NATO – sekalainen seurakunta ja epävakaa USA
Tämä päivä on Suomessa historiallinen, valtiojohto päätti hakea maallemme NATO-jäsenyyttä. Ratkaisu oli nykyhetkessä ainoa realistinen vaihtoehto. Rajanaapurimme toimet helmikuusta lähtien ovat olleet omiaan herättämään pelkoja tulevasta.
NATO ei kuitenkaan ole vakaa peruskallio, johon voidaan sokeasti luottaa tulevina vuosikymmeninä. Esimakua tästä sekalaisesta seurakunnasta antoi presidentti Erdogan, joka jo pohdiskeli, voidaanko terroristien tukialueita edes hyväksyä samaan puolustusliittoon Turkin kanssa. Tällä hän mitä ilmeisimmin viittasi vahvaan kurdisiirtolaisten ryhmään etenkin Ruotsissa.
On myös täysin selvää, ettei Albanialla, Montenegrolla tai Pohjois-Makedonialla tule jatkossakaan olemaan mitään merkittävää tekemistä Suomen puolustuksen kanssa. Kaikki kolme ovat kuitenkin NATOn täysivaltaisia jäseniä. Sama havainto voidaan helposti ulottaa koskemaan myös Kroatiaa, Turkkia, Kreikkaa, Portugalia ja eräitä muita maita.
Tunnettu tosiasia on, että NATOn muodostama sotilaallinen pelote rakentuu pitkälti USA:n asevoimien suorituskykyjen varaan. Muista NATO-maista ainoastaan Ranskalla ja Britannialla on käytössään sotavoimaa, joka huomioidaan myös kansainvälisesti. Kummallakin maalla on lisäksi ydinasepelote, mikä toimii pitkälti omasuojaroolissa.
Yhdysvallat on NATOn koossa pitävä liima. Trumpin presidenttikaudella saatiin esimakua siitä, mitä voi tapahtua, kun Atlantin takana pitää valtaa kansainvälisistä velvoitteista vähemmän kiinnostunut joukko. Eurooppalaisille koittikin uuden auringonnousun hetki, kun elämänsä ehtoopuolta kulkeva Joe Biden äänestettiin USA:n presidentiksi. Henki oli monessa läntisen Euroopan maassa sellainen, ettei henkilöllä ollut niin väliä, kunhan Trumpista vain päästiin.
”Sleepy Joe” on nyt taittanut taivalta maansa presidenttinä pian 1,5 vuotta. Tämän aikavälin saldo ei ole ollut kovin ihmeellinen ja hänen kannatuksensa onkin pudonnut kotimaassa alle 40 %. Notkahdusta alkukauden lukuihin on peräti 24 %. Näyttääkin siltä, että demokraatit joutunevat etsimään kiireellä toista ehdokasta vuoden 2024 presidentinvaaleihin.
Edustajainhuoneen vaalit käydään USA:ssa marraskuussa ja samalla valitaan 1/3 senaatista. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että republikaanit ovat marssimassa kohti voittoa molemmissa instituutioissa. Donald Trumpin ote republikaanisesta puolueesta on puolestaan edelleen niin vahva, että hänen asettumisensa ehdokkaaksi vuoden 2024 vaaleissa on täysin mahdollista.
Trumpin uudelleenvalinta olisi kova isku Euroopalle. Bisnesmiehen imagoon kuuluivat jo aiemmalla presidenttikaudella vaatimukset vapaamatkustajien poistamisesta mm. sotilasyhteistyön piiristä. Hän edellytti tuolloin läntistä Eurooppaa ottamaan lisää vastuuta alueensa sotilaallisesta puolustuksesta. Se on sinällään ymmärrettävää. Olemmehan Ukrainan sodan yhteydessä nähneet, mikä on esimerkiksi Euroopan talousveturin – Saksan – kyky saada liikkeelle sotamateriaalia Ukrainan avustamiseksi. Trumpin puheet vapaamatkustajista eivät olleet katteettomia.
Zelenskyn on pitkälti kiittäminen Bidenin johtamia Yhdysvaltoja siitä, ettei Venäjä kyennyt tekemään hyökkäyksestään paraatimarssia Kiovaan. USA:n ase- ja tiedusteluapu on näytellyt merkittävää roolia Venäjän panssarikärkien pysäyttämisessä ja tuhoamisessa. Ukrainalaisille sotilaille kuuluu luonnollisesti kunnia taisteluiden saattamisesta loistavaan lopputulokseen, mutta ilman Javelineja ja Stingereitä tässä olisi tuskin onnistuttu nyt nähdyllä tavalla.
Kun NATOn piirissä harrastetaan realismiin perustuvaa tulevaisuuden luotaamista, on yhtenä varteen otettavana vaihtoehtona tarkasteltava myös tilannetta, missä USA:n merkitys sotilasliitoa kokoavana voimana muuttuu – ehkäpä ratkaisevastikin. Henkilöistä riippumatta maassa kytee vahva kahtiajako, mihin liittyy kysymys sen kansainvälisestä roolista. USA:ssa on jo pitkään ymmärretty, etteivät vanhan mantereen tapahtumat ole amerikkalaisten näkökulmasta yhtä merkittäviä, kuin esimerkiksi Tyynenmeren alueen kehitys.
Suomen NATO-ratkaisun suurin pitkän aikavälin merkitys ei liity jäsenen statukseen, vaan kytkeytymiseen nykyistä tiiviimmin osaksi läntisessä Euroopassa tehtävää sotilaallista yhteistyötä. Tässä yhteistyössä tulee varautua tilanteeseen, missä USA:n rooli tällä alueella tulee muuttumaan radikaalisti. Jos vaihtoehtoa ei oteta vakavasti, ollaan todella heikoilla jäillä.
Optimistisessa tulevaisuudenkuvassa läntinen Eurooppa kantaa NATO-lipun alla vastuun omasta puolustuksestaan ja Yhdysvallat toimii ydinaseineen vain kokonaisuuden takuumiehenä. Useimmille meistä lienee selvää, että ainoa sotilaallinen uhkatekijä voi olla vain Venäjä. Sen nykyinen sotilaallinen kyvykkyys on puolestaan tullut toteen näytettyä Ukrainan aroilla – siellä sotaromua keräävät kauppiaat tekevät parhaillaan hyvää tiliä. Mutta venäläinen sotilaskin lienee oppivainen.
Mitään uutta ja ihmeellistä ei NATO-Suomessa tarvitse keksiä. Riittää, kun maanpuolustuksen perusasiat pidetään kunnossa – maanpuolustustahto ja suorituskyky.
Jo nyt yksin Naton eurooppalaiset jäsenmaat ovat Venäjään verrattuna sotilaallisesti ylivertaisia niin määrän kuin laadun suhteen ilmassa ja merellä. Maalla Venäjä tekee kovaa työtä oman määrällisen ylivoimansa mitätöimiseksi. Neuvostokaluston muuttuessa pikku hiljaa täysin vanhentuneeksi tai palaessa Ukrainan aroilla Euroopan mailla on myös määrällinen ylivoima maalla viimeistään ensi vuosikymmenellä.
USA:n puolustusbudjetti supistuu, sillä sitä kohotetaan inflaatiota vähemmän. Useiden Euroopan maiden puolustusbudjetti taas nousee myös reaalitermein. Nato eurooppalaistuu. 2% EU:n BKT:sta on 289 miljardia euroa. USA:n puolustusbudjetti on tällä hetkellö noin 751mrd USD mutta siitä pitää riittää myös Tyynelle Merelle ja suuren strategisen ydinpelotteen ylläpitoon. Euroopan maiden sotavoimien rahankäyttöä arvostellaan, mutten usko ongelmien olevan mitään Venäjän rinnalla.
Ongelma on vain tahdon puute, resursseja riittää. Omasta näkökulmastani toivon Suomen olevan Tanskan tapainen aktiivinen toimija. Myöskään Välimeren sivustaa – Italiaa, Kreikkaa, Espanjaa, Ranskaa – ei kannata unohtaa sillä siellä on EU:n eteläinen ulkoraja.
Kuten sanot, Suomen turvallisuus ei voi rakentua Natossa vain USA:n varaan. Suomen pitää toimia aktiivisesti Naton eurooppalaisen ulottuvuuden kehittämisessä, USA-suhteita unohtamatta. Molemmat toimivat vakuutuksena toisille. Samalla pitää muistaa ettei Nato-työnjaon huumassa uhrata tiettyjä kansallisia toimintakyvyn ytimiä.
Ilmoita asiaton viesti
”venäläinen sotilaskin lienee oppivainen”
Kuulemma ottivat talvisodan heikohkosta opikseen sen verran, että Aatun suunnitelmat eivät menneet aivan nappiin.
Ilmoita asiaton viesti
Nähdäkseni Trump ei ehdottanut mitään kohtuutonta. Saksan olisi alettava kustantaa oma osuutensa puolustuksessa, siitä luulisi monenkin olevan samaa mieltä.
Trump tuskin pitää luusereista ja Putinista on tullut luuseri.
USA:n johdossa ei ole yksi mies vaikka Venäjällä olisikin. Trumpissa ei muilla Natomailla ole mitään pelättävää puolustusmielessä.
Venäjä on myös nyt epävakaa.
Kiinasta on tulossa epävakaa sitä myöten kun Xi Jinping on luomassa henkilökohtaista diktatuuria. Diktatuurit yleensä eivät ole osoittautuneet kovin menestyksekkäiksi pitkässä juoksussa.
Ilmoita asiaton viesti
Trump keskusteli useasti eroamisesta Natosta. Tällaista esitettiin:
President Donald Trump has reportedly suggested on multiple occasions that the United States withdraw from NATO
No, ei kait se sitten mitenkään kohtuutonta olisi ollut. Lähinnä John Boltonin kaltaiset urautuneet haukat puhuivat Trumpin ympäri.
Ilmoita asiaton viesti
Saa kai mistä tahansa keskustella. Ei Trump määrää asiasta. Presidentin valta on rajallinen. Ja jäisihän kolmisenkymmentä maata jäljelle. Suomen kannalta liittoutuminen ilman muuta parantaa puolustuskykyämme verrattuna siihen että olisimme yksin.
Ilmoita asiaton viesti
Trumpilla näyttäisi olevan riittävästi puuhaa oman maan oikeuslaitoksen kanssa tulevaisuudessa. Capitol- juttu ”kummittelee” ja omissa bisneksissä tuntuu olevan epäselvyyksiä verotuksen kanssa, mikäli uutisiin on uskomista.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008627007.html
Tätä taustaa vasten pidän epätodennäköisenä sitä, että hän olisi seuraava republikaanien presidenttiehdokas.
Ilmoita asiaton viesti
Se on kieltämättä epätodennäköistä, ainakin yhtä epätodennäköistä kuin vuonna 2016…
Ilmoita asiaton viesti
Turkki on joissakin laskelmissa jopa toiseksi merkittävin Nato maa, mutta sen joukkoja tuskin nähdään Itämeren rantoja puolustamassa. Eipä Suomi tainnut kysellä takuita liittymiselle sieltä suunnalta.
Ilmoita asiaton viesti
Turkki osti muutama vuosi sitten asejärjestelmän Venäjältä. Kertoo paljon Natostakin.
Ilmoita asiaton viesti