Sota Euroopassa – maalaisjärkeä päätöksentekoon

Kun seuraa Suomessa käytävää keskustelua Ukrainan sodasta ja sen seurausvaikutuksista, ei voi muuta kuin ihmetellä ihmisten vieraantuneisuutta elävästä elämästä. Tyypillisen esimerkin muodostaa viisumikeskustelu, joka jatkuu kuukaudesta toiseen. Muut Venäjän rajanaapureiksi itseään kutsuvat EU-maat ovat päätyneet yksinkertaiseen ja ymmärrettävään kieltoratkaisuun, mutta Suomi ei.

Legalismin kuplaan käpertyneessä Suomessa on ilmeisesti päässyt pahasti unohtumaan, että EU-säädökset on laadittu kovin toisenlaisessa asennossa olleeseen maailmaan. Ainoastaan putkikatseiset juristit – tai virheitä pelkäävät päättäjät – voivat olla niin ymmärtämättömiä, etteivät tunnista tilanteen muuttuneen.

Valtakunnan johtava mediatalo näyttää myös pääkirjoituksessaan tukevan tätä hulluutta, pukemalla sen oikeusvaltion kaapuun. Selkärangatonta toimintaa kaikin puolin.

*****

Aggressiivinen Venäjä käy hyökkäyssotaa ja tappaa ukrainalaisia siviilejä satamäärin. Ruumiit sitten haudataan pois silmistä nimettömiin joukkohautoihin, kuten taas hiljattain Izjumissa paljastui. Näin venäläiset tekivät myös omalle kansalleen 1930-luvun suurissa puhdistuksissa ja Puolan sivistyneistön edustajille vuonna 1940.

Mutta Marinin hallituksen mielestä tämän suurvenäläisiksi haikailevan porukan on päästävä turistiviisumilla Suomeen ja Eurooppaan viihteelle!

Tanssahteleva pääministerimme ei ole yksin ymmärtämättömien suuressa joukossa. Monet läntisen Euroopan politiikan tekijät ovat huolissaan täysin muista asioista, kuin ihmisten silmittömästä tappamisesta Ukrainassa.

*****

EU-viisaatkin saivat juuri linjattua, etteivät puut enää entiseen malliin uusiudu Suomessa vuoden 2030 jälkeen. Vesakonkin kasvu siis heikkenee tällä päätöksellä, ja teiden varsia ei enää tarvitse koneellisesti raivata.

Juuri ”ilmastosota” onkin yhä edelleen monelle politiikan tekijälle Ukrainan sotaa huomattavasti mieluisampi temmellyskenttä. Ilmeisesti ilmaston nimissä tehtävä ja todellisuudesta irtautunut ideointi inspiroi – smoothien kera.

Liian monelle meistä on tyypillistä keskittyä sitä intensiivisemmin sijaistoimintoihin, mitä vaikeammaksi koetaan tarttuminen todellisiin ongelmiin. Ymmärtämättömyys Ukrainassa tapahtuvista hirmuteoista ja niiden läheisyydestä, saa aikaan liikkeen jatkumisen vanhojen nuottien pohjalta. Tanssikappale vain on vaihtunut jo aikaa sitten.

Tärkeimmäksi muodostuu itse liike, ei sen todellinen tarkoitus, saati sitten rationaalisuus.

*****

Jos satojen ihmisten teloittaminen joukkohautoihin keskellä Eurooppaa ei saa aikaan merkittäviä poliittisia toimia edes venäläisten turistiviisumien lopettamiseksi, niin mitä sitten tarvitaan? Olisiko taktisen ydinaseen käyttäminen Ukrainan kansaa vastaa tällainen teko? Tähänhän Putinin on arvioitu ehkä tarttuvan, ajauduttuaan umpikujaan hyökkäyssodassa.

Suomessa on korkea aika poistaa kaikissa piireissä silmälaput terroristivaltioksi muuttuneen Venäjän toimilta. Saksan johtava sotilas totesi omana mielipiteenään kuluneella viikolla, että toisen rintaman avaaminen esimerkiksi Suomen suunnalla on Venäjälle täysin realistinen vaihtoehto. Siis tankkeja Vaalimaalle, suuntaamassa kohti Helsinkiä?

Mielipide muiden joukossa, vaikkakin saksalaisperäistä ja sen myötä kerettiläistä ajatusta torjuttiin heti kiivaasti monilla tahoilla. Muistelen, että myös Venäjän hyökkäysuhkaa Ukrainaan vähäteltiin voimakkaasti vielä alkuvuodesta.

*****

Juuri nyt eletään poikkeuksellisia hetkiä ja vaikeina aikoina ihmisen tulee ajatella pragmaattisesti – tärkeintä on selviytyminen. Jos tähän ei kykene, on yleisen edun vastaista roikkua päätöksentekijän, tai edes asiantuntijan roolissa.

Ilmeisesti Suomessa ja laajemminkin Euroopassa vaikeat ajat ovat kuitenkin vasta edessä. Julkisen keskustelun ja päätöksenteon taso ja substanssi edustavat vielä monelta osin niin kovin todellisuudesta irtautunutta maailmaa.

Sota lähialueellamme aiheuttaa kuitenkin juuri tällä hetkellä äärimmäisen vaarallisen tilanteen! Valitettavan sumeaan tilannekuvaan myös kuuluu, ettei sodan loppunäytöstä pysty kukaan ennustamaan.

+7
marcokrogars

yleisesikuntaupseeri, dosentti
25 vuotta Rajavartiolaitoksessa, Puolustusvoimissa ja Puolustusministeriössä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu