Poliittiset sopulit vaellusretkellä
Yksi viikonlopun uutisista käsitteli Keskustan puoluevaltuuston kokousta Vaasassa. Historialliseksikin mainitussa tapahtumassa Lepikon torpan perilliset päätyivät laajalla rintamalla ryhmittymään Suomen natojäsenyyden taakse. Menoa verrattiin yksituumaisuuden puolesta jopa Atlantti-seuran rientoihin. Puheenjohtaja Saarikko pyysi kokoukselta natomandaattia ja saikin sen lauantaina käyttöönsä.
Nopeita ja vähän hitaampia takinkääntöjä on nähty viime viikkoina Suomen poliittisessa kentässä laajalti. Entinen puhemies Heinäluoma heitti roskiin mitaleitaan ja moni muukin Venäjän vannoutunut ystävä on kääntänyt kelkkansa. Entisellä presidentillä oli hieman käynnistysvaikeuksia, vai pitäisikö puhua jopa muutosvastarinnasta, mutta hänkin ymmärsi viimein, ettei esiintymiskutsuja tule jatkossa kolahtamaan postiluukusta, mikäli ryhmittyy pahisten taakse.
Suomen poliittisen kentän yksituumaisuus on käsin kosketeltavaa. Marginaaliin sijoittuvat Ano Turtiaiset eivät tätä harmoniaa häiritse. Nopeasti saavutettu natokonsensus laittaa jopa epäilemään, että näinköhän kaikki edustajamme edes ymmärtävät, minkä puolesta tänään liputtavat? Monet poliitikot käyttäytyvät nimittäin kuin sopulilauma, missä kuvitellun hyödyn perässä ryntäily saattaa saada aikaan mittavaa liikettä vailla ajatustakaan määränpäästä.
Todettakoon, että olen itse tällä palstalla kirjoittanut Naton puolesta jo ennen Venäjän 24. helmikuuta alkaneita sotatoimia, joten periaatteessa tervehdin poliittisen kentän kulkemista Naton suuntaan ilolla.
Tällä hetkellä näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että usean poliitikon natovallinnat kytkeytyvät konkreettiseen henkilökohtaiseen hyötyyn. Tässä ei sinällään piile suurtakaan ongelmaa yksilötasolla, mutta yhteisten asioiden hoidossa ongelmia voi tulla. On nimittäin ilmeistä, että Suomessa nähdyt äkkiliikahdukset heijastelevat myös tulevia eduskuntavaaleja. Kukapa haluaisi tulla muistetuksi Putinin kaverina tai edes myötäilijänä ensi kevään vaaliuurnilla. Pesäero on siis tehtävä viipymättä ja mieluummin hyvin näyttävästi, kuten ystävämme Heinäluoma teki.
Erittäin piristävä poikkeus poliittisten päättäjien joukossa on kuitenkin Heidi Hautala. Tänään Helsingin Sanomissa julkaistussa pitkähkössä haastattelussa hän kuvaa suhdettaan Venäjään aina 1990-luvulta tähän päivään. Lukijalle ei jää pienintäkään epäilystä siitä, etteikö Hautala olisi ollut kussakin ajassa esille nostettuine argumentteineen oikeassa siitä suunnasta, mihin itänaapurimme oli kehittymässä. Hän on myös näyttävästi toiminut näkökulmiensa puolesta, mitä voidaan tänä päivänä pitää hatunnoston arvoisena suorituksena ja suoraselkäisyyden osoituksena.
Hautalan haastattelun lukemalla voi myös helposti vakuuttua siitä, että useiden muiden suomalaispoliitikkojen sopulilauma on vielä aivan hiljattain vaeltanut täysin toisilla urilla, kuin joilla tänä viikonloppuna näyttävästi hiihdetään. Länsituulten mukana liiteleviä takinkääntäjiä siis riittää.
Kaikilla meistä on luonnollisesti oikeus ja velvollisuus tarkistaa mielipiteitämme, kun niihin vaikuttavat faktat muuttuvat. Venäjän sotatoimien ja niitä seuranneen natonosteen osalta faktat sinällään eivät ole muuttuneet, mutta mittasuhteet kylläkin. Paljon on puhuttu länsimaiden havahtumisesta Venäjän sotilaalliseen uhkaan, mutta tämä on puhdasta pötyä. Kyse on ollut jo pitkään siitä, että valtioiden ja yksilöiden taloudellinen etu on ohittanut Venäjän suhteen kaikki muut asiaan vaikuttavat tekijät. Entiset pääministerimme Paavo Lipponen ja Esko Aho ovat yksilötasolla näyttäviä esimerkkejä juuri tästä.
Samaan suuntaan sopulilauman tavoin kulkeminen on helppoa aina siihen asti, kunnes tulevat kohdattavaksi todelliset ongelmat. Julkisuudessa on paljon spekuloitu sitä, miten Venäjä tulee reagoimaan maamme jätettyä jäsenhakemuksen Natoon. On jopa arvioitu yksityiskohtaisesti, millaisia sotilaallisia keinoja Venäjän valikoimaan voisi kuulua. Selvää yksimielisyyttä itänaapurimme vastatoimista ei ole löydettävissä, mutta valistuneita arvauksia kylläkin.
Voidaan olettaa, että jos Venäjä haluaa vastatoimista näyttäviä, ne tapahtuvat maan asevoimien toimenpitein. Mikäli vaihtoehtoisesti pyritään herättämään suomalaisissa laajaa turvattomuuden tunnetta, voivat Venäjän vastatoimet sisältää monia siviiliyhteiskuntaan kohdistuvia ikäviä keinoja. Itse olisi taipuvainen painottumaan juuri tämän jälkimmäisen vaihtoehdon kannalle, sillä sen myötä horjutetaan arjen turvallisuutta.
Poliittisen sopulilauman yksituumaisuuden kesto tulee siis riippumaan ratkaisevasti Venäjän Suomeen kohdistamista vastatoimista jäsenhakuprosessiin liittyen. On myös suuri vaara siihen, että juuri tässä tilanteessa varsin vahvana Suomessa vaikuttava venäläisyhteisö pyritään vetämään mukaan kovenevaan kansainväliseen peliin. Tästä joukosta löytynee yksilöitä, joille Putinin laajentumistavoitteiden edistäminen on tärkeää ja Suomen natojäsenyys myrkkyä. Vastaavasti lienee kantasuomalaisia ryhmiä, jotka ovat valmiita syyllistämään koko venäläisyhteisöä Putinin toimista. Vaarallinen tilanne.
Kansallinen yksituumaisuutemme tullaan varmasti haastamaan lähikuukausina ja siinä käytettävät keinot saattavat olla koviakin. Niistä ei nuoremmilla sukupolvilla ole mitään kokemusta, mutta muuttuva ympäristö opettanee itse kullekin tarvittavat selviytymispolut.
Tai sitten ei tule mitään vastatoimia. Olemme olleet jo vuosia niin lähellä NATO:a, kuin se housut jalassa on mahdollista.
Ei Venäjän kannalta mikään muutu.
Jos haluavat pitää hyvistä suhteistamme kiinni (venäjän kannalta).
Ja joskus vielä kauppaakin käydä, kannattaisi venäjän vaan todeta, että niin tekivät kuin oli odotettua.
Ainakin jossain määrin Suomen ja venäjän suhde voisi selkityä ajan kanssa, kun geopoliittisia jännitteitä ei välillämme enää ole.
Tämä siis vuosien päästä.
Kunhan tuo Ukrainan sota joskus loppuu ja venäjä maksaa kaiken aiheuttamansa tuhon Ukrainalle.
Välitettavasti ihmishenkiä ja haavottuneita ei rahalla voi korvata.
Joskus tämän jälkeen voidaan ajatella mahdollisia kauppasuhteita taas uudestaan.
Edellyttäen, että valta on Kremlissä vaihtunut.
Ilmoita asiaton viesti
Eli jos halutaan Natoon päätökset on tehtävä heti ilman takinkääntömahdollisuutta. Rauta on taottava, kun se on kuuma.
Olisi virhe lykätä päätöksiä ”vielähän tässä ehtii”-hengessä. Ei ehkä ehdi.
Ilmoita asiaton viesti
Jep.
Ilmoita asiaton viesti
Heittäisinpä tähän kysymyksen, josta ei juurikaan viime aikoina ole ollut keskustelua. Hintalappu tälle kaikelle? Jenkit tietysti taputtaa karvaisia käsiään taas uudesta maksajasta heidän aseteollisuudelle ja naton liittymiskustannuksista. Mikähän lienee lopullinen lasku saamatta jääneiden vientitulojen ja Venäjän omaan käyttöön ottamien firmojen jälkeen? Hyvin vähän tästä on ollut juttua, veikkaan ettei muutaman oligargin paatit ihan riitä korvaamaan sitä. Jokohan Kotkassa oleva venehalli on omittu valtiolle?
Ilmoita asiaton viesti
Nuohan ovat jo pakotteiden aiheuttamia seurauksia eivätkä liity NATO-jäsenyyteemme.
Ilmoita asiaton viesti
Noita pohdittaessa kannattaa muistaa, että myös NATOon kuulumattomuus maksaa. Suomen houkuttelevuus kansainvälisillä sijoitusmarkkinoilla on taatusti heikompi, jos emme ole NATOn jäsen.
Ilmoita asiaton viesti
Nato -hööki on Suomessa niin voimakas, että Venäjä ei sitä pysty millään kyberiskuilla, ilmatilaloukkauksilla tai uhkailuilla taivuttamaan. Ainoastaan palava ruuti, repeävä teräs sekä suomalaisen veren virtaaminen voisi pelästyttää Suomen. Jätetään bullshit: Suomi on sotilaallisen voimankäytön välittömän uhan alla.
Mitä tulee poliitikkoihin, niin kaksi asiaa jäivät verkkokalvoilleni heti Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Toinen oli silminnähden järkyttynyt Annika Saarikko, joka ääni särkyneenä haeskeli sanojaan. Toinen oli persujen välittömästi alkanut -ja selkeän organisoitu- kampanja, jossa äkisti otettiin etäisyyttä Venäjään ja esiinnyttiin Ukrainan sydänystävinä. Kirsikkana kakun päällä, tehtaankadunmies Packalen ryntäsi Ukrainaan ’jakamaan apua’.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustan johto sai oikeuden päättää Nato vai ei.
Vastuu on siis johdolla kumpi vaihtoehto olisi vähemmän vahingollinen Suomelle.
Mitä jos USAn ja Kiinan välille syttyisi sota Taiwanista?
Ilmoita asiaton viesti
Se ei liittyisi NATOon. Kuuluisa 5. artikla määrittelee, että aseellinen hyökkäys Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa jotakin Naton jäsenvaltiota vastaan katsottaisiin hyökkäykseksi kaikkia liiton jäsenvaltioita vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Siis Kiina ei koskisi USAhan.
Ilmoita asiaton viesti