Maailmanlopun miehet
Vladimir Putin ja Kim Jong-un ovat tavanneet toisensa Venäjän maaperällä. Jälkimmäinen saapui tilaisuuteen näyttävästi erikoisvarustellussa junassaan, joka kestänee jopa pienet terroristi-iskut. Tapaaminen on merkittävä virstanpylväs maiden keskinäisissä suhteissa ja vahva muistus muille valtioille kahden diktaattorin intressien kohtaamisesta.
Pohjois-Korea on kokoaan suurempi pelaaja maailmanpolitiikassa. Kehitysmaan tasolla taivaltava kommunistinen maa ei kykene edes tarjoamaan kansalaisilleen riittävästi ruokaa, mutta systemaattinen ja häikäilemätön eteneminen ydinasevaltioksi on tuonut sille aseman maailmanrauhaa uhkaavana häirikkönä. Etenkin Koreoiden välisen yhteenoton vaara on leijunut ilmassa sitten 1950-luvun alkupuolella käydyn sodan, joka päättyi aselepoon vuonna 1953 vailla pysyvää rauhaa. Sittemmin Pohjois-Korea on irtisanonut myös aseleposopimuksen.
*****
Historiasta löytyy esimerkkejä siitä, miten hyvin erilaisistakin lähtökohdista ponnistavien diktaattorien intressit voivat yhtyä sopivien olosuhteiden vallitessa. Näistä ehkä kuuluisin on Stalinin ja Hitlerin 1939 tekemä sopimus, missä järjesteltiin uudelleen itäisen Euroopan rajoja. Suomenkin ajautuminen Talvisotaan oli osa näiden oman aikakautensa maailmanlopun miesten junailemaa pakettia. Euroopassa uhrit laskettiin nopeasti miljoonissa ja lähes koko maailma ajautui vuosia kestäneeseen kurimukseen.
Putinin ja Kimin muodostamaa duoa on väheksytty julkisuudessa, sillä perusteella, että kyseessä on kaksi sivuraiteelle ajautunutta valtiojohtajaa. Ajatuksenjuoksu kulkenee siihen malliin, ettei kahden hylkiömaan kanssakäymistä tule ottaa vakavasti. Todellisuus on kuitenkin valitettavasti toinen, sillä molemmat diktaattorit takertuvat valtaansa kaikin käytettävissä olevin keinoin – ydinaseet mukaan luettuina.
*****
Venäjän ja Pohjois-Korean muodostaman akselin vaikutuksia maailmanpolitiikkaan voidaan vasta arvailla, mutta kyseessä lienee kuitenkin aivan eri suuruusluokan kehitysnäkymä, kun esimerkiksi Pohjois-Koreassa valmistettujen tykistöammusten tai panssarintorjuntaohjusten päätyminen Ukrainan vastaiselle rintamalle. Tavanomaisiin aseisiin liittyvää kauppaa käydään varmasti, mutta se ei liene kenellekään yllätys.
Myös Kiinassa seurattaneen tarkoin kaksikon toimia. Maa tuskin kytkeytyy näyttävästi Moskovan – Pjongjangin muodostamaan akseliin, mutta äänetön yhtiömies Kiinasta saattaa tässä kokonaisuudessa tulla. Kysymys lieneekin siitä, mitkä mahdollisuudet Pekingissä nähdään sille, että kehitys palvelee Taiwanin liittämistä osaksi mannerkiinaa. Siltä osin, kun tulkinta on positiivinen, Kiina tuskin ainakaan asettaa Putinin ja Kimin yhteiselolle mitään esteitä – päinvastoin. Maailmanlopun miehet saavat jatkaa aggressiivisia toimiaan.
*****
Venäjän ja Pohjois-Korean lähentyminen palvelee nykyisessä maailmantilanteessa molempien maiden strategisia intressejä. Venäjältä puuttuu sellaisia liittolaisia, jotka vahvistaisivat sen asemaa suhteessa USA:han. Yhteistyö esimerkiksi Iranin kanssa on näpertelyä siihen verrattuna, että tukijaksi saadaan Pohjois-Korean kaltainen, ydinaseilla länttä uhkaava diktatuuri.
Todellisuudessa Pohjois-Korea on saavuttanut ydinaseohjelmallaan aseman, missä tilanteeseen puuttuminen lännen sotilaallisin toimin ei ole enää realismia. Tässä suhteessa juna on mennyt jo ajat sitten ja seuraavaksi USA:ssa päästäneenkin nauttimaan esimerkiksi venäläisen teknologian avulla rakennettavista Pohjois-Korean ohjussukellusveneistä. Ne tulevatkin sitten muodostamaan fundamentaalisen ydinaseuhan koko Pohjois-Amerikan mantereelle. Sitä, millä aikavälillä tämän kaltaista kehitystä on nähtävissä, kykenee tuskin kukaan juuri nyt ennustamaan.
*****
Putinin ja Kimin tapaamista on monissa puheenvuoroissa luonnehdittu tapahtumaksi, mikä sinetöi Venäjän alennustilan. Mahtavan Neuvostoliiton johtajille Pohjois-Korean kaltainen mitätön kommunistimaa tuskin näyttäytyi kovinkaan merkittävänä kumppanina, mutta nykyisen Venäjän suhteen tilanne on toinen. Entisen suurvallan heikkous välittyy hyvin selvästi tästä hiljattain kehittyneestä strategisesta kumppanuudesta.
Maailmalle ja Euroopalle tilanne on kehittymässä äärimmäisen vaaralliseksi. Venäjän aasialainen yhteys – Pohjois-Korea ja kommunistinen Kiina – saattaa suistaa globaalin turvallisuustilanteen kehityspolulle, mistä ei ole löydettävissä kuin huonoja vaihtoehtoja. Selvää on ainakin se, että polarisaatio tulee lisääntymään ja monenlainen yhteydenpito tähän aasialaisten diktatuurien blokkiin heikentymään.
Paljon puhutun suursodan vaara voimistuu diktatuurien yhteiselon tiivistymisen vanavedessä.
30-luvulla kaksi pikkuista ukonkäppänää, Mussolini ja Hitler sai mellastaa melko rauhassa sotineen ja sekoiluineen, loppu onkin sitten historiaa.
Maailma on menossa siihen suuntaan kuin kaksi pikkuista ukonkäppänää taas sen vie. Loppu tulee sitten olemaan sitä historiaa. Se on väistämätöntä koska taas tähän puututaan liian vähän, liian myöhään.
Toisaalta, nykymenolla Tellus tuhoutuu muutenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettelen kyllä että miksi noita ukonkäppänöitä ei eliminoida? Ja sitten seuraajiaan niin kauan että vallassa on henkilöt jotka ymmärtävät käyttäytyä suht siivosti.
Ilmoita asiaton viesti
En usko Telluksen tuhoutuvan, mutta autioitumista varmasti tapahtuu. Se oli myös aktivisti Linkolan toive.
Ilmoita asiaton viesti
Suurin uhka lienee Kiinan asekauppa Pohjois-Korean kautta. Iranin-Irakin -sodan aikaan Pohjois-Korea oli Iranin suurimpia aseistajia ison osan varustuksesta ollessa kiinalaista tuotantoa ja Pohjois-Korean kautta jälleenvietyä. Jälleenvienti voi tapahtua myös siten, että Kiina täyttää Pohjois-Korean varastoja mikä vapauttaa Pohjois-Korean viemään enemmän ammuksia ja muita sotatarvikkeita Venäjälle. JOS näin käy, tähän pitäisi olla valmiita tarvittaessa vastaamaan pakottein mutta onko etenkään Euroopalla tähän sisua talouden ollessa menossa taantumaan?
Yhdysvaltain hyökkäys Irakiin 2003 ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan 2022 ovat tehneet selväksi diktatuureille että ydinpelotteen rakentaminen on yksinvaltaisen hallinnon turvalllisuuden paras tae. Irakiinhan Yhdysvallat uskalsi hyökätä kun maalla ei ollut joukkotuhoaseita, Ukrainan sodan yhteydessä ydinpelote suojaa Venäjää lännen suoralta sotilaalliselta väliintulolta.
Seuraavaksi vuorossa lienee Iran ja sitten Saudi-Arabia joka rakentanee ohjelmansa korkealle valmisteluasteelle Pakistanin avustuksella. Ballistisia ohjuksiahan Saudi-Arabia hankki jo 1987.
Toisaalta ballististen ohjusten torjunta lienee kehittymässä jo seuraavalle asteelle. Pelkkä pelote ei riitä Euroopankaan turvallisuuden takeeksi, tarvitaan myös torjuntaa. Tätä ollaan onneksi kehittämässä. yhä kehittyvä laskentateho ja avaruuskapasiteetit parantavat torjuntamahdollisuuksia.
Euroopan maiden merivoimilla on käytössään SM-3 ja tulevaisuudessa myös ASTER-30 Block 1NT ballististenkin ohjusten torjuntaan kykeneviä ohjusjärjestelmiä. Maalle sijoitettavaksi tulee European SkyShield Initiativen myötä Arrow-ohjuksia, lyhyen kantaman Patrioteja unohtamatta.
Suomenkin merivoimille osallistuminen ohjustorjuntaan voi tulla tulevaisuudessa ajankohtaiseksi, etenkin jos Pohjanmaan varustusta parannetaan alusrungon täysien mahdollisuuksien hyödyntämiseksi. Ainakin osallistuminen ohjustorjuntaan olisi varmaankin poliittisesti ja sotilaallisesti hyödyllisempää kuin Mika Aaltolan haihattelut sukellusveneistä.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä on maailmalla haasteita, joiden kanssa tarvitaan jotain muutakin kuin tyhmyyttä ja umpimielisyyttä.
Omassa elämässä, umpihulluus (vaikka yleisemmmin) on varmasti jees, ja tekee hyvää, ja sopivassa kaveriporukassa enemmänkin, jos sellaista on.
Ilmoita asiaton viesti
Voima tuottaa aina vastavoiman. Pehmeä valta on ainoa todellisia tuloksia ihmisyhteisöön tuottava vallankäytön muoto. Malli ja hiljainen keskustelu siirtävät vuoria.
– Voima tuottaa aina vastavoiman.
Ilmoita asiaton viesti
Pehmeä voima – talous ja kulttuuri – ovat miekka, kova voima – sotilaallinen ja sisäinen turvallisuus – ovat kilpi. Euroopan Unioni on paras hyökkäysase Venäjää vastaan, siksi Venäjä-mieliset kiivaasti unionia vastustavat ja Venäjä näki mahdollisen Ukrainan EU-jäsenyyden vakavana uhkana. Nato on vain suojakilpi. Aivan samoin Aasiassa Taiwanin, Etelä-Korean ja Japanin kulttuuri ja talouden iskukyky ovat tehokkain ase Kiinan autoritäärisuutta vastaan, siksipä Kiinan pitää niitä demonisoida.
Pitkällä aikavälillä pehmeä voima voi tuottaa tuloksia autoritääristen maiden suhteen, näinhän kävi Neuvostoliiton suhteen kylmän sodan aikana. Sitä odotellessa pidetään kilpi kunnossa ja panostetaan hyökkäysvoimaamme – talouteen ja kulttuuriin.
Ilmoita asiaton viesti
Taloussodassa voima ei aina tuota vastavoimaa. Taloussodassa ei ole myöskään ydinaseita, millä voi uhata.
Tosin mikrosirujen lähes monopoliasemassa olevaa
johtavaa mikrosiruvalmistajaa, taiwanilaista TSMC yhtiötä, voi pitää lähes ”taktisena ydinaseena”.
Taktisista syistä se on siirtämässä tuotantoaan Yhdysvaltoihin ja siten vähentää Kiinan haluja palauttaa Taiwan hallintaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Siirtyy sitä tuotantoa Saksaankin. Siellä valtio tukee siirtymää 5 miljardilla eurolla. Lienee tuokin tuki taas eu sopimusten mukaista….
Ilmoita asiaton viesti
Olet Juha aivan oikeassa! Ongelmana on vain voimien erilainen kehitysnopeus.
Josku vastavoima kehityy hitaanlaisesti..
Ilmoita asiaton viesti
Kiina on luultavasti enemmän kuin äänetön yhtiömies. Sillä on ääni mutta se haluaa pysyä toistaiseksi kulisseissa jottei kauppa lännen kanssa kärsi. Sieltä se vetelee narujaan.
Ilmoita asiaton viesti
En tuohon aivan usko. Kim haluaa antaa kuvan, että hän on itsenäisen ja merkittävän valtiomahdin suuri johtaja, jonka ei tarvitse kysyä lupaa miltään taholta.
Kiina ei ole lainkaan tyytyväinen Pohjois-Korean ydinaseprojekteihin eikä sisimmässään katso suopeasti myöskään Kimin itsenäistä ulkopolitiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tässä taitaa enemmänkin olla kyse jostain shakin peluusta ja Venäjä haluaa hieman hämmentää soppaa kun Venäjälle on selvinnyt kuinka isoilla panoksilla USA pelaa Ukrainassa.
Toisen maailmansodan asioista ei koko totuutta historiankirjoissa kerrota ja aivan sama pätee nykyhetkeen, media on hyvin valikoiva mitä kirjoittaa.
Ilmoita asiaton viesti