Saksalaiset vaativat rauhaa Ukrainaan?

Mitta on ilmeisesti tullut Saksassa täyteen suhteessa Ukrainassa käytävään sotaan. HS uutisoi eilen jutun, joka perustui kansalaisille tehtyyn mielipidekyselyyn. Sen mukaan mukaan 60 prosenttia saksalaisista kannattaa rauhanneuvotteluja Venäjän kanssa, vaikka se vaatisi Ukrainalta kompromisseja.

Kovia lukuja ja pääsyynä ovat kohoavat energian hinnat. Suurehko maantieteellinen etäisyys Kiovaan ei ilmeisesti myöskään kannusta tekemään ukrainalaisten puolustussodasta sydämen asiaa. Saksalaiset ovat omasta mielestään kärsineet aivan kohtuuttomasti Putinin aloittaman hyökkäyssodan seurausvaikutuksista. Arjen turvallisuus on järkkynyt.

*****

Suomalaisten on helppo moralisoida moista rintamakarkuruutta, joka siis kytee Saksan kansan syvissä riveissä. Virallisesti maa kuitenkin seisoo EU:n pakoterintamassa ja joutuu osallistumaan esimerkiksi Ukrainalle annettavaan aseapuun. Tosin tässä on oltu liikkeellä kovin matalalla profiililla, verrattuna moneen muuhun kansakuntaan.

Moralisointia tärkeämpää on kuitenkin ymmärtää, mistä sotakielteisyys johtuu. Hesarinkin jutun luettuani johtopäätös on selvä – sodan seurausvaikutukset sotkevat ihmisten talouden. Tilanne oli jo ennen sotaa vaikea, mutta nyt pelitila on täysin kadonnut. Osin on myös siirrytty miinuksen puolelle, yritysten ajautuessa konkurssiin talousahdingossaan.

*****

Vaikka me täällä Pohjolassa koemmekin yhteenkuuluvuutta suhteessa Ukrainassa käytävään sotaan, on hyvä ymmärtää, ettei tätä lähtökohtaa jaeta kaikkialla Euroopassa. ”Saksan malli” on varmasti leviämässä laajemmallekin tulevan talven aikana. Putinille siis riittää, että sota saadaan pidettyä kierroksilla, sillä aika työskentelee Ukrainaa vastaan.

Useimmissa sodissa tappion siemenet itävät syvällä rintamalinjojen takana. Ukrainan osalta tähän liittyvää kehitystä on siis juuri nyt löydettävissä Saksasta, eikä Atlantin takaakaan ole kuultu kovin rohkaisevia viestejä. Tavallinen amerikkalainen etsii nimittäin parhaillaan syyllistä talousahdinkoonsa ja näyttääpä siltä, että Biden puolueineen joutuu syytettyjen penkille. Sillä tulee olemaan seurausvaikutuksensa myös Euroopassa.

*****

Kaiken karvaisten Venäjään liittyvien vallanvaihdos- tai terveysspekulaatioiden (Putin) sijaan toivoisi suomalaisiltakin asiantuntuntijoilta analyyttisempää otetta suhteessa lähialueellamme meneillään olevaan tragediaan. Erityisesti Euroopan tuki Ukrainalle on joiltain osin todella huonoissa kantimissa ja kaipaa selvittämistä. Heikoimmat lenkit ovat tällä hetkellä Saksa ja vaalien jälkeistä krapulaa elävä Italia.

Nyt tarvitaan keinoja, joilla eurooppalaiset kansakunnat saadaan pidettyä Ukrainaa tukevassa rintamassa. Näitä keinoja on etsittävä taukoamatta ja niitä on myös käytettävä. Tässä tärkeässä työssä tarvittaisiin jälleen kerran poliitikkojen ja asiantuntijoiden saumatonta yhteistyötä, mutta syntyykö sitä riittävästi?

marcokrogars

yleisesikuntaupseeri, dosentti
25 vuotta Rajavartiolaitoksessa, Puolustusvoimissa ja Puolustusministeriössä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu