Leopardeja ulkoiluttamaan

Puolustusvaliokunnan jäsenet Atte Harjanne (vihr) ja Anders Adlercreutz (r) ehdottivat kuluneella viikolla eurooppalaisia talkoita panssarivaunujen toimittamiseksi Ukrainaan. Yhteisessä kirjoituksessa todetaan seuraavaa:

”Saksalaista alkuperää oleva Leopard 2 -vaunu soveltuisi tarkoitukseen erinomaisesti. Sen eri variaatioita on 1970-luvun lopun jälkeen rakennettu tuhansia kappaleita, ja käyttäjämaihin lukeutuvat Saksan ohella muun muassa Alankomaat, Ruotsi, Tanska, Espanja, Norja, Puola, Kanada sekä Suomi. Vaunu onkin yksi yleisimmin käytössä olevista länsimaisista taistelupanssarivaunuista. Suorituskyvyltään se peittoaa Venäjän neuvostoperäisen kaluston.”

***

Ajatus Leopardien hyötykäytöstä Ukrainassa ei ole uusi, mutta suomalaisten poliitikkojen esittämänä merkittävä paikallinen avaus. Kaluston kerääminen talkoohengessä voisi hyvinkin toimia, sillä Kanadalla, Alankomailla, Tanskalla tai Espanjalla ei ole mitään tarvetta vaunuilleen juuri tällä hetkellä. Ei tosin Saksallakaan, mutta sen kyvyttömyys ymmärtää Putinin Venäjän harjoittamaa voimapolitiikkaa lienee jarruvoimana vastustamaton.

Ukrainalaisten panssariaseen suorituskyvystä on meneillään olevassa sodassa kosolti näyttöä. Julkisuuteen hiljattain tulleiden tietojen mukaan Ukrainan 1. Panssariprikaati suoriutui erinomaisesti monin verroin vahvempaa vihollista vastaan Tsernihivin kuusiviikkoisessa taistelussa heti sodan alkumetreillä. Tämä tapahtui pitkälti hyvän koulutuksen ja panssarikaluston paremman taisteluteknisen suorituskyvyn ansiosta. Perusvaununa ukrainalaisilla oli modernisoitu T-64.

Harjanteen ja Adlercreuzin linjoilla on myös Panssariprikaatin entinen komentaja Pekka Toveri, jonka mukaan Ukrainan onnistuminen miehitettyjen alueiden vapauttamisessa riippuu ratkaisevasti maan panssariaseen vahvistamisesta. Tähän on helppo yhtyä, sillä jo toinen maailmansota osoitti Ukrainan aroilla, miten keskeisessä roolissa panssariase on. Ilman raskaiden vaunujen tukea hyökkäävä jalkaväki on suojatonta.

***

Juuri nyt onkin konkreettinen paikka polkaista liikkeelle yhteiseurooppalainen pikaprojekti, missä laitetaan matkaan vaikkapa 100 Leopardia. Ukrainalaiset varmasti keksivät niille sopivia ulkoiluttamismaastoja maansa itäosissa. Samassa projektissa hoidetaan lisäksi koulutus ja logistiikka.

Puuhamieheksi hankkeeseen voisi lähteä vaikkapa Suomi, kun itseoikeutetusta päämiehestä, eli Saksasta, ei tähän hommaan näytä löytyvän potkua. Mitään sen kummallisempaa hallinnollista ja lainsäännöllistä suhmurointia ei saa päästää valloilleen, sillä Ukraina tarvitsee taistelupanssarivaunut jo aivan lähiviikkoina. Jos uutisointia on uskominen, niin itäinen naapurimme on pian kutsumassa aseisiin uusia reserviläisiä, jotka sitten kevättalvella keskitetään rintamalle.

Suomalaistenkin Leopardien ulkoiluttaminen Ukrainassa on huomattavasti järkevämpää, kuin sen odottaminen, että niitä keskitettäisiin tukkimaan 7-tietä Haminan itäpuolelle. Kaikki tappiot, joita venäläisille kyetään Ukrainassa tuottamaan, ovat erittäin tervetulleita. Ne heikentävät meitä niin monesti uhanneen itäiseen naapurimme kyky sotia Ukrainan ulkopuolella.

***

Leopardien järjestäminen Ukrainaan on siis välttämätöntä ja se tulee käynnistää heti. Sauli ja Sanna laittakoon parastaan, että näin myös tapahtuu.

Tuleva vuosi olkoonkin omistettu Leopardeille. Ne auttavat osaltaan ukrainalaiset voittoon ja nopeuttavat Venäjän matkaa kohti pysyvää pohjakosketusta.

marcokrogars

yleisesikuntaupseeri, dosentti
25 vuotta Rajavartiolaitoksessa, Puolustusvoimissa ja Puolustusministeriössä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu