Kotimaiseen asetuotantoon on panostettava monipuolisesti

Eilen uutisoitiin Helsingin Sanomissa nuorten sastamalaisten perustamasta asepajasta, joka tekee markkinoille uutta itselataavaa automaattikivääriä. Ase on ulkonäöltään tyypillinen rynnäkkökiväärin siviiliversio, mutta erikoiseksi sen tekee piipun/kaliiberin (223 tai 308) helppo vaihdettavuus käyttäjän toimesta. Viranomaiskäyttöön KAR-21 voidaan toimittaa myös sarjatulta ampuvana versiona.

 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008899427.html

 

Hatunnosto nuorille asesepille ennakkoluulottomasta asenteesta ja Helsingin Sanomille lehden muuhun toimitukselliseen linjaan sopimattomasta artikkelista. Ilmeisesti Ukrainan sota on saanut ajatuksiin avaruutta myös suomalaisissa toimittajapiireissä.

 

Itsenäisessä Suomessa on aina tehty aseita niin sotilaiden, metsästäjien kuin urheiluampujienkin tarpeisiin. Esimerkkinä pitkäjänteisestä työstä mainittakoon Sako Oy, joka niittää edelleen maailmalla mainetta laadukkailla tuotteillaan. Sen teollinen toiminta käynnistyi jo vuonna 1919 Suojeluskuntien asepajan nimellä. Alkuvaiheessa Sako:n tunnetuin sotilastuote oli Talvi- ja Jatkosodassa erinomaisesti palvellut Pystykorva-kivääri.

 

Toinen maininnan arvoinen kotimainen sotilasase on Suomi-konepistooli. Aseen kehitti itseoppinut asesuunnittelija Aimo Lahti ja sitä valmistettiin Oy Tikkakoski Ab:n tehtaalla noin 80.000 kappaletta. Suomi-konepistooli oli oman aikansa edelläkävijä niin teknisesti kuin käytettävyytensäkin suhteen.

 

Kevyiden sotilasaseiden tuotanto ajettiin kuitenkin alas ennen vuosituhannen vaihdetta. Puolustusvoimat ei enää katsonut tarvitsevansa uusia kotimaisia rynnäkkökivääreitä.

 

Tätä ennen aseita kyllä ostettiin esimerkiksi kommunistisesta Kiinasta 100.000 kappaletta suoraan sodan ajan varastoihin. Tuntemattomaksi jäänyt kauppasumma lienee ollut tuolloin maksimissaan 1000 markkaa kappale, eli tämän päivän euroina ei juuri yhtään mitään. Halvalla saatiin.

 

Viimeisin kevyisiin aseisiin liittyvä Puolustusvoimien hankinta on Maavoimien uusi kiväärijärjestelmä. Aseita on kahta versiota – Tarkkuuskivääri 23 ja Kivääri 23. Edellinen on nimensä mukaisesti tarkoitettu tarkka-ampujille ja jälkimmäinen jääkäri- ja jalkaväkiryhmien tukiaseeksi.

 

https://maavoimat.fi/-/uusi-kivaarijarjestelma-taydentaa-jalkavaen-vaikuttamiskykya

 

Hankinnassa huomio kiinnittyy kaliiberiin 7.62 Nato. Tämä noin 70 vuotta vanha patruuna ei omaa erityisen hyviä ballistisia ominaisuuksia. Ballististen heikkouksien vuoksi esimerkiksi USA:n erikoisjoukot ovat päätyneet luopumaan 7.62 Nato patruunan käytöstä. Uusi kaliiberi erikoisjoukkojen aseille tuleekin olemaan 6.5 Creedmoor.

 

https://www.military.com/daily-news/2020/05/18/socom-wants-65mm-sniper-weapon-longer-range-kills.html

 

Ehkäpä Suomessa on jumiuduttu enemmän patruunahuoltoon, kuin aseiden pitkän kantaman suorituskykyyn.

 

Kotimainen kevyiden aseiden valmistus on merkittävä osa sodan ajan huoltovarmuutta. Heti sodan ensimmäisistä tunneista lähtien taistelijoiden aseita alkaa tuhoutua tai vikaantua. Korvaavaa kalustoa ja korjauskapasiteettia on siis oltava tarjolla.

 

Sota Ukrainassa on viimeistään osoittanut, ettei venäläisten harjoittaman vihanpidon kestoa lasketa tunneissa tai päivissä, vaan kuukausissa tai jopa vuosissa. Haasteeseen vastaaminen edellyttää hajautettua tuotannollista kapasiteettia ja osaamista.

 

Sako Oy on Puolustusvoimille luonteva yhteistyökumppani, mutta vanhan viisauden mukaan kaikkia munia ei tulisi koskaan pitää samassa korissa. Sastamalaisten aseseppien kaltaisten innovaattoreiden tuotteita ei kannata ohittaa pelkästään suuruuden ekonomiaa tavoiteltaessa.

 

Viesti puolustushallinnolle: hankkikaa edes koe-erä uusia kotimaisia KAR-21 kiväärejä yksityiskohtaisempaa testausta varten.

 

Luottamusta hankintaorganisaatioon ei tosin nosta tuore havainto, missä kotimaisen pienen valmistajan hyvin suunniteltu ja toteutettu tuote ohitettiin kyseenalaisin perustein. Näin ainakin, jos julkisuuteen saatettuja tietoja on uskominen.

 

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/fbc49ce6-83c2-462f-86f9-91188ddf63ce

 

Tämän kaltaisia viestejä ei pienessä maassa kaivattaisi. Vaatimattomista puitteistakin ponnistavat teolliset toimijat ovat isänmaan asialla.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu