Sotilaskarkurit ”piikkilangan taakse”

Venäläisten hupimatkustelulle Suomen kautta Eurooppaan ei saada loppua nykyhallituksen toimenpitein. Sanna Marin vetäytyy kerta toisensa jälkeen lainsäädännön ja viranomaisarvioiden taakse. Sillä ei näytä olevan mitään merkitystä, että Venäjä on synnyttämässä Eurooppaan ennennäkemättömän vaarallisen tilanteen, eskaloimalla sotaa liikekannallepanon muodossa.

Myös venäläisten reserviläisten turvapaikkaoikeutta on pohdittu julkisuudessa laajalti. Se onkin periaatteellinen ongelma, sillä meillä jokaisella on velvollisuutemme kotimaatamme kohtaan – ei pelkästään subjektiivisesti koettuja oikeuksia. Peruskysymys kuuluukin, voidaanko velvollisuuksiaan vältteleville venäläismiehille myöntää turvapaikka?

Lähtökohtaisesti näin ei luonnollisestikaan voi tapahtua. Jos ajatus hyväksyttäisiin sellaisenaan, turvapaikan hakemisoikeus koskisi myös kotimaamme reserviläisiä tilanteessa, missä Suomi joutuisi turvautumaan liikekannallepanoon. Turvapaikkaa voitaisiin hakea tuolloin vaikkapa Ruotsista.

*****

Olennaista naapurimaamme nuorten miesten kohdalla onkin sikäläisen liikekannallepanon lähtökohta. Ukrainaa vastaan hyökkäyssodan aloittanut Venäjä on ajautunut sotatoimissaan ongelmiin ja tarvitsee pikaisesti henkilötäydennystä riveihinsä.

Tämä hyökkäys ja siihen liittyvät muut ilmiöt – esimerkiksi ydintuholla uhkailu – on tuomittu niin laajalti maailmalla, ettei Venäjän sodankäynnin oikeudeton tila voi olla kenellekään epäselvä. Sotaa välttelevien reserviläisten vaino saattaakin toimia turvapaikan hakuperusteena naapurimaamme miehille.

Euroopan maista Saksa on jo ilmoittanut, että se on nykytilanteessa valmis vastaanottamaan venäläisiä sotilaskarkureita.

*****

Kokonaan toisen kysymyksen muodostaakin sitten laajemman sotilaskarkureiden joukon aikaansaama turvallisuusriski. Suurin osa tulijoista olisi varmasti liikkeellä oikean asian merkeissä, mutta joukkoon mahtuisi todennäköisesti myös muita aineksia. Venäläiset turvallisuusorganisaatiot soluttaisivat rajan ylittävään ihmisvirtaan varmasti myös omia miehiään. Syyt menettelyyn voivat olla monet.

Looginen johtopäätös edellisestä on, ettei turvapaikkaa hakevien venäläisten sotilaskarkurien joukkoa voida päästää hajautumaan yhteiskuntaamme. Heidät tulisikin majoittaa riittävän turvallisuustason omaaviin olosuhteisiin. Käytännössä tämä joukko olisi siis pidettävä jatkuvan valvonnan piirissä.

*****

Pelkäänpä pahoin, että venäläismiesten sijoittaminen ”piikkilangan taakse” saisi jälleen kerran Suomessa liikkeelle ”kukkahattutätien” parhaat voimat. Ihmisoikeuskysymyksillä piehtaroiminen, tilanteesta riippumatta, kun on vain niin kovin muodissa hyvinvointivaltiossamme. Myös julkisuuskipeät akateemiset piirit pääsisivät jälleen kerran käymään tyhjänpäiväistä keskustelua samasta ikuisuuskysymyksestä.

Parempi varmaan olisikin, että kaikelta edellä esitetyltä vältyttäisiin Suomessa. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan liene mahdollista, sillä keskuudessamme elää tuhansittain asevelvollisuusikäisiä Venäjän kansalaisia, joista osa tulee varmasti saamaan naapurimaamme antaman liikekannallepanokäskyn. Moniko lähtee, jää nähtäväksi, mutta ongelmia ennustan.

Venäläisvähemmistö Suomessa ei ole mikään mitätön asia, jos suurvallaksi takaisin pyrkivä maa päätyy laajentamaan palvelukseen kutsuttavien reserviläisten määrän miljoonaluokkaan. Tämänkin kaltaista puhetta on naapurimaasta nimittäin viime päivinä kuultu.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu