Länsimaiden visiottomat rauhanrakentajat
Maan suurin sanomalehti julkaisi tänään artikkelin ”Neljä polkua rauhaan”, missä pääsee ääneen Tampereen rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Marko Lehti. Asiallinen tarina yhdistyy vahvasti perusongelmaan, mikä on ollut läsnä koko Ukrainassa käytävän sodan ajan. Läntinen Eurooppa on passiivinen niin tulevaisuuden visioinnissa kuin päivittäisissä teoissakin.
Samassa artikkelissa esiintyy myös International Center for Defence and Security -ajatushautomon apulaisjohtaja Kristi Raik, joka on tullut tunnetuksi suorasukaisista lausunnoistaan. Raik jatkaakin tuttua linjaansa ja toteaa minkään tyyppisen rauhanratkaisun mahdottomaksi niin kauan, kun Putin vaikuttaa Venäjän johdossa.
Molemmat haastateltavat myös katsovat, että tällä hetkellä todennäköisin tie ulos sodasta on joko Ukrainan tai Venäjän sotilaallinen voitto. Siis ainoastaan asevoimin saavutettava loppuratkaisu.
***
Sotaa ja rauhaa tuleekin Ukrainan tapauksessa punnita jatkuvasti rinnakkain. Siinä samalla on kuitenkin ymmärrettävä, ettei hyväksyttävissä olevaa rauhaa synny ilman Ukrainan sotilaallista menestystä. Lehti kiteyttääkin asian seuraavasti:
”Emme voi hyväksyä, että jollain valtiolla on oikeus aggressioon toista valtiota kohtaan. Tai että jollain valtiolla voisi kokonsa takia olla erilaisia turvallisuusintressejä kuin toisilla. Jos me lähdemme siltä pohjalta rakentamaan uutta Eurooppa, päädymme takaisin johonkin 1800-luvun järjestelmään”
Sekä Lehti että Raik edustavat molemmat Venäjän välittömästä läheisyydestä kumpuavaa reunavaltionäkökulmaa. Onneksi Suomessa ja Virossa on edelleen kollektiivisessa muistissa laajentumishaluisen naapurin työntyminen panssareillaan rajapuomien läpi. Toisin on tilanne kauempana Euroopassa ja se on näkynyt monen tyyppisenä vastuunpakoiluna koko Ukrainassa käytävän sodan ajan.
***
Viime aikoina rauhanrakentamisen työkaluina ovat olleet keskusteluissa esillä erityisesti saksalaisvalmisteiset Leopard taistelupanssarivaunut. Tuoreen uutisoinnin mukaan niiden valmistajalta Rheinmetallilta kuluisi kuitenkin noin vuosi, ennen kuin yhtiön varastossa olevat 22 kpl Leopard-2 mallin ja 88 kpl Leopard-1 mallin vaunua saataisiin Ukrainaan. Niihin kun pitäisi tehdä mittavat muutostyöt, joita Saksan hallitus ei ole vielä edes tilannut.
Berliinissä Olaf Scholzin kiireet näyttävätkin olevan ihan omaa luokkaansa. Euroopan tulevaisuuden ratkaiseva sota on käynnissä melkein naapurissa ja mies vain puuhailee omassa kuplassaan. Sota-asioista täysin kuutamolla ollut puolustusministeri Christine Lambrecht sai sentään jätettyä eronpyyntönsä tänään, mutta mitään sotaponnisteluihin kytkeytyviä kiihdytysajoja tämäkään tapahtuma tuskin Berliinissä aikaansaa.
***
Ei tarvitse olla strategianero ymmärtääkseen läntisessä Euroopassa vallitsevan onnettoman tilanteen suhteessa meneillään olevaan sotaan. Vaikka juhlapuheiden tasolla julistetaankin ajatusta, jonka mukaan kyseessä voi olla jopa uuteen maailmanjärjestykseen johtava kehityspolku, eivät monetkaan käytännön toimet yhdisty tähän havaintoon. Useassa maassa pääasiallisena pyrkimyksenä on vain minimoida sodasta aiheutuvat päivittäisvahingot laajemman tavoitteenasettelun sijaan.
Jos läntinen Eurooppa ei Ukrainan kohdalla lunasta itselleen kuuluvaa roolia, niin kuinka sen voidaan odottaa toimivan tulevaisuudessa? Turkin ja Unkarin kaltaisia jarrumiehiä tulee varmasti olemaan jatkossakin myös Nato-leirissä ja EU on sotilaspuolella täysin hampaaton. Mikäli Venäjän sallitaan jäädä alueen pysyväksi sotilaalliseksi voimatekijäksi, ollaan idän uhkaa torjumassa tulevaisuudessa myös muualla kuin Ukrainassa. Mutta kenen toimesta – omassa kuplassaan elävien saksalaisten ja ranskalaistenko? Tuskinpa vain.
***
Tie hyvään rauhaan kulkee vain Putinin sotakoneen pysyvän romuttamisen kautta. Ukrainalle onkin tämän toteuttamiseksi annettava viipymättä kaikki sen tarvitsemat työkalut, jotta tärkeässä työssä voidaan edetä edes kohtuullisesti. Samalla tulee kiirehtiä sotatarvikkeiden edellyttämän tuotantokapasiteetin kasvattamista kaikissa kynnelle kykenevissä Euroopan maissa. Rahaa tähän kaikkeen toki tarvitaan ja paljon.
Juuri nyt tietä pysyvään rauhaan rakennetaan Euroopassa vain asein. Mikäli tähän ei lännessä sitouduta, on vaarana ajautua Helsingin Sanomien artikkelissa maalailtuun viidenteen vaihtoehtoon, eli pitkäkestoisen asemasodan kaltaiseen olotilaan. Se veisi sitten hiljalleen niin Ukrainan kuin monet muutkin Euroopan maat pysyvään ahdinkoon.
Aivan liian monen eurooppalaisen päättäjän visiottomuuden taustalla vaikuttaa vahva Venäjän pelko. Juuri nyt se ei kuitenkaan edusta viisautta, vaan täydellistä itsekkyyttä ja piittaamattomuutta tulevista sukupolvista.
”Onneksi Suomessa ja Virossa on edelleen kollektiivisessa muistissa laajentumishaluisen naapurin työntyminen panssareillaan rajapuomien läpi.”
Tämä sama asia muistetaan erinomaisen hyvin myös Saksassa, jonka itäiset osat jäivät 1945 venäläisten näppeihin. Siellä ei ole valtavaa hinkua ryhtyä sotimaan 80-vuoden tauon jälkeen jälleen kerran Venäjää vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Uskotko venäjän lopettavan hyökkäyspolitiikkansa, jos länsimaat lopettavat ukrainan tukemisen?
Ovatko venäjän superaseet aina olleet voitokkaita?
Ilmoita asiaton viesti
Vai onko Scholzin selkäytimessä jäljellä hänen aikaisempi DDR:n ystävyytensä ja NATO:n aseiden vastustaminen hänen ollessaan Länsi-Saksan SDP:n Jugend- osaston johtajistossa? Stasin arkistossa Scholz määritellään luotettavaksi henkilöksi. Erikoinen yksityiskohta on, että Stasi kirjaa Scholzin olleen erään viikon kestäneen vierailun aikana mm. Freie Deutsche Jugend johdon järjestämässä ”saunassa” (Sauna-Besuch mit den FDJ-Oberen).
Onko Venäjällä kiristyskeinona Emmanuel Macronista ja Olaf Scholzista mahdollisesti itäblokin vierailujen yhteydessä otetut seksikuvat ja -äänitykset ? Trumppia kerrotaan kiristettävän tällaisilla. Kun olin mukana itäblokin kaupassa nuorempana, minua konkarit varoittivat, että ei missään tapauksessa pidä lähteä valuuttabaareissa notkuvien KGB:n houkutuslintujen mukaan. Heidän kanssaan päätyy makuuhuonestudioon.
Euroopan yleisen sekoilun ja hajaannuksen lisäksi täytyy olla jotain muuta
lisäksi, mikä selittäisi johtajien vaikeasti käsitettävää Venäjän etujen huomioimista.
Ilmoita asiaton viesti
Onko sinulla pääsy Stasin aineistoon? Minulta se valitettavasti evättiin, kun kävin Normannenstrassella 00-luvun puolimaissa.
Kosonen sanoo vain, ettei saksalaisilla ole hirveää ”hinkua” ryhtyä sotimaan. Vaikea kai sitä on kiistää.
Ilmoita asiaton viesti
Olen itsekin käynyt museoidun Stasi päämajan suljetun arkisto-osaston ovella, mutta en yrittänyt hakea pääsylupaa.
Viime aikoina ainakin Saksan lehdistö on penkonut Stasin ja muidenkin DDR:n virastojen materiaalia Scholzista. Olen ymmärtänyt, että olisi avattu arkistoja, joita ennen ei ollut saatavilla tai lehdistö ei tiennyt. Ensimmäiset ovat viime vuoden tammikuulta: ”Das Bundesarchiv hat erstmals Stasi-Unterlagen über Olaf Scholz herausgegeben” (Liittovaltion arkisto on julkaissut ensi kertaa Olaf Schoulzia koskevia Stasi-dokumentteja).
Näitä levitetään, referoidaan ja kopioituja otteita julkaistaan nyt aika yleisesti lehdistössä, joten ei ihan heti tarvitse etsiytyä alkulähteille.
Ilmoita asiaton viesti
Siitä mitä sanoit tuolla edempänä, jos olen joskus päätynyt ”makuuhuonestudioon,” niin ei ole ainakaan vielä millään materiaaleilla kiristetty.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä on, strategia onkin niin, että KGB ei mitenkään etukäteen voinut tietää mitä idässä asioivista nuorista leijonista tulee isona. Panostettiin kattavaan määrään ja arkistoitiin vastaisen varalle.
Ilmoita asiaton viesti
Luulen, että periaatteessa olemme samoilla linjoilla. Kehittelen teemaa:
”Kosonen sanoo vain, ettei saksalaisilla ole hirveää ”hinkua” ryhtyä sotimaan.”
Keskustelussa helposti oikaistaan ja kärjistetään. Kysymys ei Saksankaan suhteen ole ”sotimaan lähtemisestä” sanan tarkassa merkityksessä, vaan tarvitaan Saksan lupa tiettyjen Saksassa valmistettujen aseiden lähettämiselle Ukrainaan, ei välttämättä edes Saksasta. Vastustamalla sitä saa Scholz irtopisteitä Putinilta, se näyttää kovin tärkeältä hänelle.
Ukraina ei ole mitenkään ilmaissut, että he haluavat ulkomaisia (Saksalaisia etc) joukkoja, vaan aseita, koulutusta, varaosia, ammuksia. Luvankin mahdollisen myöntämisen jälkeen tulee toinen koetinkivi; lähettävätkö poliitikot varastoissaan ogelmajätteisyyttä lähestyvää vanhentunutta tavaraa vain päästäkseen vähemmällä vaivannäöllä, vaiko oikeasti Ukrainan sodassa tehokkaita aseita.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Scholz haluaisi irtopisteitä Putinilta?
Ilmoita asiaton viesti
Sehän juuri pitäisi selvittää. On epäilyksiä ja julkisuudesakin saatavilla uutta tietoa, kuten on keskusteltu, mutta odotellaan.
Tähän mennessä yleinen selitys on ollut, että Scholz on ylivarovainen luonne; pelkää Putinin ärsyyntyessään koventavan aggressiotaan. Tähänkin kyllä sopii irtopiste-ajatus, eli Putin ei ärsyynny kun jarruttaminen vastaa Putinin etuja.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa onkin saanut Puolan takaisin puskuriksi oman ja Venäjän alueen välille. Suomi ja Viro sen sijaan ovat rajamaita.
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän tarkoittaa käytännössä Putinin sotakoneen pysyvä romuttaminen?
Venäjällä on oma laaja sotateollisuus, joka valmistaa hyvin kattavasti erilaisia asejärjestelmiä.
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjällä on oma laaja sotateollisuus, joka valmistaa hyvin kattavasti erilaisia asejärjestelmiä.”
Ei oikeastaan ole. Venäjän tuotannossa olevat asejärjestelmät ovat valtaosin sukupolvia länsimaisia jäljessä eikä uusia järjestelmiä ole kyetty tuottamaan merkittäviä määriä, edes kun vain vuoden 2014 pakotteet olivat voimassa.
Resursseja uusien T&K työhön ei ole. Esimerkiksi Euroopassa kehitetään (tuhlailevasti) kahta uutta hävittäjäprojektia. Ranskalais-saksalais-espanjalaisen projektin takana on karkeasti 150mrd USD puolustusbudjetti. Brittiläis-italialais-japanilaisen takana samoin noin 150mrd USD puolustusbudjetti. Amerikkalaisista puhumattakaan…
Venäjän yritys ylläpitää koko skaalan asepalettia ydinaseista käsiaseisiin oli toivoton jo aiemmin. Nyt se lähestyy nopeasti Irania ja Pohjois-Koreaa viritelmineen. Aiemmin lisäresursseja tuli aseviennistä, sekin aukko oli sulkeutumassa jo ennen vuotta 2022 ja nyt on sulkeutunut käytännössä täysin. Eurooppalaiset ja amerikkalaiset aseet menevät sen sijaan hyvin kaupaksi maailmalle, eikä ihme.
Ilmoita asiaton viesti
Se tarkoittaa kahta asiaa. Ensinnäkään Putinin ei tule jatkaa vallassa. Toiseksi Venäjä pitäisi yrittää pilkkoa pienempiin osiin useammaksi itsenäiseksi valtioksi, jotka eivät muodosta samantapaista uhkaa naapureilleen.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin teksti on täyttä asiaa!
Eurooppalaiset päättäjät ovat visiottomia, toteaa Krogars. Varmasti niinkin,
mutta vellihousuja joka tapauksessa ovat, kuten Naton johtokin!
On käsittämätöntä, että länsimaiden johtajien psyyke voi kestää katsella siviilien, naisten ja lasten silmitöntä murhaamista Ukrainassa päivästä toiseen, sotarikoksia läjäpäin; olkoonpa oma maa kuinka etusijalla asioista päätettäessä?! Viimeksi Dniprosta nähtiin järkyttäviä kuvia kuinka yliääniohjuksella(!) murskattiin siviilikerrostalo.
Jos EU:n päättäjät puuhailevatkin ”omassa kuplassaan”, niin Naton johdon (vaikka ollaankin osin samassa ”veneessä”, niin EU kuin Nato) pitää ottaa pää pensaasta, eikä enää päivääkään katsella Putinin johtamia murhatöitä niihin todella voimakkaasti puuttumatta. Vai onko tuleva pääsihteerin valinta sekin jarrutteena? Muuttuvatko toimet siitä miksikään vaikka saadaan Natolle uusi johtaja? Jatkuuko sodan eskaloitumisen pelko ydinsotineen johtajilla edelleenkin niin suurena, että valtavaa sotakoneistoa seisotetaan ”lepoasennossa”??! Eikö marssikäskyn antamisen raja ole jo aikaa sitten ohitettu?
On syytä huomioida, että Ukrainan kohdalla on kyse valtiosta, joka on pyrkimässä Naton jäseneksi. Eikö tämä merkitse mitään järjestön avun erittäin voimakkaan lisäämisen kannalta?
Alkaa usko mennä koko puolustusjärjestöön. ONNEKSI meillä on vielä omat kyvykkäät puolustusvoimat.
Ilmoita asiaton viesti
”On käsittämätöntä, että länsimaiden johtajien psyyke voi kestää katsella siviilien, naisten ja lasten silmitöntä murhaamista Ukrainassa päivästä toiseen; olkoonpa oma maa kuinka etusijalla asioista päätettäessä?! ”
Kestihän se Suomessakin vaikkapa 1994 satojen tuhansien tutsien, kymmenien tuhansien jugoslaavien ja tuhansien tsetseenien silmittömän murhaamisen. Ei lähtenyt rauhaanpakotusjoukkoa Ruandaan, aseapua Bosnian muslimeille tai edes pakotteita Venäjälle Tsetsenian vuoksi. Entä voinko kysyä mitä itse teit 1994?
No, loppujen lopuksihan serbit pakotettiin rauhaan, Ruandaankin tehtiin interventio mutta Venäjä päästettiin pälkähästä. Vaan aikansa se otti.
Nythän on annettu iso määrä aseapua ja lisää on tulossa, asetettu erittäin rajut pakotteet. Enemmänkin pitäisi toki tehdä ja kaikesta päätellen tehdään.
Ilmoita asiaton viesti
”Enemmänkin pitäisi tehdä.” Kyllä! Ja paljon enemmän.
Se ”enemmän” ei ole aseistuksen lisääminen ukrainalaisille tipottain ja suurella viiveellä, ja järeimmät aseet unohtaen, vaan Naton pitää satojen ja tuhansien venäläisjoukkojen suorittamien lisäsotarikosten ehkäisemiseksi ajaa ilmavoimillaan ukrainalaisten maajoukkojen avuksi koko iljettävä roistojoukko sinne mistä tulivatkin. Onnistuisi helposti, ja ilman mitään ydinsotia. Pelkkää Putinin uhoa ja propagandaa.
Mitä pitää vielä Putinin määräämänä Ukrainassa tapahtua, että ei Naton johdossa lopultakaan jatketa enää kauheuksien päivittelyä vaan todella TOIMITAAN. Ei vuoden kahden viiveellä, jonka sota mahdollisesti vielä tulee näin kestämään, vaan heti!
Pelkäämällä ei natojohtajat sotia voiteta, sotarikoksia ehkäistä, eikä tyranneja hävitetä. Eikä 5.artiklan takana piileskellen!
Ilmoita asiaton viesti
Hold your horses Jukka!
Juuri nyt on kyse Ukrainan sodasta, Venäjästä ja Natosta, ei minun tekemisistäni tai ajatuksistani vuosia sitten. Eikä pikkuisen Suomen tekemisistä tai tekemättä jättämisistä.
Venäjää olen karsastanut siitä lähtien kun lapsena ymmärsin pappani perheen, ja monen kotikylääni asettuneen karjalaisen tuskan menettäessään kotinsa ja kontunsa Stalinin maailmanvalloitushaaveiden vuoksi. Nyt Putin yrittää samaa Venäjän kansan tuella(!). Taitaa vaan tyssätä alkuunsa?
Ilmoita asiaton viesti
Haluan vain esimerkillä kertoa kuinka hirmuteot ohitetaan kun ne voi selittää merkityksettömiksi tai taloudellisten intressien kannalta ohitettaviksi. Ei Suomessa kai harkittu esim. pakotteita Tsetsenian sotien vuoksi vaikka Venäjän raakuus näkyi jo 1994? Vaikka kyseessä oli tuttu vihollinen ja 1994 elossa oli sotaveteraaneja, evakkoja ja sotaorpoja suunnaton määrä, presidentistä lähtien. Kauas on tultu noista päivistä, onneksi.
Nyt Ukrainassa EU ja Nato-maat eivät ole olleet suinkaan tumput suorina. Vaikka enemmänkin pitäisi tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 1994 Boris Jeltsin ei sentään hyökännyt YK:n tunnustamaan itsenäiseen jäsenvaltioon. Tshetsheenejäkään ei varsinaisina kuoripoikina pidetä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuloksena oli kuitenkin kenties jopa 100 000 kuollutta ekassa sodassa, kenties saman verran toisessa sodassa.
Mitäpä Venäjä kuolleita laskemaan. Länsimaiden reagoimattomuus antoi ”oikeutuksen” Venäjälle jatkaa voimapolitiikkaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Kovasti olen itsekin ihmetellyt tuota maailmankuvaa, karttakuvaa ihan kirjaimellisestikin, jonka mukaan Bosnia on jotenkin ihan eri mantereella kuin Ukraina.
Ilmoita asiaton viesti
Ei auta Ukrainaa yhtään, jos viettää aikaansa muistelemalla mitä teki vuonna 1994. Historiasta voi sen sijaan ottaa opiksi: Ukrainaa on avustettava kunnolla nyt, kun se vielä voidaan tehdä.
Koska Venäjä ei ole tähänastisista lempeistä tönimisistä piitannut, puhumattakaan hyökkäämisen lopettamisesta ja vetäytymisestä takaisin oman rajansa taakse, on ryhdistäydyttävä ja tehtävä paljon enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Virkamiesten ja virkamiestaustaisen politikojen ohjenuorana on: Kun ei tee mitään, ei tee virhettäkään ja oma nahka on turvassa.
Ilmoita asiaton viesti
Visioita on monenlaisia. Blogistilla vaikuttaa koko ajan olevan vain yksi visio. Sen oikeellisuudesta hän vaikuttaa olevan varma.
Muut visiot ovatkin sitten ”visiottomia”, blogistin määrittelemän.
Ehkä sama ongelma koskee Länsipoikaa ja -tyttöä kautta maailman toimissaan: ”me olemme oikeassa, muut ovat väärässä. Meidän väkivalta on parempaa väkivaltaa kuin muiden jne….”
Jotenkin niin surullista tuollainen oman suhteutuskehikon kannattelu ylitse muiden. Ei lupaa rauhaa tulevaisuudessakaan maailmaan.
Ilmoita asiaton viesti
Visioita ja visionäärejä on montaa sorttia. Ehkäpä on niin, että Venäjän Ukrainassa harjoittama hyökkäyssota on vain lähtökohdiltaan sellainen, ettei sen ymmärtämiseen ja läntiseen kannanmuodostukseen mahdu kovinkaan monia harmaan sävyjä. Putinhan ilmoitti heti alkuun Ukrainan tulevan pyyhityksi pois kartalta, samoin kuin sitä johtavat natsit.
On täysin selvää, että jos jonkin sortin järkevä rauha olisi mahdollinen nykytilanteessa, niin peukuttaisin sen puolesta. Minun on vaan kovin vaikeaa nähdä, että sellainen asetelma saataisiin aikaan Putinin klikin johtaman Venäjän kanssa.
Kun rauha näyttää siis juuri nyt mahdottomalta kehityspolulta, lienee ainoa järkevä johtopäätös se, että idästä kumpuava sotilaallinen uhka on poistettava. Pelissä on pidemmällä aikavlillä paljon muutakin kuin Ukrainan tulevaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin Marko Krogars!
Ilmoita asiaton viesti
Toteatte: ”Ehkäpä on niin, että Venäjän Ukrainassa harjoittama hyökkäyssota on vain lähtökohdiltaan sellainen, ettei sen ymmärtämiseen ja läntiseen kannanmuodostukseen mahdu kovinkaan monia harmaan sävyjä.”
Onhan niitä rauhanideoita mahtunut Lännen suunnasta jo usempia.
Te vain määrittelette ne oman näkemyksenne vuoksi vääriksi, visiota vailla olevaksi.
Minusta olisi suoraselkäistä puhua rehellisesti ”minun mielestäni” eikä kääntyä verukkeisiin ”on järkevää… lienee ainoa järkevä johtopäätös… on täysin selvää että jos jonkin sortin järkevä rauha”.
Ilmoita asiaton viesti
”Ehkä sama ongelma koskee Länsipoikaa ja -tyttöä kautta maailman toimissaan: ”me olemme oikeassa, muut ovat väärässä.”
Kyllä, mutta YK:ssa on yhteisesti päätetty, että jokainen suvereeni valtio saa olla omalla alueellaan jopa ”väärässä” jos noudattaa yhteisesti sovittuja periaatteita. Näiden periaatteiden rikkominen (esim.ihmisoikeudet) ei kuitenkaan anna millekään yksittäiselle valtiolle oikeutta mennä pakottamaan rikkojavaltiota noudattamaan YK:n periaatteita.
Siten blogin otsikko ei koske ainoastaan länsimaita vaan kaikkia YK:n jäsenmaita.
Kuinka oikeassa olikaan eräs filosofi (nimeä en muista), joka lausui suurinpiirtein tähän tapaan: ”En minä siitä ole huolestunut, että joku tekee pahoja tekoja, siitä olen huolestunut, että ne, jotka sen näkevät, sallivat sen, puuttumatta siihen”
Ilmoita asiaton viesti
”Tuoreen uutisoinnin mukaan niiden valmistajalta Rheinmetallilta kuluisi kuitenkin noin vuosi, ennen kuin yhtiön varastossa olevat 22 kpl Leopard-2 mallin ja 88 kpl Leopard-1 mallin vaunua saataisiin Ukrainaan. Niihin kun pitäisi tehdä mittavat muutostyöt, joita Saksan hallitus ei ole vielä edes tilannut.”
Noh, pitäisikö tehdä johtopäätös jos Patrialla ei löydy välittömästi kymmeniä Paseja tai AMV:ja toimitukseen niin Suomella ei olisi lainkaan ko. ajoneuvoja? Kyseessähän on tehtaan yksityinen varasto, ei Bundeswehrin inventaario.
Ymmärrän Saksan kritisoinnin mutta karsastan omituista, systemaattista väärinymmärtämistä.
https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/rheinmetall-chef-wir-koennen-2023-keine-leopard-panzer-liefern-82554802.bild.html
”Mikäli tähän ei lännessä sitouduta, on vaarana ajautua Helsingin Sanomien artikkelissa maalailtuun viidenteen vaihtoehtoon, eli pitkäkestoisen asemasodan kaltaiseen olotilaan. Se veisi sitten hiljalleen niin Ukrainan kuin monet muutkin Euroopan maat pysyvään ahdinkoon.”
Ei välttämättä. Koreoiden välillä ei ole solmittu rauhaa mutta varsin mukavasti Etelä-Koreassa nykyään elellään. Samoin Israelissa. En sano että kyseessä olisi toivottu tila mutta tällaiseenkin voidaan päätyä eikä se ole maailmanloppu, kunhan Ukraina integroidaan samalla Eurooppaan.
Venäjä heikkenee jatkuvasti eikä sillä ole pitkän ajan voimistumisen edellytyksiä. Samalla Euroopan maiden asevoimat voimistuvat jatkuvasti – myös Suomen – ja saavat varustusta joka on sukupolvia Venäjän parhaan aseistuksen edellä. Vaikkapa F-35 hävittäjää ja Su-57:aa ei voine laittaa samalle viivalle.
Riskinä on kuitenkin Venäjän supervaltasponsorin löytyminen, USA:n ja Euroopan sisäinen hajaannus joita mitään ei voi laskea pois. Siksi Venäjän lyöminen kunnolla olisi paras vaihtoehto, mutta näin ei välttämättä tule käymään ja joudumme ehkä sellaisessakin tilanteessa elämään, valitettavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Olet varmasti oikeassa pitkän aikavälin kehitylinjojen suhteen. Yksin jäävä Venäjä tulee hiljalleen muuttumaan pysyväksi periferiaksi. Kokonaan toinen kysymys on sitten kyllä se, mihin viittaat tekstin viimeisessä kappaleessa. Riskejä on ja niinpä ne tulisikin minimoida jo nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, aseapua Ukrainalle, nuorisotermein mieluummin överit kuin vajarit. Voisi katsoa esimerkkiä menneisyydestä: nyt Ukrainalle annettu aseapu olisi ollut tehokkaampaa jos se olisi annettu heti keväällä 2022. Vielä tehokkaampaa se olisi ollut annettuna 2014-2022.
Toinen juttu puolestaan on, että apua Ukrainalle ja Ukrainan puolustukselle ei voi lopettaa vaikka rauha solmittaisiin huomenna kello 06.00. Ukrainasta pitää rakentaa demokraattinen, vauras ja turvallinen, silloin se on Euroopan rauhan tae ja kiusallinen kilpailija Venäjälle. Kun ne rahoituspäätökset tehdään eivät kyläpoliitikot saa olla kipuilemassa, tarvitaan valtiomiehiä (ja -naisia) Marshall-avun päättäjien tapaan. Visionäärisyys valitettavasti puuttuu, kuten kirjoitat, valitettavasti myös Suomesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Voisi katsoa esimerkkiä menneisyydestä: nyt Ukrainalle annettu aseapu olisi ollut tehokkaampaa jos se olisi annettu heti keväällä 2022. Vielä tehokkaampaa se olisi ollut annettuna 2014-2022.”
Olisi jos..
Entä jos venäjä puhkaisee lappeenrannan huudeil rintamalinjan.
Sitten olisi Suomen tehokkaampi ollut ennen sitä tehdä sitä ja tätä..
Kyllähän me tiedämme mitä pitäisi tehdä. Mut emmehän me itseämme voi ajatella..
Ilmoita asiaton viesti
”SEKÄ Lehti että Raik yhtyvät siihen, että tällä hetkellä todennäköisin tie ulos sodasta on joko Ukrainan tai Venäjän sotilaallinen voitto. ”
Aijaa, eikö shakin patti tilanne käy. Esim Krimi jää venäjäl jne.
Vai viimeiseen Ukrainalaiseen ja Venäläiseen kynnelle kykenevään sotilaaseen taistellaan. Aseina Venäjän aseet vastaan Naton aseet.. ?
Toi asetelmakin kun juhlitaan kun esim 500 Venäläistä tapettu yhdessä iskussa. Ja sit Venäjä ampuu ballistisen ohjuksen ja 40 Ukrainalaista kuolee. Ja sit Haagil uhkaillaan, vaikka sota on täysin kesken.. sota jossa ei ole sääntöjä, eikä voittajia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole kauaakaan, kun hypetettiin yhteistä EU- puolustusta jäsenmaiden turvaksi.
Nyt nämä EU- puolustusintoilijat kilpailevat siitä, kellä on aseistus ja kalusto niin huonolla jamalla, ettei kelpaa lähetettäväksi edes Ukrainaan.
Europpan turvaksi on taas kerran tarvittu ja tarvitaan Yhdysvaltojen ja Britannian tahtotiloja. Hävettää varsinkin tämä saksalaisten täysvastuuton vatulointi ja muiden hyvksikäyttö kaikissa tilanteissa, jos sitten myös Ranskan, Italian ja Espanjankin.
Toivottavasti jenkit antavat jatkossa pitkät saksalaisten haaveille kauppaneuvotteluista ja vapaakaupasta – saksalaisten omin ansioin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten olen monta kertaa sanonut, olemme Ramsteinin kokouksen jälkeen viisaampia saksalaisten ” täysvastuuttomasta vatuloinnista.” Paljon riippuu siitä, kuka on uusi puolustusministeri.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa voi tosin tänäänkin luvata mitä vain, mutta ei se niitä aseapulupauksia Ukrainalle toteuta, vaan pelaa aikaa edelleenkin Venäjän eduksi, kuten tähänkin asti.
Ilmoita asiaton viesti
Kiel Trackerin mukaan vastuuton Ranska, Saksa ja Italia ovat avustaneet aavistuksen isommalla osuudella BKT:sta Ukrainaa kuin vastuullinen Britannia ja Yhdysvallat.
Kyllä, UK:n ja USA:n rooli avustusten alkuvaiheessa oli kriittinen, kokonsa vuoksi USA:lla erityisen kriittinen, Euroopan maiden (kaikkien) pitäisi auttaa Ukrainaa enemmän, etenkin Saksan, mutta en nyt näkisi tätä Visegrad24 -narratiivia hedelmälliseksi. Ymmärrän suuttumuksen ja voimattomuuden tunteen, toki.
Et ilmeisesti halua että Suomikaan osana EU:ta nauttisi vapaakaupasta USA:n kanssa vaan tulleilla jatkossakin?
https://www.ifw-kiel.de/topics/war-against-ukraine/ukraine-support-tracker/?cookieLevel=not-set
”Saksa voi tosin tänäänkin luvata mitä vain, mutta ei se niitä aseapulupauksia Ukrainalle toteuta, vaan pelaa aikaa edelleenkin Venäjän eduksi, kuten tähänkin asti.”
Jaa? Gepardeja ja IRIS-T -ohjuksia ylistetään. Kyiv Post listasi Scholzin ja Macronin Ukrainan voiton keskeiseksi auttajaksi
”A Kyiv Post List of People Helping Bring Ukraine’s Victory Closer”
https://www.kyivpost.com/post/6326
Ilmoita asiaton viesti
Statistan mukaan apu Ukrainalle / GDP : UK 0,26 %, USA 0,23 %, Germany 0,14 %, France 0,05 % , Italy 0,04 % , Spain 0,03 % and Finland 0,11 %.
Scholzin ja Macronin soisi olla omalla listallaan korkeammalla häntäpään sijaan. Mainittu listalla ehkä pakottavista syistä toiveesta aktiivisempaan ja parempaan avustuspolitiikkaan aseavun suhteen, kuin myös varmasti kaiken muunkin suhteen.
Saksan teollisuus on kaivanut oman kuoppansa venäjäenergiariippuvuksin ja eurokilpailukyvyin aivan itse. Autoteollisuuskin väärensi kaikkien merkkien osalta päästöarvot maailmanlaajuiseti todellisuutta paljon pienemmiksi saaden petoksella kilpailuetua muihin nähden. Jenkeissä taisivat pistää romuksi ja paaleiksi sadointuhansin upouusia saksalaismerkkisiä autoja tästä filungista johtuen. Nyt Saksan autoteollisuudella on kivikova kilpailija Kiina sähköautovalmistajineen USA: n ohella.
Ilmoita asiaton viesti
On jo valmiiksi hyväksytty Putinin maailmankuva, jos kuvitellaan, että unionin jäsenmaa kävisi vapaakauppaneuvotteluja jotenkin yksin.
Ilmoita asiaton viesti
”On jo valmiiksi hyväksytty Putinin maailmankuva, jos kuvitellaan, että unionin jäsenmaa kävisi vapaakauppaneuvotteluja jotenkin yksin.”
No onhan se nyt selvä että 5,5 miljoonan asukkaan talouden supervallan neuvotteluasema olisi parempi kuin jonkun EU:n…. Ihan varmasti…
Ilmoita asiaton viesti
EU: n asemaa voi heikentää myös Ukrainan asia kaupan saralla neuvotteluissa nykyisten johtavien EU- maiden mentaliteetti ja välinpitämättömyys. EU: n oma puolustus ja turvallisuus on osoittautunut täydellisesti toimimattomuutensa ja ollen pelkkää unelmointia Saksan ja Ranskan ollen tässä venäjänuolennan keskiössä.
Ei tähän näköjään edes Putinia tarvita asioita sotkemaan.
Siis sanotaanko näin, että suurten EU- maiden toimet ja välinpitämättömyys Ukrainan hyväksi eivät ainakaan ole ponnistamassa kauppasopimusta tai edes niiden neuvotteluja Yhdysvaltojen kanssa eteenpäin ja EU tippuu täten yhä kauemmas johtavien USA: n ja Kiinan kehityksestä yhä edelleenkin. Saksa siitä tulee kärsimään eniten ja ansaitusti.
Saksa on tiettävästi peruuttamassa F-35 hankintansa, joka sekin on ”nannaa” EU: n ja USA:n kaupan kehittämiselle, sekä EU: n puolustukselle.
Ilmoita asiaton viesti
”Saksa on tiettävästi peruuttamassa F-35 hankintansa”. Jokohan olisi
peruuttamassa? Luin vasta joulukuussa hesarista, että allekirjoittivat 14.12. kaupan 35:stä kappaleesta F-35:ä, samoista, joita Suomikin on ostanut.
Onhan Saksa näissä soutanut ja huovannut, mutta en ole pitänyt kirjaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Saksa on tiettävästi peruuttamassa F-35 hankintansa”. Jokohan olisi peruuttamassa? Luin vasta joulukuussa hesarista, että allekirjoittivat 14.12. kaupan 35:stä kappaleesta F-35:ä, samoista, joita Suomikin on ostanut.
Juuri näin, kauppa allekirjoitettiin 14.12.2022. Sitä edelsi neuvotteluprosessi jonka viestinnän tyyli oli erilainen kuin Suomessa. Varmaan huomannet, että joillain kommentoijilla Saksassa on kaikki pahaa, sitä se Visegrad 24:n seuraaminen teettää…
https://www.bmvg.de/de/aktuelles/bundeswehr-kann-35-f-35a-fuer-rund-8-3-milliarden-euro-kaufen-5540934
Mitä tulee erinäisiin kummallisuuksiin kauppaneuvotteluista ja muista niin odotamme Intermariumin talousvyöhykkeen esiinmarssia seuraavassa kommentissa…
Ilmoita asiaton viesti
F-35 kaupan kummallisuuksiin kuuluu, että Saksa kerran jo peruutti hankinnan, joskus 2019:
https://app.ft.com/content/4b56e040-6993-11e9-80c7-60ee53e6681d
Taustalla kummittelee Eurofighter Typhoon, jota Saksa olisi päättänyt ostaa sen jälkeen, kun oli peruuttanut F-35:n:
https://www.aerotime.aero/articles/26337-airbus-receives-order-for-38-eurofighter-typhoons-from-germany
Seurasin hieman F-35 kauppoja, kun Suomikin sitten osti niitä, mutta näissä kiemuroissa kadotin jäljet.
Ilmoita asiaton viesti
No niinpä näyttävät nyt viimein tilanneen. Vielä 04.12. Saksan puolustusministeriö taisi olla vielä kovasti vastakarvaan näiden hankinnalle. Puolustusministerille taidettiin antaa ns. ” kenkää ” sitten viime viikolla mm. uudenvuodenpuheen nostaman hälyn ja aivan ilmeisen osaamattomuuden takia.
Ilmoita asiaton viesti
Uuden puolustusministerin nimi on Pistorius, onkohan sukua Oscarille. Hävittäjät saattavat tulla tarpeeseen, vaikka joka puolella huhutaan, että Ukraina ja Venäjä neuvottelevat kulissien takana tulitauosta. Hävittäjäkaupat ovat varmasti esillä Ramsteinin kokouksessa, vaikka siitä ei julkisuuteen paljon puhuttaisi.
PS Boris Pistorius on tiukka Ukrainan puolustaja, tietää tännekin Intermariumista kirjoittanut Andreas Umland.
PPS Professori Andreas Heinemann-Grüder sanoo, ettei Christine Lambrechtilla ollut riittävää ”auktoriteettia” Saksan armeijan keskuudessa. Armeija ei Saksassa ministereitä vaihda, mutta kyllä sen mielipiteitä varmasti kuunnellaan.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa edelleen Venäjän tai DPR:n eniten pelkäämä ase olla Himars. Uusien panssarivaunujen lähettäminen Ukrainalle kuitataan lähinnä niin, että niillä korvataan vain menetettyä kalustoa. Ei pari sataa panssarivaunua käännä sotaa Ukrainalle. Ilmaherruutta ei ole.
Saksan armeijassa tilanne on tulkittu niin, että poliitikot ovat liian optimistisia tämän Leopardi aseen kanssa.
Mikäli tämä sota halutaan ratkaista sotilaallisesti, pitäisi siirtyä sotatalouteen.
Saksan kannalta Ukrainan tappio ei ole sen mittaluokan katastrofi kuin Suomesta käsin näyttää. Lähinnä NATOn kannalta se näyttää pahalta.
Saksa nähdään Natossa täysin Pelle Hermanni- porukkana. Aikoinaan saksalaisia oli Turkissa (1991).Turkkilaiset nöyryyttivät saksalaisia avoimesti. Keskustelivat suoraan saksalaisten pomojen eli jenkkien kanssa.
Nyt kun Saksaa syytetään aseiden pihtailusta, niin vaikka he antaisivat aseita, kunnia menisi muille.
Sikäli voihan asiaa ajatella positiivisesti. NATOn raunioille voisi nousta saksalainen mahti, joka hakee sotilaskunniansa Bismarkista, Rommelista yms. Saksan rooli tässä Natossa on lähinnä koominen. He ovat sen hierarkian pohjalla.
Tasapaino Euroopassa voi jatkossa löytyä ilman anglosakseja.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoisia ajatuksia.
Parisataa panssarivaunua ei riitä muuta kuin alkuun, totta. Himarsista en oikein mene takuuseen. Ensimmäinen vastatoiminpide Venäjän taholta on ollut, että siirsivät varastojaan ja johtokeskuksiaan kauemmaksi Himarsien kantomatkan ulkopuolelle.
Ratkaisevia ase- ja apumääriä ei saada liikkeelle, ennen kuin on siirrytty sotatalouteen. Siinä olet hyvin oikeassa. Talouspakotteet, jotka vuotavat kuin seula eivät vielä pitkiin aikoihin vaikuta, jos sittenkään.
Sotatalouteen siirtyminen sisältäisi resurssitarpeen tunnustamisen. Samalla yksittäisten hallitusten märehtiminen joka mutterista vähenisi ja päästäisiin käynnistämään aseiden riittävä Euroopan tasolla johdettu uustuotanto. Euroopan nyt vain paperilla oleva ylivoimaisuus Venäjään verrattuna konkretisoituisi muutenkin. Ehkä Putin alkaisi tehdä laskuharjoituksia.
Tässä on sekoittanut Nato ja sen säännöt. Näyttää siltä, että tarpeen tullen jäsenet kuten Turkki, Unkari ja mitä niitä nouseekaan esiin, saattavat pystyä sabotoimaan Naton toimintaa. Euroopan maat ja Yhdysvallat voivat sopia keskenään ja Naton muodollisuuksien ohi vapaasti silläkin riskillä, että kaikki eivät tule mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Raik on hyvinkin oikeassa, mutta koska muu maailma herää?
Virossa tiedetään omakohtaisesti mitä seuraa venäjän alusmaaksi joutuvalle.
Ilmoita asiaton viesti
Well written.
Turkey with Erdogan is better than Turkey with Muslim Cleric. Hungary needs energy and border closed then Hungary is good member – both belong in EU and NATO as do you and did long time ago.
Poland taking over leadership from Germany inside both NATO and EU and asking Germany to pay for WW2 destruction of Poland.
Britain is now in strong hands and once France flips from commies it too can be counted on.
The end of 50 years of green communism is here.
Ilmoita asiaton viesti
Andrzej Duda and Mateusz Morawiecki are suffering from war psychosis, they will never lead Europe.
Ilmoita asiaton viesti
”Tie hyvään rauhaan kulkee vain Putinin sotakoneen pysyvän romuttamisen kautta.”
YouTubesta löytyy esimerkiksi Daniil Orainin 1420 -katuhaastattelusarja, jossa tämä haastattelee niin Pietarin kuin Moskovan kadun ihmisiä sekä myös oblasteissa sijaitsevien melko vaatimattomien kylien asukkaita.
https://www.youtube.com/@1420channel/featured
Kun näiden haastateltavien maailmankuvaa ja mielipiteitä yrittää hahmottaa, niin tulee mieleen, että ennen kuin Putinin sotakone saadaan romutettua, tulee myös venäläisten kansalaisten tietoisuuteen saattaa todellisuuskuva siitä, mikä on Venäjän rooli Ukrainan sodassa ja mikä on itsenäinen Ukrainan valtio ja sen kansa ja mitä tarkoittaa kahden valtakunnan välinen raja.
Hyvin moni venäläinen hyväksyy Putinin propagandan siitä, kuinka Venäjä on ”vapauttamassa” Ukrainan ( jonka presidentti on juutalainen ) natsien vallasta ( denatsifikaatio). Tuohan on samaa propaganda-formaattia, jota Stalin käytti perustellessaan hyökkäystä Suomeen suomalaisten työläisten vapauttamiseksi lahtareiden ikeestä.
Vielä ei talouspakotteet ja tietoisuus venäläisten ”sotamenestyksestä” ja tappioista näytä saavuttaneen keskiverto venäläistä. Suuri osa venäläisistä näyttää edelleen muodostavan maailmankuvansa Venäjän virallisen tv-median keskusteluohjelmien ja uutisten perusteella.
Saattaahan Ukrainan sodan tilanne toisaalta olla jo vakio keskustelun aihe ns. ”keittiökeskusteluissa”. Mutta julkisesti kameran edessä vielä harva uskaltaa tai tietää sanoa sitä, mikä todellisuus on. Osa yrittää tietoisesti olla tietämätön näistä aiheista ja osa käyttää mitä ihmeellisimpiä kiertoilmaisuja puhuessaan siitä, minkä tietävät olevan todellisuus.
On vaikeaa havaita näissä katuhaastatteluissa vielä minkäänlaista kansalaistason konkreettista oppositiota. Jotkut viittaavat niihin kaupungeissa aikaisemmin syntyneisiin mielenosoitusiin ja niiden väkivaltaiseen kukistamiseen. Vaikka Venäjällä osa väestöstä tuntuu olevan tietoisia todellisuudesta, ovat nämä ryhmänä täysin hajallaan eivätkä ainakaan toistaiseksi muodosta minkäänlaista toimintakykyistä oppositiota.
Se venäläinen oppositio, joka toimii ehkä jollakin tavalla ulkomailta käsin näyttää myös olevan hajanainen. Venäjän rajojen ulkopuolelta oppositiovaikuttaminen ei ole ennenkään toiminut. Muutoksen pitää tulla Venäjän rajojen sisäpuolelta. Muutosta voidaan ja pitääkin tietenkin avittaa riittävällä ja päättäväisesti tukemalla Ukrainaa myös aseellisesti kuin myös humanitäärisellä avulla. Kyllähän talouspakotteetkin alkava viiveellä vaikuttamaan. Se, että tuhannet isät, aviomiehet ja pojat jäävät palaamatta Ukrainasta, alkaa osaltaan vaikuttaan yleiseen mielipiteeseen Venäjällä. Miesten jääminen Ukrainaan tai palaaminen vammautuneina kotiin on raskas sosiaalinen rasite Venäjälle.
Venäjän teollisuuden tuotannon kohdentaminen sotatarviketuotantoon vähentää entisestään Venäjän mahdollisuuksia saada sen kipeästi tarvitsemia vientituloja.
Kun Venäjä saadaan jossain vaiheessa ulos Ukrainasta, alkaa Ukrainan mittava jälleenrakentaminen, jossa puhutaan yli tuhannen miljardin euron panostuksesta. Tuo summahan kasvaa joka päivä, jona Venäjä saa jatkaa Ukrainan infran tuhoamista ja sen väestön tappamista ja vammauttamista. Ukrainan jälleenrakentamisessahan jo nyt riittää myös saksalaisille rakennusfirmoille muutamaksi kymmeneksi vuodeksi projekteja.
Ilmoita asiaton viesti
”Se, että tuhannet isät, aviomiehet ja pojat jäävät palaamatta Ukrainasta, alkaa osaltaan vaikuttaan yleiseen mielipiteeseen Venäjällä. Miesten jääminen Ukrainaan tai palaaminen vammautuneina kotiin on raskas sosiaalinen rasite Venäjälle.”
Moni venäläinen kasvoi ilman kumpaakaan isoisää. Toisessa maailmansodassa kuoli niin paljon. Näyttää tällä hetkellä siltä, että perivenäläinen kuolemanhalveksunta on ottanut vallan. Sikäli länsimainen logiikka ei välttämättä toimi Venäjällä. Enemmän nurinaa Venäjällä syntyi jostain Japanin tai Afganistanin sodista aikoinaan. Ne miellettiin turhiksi.
Toisen tulkinnan mukaan Venäjällä on noussut usko omaan asiaan ja mahdollisuuksiin, koska Natoa kohtaan muutamia vuosia aiemmin tunnetut pelot eivät ole toteutuneet. Venäjä sotii omassa mielessään koko länttä vastaan ja sikäli sota nähdään aivan muuna kuin pientä Ukrainaa vastaan käytävänä seikkailuna.
Ukrainalaiset kuvasivat venäläisiä
Soledarissa zombie armeijaksi. Hyökkäsivät avoimella piittaamatta uhreista.
Sotamenestys on vaihdellut, mutta viime aikoina Venäjä on ollut selkeästi niskan päällä. Soledaria puolusti 18000-25000 ukrainalaisia. Venäjä on vallannut sen nyt viimeistä suolakaivosta ja rautatieasemaa myöten. Eilen venäläiset saivat jonkinlaisen läpimurron Marinkassa ja koko ajan silmukka kiristyy Bakhmutissa.
Propagandaa esiintyy puolin ja toisin. Ukrainaan pitää saada apua ja siksi sen tilanne pitää kuvata optimistisesti.
Pessimistisimmissä länsimaisissa arvioissa Ukrainan taistelukuntoisen armeijan vahvuus on 160 000. Venäjän alueelle koottu voima on aivan eri luokkaa kuin vuosi sitten. Joidenkin mukaan Venäjällä olisi Valko-Venäjällä joukkoja 100 000, Harkovan lähellä 100 000, Donbasissa 100 000 ja Zaporoshia (Herson) alueella 90 000.
Arviot venäläisten alueelle tuotujen panssarivaunujen määrästä liikkuvat 850-2000 välillä. Venäjä- kriittiset lähteet arvioivat Venäjän tuottavan 250 uutta panssarivaunua (T90) vuodessa ja modernisoivan satoja sen päälle.
Valitettavasti länsimaissa parhaat aivot eivät enää pyri insinööreiksi. Lakimiehet ja muut välistävetäjät sekä pyllyn keikistelijät tienaavat paremmin.
Sikäli länsimaiden tekninen ylivertaisuus saattaa olla jo nyt myytti. Kiinassa ja muualla nousevissa maissa osataan kaikenlaista. Jopa Iran on teknisesti melko kehittynyt maa ja osaa tuottaa monenlaista.
Toki venäläiset olivat tottuneet eurooppalaisiin autoihin ja muihin tuotteisiin. Nyt suunta on muuttunut. Kiinassa tuotetaan kaikkea. Venäjä tuskin pääsee länsimaiden pannasta ja sikäli uudet yhteydet jäävät pysyviksi.
On länsimaiden oma käsitys, että Venäjä ei pärjää ilman länsimaita ja joutuu tappion tunnustaneena joku päivä anelemaan pääsyä länsimaisen yhteisön piiriin.
Vuonna 1949 jotkut Amerikassa pohtivat vajaa 20 atomipommin pudottamista Neuvostoliittoon. Ajatuksesta luovuttiin, koska n-liittolaiset olivat saaneet moninkertaisesti enemmän tulivoimaa niskaansa saksalaisilta ja olivat silti jatkaneet sotimista.
Venäläisten käytöstä ei voi ennakoida länsimaisin puntarein.
Hyviä lopputuloksia ei näytä olevan tarjolla. Sota jatkuu ja ihmisiä kuolee…
Ilmoita asiaton viesti
”Kun näiden haastateltavien maailmankuvaa ja mielipiteitä yrittää hahmottaa, niin tulee mieleen, että ennen kuin Putinin sotakone saadaan romutettua, tulee myös venäläisten kansalaisten tietoisuuteen saattaa todellisuuskuva siitä, mikä on Venäjän rooli Ukrainan sodassa ja mikä on itsenäinen Ukrainan valtio ja sen kansa ja mitä tarkoittaa kahden valtakunnan välinen raja.”
Vaikka kirjoituksesi on hyvä, niin kyynisesti epäilen että riittävät tappiot ovat se tekijä joka käynnistää tuollaisen ajatusprosessin, eikä se ole edes tärkeintä. Usein kansalaiset tukevat epäsuosittuja sotia yllättävän pitkään – jopa demokratioissakin – ja sodan häviämisessä saattaa kestää pitkään, jopa vuosikausia. Länsi voi nopeuttaa tätä prosessia tehokkaalla aseavulla mutta toisaalta voi olla että Venäjälle Ukrainan sodan häviäminen kestää yhtä kauan kuin (kehnoina analogioina) Ranskalle Algerian tai USA:lle Vietnamin sodan häviäminen.
Kansakunnan itsetutkiskelu voi kestää sitten hyvinkin pitkään. Länsi-Saksankin natsimenneisyyden käsittely kehittyi vaiheittain kymmenien vuosien aikana. Länsi – Suomi muiden mukana – teki ratkaisevan virheen kun Neuvostoliittoon suhtauduttiin vitsinä 1990-luvulla. Leningrad Cowboys? Olisiko kukaan voinut kuvitella että pari vuotta toisen maailmansodan jälkeen maailmaa olisi kiertänyt huumoriyhtye ”Hitlerstadt Ritters” SS-kuoron kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Saas nähdä Davosin tulijaiset. Kovin on ollut hiljaista Ukrainan puolustuksen tukemisen kanssa edelleen – varsinkin EU – maiden Saksan, Ranskan Italian ja Espanjan julkaistussa tunnelmissa ja tavotteissa. Puola, Britannia ja Baltit ovat esiinytneet varsin näkyvästi Ukrainan asian tukena.
Ilmoita asiaton viesti