Ahvenanmaa – Akilleen kantapäämme
Kirjoitin tällä palstalla noin vuosi sitten Ahvenanmaan demilitarisoinnin purkamisesta tilanteessa, missä Venäjä oli käynnistänyt laajamittaisen hyökkäyksen naapurivaltioonsa. Natojäsenyyttä puuhailtiin tuolloin kiivaasti ja puolustuksen materiaalista valmiutta lähdettiin parantamaan. Vaikutti siltä, että poliitikot olivat Suomessa viimeinkin ymmärtäneet, mitä Venäjä tavoittelee.
Siis vaikutti siltä, mutta erityisesti Ahvenanmaa näyttää olevan isolle joukolle suomalaisia päättäjiä sokea piste. Saarimaakunnan demilitarisointia valvoo edelleen se sama taho, joka terrorisoi Ukrainaa ja uhkailee maailmaa ydintuholla. Venäläiset näyttävät myös estotta ja avoimesti kartoittavan aluksillaan länsimaiden kriittistä infrastruktuuria niin Itämerellä kuin laajemminkin Euroopan vesillä. Itänaapurin sotilaiden on toki hyvä tietää, mihin sitten jatkossa isketään.
*****
Uuteen eduskuntaan valitut upseeritaustaiset kansanedustajat nostivat Ahvenanmaan kysymyksen vahvasti esille heti työskentelyn alkumetreillä. Valtiopäivien avajaisissa Tasavallan Presidentti palautti kuitenkin väkeä ruotuun korostamalla kansainvälisten sopimusten sitovuutta. Tosin hänkin jätti sanomisissaan takaportin uusille sopimustulkinnoille muuttuneisiin oloihin ja sotilasteknologian kehitykseen viitaten.
Fakta on, että Ahvenanmaan kautta kulkee merkittävä osa Suomea pystyssä pitävistä tietoliikennekaapeleista ja alue sinällään muodostaa luonnollisen portin Pohjanlahdelle. Lisäksi Ahvenanmaalta käsin on helppo vaikuttaa koko Pohjois-Itämeren alueelle, eikä väheksyä sovi myöskään maakunnan sijaintia Tukholman naapurissa. Se, joka hallitsee Ahvenanmaata sotilaallisesti, saa hyvät toimintaedellytykset isolla alueella.
*****
On älyllistä epärehellisyyttä jättää Ahvenanmaan kysymys ratkaisematta tilanteessa, missä sota lähialueellamme ei ole loppumassa. Myös tuleva sodan jälkeinen aika näyttäytyy ainakin tällä hetkellä erittäin jännitteiseltä jopa vuosikymmeniksi eteenpäin. Ahvenanmaan aiheuttama turvallisuusongelma siis on ja pysyy!
Perusteltu kysymys kuuluukin, miksei Suomen valtiojohto ole reagoinut Ahvenanmaan osalta muuttuneeseen tilanteeseen? Mikään juridinen ongelma historiallinen sopimus ei todellakaan ole, vaikka eräät oikeusoppineet pyrkivätkin siitä sellaisen rakentamaan. Kyse on yksinkertaisesti ilmaistuna Suomen ja suomalaisten perusturvallisuudesta.
Maamme kohtalonkysymyksen muodostavat nimittäin läntiset meri- ja tietoliikenneyhteydet. Jos nämä kyetään venäläisten toimesta kyseenalaistamaan, mitä jää jäljelle? Kuinka toimii logistiikka ja mitkä ovat sen vaihtoehtoiset reitit? Tornion kauttako? Tuskinpa vain.
*****
Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen päätöksenteko on ollut pitkälti koko viime sotien jälkeisen ajan passiivisen reagoivaa. Ensin ajauduttiin YYA-maailmaan, sitten havahduttiin Neuvostoliiton hajoamiseen ja lopulta pudottiin nato-option kera Venäjän suurhyökkäykseen Euroopassa. Vielä alkuvuonna 2022 Suomessa ei juurikaan kuultu puheenvuoroja, missä tämä vuosikymmenten aikana rakentunut asetelma olisi kyseenalaistettu.
Kun Venäjä on nyt heikko, löytyy varmasti tilaa uusille ulko- ja turvallisuuspoliittisille toimille. On vaikea nähdä natojäsenyyden jälkeen mitään tärkeämpää, kuin Ahvenanmaan kysymyksen saattaminen uuteen asentoon. Vanhoista sopimuksista on sanouduttava irti ja siirrettävä pysyvästi Puolustusvoimien joukkoja maakuntaan. Uudenmaan Prikaati on helposti irrotettavissa Tammisaaresta tähän tärkeään tehtävään ja paikallista hyväksyntää saataneen joukon käyttämän ruotsin kielen myötä.
Ahvenanmaan demilitarisointi perustuu kansainvälisiin sopimuksiin, joita pitää analysoida perusteellisemmin kuin toteamalla ettei historiallinen sopimus ole mikään ongelma.
X
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on älyllistä epärehellisyyttä vihjailla, että Venäjän olisi jollain konstein mahdollista hallita sotilaallisesti Ahvenanmaata.
Miten se edes teoriassa voisi onnistua, keskellä Naton meri- ja ilmatilaa`?
Ilmoita asiaton viesti
Juuri niin, tuskin Venäjälle on vähäisintäkään ajatusta Ahvenanmaan miehityksestä, mutta vielä harhaisempaa on kuvitella, että Suomi pyrkisi varustamalla saaret, olemaan ”vaaraksi” muille kuin hyökkääjille.
Siksi on historiallinen reliikki se, että Venäjä valvoo Maarianhaminassa sellaista mitä ei voi tapahtua, siis sitä, ettei Suomi aiheuta sotilaallista vaaraa muille valtioille. Jos Suomella olisi hyökkäysaikeita, ei se takuulla Ahvenanmaata linnoittaisi. Tätä eivät ”lainoppineet ja fariseukset” tunnu ymmärtävän kun tätä reliikkiä puolustetaan itseisarvona.
PS: fariseusten kannattaisi myös pohtia miten Suomi irtautui Kalmarin unionista. Menikö se kansainvälisen oikeuden periaatteita noudattaen.
Ilmoita asiaton viesti
Osaako joku kertoa kenen etua palvelee se, ettei Ahvenanmaalle Suomi saa viedä puolustustekniikkaa? Kun vuoden 1922 sopimuksen tarkoitus oli ”etteivät nämä saaret koskaan tule aiheuttamaan vaaraa sotilaalliselta kannalta”, niin osaako joku sanoa kenelle nuo saaret voisivat 2000 luvulla aiheuttaa vaaraa?
Kun ensimmäisen kerran Ahvenanmaan linnoittamattomuudesta sovittiin, saaret kuuluivat Venäjälle. Sen voi ymmärtää, että silloin vaaraa saattoi tulla ainakin Ruotsille. Mutta nyt kun saaret kuuluvat Suomelle, on aika vaikea löytää valtiota, jolle Suomi aiheuttaisi vaaraa linnoituksilla. Kovin vaikeaa on ymmärtää miten linnoitus rakennetaan hyökkäystarkoitukseen ellei tarkoiteta ”sillanpääasemaa”.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisin Venäjä ja haluaisin miehittää Ahvenanmaan jonkin sodan yhteydessä, niin tekisin sen sodan aloituspäivänä käyttäen roro-rahtialusta, joka kulkee jonkin mukavuuslipun alla ja joutuu juuri sopivasti kyseisenä päivänä merihätään Maarianhaminan edustalla purjehtien sinne hakemaan turvaa ja tekemään tarvittavia korjaustöitä.
Sen jälkeen, kun tuo alus olisi ankkuroitunut Maarianhaminan satamaan mieluiten illalla, niin se alkaisi tyhjentämään lastiaan, joka tosiasiassa olisi venäläisiä sotilaita ja heidän kalustoaan. Tuon liikkeen jälkeen venäläisten olisi luultavasti mahdotonta huoltaa Ahvenanmaata, joten kaikki tarpeellinen huolto tulisi myös tuon aluksen mukana.
Tämä skenaario perustuu siihen, miten edesmennyt Tom Clancy kuvasi neuvostoliittolaisten toimia miehittää Islanti kuvitteellisessa III maailmansodassa kirjassaan ”Myrsky nousee”. Keskeinen opetus on muistaa, että salakavaluudella ja kekseliäisyydellä menestyy sodankäynnissä.
Ilmoita asiaton viesti
Remeksen kirjasta.
Ilmoita asiaton viesti
Ja aivan vahingossa tietysti. Sattuuhan sitä…
Vaikka nyt Ahvenamaakin on Nato-sateenvarjon alla, Kuvattu ”vahinko” voi hyvin sattua. Silloin suomalsia rauhoittaisi tieto, että olemme edes jotenkin varautuneet. Tähän asti saarilla ei ole ollut edes halua varustautua mitenkään. Ahvemaan kutsunnat ovat aina olleet floppi. Keskimäärin ehkä yksi kutsuttu /vuosi on mennyt palvelukseen. Kuinka häpeällistä. Yleensä palveluksen on aloittanut 1-2 ahvenanmaalaista/vuosi.
”…Kutsunnanalainen = miespuolinen Suomen kansalainen, joka:
a) kutsuntavuonna täyttää 18 vuotta,
b) … eikä hän ole täyttänyt tai sinä vuonna täytä 30…”.
Sotilaallisen tyhjiön vaarasta on jo usein varoitettu ja vaikka edes ”vahingon” vaaraa ei olisi, tyhjiö saattaa tarkoittaa mannersuomalaisten turhaa tapattamista ”vaingon” sattuessa. Haitanneeko tuo…
Ilmoita asiaton viesti
Ahvenanmaa oli Damokleen miekka Suomen kurkulla.
Mutta nyt kun Suomi on vihdoin Natossa, niin on erikoisen vaikea nähdä että Venäjä lähtisi A-maata valloittamaan – Venäjä tietää mitä siitä seuraisi.
Ilmoita asiaton viesti