Kiovan kalifaattia kukistamassa

Moskovassa perjantai-iltana tehdyn terrori-iskun ympärillä tapahtuu. Venäjän propagandakoneisto käy kierroksilla ja pyrkii liittämään iskun Ukrainaan. Viimeisin viritelmä on puhe ”Kiovan kalifaatista”, jossa yhdistyvät niin islam kuin Ukrainakin. Näihin molempiin onkin vuosien saatossa kohdistettu monia suurvenäläisen sotakoneen iskuja lukuisine sotarikoksineen.

Spekulaatiot siitä, mikä on totuus Moskovassa tapahtuneen iskun osalta, jäänevät vaille täsmällisiä vastauksia. Näin siksi, että tapahtumiin liittyy Venäjän valtaapitävien näkökulmasta monia kiusallisia kysymyksiä. Totuudella ei muutoinkaan ole ollut erityistä merkitystä Putinin johtaman diktatuurin toiminnassa. Tilanteet ja tapahtumat valjastetaan poikkeuksetta palvelemaan puhtaasti Kremlin etua.

*****

Terrori-iskusta järkyttyneet venäläiset ovat jatkossa entistä helpommin kuljetettavissa Putinin hallinnon viitoittamalla tiellä. Ensivaiheessa kyseeseen tulee asevoimien vahvistaminen sellaisin toimenpitein, joilla miesvahvuutta kasvatetaan. Julkisuudessa on  spekuloitu tällä jo ennen terrori-iskua, joten uusien sotilaiden laajamittainen mobilisaatio lienee enää vain ajan kysymys.

Toinen suoranainen seuraus kiristyneestä tilanteesta on Putinin sortokoneiston voimistuva ote yhteiskunnasta. Asettuminen hallinnon kanssa poikkiteloin johtanee tavallisten ihmisten kohdalla entistä onnettomampiin seurauksiin. Ei ole poissuljettua, että maa ajautuu harjoittamaan Stalinin aikakaudelle tyypillistä sisäistä terroria. Sen toteutuminen ja muodot riippunevat siitä ahdistuksen asteesta, jonka kiristyvä turvallisuustilanne nykyiselle diktaattorille aiheuttaa.

*****

Jotta julkisuuden valokeila saadaan ohjattua Venäjän sisäisistä ongelmista toisaalle, tarvittaneen Kiovan kalifaatin kukistamisoperaation lisäksi myös uusia avauksia. Tähän sarjaan mahtuu hyvin Suomessakin laajaa debattia aiheuttanut välineellistetty maahantulo. Kohteena voi luonnollisesti olla mikä tahansa itänaapurimme tai Valko-Venäjän kanssa yhteistä rajaa omaava valtio. Jos uuteen asuinmaahan pyrkivien ihmisten siirtokapasiteetti vain riittää, niin samanaikaisesti kohdevaltioita voi olla myös useita.

Yllättyä ei pidä myöskään siitä, kun venäläisohjukset ajautuvat jossain vaiheessa lentoaan vieraan valtion alueelle. Erityisesti Puolassa asia tiedostetaan hyvin, mutta vastatoimenpiteet ovat haasteellisia. Reagointiaika on lyhyt ja torjuntatoimista voi myös syntyä vaaraa omille kansalaisille. Venäjää asia ei kuitenkaan näytä vaivaavan, sillä maan suurlähettiläs jätti saapumatta Puolan viranomaisten kuultavaksi viimeisimmän Puolan alueelle ajautuneen ohjuksen selvittelytöihin liittyen.

*****

Dimitri Medvedev uhosi tänään julkisuudessa iskulauseella ”tappakaa kaikki”. Tällä hän tarkoitti luonnollisesti terrori-iskun suorittaneita henkilöitä, mutta myös laajempaa piiriä. Karkeasti pelkistettynä epäilys myötätunnosta terroristeille riittää, jotta joutuu Venäjän turvallisuusneuvoston varajohtajan eliminointivaatimuksen kohteeksi. Retoriikkaa toki, mutta kuvastanee entistä vaarallisemmaksi käyvää tilannetta, missä ei voida sulkea pois sodan laajempaa eskalaatiota.

Venäjä rakentaa juuri nyt voimalla ja vauhdilla viholliskuvaa. Kun näin tapahtuu, syntyy myös helposti tilanteita, joissa ei ehkä vältytä ylilyönneiltä. Ajautumista laajempaan sotaan Euroopassa ei kyetäkään arvioimaan pelkästään rationaaliseen päättelyn keinoin, sillä mukana on monia arvaamattomia tilannetekijöitä. Myös eskaloitumisnopeus saattaa yllättää meidät.

marcokrogars

yleisesikuntaupseeri, dosentti
25 vuotta Rajavartiolaitoksessa, Puolustusvoimissa ja Puolustusministeriössä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu