Aseet puhuvat
Aikana, jolloin maailma näyttää olevan monen sortin sekasorron vallassa, on vaikea asettaa asioita mittasuhteisiinsa. Sotaa Ukrainassa on seurattu jo yli puolitoista vuotta, Kiina pullistelee Taiwanin suunnalla, Azerbaidzan valloitti Vuoristo-Karbahin ja Hamasin terroristit suistivat Gazan alueen kaaokseen. Tapahtumat vaikuttavat toisistaan riippumattomilta, mutta niiden välillä on myös yhteyksiä.
Aseiden käyttö uuden maailmanjärjestyksen rakentamiseksi on monella suunnalla hyvässä vauhdissa. Riittävän suuri osa maapallomme valtioista on autoritaarisesti johdettuja, jolloin nopeakin sotaan johtava eskalaatio on mahdollinen. Inhimilliset kärsimykset, jotka aseellisesta toiminnasta seuraavat, ovat täysin toisarvoinen asia hankittaessa uusia alueita ja vaikutusvaltaa. Suomikin elää tämän reaalimaailman keskellä.
*****
Kun aseet puhuvat, korostuu kyky selviytyä monenlaisten haasteiden edessä. Vaatimus koskee niin yhteiskuntaa kuin yksilöitäkin. Vaikkei sota ulottuisikaan alueellemme, ovat organisoidun tappamisen heijastusvaikutukset mittavia. Kansainvälinen kauppa kärsii, pakolaiset kasautuvat rajoille, julkiset toiminnot ajautuvat kriisiin ja saattaapa tulla pulaa niin elintarvikkeista kuin energiastakin. Yksilölle lankeaa entistä suurempi vastuu omasta selviytymisestään tilanteessa, jossa perinteisen holhousyhteiskunnan toimintaedellytykset kyseenalaistuvat.
Oma lukunsa on valmistautuminen itse sotaan. Maamme natojäsenyydellä etsittiin heti Venäjän Ukrainaan tekemän suurhyökkäyksen jälkeen tukevampaa selkänojaa lännestä ja sellainen myös saatiin. Ainakin hetkeksi. Ensi vuoden presidentinvaalit USA:ssa voivat hyvinkin kääntää tämänkin asetelmaan uuteen asentoon, jos/kun Trump palaa valkoiseen taloon. Eurooppa ei voi luottaa Atlantin takaa tulevaan sotilaalliseen tukeen aiempaan tapaan. Valitettavasti läntisellä Euroopalla ei kuitenkaan ole omia edellytyksiä vastata laajamittaiseen sotilaalliseen uhkaan. Näin siitä huolimatta, että sotaa idässä on käyty jo pitkään. Poliittista lyhytnäköisyyttä.
*****
Ukrainan sotatilanne on huono, kun sitä tarkastelee läntisestä näkökulmasta. Paljon puhuttu vastahyökkäys typistyi sarjaksi taktisia operaatioita, joissa ei saavutettu merkittävää menestystä. Venäjän puolustus piti ja maa on myös kyennyt iskemään takaisin. Tappiot, joita sodan molemmat osapuolet ovat kokeneet, vaikuttavat mittavilta. Venäjällä on kuitenkin Ukrainaa paremmat edellytykset vakauttaa tilanne niin menetettyjen sotilaiden kuin kalustonkin osalta. Kiina, Pohjois-Korea ja Iran varmistavat osaltaan itänaapurimme kyvyn käydä sotaa Ukrainassa.
Myös läntinen Eurooppa on sodan suhteen jakautumassa useampaa leiriin. Unkari ja Slovakia kulkevat omaa tietään vaatimuksilla lopettaa Ukrainan sotilaallinen tukeminen. Argumenttina käytetään johtopäätöstä, ettei Ukraina kuitenkaan kykene voittamaan Venäjää sotilaallisesti. Objektiivisesti tarkasteltuna tämä lienee realismia, mutta vasta-argumenttina voitaneen kysyä, pitäisikö Venäjän sitten antaa ottaa haltuunsa ne alueet maanosassamme, joita tsaari Putin tavoittelee? Saattaisipa sieltä riittää muutamia vaatimuksia tänne Suomenkin suunnalle.
Vaarallista on myös kehitys, joka etenee suurissa länsimaissa. Etenkin Italiassa ja Saksassa on poliittisia voimia, jotka eivät katso hyvällä pitkään jatkunutta sotilaallista ja taloudellista tukea Ukrainalle. Tuskin tarvitaan muuta, kun suurempi talouden notkahdus, niin nämä poliittiset piirit kasvattavat kannatustaan merkittävästi. Se on inhimillistä, sillä hädän tullen äänestäjät priorisoivat voimakkaasti tarpeitaan. Hätä puolestaan on kovin suhteellista ja nyky-yhteiskunnassa sen syntymiseen näyttää riittävän esimerkiksi energian hintaan ja saatavuuteen liittyvät kansainväliset ongelmat.
*****
Suuressa kuvassa sota Ukrainassa on kuitenkin vain yksi osa asein ratkottavien ongelmien kokonaisuutta. Lähi-Itä ja pienen juutalaisvaltion olemassaolo satojen miljoonien muslimien keskellä on pysyvä kriisipesäke. Palestiinalaisten asia näyttelee tässä kaikessa vain yhtä osaa ongelmavyyhdistä, jota tuskin kyetään ratkaisemaan rauhanomaisesti nähtävillä olevassa tulevaisuudessa. Paljon todennäköisempää on, että alueella eskaloituu tilanne, missä etenkin Iran ja sen tukemat voimat saavat aikaan nykyistä suuremman sodan. Se, milloin tämä tapahtuu, on tuskin kenenkään ennustettavissa.
Venäjälle ja Kiinalle laajeneva sota Lähi-Idässä saattaa kuitenkin olla jopa tavoittelemisen arvoinen asia. Jo nyt on läntinen huomio saatu pitkälti pois Ukrainasta ja USA:n sotilaallisen voiman sitominen Lähi-Idän suunnalle palvelisi selkeästi myös Kiinan etuja. Taiwanin kysymyksen sotilaallinen ratkaisu voikin juuri nyt olla lähempänä kuin koskaan.
Jos/kun Kiina päättää ratkaista Taiwanin kysymyksen, niin ensivaiheessa toteutettaisiin todennäköisimmin saarivaltion täydellinen saarto ja myöhemmin sen sotilaallinen valtaus. Saattaa olla, ettei jälkimmäistä edes tarvittaisi, kun saarto lopettaisi Taiwanista maailmalle suuntautuvan kaupan. Toimenpiteen jälkeen viennistä riippuvaisen maan talous romahtaisi hyvin nopeasti. Kiinan sotilaallinen yhteentörmäys USA:n kanssa olisi myös realiteetti.
*****
Viime aikoina olen useampaan otteeseen törmännyt kirjoituksiin siitä, miten ihmisten pitäisi suojella itseään ikäviltä sotauutisilta. Hieman jopa hämmästellen niitä lukenut ja pyrkinyt arvioimaan, missä todellisuudessa näiden tarinoiden kirjoittajat elävät? Tilanteen eskaloitumiseen yhdistettäviä asioita tapahtuu nimittäin myös täällä. Suomesta Viroon johtava kaasuputki katkesi hiljattain ja samaan aikaan tuhottiin Itämeren pohjassa olevia datakaapeleita.
Vaikka kyse on pienistä kriittisen infrastruktuurin osista ja teotkin on yritetty peitellä vahingoiksi, täytynee jo laput silmillä kulkevienkin ymmärtää vallitsevat tosiasiat. Kuulumme Venäjän näkökulmasta vihollisleiriin, jolloin meitä voidaan myös tarpeen tulleen kohdella tästä lähtökohdasta käsin. Venäjä puolestaan kaveeraa Kiinan kanssa, mistä ankkurillaan kaasuputken katkaissut kauppa-aluskin oli lähtöisin.
Kohti suursotaa kulkevassa maailmassa ei ole helppoa elää. Vaikka yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaaminen on Suomessa kansainvälisesti tarkasteltuna hyvällä tasolla, muuttunee moni arkipäiväänkin liittyvä asia sotaisaksi käyneen kansainvälisen kehityksen myötä. Ehkäpä tiiviin kaupunkirakentamisen piirissä asuvien suomalaisten olisi hyvä perehtyä ainakin siihen kuuluisaan kotivaraan. Kansainvälinen logistiikka on nimittäin se, mikä on heti ongelmissa jos/kun sotatoimet maailmalla laajenevat.
”Ehkäpä tiiviin kaupunkirakentamisen piirissä asuvien suomalaisten olisi hyvä perehtyä ainakin siihen kuuluisaan kotivaraan. Kansainvälinen logistiikka on nimittäin se, mikä on heti ongelmissa jos/kun sotatoimet maailmalla laajenevat.”
Tätä perehtymistä tuotiinkin jo esiin julkisessa viestinnässä kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan – ja osaltaan jo korona-aika toi hieman esimakua kriisivalmiuteen.
Mutta paljon enemmän pitäisi tehdä. Tämä koskee niin väestönsuojelua, yksikkötason harjoituksia, kotiviljelyä tai ainakin sitä koskevaa suunnitelmaa, talouden varmuusvarastoja, valtion ja kaupunkien varmuusvarastoja jne.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Suomessa oikein mitään siviilipuolustusta olemassakaan, tarkoitan siis lähinnä väestönsuojelua ja vastaavaa varautumista? Joskus olen vain ihmetellyt, kun 37 vuotta sitten valmistuin lääkäriksi, ja ainoa kosketus sellaiseen oli karttaharjoitus Tshernobylin jälkeen Vaasassa; jos tulee laskeuma, niin siirrytään Laihialle, siellä ei sellaista voi olla. Kai jossakin suunnitelmia on, kassakaapissako?
Ilmoita asiaton viesti
Miksi kukaan poliitikko tai kaupungin/hyvinvointikeskuksen johtaja ei toimi tässä? Johtajat saavat palkkansa siitä että kykenevät ennakoimaan, suunnittelemaan, tekemään aloitteita, johtamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus on, että kyllä on. Ihan hirveästi ei vain näistä kansalaisille huudella ja harjoituksissakin taidetaan puhua suuronnettomuudesta tai vastaavasta käynnistävänä syynä.
Ilmoita asiaton viesti
Näistä nimenomaan pitäisi huudella kansalaisille. Sotasalaisuudet ovat sitten erikseen.
Ja: ei ainakaan meillä Espoonlahdessa ole pidetty yhtä ainoata harjoitusta, infoa tms. Tämä on nimenomaan kaikkien asia, olla valmiina, osata, varautua.
Ilmoita asiaton viesti
”Vaarallista on myös kehitys, joka etenee suurissa länsimaissa. Etenkin Italiassa ja Saksassa on poliittisia voimia, jotka eivät katso hyvällä pitkään jatkunutta sotilaallista ja taloudellista tukea Ukrainalle. Tuskin tarvitaan muuta, kun suurempi talouden notkahdus, niin nämä poliittiset piirit kasvattavat kannatustaan merkittävästi.”
Suurten EU-maiden tuen notkahtaminen on ainoa tapa jolla Putin voi saavuttaa omalta kannaltaan edes joten kuten tyydyttävän lopputuloksen Ukrainan sodassa. Toki suojamuurina on realismin tajun lisääntyminen vallankahvassa, Meloni ennen valtaa oli vallan erilainen hedelmä kuin Meloni vallassa.
Italiahan on joutunut piilottamaan antamaansa merkittävää aseapua Ukrainaan, minkä vuoksi maan aseapu näyttää tilastoissa todellista pienemmältä. Todellisuudesssa Italian toimittamat FH-70, M109L ja PzH-2000 -kenttätykit ovat olleet Ukrainalle suureksi avuksi.
Lähi-Idän merkityksestä olen eri mieltä. Israel on ylivoimainen eikä ole sodassa nyt eksistentiaalisessa vaarassa kuten vaikkapa 1973. Iran taas on uhittelustaan huolimatta sotilaallinen kääpio jonka talous on vain hiukan isompi kuin Suomen. Sotilaallisesti Iranin murskaaminenkin olisi pieni operaatio Ukrainan sotaan verrattuna.
Suurempi uhka olisi talouden öljyshokki joka saattaisi johtaa arvaamattomiin poliittiisiin kehityskulkuihin ympäri maailmaa.
Mitä taas Taiwaniin tulee, hankala nähdä Kiinan haluavan lähteä häviämään kuten se nyt rajusti alivoimaisena joutuisi tekemään. Joskus kaukaisessa tulevasuudessa jos USA:n kiinnostus herpaantuu tilanne voi olla toisin.
Ilmoita asiaton viesti
”Suurempi uhka olisi talouden öljyshokki joka saattaisi johtaa arvaamattomiin poliittiisiin kehityskulkuihin ympäri maailmaa.”
Tälle kommentille peukutus.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseinen kääpiö (Iran) on kuitenkin vuonna 2023 sijalla 17. eri maiden asevoimien voimaa mittaavassa luettelossa (Global Firepower Index). Lentotukialuksia ei ole, mutta väkiluku on noin sata miljoonaa ja kasvaa
Ilmoita asiaton viesti
Global Firepower Index on hupitilasto. Iranille on vaikkapa listattu ”7 fregattia” kun kyseessä ovat 1500 tonnin, suunnilleen Hämeenmaa-kokoluokan korvetit. Ylipäätään eri asekategorioista on esillä erilaisia lukumääriä ja hatusta heitettyjä valmiuslukuja. Esimerkiksi Iranin ilmavoimien lähemmäs 50 vuotta vanha konekalusto edustaa samaa ”valmiusastetta” kuin Suomen Hornetit.
Iran on pelannut sinänsä korttinsa fiksusti. On panostettu konventionaaliseen pelotteeseen (ballistiset ohjukset ja droonit) ja poliittisesti luotettaviin erikoisjoukkoihin joiden avulla maa on kokoaan suurempi toimija, niin kauan kuin joku oikea sotilasvalta ei käy kimppuun.
Iranin miehitysyritys olisi toki mahdottomuus, sen sijaan ilmaiskut sotateollisen kapasiteetin murtamiseksi eivät.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos oikaisusta. En tiennyt.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti vaatimuksista lopettaa Ukrainan sodan tukeminen: ”Argumenttina käytetään johtopäätöstä, ettei Ukraina kuitenkaan kykene voittamaan Venäjää sotilaallisesti. Objektiivisesti tarkasteltuna tämä lienee realismia[…].”
Olisi pitänyt osata analysoida tilannetta realistisesti paljon aiemmin. Olisi pitänyt nähdä, että Ukraina ei todennäköisesti kykene kunnolla voittamaan Venäjää edes huomattavan aseavun avulla. Lännellä olisi pitänyt lisäksi olla selkeä voittava strategia. Jos sellainen olisi kenraaleilla ollut, tilanne olisi ollut toinen, mutta eipä ollut.
Blogisti jatkaa: ”[…]mutta vasta-argumenttina voitaneen kysyä, pitäisikö Venäjän sitten antaa ottaa haltuunsa ne alueet maanosassamme, joita tsaari Putin tavoittelee?”
Venäjän ei annettu ottaa haltuun mitään, vaan hanttiin on laitettu todella rajusti. Jos puolustussodan hinta kuitenkin nousee todella korkeaksi ennen kaikkia ihmishengissä, ihmiselämät ovat tärkeämpiä kuin jotkut sinänsä melko rajalliset maa-alueet.
Nyt puolestaan kenelläkään lännessä taida olla kelvollista strategiaa rauhaan. Läntinen ajattelu on ollut pääosin sellaista idealismin ja poliittisen narratiivikontrollin sosekeittoa, ettei siitä helposti nouse selkeästi ajateltua strategiaa mihinkään isompaan haasteeseen. Edes maailmansodan uhasta ei aina tajuta kauhistua. Blogistin kirjoitus on kuitenkin tilannekartoituksen osalta varmaan paremmasta päästä
Ok, joillain voi olla selkeä strategia siedettävään rauhaan. Sitten vielä pitäisi saada johtavat poliitikon ymmärtämään sellaisen arvo ja varmastikin maksamaan sen toteutuksesta jotain hintaa, ehkä mainehaittaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Putin on kuolemansairas. Nyt Putin on kuollut. Ja nyt Putin käyttää kaksoisolentoja…” Miksi näitä satuja kerrotaan mediassa kerta toisensa jälkeen?
Kun ei analysoida tilannetta realistisesti ja eletään toiveajattelussa, tartutaan johonkn joka kuulostaa hyvältä. Ei uskallata sanoa ääneen että ei ole tahtoa uhmata Venäjää sotilaallisesti. Autetaan Ukrainaa vain näennäisesti niin ettei siitä koidu Venäjälle ylitsepääsemätöntä riskiä.
Samalla kun suljetaan silmät todellisuudelta, odotetaan ihmeen putoavan taivaalta ja ratkaisevan kaiken itsestään. Uskotellaan että Putinin kuolemahan se ratkaisisi kaiken ja sittenpä sen tueksi esitetään näitä hatusta vedettyjä väittämiä. Että pelkästään toivomalla Putinin kuolemaa se muuttuukin todeksi ja samalla sota on ohi.
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä kiinnostavaa seurata näitä kaksoisolentojuttuja ja muita sota-ajan taktisia vetoja. Jenkitkin ovat yleensä hyviä tällä tasolla. Viime viikkoina tuli seurattua paikallisissa sporttibaareissa jonkin verran jenkkifutista: milloin tehdään hämäysjuoksu, milloin edetään heittämällä ovelasti laitakautta nousseelle ”futarille” ja milloin rynnitään keskeltä läpi?
Länsimailla on vaan ollut ote kadoksissa ison kuvan strategiseen tilannehallintaan. Eurooppalaisten maiden tälläytyminen energiariippuvaisiksi Venäjästä ja Yhdysvaltain kaoottinen vetäytyminen Afganistanista ovat olleet merkkipaaluja tällä tiellä. Välttämätöntä tukea Ukrainalle on annettu Venäjän hyökkäyksen pysäyttämiseksi, mikä on hyvä, mutta merkkejä laajemmasta strategiasta kestävään rauhaan ei ole juuri näkynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Jotakin kummallista siinä Ukrainan sodasssa on kun suomalainen sotaan osallistuva pelkäsi ryhmänsä yöpaikan paljastuvan venäläisille pommittajille kun siviilien joukossa on venäjämielisiä ilmoittajia.
Itäinen Ukraina ei siis ole aivan varmasti ukrainamielisten hallussa vaan osin Putinin.
Ilmoita asiaton viesti
Pelkästä mukavuuden halusta EU/USA-päättäjät antavat maailmanpalon levitä. Mieluummin odotellaan seuraa palopesäkettä, kuin puututaan ensimmäiseen, toiseen tai kolmanteen sotaan.
Suuret näytelmät, kokoontumiset, yhtenäisyyden ja tuen julistukset herättävät pelkkiä tuskan tunteita. Mitä hyötyä on loppupeleissä yhtenäisyydestä, jos se tarkoittaa olla yhtenäisenä tekemättä mitään. Nyt olisi epäyhtenäisyyden aika. Edes joku tekisi jotain.
Meillä on pitkä ketju uusia sotia edessä tällä tyylillä ja pelotteella. Kertauksen vuoksi lista niistä:
1. Venäjä – Ukraina
2. Hamas – Israel
3. Libanon – Israel
4. Iran – Saudi-Arabia
5. Iran – Israel
6. Länsimaiden sisällä eri vähemmistöryhmien
väliset levottomuudet
7. Serbia – Kosovo
8. Transnistria (Venäjä) – Moldova
9. Armenia – Azerbaidžan
10. Venäjä – Armenia
11. Pakistan – Intia
12. Intia – Kiina
13. Pohjois-Korea – Korea
14. Pohjois-Korea – Japani
15. Kiina – Vietnam
16. Kiina – Taiwan
17. Turkki – Syyria
18. Venäjä – Kazakstan
19. Venäjä – Georgia
Ilmoita asiaton viesti
Israel, USA:n tukemana, yrittää tehdä jotain. Samoin Ukraina.
Ilmiselvää on että Lähi-Itään ei saada rauhaa muulla keinolla kuin pakottamalla arabit siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Marcolta hyvä ja asiantunteva kirjoitus.
Siihen kannattaa kuitenkin lisätä se, että Suomenkin puolustus lepää loppupeleissä vahvan taloutemme varassa.
Tästä syystä en ollenkaan ymmärrä ay-liikkeen nykyistä neliraaja-jarrutusta hallituksen ajamaa välttämättöntä työremonttia vastaan.
Tässä vastuuton ay-liike jatkaa Suomen edun vastaista toimintaansa. Ajavat härskisti vain työssäkäyvien hyväosaisten etua ja ovat ajaneet 300 000 toveriaan toivottomaan työttömyyskurjuuteen.
Pitää ymmärtää, että Suomen talous on nykymenolla matkalla selvitystilaan!
Suomi tarvitsee nyt kipeästi todellisia isänmaan etua ajavia, uskottavia kriisijohtajia.
Sellaisia kuin Iiro Viinanen, Mannerheim, Risto Ryti, Väinö Tanner ja Urho Kekkonenkin, joka jätti meille velattoman maan!
Isänmaastaan huolestunut Seppo Korppoo, asekätkijöitten sukua
Ilmoita asiaton viesti
Kari hyvä,
Olen sellaisen ay-liikkeen kannalla, joka ajaa siihen kuuluvien etuja tehokkaasti ja moraalisesti kestävällä tavalla.
Se ei saa tapahtua moraalittomasti heikompiosaisten työttömien toverien kustannuksella, niinkuin nyt tapahtuu, kun työehdot on tehty sellaisiksi, ettei työttömiä kannata työllistää.
Toisaalta työtaistelut pitää rajoittaa vain oman työpaikan asioihin, eikä ruveta sekaantumaan kaikenlaisiin muitten asioihin tai politiikkaan. Tätä saa harrastaa työn ulkopuolella.
Näissä asioissa pitäisi ottaa oppia esim. Ruotsista.
Muutenkin pitäisi siirtyä laajaan paikalliseen sopimiseen, sillä työelämä on nykyisin jakaantunut tuhansiin erilaisiin osiin, joille yleissitovuus on käytännössä mahdotonta / myrkkyä.
Yleissitovuutta voi verrata siihen, että kenkäkaupalle sallitaan vain 42-numeroisten kenkien myynti!
Lisäksi: Isänmaamme Suomi elää nyt niin vaarallisia aikoja, että kaikenlaista yhteiskunnallista vastakkaisasettelua, lakkoja, yms. pitää välttää ja keskittyä rapakunnossa olevan taloutemme kuntoonpanoon / investointien ja työllisyyden rajuun kasvattamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kari hyvä,
Kyllä siihen täytyy olla joku syy, että 300 000 toveria on moraalittomasti sysätty toivottoman työttömyyskurjuuteen!
Hyvin menestyvässä Ruotsissa meikäläistä ay-ongelmaa / yleissitovuutta ei ole!
Siihenkin on joku syy, että Suomen suuryhtiöt investoivat ja työllistävät pääosin ulkomailla, ja että parhaat pk-yitykset lähtevät Suomesta heti kun siihen on mahdollisuus.
Suomeen on rakennettu Euroopan viimeinen reaalisosialismi, joka on kaikkialla muualla ajautunut konkurssiin ja aiheuttanut muita kammottavia seurauksia.
Markkinatalous on sen sijaan antanut miljardeille hyvinvointia ja pelastanut miljoonat nälältä!
Kannattaa muistaa, että Marxin materialistisessa luokkataistelu-teoriassa ei ole ihmisen käsitettä ollenkaan, saati sitten ihmisoikeuksia tai riskiä ottavaa yrittäjää.
Onkohan se niin, että Suomessa ollaan traagisella tavalla irtaantuneita reaalitaloudesta, juuttuneita marxilaiseen vastakkaisasetteluun vasemmisto-oikeisto akselilla?
Muu maailma menee jo kovaa vauhtia ihan muualla, kansainvälisten markkinatalouden ehtojen mukaan!
Kannattaakin kysyä, että onko Suomi jo menetetty tapaus?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä! Samaa mieltä. Hätätilalait voimaan heti yksinkertaisella enemmistöllä. Lakot kiellettävä, lisäksi korvaukseton yli- ja viikonlopputyö käyttöön.
Kaikenlaiset vihervasemmistolaiset internoitava ja laitettava tekemään varalaskupaikkoja lennostolle. Vangit ja ideologisesti työttömät kaivamaan puolustuslinjaa itärajalle.
Erikoislailla hallitukseen otettava ammattimiehiä johtamaan Suomea. Valtiovarainministeriksi Majuri Wahlroos, puolustusministeriksi Puolustusvoimain komentaja.
Suomen Asia – Isänmaan Asia!
Ilmoita asiaton viesti
Tuota samaa perustelua käytettiin ennen Ukrainaan hyökkäystä. Ei mitään järkeä hyökätä Ukrainaan. Hädän hetkellä ihmiset ovat luovia keksimään selityksiä sille, miksi toivo ei ole menetetty. Diktatuureissa päätöksenteko ei noudata demokratioiden kaavaa. Demokratiassa päättäjät joutuvat pelkäämään vaaleja, mutta diktaattoreiden ei tarvitse pelätä mitään. He voivat toteuttaa haaveensa ilman pidäkkeitä ja muilta kysymättä.
Ilmoita asiaton viesti
Pahan akseli vs sivistynyt länsi sekä uskonnot vastakkain, kristityt ja muslimit.
Soppa kiehuu. Ja kohta kattila räjähtää, se on väistämätöntä.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marko-suutari/maailma-jakautuu-on-sivistynyt-lansi-ja-pahan-akseli/
Ilmoita asiaton viesti
En ole kovin uskonnollismielinen, mutta näyttää siltä, että Raamatun mukaiset ihmiskunnan viimeiset päivät alkavat olla käsillä niin sotainen on maailma. Ja muutenkin kaikin tavoin riitainen ja julma.
Kun tähän lisätään vielä kaikenlaiset ilmastolliset katastrofit, niin ihmisen täytyy olla todellinen optimisti väittäessään, että hätää ei ole, tästä kyllä selvitään.
Kun maailmansota syttyy, niin sotapelien pelaajat saavat nauttia todellisesta räiskimisestä. Ja nuoret ”äksöniä” tylsyyteensä.
Uusi vedenpaisumus olisi paikallaan ja ihmiskunta koittaisi alkaa taivalluksensa taas alusta. Tosin ihmisen raadollisuuden tiedostaen eiköhän ennemmin tai myöhemmin päädyttäisi kuitenkin taas samaan jamaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Riittävän suuri osa maapallomme valtioista on autoritaarisesti johdettuja, jolloin nopeakin sotaan johtava eskalaatio on mahdollinen.”
Tässä osuit asian ytimeen. Maailma on kriisissä ja kriisijohtamisessa demokratia ei toimi. Demokratian heikkouden reagoida tilanteisiin nopeasti (tai ollenkaan) ovat hyvänä esimerkkeinä YK:n turvneuvosto, EU ja Nato. YK:n turvaneuvoston naurettavus on että syytetyllä on veto-oikeus. EUssa Unkari määrää Ukrainan tuesta ja Natossa Unkari ja Turkki käyvät basaarikauppaa.
Kukaan ei puhunut humaanitääristä käytävistä kun Natsi-Saksa lyötiin. Ja mikä on lopputulos, mielestäni ihan kohtuullinen, jopa hyvä.
Taisi olla alik. Antero Rokka kun sanoi: ”Sovat loppuu sotimalla” ja kai se tarkoitti sitä, että jos lopetetaan kesken, ne pakkaa jatkumaan myöhemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, sama valuvika kaikissa mutta siitä huolimatta niiden toimivuuteen uskotaan.
Naton kohdalla väite ei ole uskon asia vaan fakta, tähän asti. Jatkosta ei osaa sanoa, odotellaan ja varaudutaan siihen, että Venäjä hyökkää luottaen siihen, ettei Nato toimi. Siihen me varauduttiin ennen jäsenyyttäkin, eli mikään ei ole muuttunut naapurisuhteissa
Ilmoita asiaton viesti
Niin, se on yksi Naton valuvioista, jäsenyyden hyväksymismenettely on toinen. Tosin änkyrät saavat kokea negatiivista kohtelua muissa asioissa, kuten Unkari jäädytetyissä EU-tuissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sotilasapua voivat yksittäiset Nato-valtiot antaa riippumatta siitä mitä Natona yksimielisesti päätetään.
Luuletko että esimerkiksi Yhdysvallat odottelee yhteistä äänestyspäätöstä Suomen auttamiseksi, jos tänne yht´äkkiä provosoimattomasti hyökätään?
Ilmoita asiaton viesti
Länsimaat vetäytyy jo kovaa vauhtia Kiinasta: Intia, Indonesia, Vietnam.
Suuressa kuvassa on kyllä selkeät 1930-luvun merkit ja enteet.
Ilmoita asiaton viesti