Sodat ovat täynnä yllätyksiä – mutta opimmeko niistä mitään?

Päivän puheenaiheena ovat Ukrainan onnistuneet vastahyökkäykset Harkovan alueella. Ne näyttävät tulleen yllätyksenä niin venäläisille kuin myös monille länsimaisille asiantuntijoille. Tyypillistä on, että menestystarina tempaa innokkaimmat seuraajat mukaansa ja johdattelee ennustamaan jopa Putinin valtakauden loppua.

Useimmat sodat ovat täynnä yllätyksiä, eikä Ukraina tee tässä suhteessa poikkeusta. Yleensä alustavat olettamat sodan etenemisestä ja kestosta osoittautuvat aikaa myöden täydellisen vääriksi. Elokuussa vuonna 1914 ensimmäiseen maailmansotaan suunnanneet sotilaat kuvittelevat taisteluiden kestävän viikkoja, tai korkeintaan kuukausia.

Edessä olivat kuitenkin ennennäkemättömän veriset taistelukentät ja yli neljä vuotta tuhoamissotaa. Miljoonat parhaassa työiässä olevat miehet menettivät henkensä ja monessa maassa koettiin sodan seurauksena laaja yhteiskunnallinen murros. Venäjällä tsaari Nikolai II suistaminen vallasta johti vuosia kestäneeseen sisäiseen verenvuodatukseen.

*****

Teknologisen kehityksen myötä ajatuksemme sodasta ovat muuttuneet. Tähän lienevät vaikuttaneet erityisesti Irakia vastaan käydyt kaksi televisiosotaa, missä katsojan verkkokalvoille heijastettiin länsimaisen sotatekniikan voitonmarssi. Hiekka-aavikolle ryhmittyneille ja neuvostokalustolla varustetuille irakilaisjoukoille varattiin helpohkon uhrin rooli.

Useimmat länsimaiset ihmiset kuvittelivatkin 2000-luvun alkumetreillä perinteisen sodankäynnin siirtyneen historian kirjoihin. Amerikan sotakoneen terroristijahtia Afganistanissa ja muissa kehittymättömissä maissa seurattiin tiiviisti. Asevelvollisuusarmeijoita lakkautettiin ja matemaattisin mallinnuksin etsittiin parhaita tulevaisuuden teknosodan aseita.

Poliitikot hämmentyivät, mutta historiaa vähänkään tunteville tuli tuskin yllätyksenä, etteivät teknoarmeijat kuitenkaan menestyneet esimerkiksi Afganistanissa. Takkiin tuli ja raskaasti ja nyt siellä pitävät valtaa ne, joita USA liittolaisineen lähti WTC-tornien kaaduttua häätämään maasta pois. Suomikin sotki itsensä samaan Kabulin soppaan, mutta onneksi vain kovin pienin panoksin.

*****

Ukrainan sodan todellinen yllätys lienee ollut tapa, jolla taisteluja käydään. On päivitelty paluuta toisen maailmansodan kulutussotaan, missä kenttälapio ja potero ovat jalkaväkisotilaan parhaita ystäviä. Ja mikä yllättävintä, näitä hetki sitten niin aliarvostettuja jalkaväkisotilaita tarvitaankin paljon. Päivittäin riveihin syntyneet aukot on paikattava, jotta taisteluja voidaan taas huomenna jatkaa.

Suurin yllätys Ukrainassa lienee ollut tilanteen eskaloituminen pitkäkestoiseksi sodaksi. Taisteluja käydään toki rajatulla alueella, mutta toisen maailmansodan tapaan vihollinen (Venäjä) ulottaa iskujaan myös syvälle vastustajan selustaan. Siviilit kärsivät ja elävät jatkuvan turvattomuuden vallassa. Terroria tämäkin.

*****

Sodat synnyttävät toki myös myönteisiä yllätyksiä. Ensimmäisestä maailmansodasta kumpusi Kansainliitto, toisesta maailmansodasta YK ja meneillään olevasta Ukrainan mittelöstä voi syntyä yllätyksenä entistä yhtenäisempi läntinen blokki. Paljon jää toki riippumaan siitä, miten sisäpolitiikka sanelee kehitykselle reunaehtoja USA:ssa, Saksassa, Ranskassa ja Italiassa. Suomi sitten vain sopeutuu kehitykseen.

Suurin yllätysmomentti liittynee siihen, miten Venäjälle jatkossa käy? Kokeeko Vladimir Putin tsaari Nikolai II kohtalon, vai nouseeko Venäjä Feenikslinnun tavoin tuhkasta ja lunastaa  suurvenäläisen roolinsa Euroopassa?

Juuri nyt Putinin virta näyttää hiipuneen, mutta kukapa tuntee machomiehen turnauskestävyyttä? Toivoa kuitenkin sopii, että tsaarista veto loppuu ennen kuin Venäjä ehtii henkisessä hädässään turvautumaan muihinkin kuin konventionaalisiin aseisiin.

Sodassa on tärkeintä se, ettei joudu yllätetyksi. Tämä voidaan varmistaa vain siten, että kaikkein epätodennäköisimpiäkin uhkakuvia tarkastellaan kiihkottomasti. Etenkin absoluuttisessa vallassa kylpevien ihmisten toiminta on vaan valitettavan usein niin kovin irrationaalista. Yllätyksiä lienee siis odotettavissa erityisesti idän suunnalta.

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu