Siviiliuhrit Ukrainassa – läntisen politiikan mahalasku

Tänään saatiin jälleen kerran todistaa, miten itäinen sotakoneisto iskee kaukovaikutteisilla aseilla siviilikohteisiin ukrainalaisissa kaupungeissa. Venäjä ampui sukellusveneestä kolme risteilyohjusta Vinnytsian kaupunkiin keskisessä Ukrainassa. Se sijaitsee noin 270 kilometriä lounaaseen pääkaupungista Kiovasta. Koulunuhreja on 23 ja yli 100 ihmistä loukkaantui.

 

Sanomattakin on selvää, ettei tällä terroriteolla ole mitään sotilaallista tarkoitusta. Kyse on yksinkertaisesti halusta osoittaa suurvenäläistä voimaa niin ukrainalaisille kuin muillekin läntisen Euroopan kansoille.

 

Ketään tämänpäiväisen iskun päättäjistä tai suorittajista ei kokemuksen mukaan tulla koskaan saamaan oikeuden eteen lännessä. Kotimaassa he ovat puolestaan sankareita, kuten naisia ja lapsia Suomessa Jatkosodan aikaan tappaneet neuvostopartisaanit. Kunniamerkein palkittuja mallikansalaisia.

 

Koko sodan ajan lännessä on kannettu syvää huolta siitä, ettei Ukrainalle vain muodostu kykyä vaikuttaa aseellisesti rajojensa ulkopuolelle. Tämä on myös syvässä naiiviudessa selvästi julkisuuteen julistettu.

 

Putinille on siis jätetty vapaat kädet harjoittaa Ukrainassa siviileihin kohdistuvaa terroria. Vallitseva läntinen näkökulma on jo lähtökohtaisesti täysin absurdi ja muuttuu sodan pitkittyessä entistä ongelmallisemmaksi.

 

Ukrainassa päivittäin väkivaltaan kuolevista siviileistä on tullut jo niin tavallinen uutinen, että erilaiset kesäaikaan örveltävät mielensäpahoittajat ohittavat ne helposti kotimaisessa uutistulvassa. Kuitenkin kyse on ihan tavallisista lapsista, nuorista, työikäisistä ja vanhuksista, joiden elämä päättyy Venäjän asevoimien harjoittamaan valtioterroriin.

 

Viimeistään nyt Ukrainalle on luotava lännen toimesta kyky vaikuttaa myös Venäjän alueelle. Niin pitkään, kun tämä ei ole mahdollista, Putinilla ei ole mitään pidäkkeitä siviileihin kohdistuvan terrorin suhteen.

 

Tavalliset venäläiset on saatettava raja-alueilla tilanteeseen, missä heille tarjotaan samaa synkkää kohtaloa kuin mitä näemme naisten ja lasten kohtaavan Ukrainassa. Näin silläkin uhalla, että sota eskaloituu nykyistä pahemmaksi.

 

Sotaintoista Venäjän kansaa ja sen johtajia ei voida erottaa toisistaan. Ne muodostavat tällä hetkellä kokonaisuuden, jonka aiheuttaman uhan poistaminen on lännen tärkein tehtävä. Valitettavasti tämän ymmärtäminen näyttää vain olevan monessa länsimaassa niin kovin vaikeaa.

 

Mukavuudenhaluunsa ja sisäpoliittisiin kuvioihinsa takertuneet läntiset poliitikot eivät näytä sisäistävän, että hyökkäyssotaa käyvä entinen suurvalta pysäytetään vain aseellisella voimalla. Puheet on puhuttu ja nyt on aika varustaa Ukraina myös kaukovaikutteisilla aseilla.

 

Läntisen sotapolitiikan mahalaskua on mahdollisuus vielä korjata, mutta aikaa siihen ei liiemmälti ole. Historia tulee muistamaan kriisitiedottomien johtajiemme bailaamiset kesäjuhlilla samaan aikaan, kun siviilien ruumiskasat kasvoivat Ukrainassa.

marcokrogars

yleisesikuntaupseeri, dosentti
25 vuotta Rajavartiolaitoksessa, Puolustusvoimissa ja Puolustusministeriössä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu