Matkalla totaaliseen sotaan

Suomessa ja muualla lännessä on vähätelty Venäjän toteuttamaa liikekannallepanoa. Jo alkujaan sitä pidettiin asiantuntijapiireissäkin osoituksena Putinin epätoivosta ja pakon sanelemana vastauksena heikkoon sotamenestykseen Ukrainassa. Mobilisoinnin piti mediatietojen mukaan koskettaman noin 300 000 reserviläistä.

Aihepiirin kotimainen uutisointi on keskittynyt kuvailemaan itänaapurissa meneillään olevia sotavalmisteluja kuin huonoa elokuvaa. On kerrottu sairaille toimitetuista palvelukseenastumismääräyksistä ja kuvailtu palvelukseen kutsuttujen miesten heikkoja varusteita – olemattomasta sotilaskoulutuksesta puhumattakaan. Myös ensimmäiset reserviläisten kokemat tappiot ovat löytäneet tiensä otsikoihin.

*****

Jos taas Vilnassa toimivaa venäläistä uutissivusto Mediazonaa on uskominen, niin Putin aikoo tulevina kuukausina keskittää mittavassa määrin sotilaitaan läntiselle rintamalle. Mediazonan mukaan Venäjä olisi kutsunut aseisiin lokakuun puoliväliin mennessä ainakin 492 000 reserviläistä. Laskelma perustuu pika-avioliittojen määrän räjähdysmäiseen kasvuun.

Luvun todenperäisyyteen voidaan toki suhtautua kriittisesti, mutta edes suuntaa antavana lukuna 492 000 uutta sotilasta on hätkähdyttävä. Liki puolta miljoonaa reserviläistä ei nimittäin kutsuta aseisiin suuressakaan maassa kevyin perustein. Jopa Venäjällä tämän mittaluokan poistuma siviiliyhteiskunnassa tehtävästä työstä jättää karut jälkensä.

*****

Merkittävää joukkojen lisäystä käytettäneen korvaamaan tappioita ja hajauttamaan Ukrainan sotilaallista voimaa. Sodan alkuvaiheen tapaan hyökkäyksen uhka Valko-Venäjän alueelta tuleekin jatkossa olemaan jälleen potentiaalinen vaihtoehto. Sen torjumiseen Ukraina joutunee keskittämään suuren määrän joukkojaan Kiovan pohjoispuolelle.

Kokonaan oman lukunsa muodostaa sitten se, aikooko Putinin kasvava sotakone harjoittaa provokatiivista toimintaa esimerkiksi Puolan ja Liettuan vastaisilla rajoilla. Mahdollisuudet tähän ovat olemassa jopa heikosti varustetuin ja koulutetuin joukoin, mikäli niillä kyetään rakentamaan näyttävä sotilaallinen uhka esimerkiksi Suwalkin käytävän suunnalla.

*****

Samaan aikaan, kun Euroopassa pohdiskellaan Ukrainan jälleenrakennusta, Venäjän pelikirjassa ollaan siis vasta siirtymässä kohti totaalista sotaa. Esimakua tästä on saatu Ukrainan energiainfrastruktuuriin kohdistetuilla hyökkäyksillä. Niiden myötä monet ukrainalaiset joutuvatkin tekemään näin talven kynnyksellä päätöksen lähteä matkaamaan kohti länttä ja lämpöä.

Putinin johtama Venäjä näyttää päätyneen valinnoissaan tielle, mistä ei ole helppo perääntyä. Venäläisen yhteiskunnan laajamittainen valjastaminen sodan päämääriä palvelevaan työhön on  tapahtumassa oleva tosiasia. Valtiojohdolla ei ole varaa suuriin epäonnistumisiin, joten sodankäynnin työkalupakista valitaankin välineet ja keinot vain ja ainoastaan tästä lähtökohdasta. Elämä Ukrainassa muuttunee entistä vaikeammaksi.

*****

Venäjän tarjoama kauhumatka, erikoisoperaatiosta kohti totaalista sotaa, on ollut pitkä ja näyttävä. Tästä huolimatta suurin osa Euroopaa elää yhä edelleen, kuin mitään suurta ja mullistavaa ei olisi ympärillämme tapahtumassakaan. Toisarvoisten päivittäisongelmien pyörittely hallitsee politiikkaa laajalti – osin myös Suomessa.

Meistä jokaisen on toki helppo ulkoistaa itsensä laajenemassa olevasta sodasta, kunnes sen vaikutukset ulottuvat kotiovelle. Juuri nyt olisi kuitenkin korkea aika seurata tarkoin ja kriittisesti lähialueemme tapahtumia, eikä hirttäytyä kaiken sortin korkealentoisiin ennustuksiin tulevasta.

Naapurimme on nimittäin laittamassa sotakonettaan kuntoon kaikella sillä tarmolla, mikä venäjänmaalta on löydettävissä. Mihin se sitten riittää ja missä kaikkialla sotavoimaa käytetään, jää nähtäväksi. Aikamatka sodan loppunäytökseen saattaa kuitenkin kestää jopa vuosia, joten turnauskestävyyttä tarvitaan ja paljon.

+16
marcokrogars

yleisesikuntaupseeri, dosentti
25 vuotta Rajavartiolaitoksessa, Puolustusvoimissa ja Puolustusministeriössä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu