Kriittiset riippuvuudet politiikan valokeilassa

Pääministeri Sanna Marin totesi hiljattain HS:n haastattelussa seuraavaa: ”Olemme liian riippuvaisia Kiinasta. Meillä pitää olla omaa eurooppalaista kyvykkyyttä, sillä muuten asetamme itsemme alttiiksi kiristykselle ja vaikuttamispyrkimyksille. Ja asetamme kansalaiset ja yhteiskunnat tulevaisuudessa tilanteeseen, jossa emme pysty huolehtimaan ihmisten kriittisistä tarpeista”.

Marinin arvio osuu harvinaisen oikeaan, mutta mikään uusi asia riippuvuutemme Kiinasta ei ole. Sen on mahdollistanut eurooppalaisten tarve käydä laajaa kauppaa kommunistien kanssa.

Tutkimusprofessori Mikael Mattlinin mukaan Suomessa myytävistä kannettavista tietokoneista kaksi kolmasosaa ja matkapuhelimista lähes puolet tulee Kiinasta. Joidenkin maametallien kohdalla Kiina vastaa jopa lähes kaikesta maamme tuonnista.

*****

Koko kylmän sodan jälkeisen ajan eurooppalaiset ovat pyrkineet eroon savupiipputeollisuudesta ja mieltäneet tulevaisuutensa fyysisen raatamisen sijaan astetta älyllisemmäksi. Euroopassa on myös karsastettu luonnon turmelemista esimerkiksi kaivostoiminnan kautta, mutta tällä tavoin hankittuja metalleja ja muita raaka-aineita on kuitenkin oltu valmiita ostamaan Kiinasta.

Riippuvuuksia rakentamalla länsimaat kuvittelivat myös levittävänsä demokratian ilosanomaa, mikä on sittemmin osoittautunut täydelliseksi itsepetokseksi mm. Venäjän kohdalla. Kiinankin osalta vaikutus lienee ollut vahvasti kielteinen, sillä maan talouskasvu on mahdollistanut sotilaallisen pullistelun Taiwanin suuntaan.

Seuraava suursota odottaneekin syttymistään juuri tuolla alueella ja sille on luotu taloudellinen perusta pitkälti länsimaisin rahoin.

*****

Puhtaasti taloudelliseen hyötyyn perustuvaa riippuvuuksien rakentumista on helppo jäsentää. Taloutta kun tarkastellaan lähes aina luonnottoman lyhyissä sykleissä, joissa hetkellinen menestys päätyy parrasvaloihin.

Taloudellista hyötyä tavoitellaan kuitenkin aivan liian usein seurauksista piittaamatta. Esimerkiksi Saksassa liittokansleri Scholz jätti Hampurin satamaa koskevan kiinalaiskaupan yhteydessä huomiotta monelta taholta tulleet varoittavat lausunnot. Siis keskellä maakaasukurjuutta, jonka on aiheuttanut liiallinen riippuvuus Venäjän kaasutoimituksista.

Entiselle Hampurin pormestarille oli tärkeämpää tuoda kaupungille hetkellistä hyvää, kuin suostua näkemään riippuvuuksista rakentuvaa suurta uhkakuvaa. Mies on täydellinen mikromanageeraaja, mikä lupaa jatkossa kylmää kyytiä koko Euroopalle.

*****

Sodan kauhujen keskellä on hyvä tiedostaa, että riippuvuuksia voidaan aiheuttaa myös aivan kunnallisin päätöksin. Esimerkiksi takavuosien unelmahöttö tiivistä kaupunkirakentamisesta on yksi tälläinen sudenkuoppa. Mitäpä kun vain muutaman keskitetyn toimituskanavan varassa olevat sähkö, kaukolämpö ja vesihuolto saadaan polvilleen, niin kuinkahan siellä sumpussa olevissa kerrostaloissa talvipakkasella pärjäillään? Ei pärjäillä ja sekin tiedetään.

Venäjä koeponnistaa juuri nyt ahkerasti parhaita infrastruktuurin tuhoamiskäytäntöjään useissa ukrainalaisissa kaupungeissa. Monelle kiovalaisperheelle vedentulon loppuminen on niin kovin tuttua, mutta Töölössä saattaisi helsinkiläisillä mennä smoothie väärään kurkkuun, jos samat ongelmat koettaisiin täällä.

*****

Euroopan perukoilla sijaitsevan Suomen on jatkossa arvioitava entistä tarkemmin monia kriittisiä riippuvuussuhteitaan. Jopa niitä, jotka tällä hetkellä vaikuttavat ainoilta realistisilta vaihtoehdoilta.

Esimerkiksi Nato on juuri niin vahva, kuin Yhdysvallat sen haluaa olevan. Suuret mullistukset maan sisäpolitiikassa ja/tai aseellinen konflikti Kiinan kanssa, voivat muuttaa nopeastikin USA:n painotuksia.

Ehkäpä Ehrensvärdin sanoista – ”Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraan apuun” – voitaisiinkin ammentaa edes pieni annos viisautta tähän epävarmuuden aikaan. Kirjaimellisesti niitä tuskin voidaan enää soveltaa.

+5
marcokrogars

yleisesikuntaupseeri, dosentti
25 vuotta Rajavartiolaitoksessa, Puolustusvoimissa ja Puolustusministeriössä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu