen seurauksista.

Syyt ovat ilmiselvät. Nato-jäsenyyden jälkeen Venäjän mahdollisuudet vaikuttaa Ruotsin ja Suomen päätöksiin uhkailemalla olisivat nykyistä vähäisemmät. Puskurivaltiota ei enää olisi. Pienen Suomen sijaan Venäjän länsirajalla olisi vastassa sotilaallisesti ylivertainen Nato. Venäjän puolustusbudjetti on 5% Naton budjetista.

Teiniliitossa poliittisen uransa aloittaneiden ja heidän hengenheimolaisensa mielestä Suomen pitäisi toimia Venäjän toiveiden mukaisesti. Heidän mielestään Ukraina on varoittava esimerkki maasta, joka ei kuunnellut Kremliä ja joka maksaa nyt huonokuuloisuudestaan Moskovan määräämän hinnan.

Pitäisikö Suomen ottaa opiksi Ukrainan kokemuksista? Venäläisiä medioita viime kuukausina seurattuani, on minulle syntynyt käsitys, ettei kyse ole Natosta vaan historiallisen Venäjän palauttamisesta. Erikoisoperaatiossa ei ole kyse Naton torjumisesta, vaan Ukrainan liittämisestä Venäjään.

Suomalaisille voi ajatus Suomen suuriruhtinaskunnasta tuntua kaukaiselta historialta, mutta Venäjällä se ei sitä välttämättä ole.Venäläisissä kouluissa aiotaan aloittaa historian opetus 1. luokalta lähtien. Väärästä historiankäsityksestä voi joutua vuosiksi vankilaan. Suomen mahdollisuus vaikuttaa Putinin historiankäsitykseen ja sen mukanaan tuomaan toimintaan, ei ole tieto ja sen jakaminen, vaan sotilaallinen voima.

Suomalaiset päättäjät ovat Nato-ratkaisunsa tehneet ja sillä on kansalaisten enemmistön selvä tuki.

Suomi on varautunut ja varustautunut itä-ystävän agressioihin koko sodanjälkeisen ajan. Toivottavasti se toimii tarvittavana turvatakuuna myös Nato-jäsenyyden hakemisen ajan.

 

 

 

 

+14
ManuKorkman
Sitoutumaton Vaasa

Mielipiteeni ovat pääosin muilta lainattuja tai tuulesta temmattuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu