Lyijyluotien täyskielto – eurooppalainen kummajainen
Ukrainassa räjähtelee tasaiseen tahtiin ja sodan molemmat osapuolet ampuvat toisiaan kaikilla saatavissa olevilla aseilla. Miinoja kylvetään maastoon tuhatmäärin ja tulessa olevat öljysäiliöt levittävät ilmaan mustaa savua. Meneillään on sota, joka aiheuttaa inhimillisen kärsimyksen lisäksi myös merkittäviä ympäristöongelmia.
Samaan aikaan on EU:n kemikaaliviraston masinoima lyijyluotien kieltäminen etenemässä EU-byrokratian rattaissa. Sen eteenpäin viemisessä ei ole sotaa tai uutta maailmanjärjestystä pohdittu. Kyseessä on EU:lle tyypilliseen tapaan vahvasti siiloutuneen hallinnon tuottama ajatus paremmasta maailmasta meille kaikille. Tässä tapauksessa siis ilman lyijyluoteja. Sotilaallinen toiminta on kuitenkin rajattu valmistelussa olevan esityksen ulkopuolelle.
*****
Lyijyä on käytetty kiväärien ja käsiaseiden luodeissa jo satoja vuosia. Syyt ovat olleet yksinkertaisia, sillä lyijy on pehmeää metallia ja siten helppoa valaa/työstää, minkä lisäksi sillä on suuri tiheys (ominaispaino). Esimerkiksi teräkseen verrattuna vastaavan kokoinen lyijykappale on noin 1,44 kertaa painavampi. Luodin painolla on puolestaan ratkaiseva merkitys sen suorituskykyyn niin ampumamatkan kuin kohteessa tapahtuvan vaikutuksenkin suhteen.
Lyijyn käyttö vesilinnustuksessa kiellettiin jo 1990-luvulla, sillä mataliin rantavesiin ammutut haulit päätyivät liian usein lintujen suuhun. Yhdessä haulikon patruunassa onkin sadoittain pieniä hauleja, joten tämä rajoitus oli hyvin perusteltu.
Myös muussa metsästyksessä – kuten kotimaisessa hirvijahdissa – on mahdollista korvata luodeissa käytettävä lyijy uusilla materiaaleilla. Siitä koituu metsästäjille selkeitä terveyshyötyjä, kun esimerkiksi luuosumissa luodeista irronnutta lyijyä ei enää päädy riistalihan kautta ruokapöytiin.
*****
Jotta EU:n kemikaaliviraston puuhaaman kieltohankeen todelliset ympäristövaikutukset tulisivat ymmärretyksi, sitä on lähestyttävä käytännön esimerkkien avulla.
Suomalaisille tutussa hirvenmetsästyksessä yksittäinen metsästäjä ampuu vuosittain vain muutaman riistalaukauksen ja joskus menee jopa vuosia ilman ainuttakaan liipaisimen vetoa. Maastoon yksittäisiä luoteja päätyy metsästyksessä vain lähinnä silloin, kun kohteeseen ei osuta. Jos ampumaharjoittelu on ollut kohdallaan, niin tätäkään ongelmaa ei laajalti esiinny. Pitääkseen yllä ampumataitoaan metsästäjän onkin harjoiteltava ampumaradalla toistuvasti, jolloin näitä taitoa ylläpitäviä laukauksia voi kertyä vuositasolla kolminumeroinen luku.
Kaikki ampumaradalla ammutut luodit päätyvät rata-alueen maapenkkaan. Monissa luodeissa on lyijysydän ja päällä kuparivaippa, mikä kapseloi lyijyn sisäänsä. Lyijyä ei tällöin juurikaan leviä ympäristöön. Jos katsotaan tarpeelliseksi, voidaan maa-aines myös määräajoin vaihtaa, jolloin ammutut luodit saadaan poistettua.
Mitään todellista ympäristöongelmaa ei siis ampumaradalla ammutuista luodeista muodostu, mutta EU:lla on suuri halu kieltää tämäkin hyvin järjestetty toiminta.
*****
Lyijyä on myös korvattu metsästysluodeissa jo pitkään kuparilla. Se on kuitenkin materiaalina huomattavasti kalliimpaa ja soveltuu pienemmän ominaispainonsa vuoksi huonommin pitkän matkan riistalaukauksiin. Kuparin käytön laajentaminen ampumaharjoittelun puolelle johtaisi puolestaan nyt jo korkeaksi kohonneen kustannustason huomattavaan nousuun. On myös asetyyppejä, joissa ammuttavien luotien materiaaliksi kupari ei ominaisuuksiensa puolesta sovellu.
Kokonaan oman kysymyksensä muodostaa patruunoiden teollinen valmistus. Viimeisimpien tietojen mukaan teollisuudessa patruunoiden lataamiseen käytettävien koneiden muuttaminen lyijyn sijaan muiden materiaalien käyttöön, johtaisi tilanteeseen, missä niitä ei voitaisi enää hyödyntää sotilasaseiden patruunoiden valmistuksessa. Tämä puolestaan tarkoittaisi huoltovarmuuden merkittävää heikentymistä tilanteessa, missä sotilaspatruunoiden lataaminen pyörii jo nyt ylikierroksilla.
Lyijyluotien täyskiellon myötä me eurooppalaiset siis heikentäisimme puhtaasti omin toimenpitein kykyämme vastata Venäjän sotilaalliseen uhkaan. Vaikuttaakin siltä, että kokonaiskuva on Brysselissä pahasti hukassa.
*****
Arvioitaessa EU-toimintaa sen saaman julkisuuskuvan kautta, piirtyy päällimmäiseksi havainnoksi valitettavan usein erilaisten kieltojen tehtailu. Kun strateginen kokonaisymmärrys puuttuu – niin virkamiehiltä kuin poliitikoiltakin – syntyy toistuvasti tilanteita, missä puhutaan yhtä ja tehdään toista.
Venäjän käynnistämän sodan myötä lähdettiin juhlapuheissa vahvistamaan eurooppalaista kriisinkestokykyä, mutta kemikaalivirastoa tämäkään ilosanoma ei ole vielä 15 kuukauden sotimisen jälkeen tavoittanut.
Tilanne lienee ymmärrettävissä sitä taustaa vasten, ettei kemikaaliviraston virkamiesten pätevyysvaatimuksiin kuulune turvallisuuspoliittiseen tietoisuuteen liittyviä vaatimuksia. Toisaalta arkijärjellä varustettu ihminen olisi varmaan tämänkin osaamispuutteen korvannut jo pelkästä päivittäisestä uutistulvasta.
*****
Suomen ampumaurheiluliiton puheenjohtaja julkaisi hiljattain poliitikoille suunnatun vetoomuksen EU:n puuhaamaan lyijyluotien täyskieltoon liittyen. Julkisuudessa on myös ollut tietoja, joiden mukaan Ruotsi tulee asettumaan asian eteenpäin viemisessä poikkiteloin EU:n kanssa.
Lyijyluotien kieltoprosessissa tullaan varmasti näkemään vielä monia käänteitä, mutta murheellisinta tässäkin hankkeessa on ollut eteneminen ideologisista lähtökohdista käsin. Olemattomista ongelmista on tehty suuria, eikä maailman muuttumista ympärillämme edes tiedosteta.
Eipä siis ihme, että EU:n niin monissa asioissa harjoittama näköalaton mikromanageeraus kohtaa kritiikkiä laajalla rintamalla.
Ihmiset tappavat toisiaan kaikella millä kykenevät, mutta pitääkö haavoittuneiden eläimien kuolla hitaasti lyijymyrkytykseen?
Viite:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Lyijymyrkytys
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa varoittaa sarkasmista, joku kuitenkin ottaa kommentin tosissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lyijyn myrkyllisyys ei ole sarkasmia, vaan todellisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Et ymmärrä että lyijy kulkee ravintoketjussa ja on todella myrkyllistä? Saisinko tehdä sinulle putkirempan keittiöön lyijyputkin? 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Luettele samalla lyijyä sisältäviä ravintoaineita.
Ilmoita asiaton viesti
Riistastahan tuota yleensä löytyy jos lyijyluoteja käytetään, sitä syö ihmiset ja metsän eläimet.
Ilmoita asiaton viesti
”Lyijy on myrkyllinen aine. Liian suuri altistuminen lyijylle aiheuttaa terveyshaittoja. Erityisen herkkiä vaikutuksille ovat odottavat äidit ja lapset. Lyijy on neurotoksinen ja lisääntymisterveydelle haitallinen aine. Sen on todettu muun muassa alentavan altistuneiden lasten älykkyyttä, eikä sille voida laskea alinta turvarajaa, jonka alla altistuksella ei olisi haitallisia vaikutuksia.
Ympäristössä lyijy voi päätyä ravintoketjuun esimerkiksi luontoon leviävien haulien kautta tai imeytymällä pohjavesiin ampumaradoilta. Metsästyksen yhteydessä lyijy saastuttaa ampumahaavan kohdalla lihan syömäkelvottomaksi. Näistä syistä Suomessa vesilintujen metsästys lyijyhauleilla kiellettiin jo 1996.”
https://metsastajalehti.fi/metsastys/lyijyn-rajoittaminen-ammuksissa/
Ilmoita asiaton viesti
Hauskaa että komppasin kommenttejasi ja sinun vastaus oli tuo, etkä ilmeisesti ymmärrä edes mitä ravintoketju tarkoittaa. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Rupesitteko te ampumaan toisianne..
Ilmoita asiaton viesti
Kovilla oikein! 😀
Ilmoita asiaton viesti
Antti Mikkonen on kova inttämään vastaan vaikka on samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Projisointia hieman havaittavissa…
Ilmoita asiaton viesti
Sarkasmista kannattaa varoittaa, sillä jotkut ottavat heittosi tosissaan.
Haavoittuneet eläimet eivät elä niin pitkään, että kuolisivat lyijymyrkytykseen ennen luonnollista kuolemaansa.
Ja jos puhutaan vaikkapa hirvestä, niin kaikki haavakot jäljestetään, joten ruokapöytään päätyminen tapahtuu paljon nopeammin kuin lyijyä ehtisi mitenkään imeytymään metallisesta lyijystä.
Muistaakseni olet kouvolasta, niin mainitaan tyrrin ampumarata utissa, jolla on paukuteltu reilun vuosisadan verran todella suuria määriä ja sieltä on on sitä lyijyn liukoisuutta pohjaveteen tutkittu kerran jos toisenkin ja silti sitä ei ole havaittu mitään merkittäviä määriä.
Siinä on muuten vieressä pohjavesialue, josta kotkalaiset ja kouvolalaiset saavat pohjavetensä, jota on juotu kouvolassa koko historian ajan ja kotkalaisetkin ovat sitä juoneet vuosikymmeniä.
Roomalaiset olisivat kaikki kuolleet lyijymyrkytykseen, koska vesijohtoputket olivat lyijyä.
Suomalaisten suurin lyijyn kertymisen lähde on luonnon mineraalit, sienet ja vanhan lyijyllisen polttoaineen päästöt vielä nykyisinkin, vaikkei lyijytetryyliä ole käytetty vuosikymmeniin suomessa.
Kiinassa kivihiilivoimaloiden lentotuhka ja muut vastaavat kemikaalit joita siellä vieläkin käytetään, vaikka ne on länsimaissa kielletty jo aikoja sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää pointtia.
Paria asiaa olen itsekseni miettinyt:
eikö siinä pohjavedessä ole jo ennestään lyijyä, ellei se imeydy sinne esim.radoilta?
Jos ei, niin miksei?
Pitäisikö esim. vanhojen sotatantereiden käyttö maatalouteen kieltää, koska maa sisältää niin paljon lyijyä?
Ja jos linnut syövät lyijyä hauleina, niin eivätkö sitten syö sitä silloin, kun peltoa kynnettässä erilaisia lyijykappaleita nousee maan pinnalle?
Entäpä kuinkahan terveellistä se ns.korvaava tuote, eli kupari, mahtaa olla eläimille, ihmisille ja kasveille?
Ilmoita asiaton viesti
Pohjaveden lyijy on kotoisin mineraaleista tai polttoaineiden lyijystä vuosikymmenten takaa, pääosin luonnon mineraaleista.
Ampumaratojen lyijy oksidoituu (hapettuu) erittäin nopeasti ja lyijyn oksidit eivät liukene veteen joko lainkaan tai äärimmäisen heikosti. Kuten itse lyijynkin metallisena liukoisuus veteen on nolla.
Tietyt vesilinnut söivät lyijyhauleja hyvin matalista rantavesistä ja haulit joutuivat kivipiiraan ja jauhautuivat siellä pieniksi partikkeleiksi, jotka liukenivat vatsalaukun eritteissä.
Mutta tärkein havainto oli aikoinaan se, että niitä hauleja löytyi kivipiirasta ylipäätään. Tästä syystä ne kiellettiin aikoinaan vesilinnustamisessa.
Kupari taasen on ihan luonnollinen aine, jota jopa kasvit tarvitsevat kasvamiseensa mutta luodeissa sitä on käytetty vain mekaanisen kestävyytensä vuoksi vaikka se on luotimateriaaliksi turhan kevyttä. Siksipä lyijyluodit ovat kuparilla päällystettyjä useimmiten.
Toki umpikuparisia luoteja on ollut markkinoilla jo vuosikymmeniä mekaanisten ja haava-ballistisen ominaisuuksiensa vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää faktaa toisaalta sen linjan isommalle avaamiselle… että koko ampumaharrastukseen on liittää kyseenalaisuutta.
Jos luonnosuojelua on tämänkin laajuisesti, ja syytä olla… aika linjan mukaista suhtautua kumuloituvaan lyijyongelmaankin tiedostavasti.
Mukaan kuuluu myös kumi- ja muovi-kertymät… ja noiden erilaiset seokset, jne. Voi olla dna-tason kaltaisesti vaikuttavia, eliöissä.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrankin sain kiinni sinun jutuista ja ihan asiaahan tuo oli.
Ilmoita asiaton viesti