Selviytyykö Ukraina?

Ukrainassa on iloittu kauan odotettuun aseapuun liittyvistä päätöksistä. USA jatkaa avustamista mittavalla paketilla, mihin sisältynee myös kaukovaikutteisia aseita. Samassa yhteydessä päätettiin toisesta suuresta kysymyksestä – Venäjän jäädytettyjen varojen käyttömahdollisuuden avaamisesta Ukrainan hyväksi. Tämä ratkaisu helpottanee EU:n tulevia linjauksia.

Tuttuun tapaan Kremlissä kaikuvat jälleen tuomiopäivän kellot. Ulkoministeri Lavrov kiirehti lausumaan askeleita otetun kohti ydinsotaan johtavaa eskalaatiota. Muu virallinen tiedotus teki puolestaan rinnastuksia Vietnamin sotaan, missä USA aikanaan upposi Etelä-Vietnamille annetun sotilasavun myötä yhä syvemmälle sotatoimiin. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan amerikkalaissotilaiden läsnäolo Ukrainassa vahvistuu lisääntyvän aseavun myötä, mutta heidän roolinsa ei liity suoraan taistelutoimintaan. Rajanvetokysymykset saattavat toki olla käytännön tilanteissa kovin haasteellisia.

*****

Ukrainan joukot ovat julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan olleet ainakin alueellisesti suorituskykyjensä äärirajoilla Venäjän hyökkäysyrityksiä torjuttaessa. Erityisesti sotilaiden rotaation järjestäminen ontuu liikekannallepanoon liittyvien ongelmien vuoksi. Nyt lainsäädäntö on vihdoin saatu kuntoon, mutta sen myötä perustettavien joukkojen suorituskyvyn rakentaminen ei ole helppoa. Tarvitaan paljon mies-, ryhmä- ja joukkokohtaista koulutusta. Erityisesti viimeinen lopulta ratkaisee, minkä tyyppisiin sotatoimiin uusia prikaateja (vast.) voidaan ylipäätään käyttää. Selvää on, ettei valmista tule ennen syksyä.

Samaan aikaan spekuloidaan sillä, käynnistääkö Venäjä suuremman hyökkäysoperaation loppukevään tai alkukesän aikana. Maaston kuivuminen mahdollistaa mekanisoitujen joukkojen liikkumisen tiestön ulkopuolella, jolloin Ukraina joutuu varautumaan hyökkäyssotatoimiin lähes koko pitkällä rintamalinjalla. Asiantuntija-arvioita on tosin esitetty myös sen puolesta, ettei massiivista hyökkäystä käynnistetä, vaan Venäjä jatkaisi kiihtyvällä tahdilla Ukrainan puolustuksen moukarointia tykistöllä ja ilma-aseella. Näin saavuttaisiin hiljattain etenevää paikallista menestystä suuren offensiivin sijaan.

*****

Kun Kremlissä tapahtuvaa päätöksentekoa pyritään arvuuttelemaan, niin lienee tarpeen pohtia sodan tulevaa kehityskaarta hieman pidemmällä aikajänteellä. Uusi sotilasapu Ukrainalla mahdollistanee puolustuksen järjestämisen kuluvan vuoden ajaksi eli yli Yhdysvaltain presidentinvaalien. Samanaikaisesti myös eurooppalaiset maat saanevat lisättyä Ukrainalle annettavaa aseapua ainakin joissain kriittisissä sotamateriaaleissa, joista 155 mm tykistökranaatit ovat yksi esimerkki. Lisäksi Ukrainan ilmatorjuntakyky vahvistuu.

Venäjän näkökulmasta ajan kuluminen parantaa puolustajan kykyä torjua yritykset laajempien maa-alueiden valtaamiseksi. Uudet aseet ja perustettavat joukot saattavat jopa johtaa siihen, että Ukraina kykenee tekemään paikallisia hyökkäysoperaatioita. Myös venäläisjoukkojen logistiikka ja johtaminen joutuvat nykyistä suuremman uhan alle, Ukrainan saadessa käyttöön uusia kaukovaikutteisia aseita. Toki myös Venäjä kykenee kohdentamaan uusia joukkoja rintamalle, mutta kokonaisuutena tarkasteltuna suuremman hyökkäysoperaation lykkääminen ei vaikuttaisi olevan Venäjälle eduksi.

Elävässä elämässä tapahtumat kuitenkaan harvoin etenevät rationaalisen päättelyn mukaisesti. Venäjän sotilaallinen epäonnistuminen keväällä 2022 – Kiovan ja koko Ukrainan valtaamisessa – kummittelee vuorenvarmasti taustalla, kun Putin tekee ratkaisujaan. Itäinen tsaari ei ole tunnettu riskinottokyvystään ja päätöksenteko on keskitetty vahvasti hänen käsiinsä. Tässä asetelmassa rintamalla toimien sotilaskomentajien kädet on pitkälti sidottu, jolloin mittavaa oma-aloitteisuutta ei myöskään liene odotettavissa.

Vuoden 2022 tapaista laajalla rintamalla samanaikaisesti tapahtuvaa hyökkäystä siis tuskin nähdään. Sen sijaan alueellinen, suurempikin ponnistus, on mahdollinen. Hyökkäystä kohdennettaessa pyrittäneen toteuttamaan operatiivisia harhautuksia, jotta Ukraina joutuisi hajauttamaan voimansa erittäin pitkälle rintamalinjalle. Helppoa tämä ei ole, sillä Ukraina kykenee tiedustelun avulla paljastamaan kaikki suuremmat venäläisjoukkojen keskitykset.

*****

Voidaan perustellusti odottaa Ukrainan selviytyvän sotavuodesta 2024 ilman suurempaa romahdusta, mutta tämä ei tarkoita sitä, etteikö paikallisia tai alueellisia epäonnistumisia tultaisi näkemään. Toisaalta puolustustaistelun käyminen on kuitenkin paljon helpompaa kuin hyökkäysoperaatioiden toteuttaminen. Edellisessä kyetään hyödyntämään myös hieman heikommin koulutettuja joukkoja.

Varmaa on kuitenkin myös se, että tulevat taistelut tulevat jälleen kerran kuluttamaan raskaasti Ukrainan armeijaa. Tätä realiteettia vasten Kiovassa olisikin tarpeen arvioida perusteellisesti mahdollisuuksia irtautua meneillään olevasta sodasta. Kysymys lienee yksinkertaisesti siitä, mitä tulevissa taisteluissa on kyettävä saavuttamaan, jotta aseiden vaikeneminen saadaan toteutettua siedettävin ehdoin?

Venäjä ei romahda, eikä sille menetettyjä alueita myöskään saada palautettua Ukrainan yhteyteen. Siinä ovat keskeiset lähtökohdat Ukrainan poliittisen ja sotilaallisen johdon tuleville arvioille.

marcokrogars

yleisesikuntaupseeri, dosentti
25 vuotta Rajavartiolaitoksessa, Puolustusvoimissa ja Puolustusministeriössä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu