Sotaväsymystä ja paluuta arkeen

Sota Ukrainassa on kestänyt kauemmin kuin Suomen Talvisota. Eipä siis ihme, että eurooppalaisille ottaa koville elää sotatapahtumien keskellä – elämässä olisi niin paljon muutakin tärkeää. Joka kesäiset etelänmatkatkin ovat taas päässeet otsikoihin, keskiluokkaista kansaa kun kiusataan ympäri Eurooppaa lentoasemien pitkiksi venyneissä jonoissa.

 

Ukrainan sodan eskalaatiovaiheessa kirjoitin puheenvuoroihin yhden päivän medianäkyvyydestä, missä uutiset Venäjällä annetuista joukkohautausohjeista ja Kanarian saarten lomalentojen myöhästymisistä piirtyivät yhtä ponnekkaasti lukijan verkkokalvoille. Joukkohautoja on sittemmin ilmaantunut venäläisten toimesta paljonkin. Viimeisimpien tietojen mukaan Mariupolissa on edetty vieläkin vapaampaan suuntaan ja ryhdytty kuljettamaan ruumiita suoraan kaatopaikalle. Sivistysvaltion meininkiä!

 

Ilmeisesti suurin osa suomalaisista näyttää myös saaneen sotatouhuista tarpeekseen. Erityisesti verorahoista palkkansa nauttivat ovat unohtaneet yhteiskunnan toiminnan peruslogiikan ja sen, mistä julkiset varat oikein tulevat – tilanteen mukaan priorisoidusta kohdentamisesta puhumattakaan.

 

Kuntasektorin suojatyöpaikoissa elävät palkolliset saavatkin siis jatkossa nauttia vientisektoria suuremmistä palkankorotuksista. Tähän ei kyetä kuin punavihreän poliittisen sateenvarjon alla toimivassa maassa. Onneksi todellisuus tulee kuitenkin kohdattavaksi varsin pian kiristyvien korkojen ja inflaation maailmassa.

 

Sotaväsymys on vaarallinen tauti. Juuri hiljattain naapurimaamme diktaattori haikaili harteilleen Pietari Suuren viittaa uusien valloitusten merkeissä. Logiikka kulkee karkeasti siten, että muiden kansojen nyt asuttamia maa-alueita voidaan tarpeen mukaan väkivalloin liittää Venäjään. Vielä sitten hieman väestönvaihtoa ja ohjattua kansanäänestystä peliin, niin homma on virallisesti sinetöity.

 

Selkeitä maantieteellisiä laajentumistavoitteita ei itäinen ystävämme ole Ukrainaa lukuun ottamatta julkisuuteen kertonut, mutta kyllä Kyminjokilinja on Pietarista katsottuna nykyistä rajaviivaa parempi vaihtoehto. Siitä olisi sitten vuosien 1808 – 1809 tapaan helpompi jatkaa matkaa eteenpäin. Eipä enää puutu kuin modernin Anjalan liiton perustaminen Kekkosen perinnön savuaville raunioille. Löytyisiköhän Paavosta puhemies tälle hankkeelle?

 

Samaan hengenvetoon on valittaen todettava, ettei Nato-optionkaan lunastaminen näytä edenneen kuin Strömsössä. Turkin taloudelliseen syöksykierteeseen ajanut diktaattori on torpannut hankkeen vetämällä esiin terroristikortin. Jälkiviisaana voisi todeta, että länsinaapurimme maailmanparantajat ovat päässeet nauttimaan ylivertaisuutensa hedelmistä ja vetäneet keitokseen mukaan myös Suomen.

 

Kokonaan toinen kysymys on, mitä ihmettä Turkki tekee läntisessä puolustusliitossa? Naton kun tulisi kuulemma puolustaa yhteistä arvopohjaamme, mihin nykyinen Turkki ei liity juuri millään tavoin. Ihmettelen vain. Ilmeisesti Saulilla ja Sannalla on kuitenkin homma hallussa tältäkin osin, vaikkakin äkilliset lentelyt Maarianhaminasta mannermaalle saattavat herättää asian suhteen epäilyksiä.

 

Mutta palatakseni karuun todellisuuteen, niin nyt olisi kyllä aika jälleen kerran ryhdistäytyä ja asettaa kansakunnan tekemisille selkeät prioriteetit. Näitä eivät ainakaan ole koronapandemia, kesälomailun vaarat, vanhusten vaipat, suurpetokeskuksen ruostuneet saranat, metsien hiilinielut, tai Päivi Räsäsen 20 vuotta sitten kirjoittamat tekstit.

 

Kukahan sieltä politiikan huipulta uskaltaisi todeta, että nyt priorisoidaan puolustukseen ja se tulee olemaan pois muiden hallinnonalojen rahoista! Venäjä kun hakee uutta elintilaa ja me satumme asumaan aivan tässä naapurissa.

 

Virallisia kommentteja siitä, että Suomen valmius vastata idän uhkaan olisi loistava, ei kannata uskoa. Jos Putinille annetaan mahdollisuus hengähdystaukoon Macronilaisen politiikan seurauksena, niin kukapa tietää missä seuraavaa rajaporttia tullaan kolkuttelemaan. Niinpä turvallisuuteen panostaminen on nostettava seuraavan hallituskaudella pääteemaksi. Jottei asiassa jäätäisi jälleen kerran poliittisen höpinän asteelle, vallinnan tulee näkyä myös uusina merkittävinä määrärahojen lisäyksiä tulevissa budjettikirjoissa.

 

Myös modernit kodinturvajoukot on perustettava!

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu