Suursodan kynnyksellä?
Verkkaisesti etenevillä sotatoimilla on taipumus tylsistyttää ja passivoida seuraajakuntansa. Tätä katsomosta huutelevaa joukkoahan olemme niin me suomalaiset kuin monen muunkin länsimaan kansalaiset. Oma panoksemme sotaan on olematon, mutta Ukrainan sotatantereilla odotetaan tapahtuvan suuria asioita, joille voidaan sitten somessa peukuttaa.
Logiikka myötäilee elämäntyyliämme – pidä ongelmat kaukana ja oma hyvinvointi lähellä. Mistään länsimaisesta yhteisvastuusta diktatuurien laajentumishalun patoamisessa lienee turha puhua. Ukrainalaisillekin annetaan vain sen verran, että nenä pysyy vedenpinnan yläpuolella. Mieluusti aroille dumpataan myös sitä vanhempaa sotavarustusta, josta muutenkin hankkiuduttaisiin eroon tulevina vuosina. Poikkeuksiakin toki löytyy.
*****
Viime aikoina on kuitenkin kuultu arvioita siitä, että tilanne on eskaloitumassa kohti suurempaa sotaspektaakkelia. Venäjän lainsäädännölliset toimenpiteet asevelvollisuuteen liittyen ovat yksi esimerkki valmistautumisesta kuluttaviin ja laajeneviin sotatoimiin. Myös maan sotateollisuus on ottanut lisäkierroksia. Putinin lähitavoite on jyrätä Ukrainan revanssiaikeet määrällä – niin sotilaiden kuin kalustonkin suhteen.
Valitettavasti Ukraina ei ole kyennyt kuluvana kesänä merkittäviin sotatoimiin. Läntiset opit aselajien yhteisoperaatioista ovat mitä ilmeisimmin kaatuneet sotilaiden osaamisvajeeseen. Riittävää perustaa ei olla kyetty rakentamaan muutamien kuukausien tai viikkojen harjoittelulla. Vastahyökkäyksen alkuvaiheen tappiot pakottivatkin Ukrainan sodanjohdon arvioimaan uudelleen joukkojensa käyttöperiaatteita.
*****
Ukraina on sodassa vahvasti altavastaajan asemassa. Vaikka maa-alueita saataisiin vapautettua, ei suuri Venäjä tai sen armeija katoa mihinkään. Pian puolentoista vuoden ajan on lännessä käyty jatkuvaa spekulaatiota venäjänmaan sisäisellä heikkoudella ja nähty pitsireunaisia päiväunia esimerkiksi Euroopan asettamien talouspakotteiden suuresta merkityksestä. Mutta mitä on tapahtunut? Venäjä on päinvastoin vahvistanut entisestään mahdollisuuksia käydä pitkää ja uuvuttavaa sotaa Ukrainaa vastaan. Julkisissa puheissa diktatuuri myös kokee olevansa jo laajemmassa sodassa lännen kanssa.
Wagnerin taistelijoiden asettuminen Valko-Venäjälle ja liikehdintä Suwalkin käytävän suunnalla ovat osa Putinin sotapeliä. Myös Puolan rajojen loukkaaminen helikopterein palvelee tätä naapurimaille tarkoitettua karua viestiä – Venäjä on tilaisuuden tullen valmis laajentamaan sotatoimia tärkeinä pitämissään suunnissa. Se, tapahtuuko näin ja milloin, jää arvailujen varaan. Suuret mullistukset esimerkiksi USA:n politiikassa voisivat toimia katalyyttinä Venäjän uusille aggressioille. Tosin sotilaallisia suorituskykyjä pitäisi olla käytössä nykyistä enemmän, mutta sen eteenhän Putinin joukkio työskentelee taukoamatta. Kalustoapua löytynee tarvittaessa myös idän muilta diktatuureilta.
*****
Ollaanko juuri nyt siis suursodan kynnyksellä? Ehkäpä paluu toista maailmansotaa edeltäneisiin aikoihin voisi auttaa hahmottamaan tilannetta. Tuolloinhan Euroopassa vaikutti kolme sotilaallisesti vahvaa diktatuuria – Saksa, Neuvostoliitto ja Italia. Niillä kaikilla oli omat laajentumispyrkimyksensä, jotka kyllä tunnistettiin muissa maanosamme maissa. Siitä huolimatta demokratioissa eli vahva usko siihen, että suursota kyetään välttämään. Tšekkoslovakian uhraaminen naivismin alttarille vuonna 1938 oli tämän myöntyväisyyspolitiikan loppuhuipennus.
Länsimaiden ponnettomuus kumpusi tuolloin ensimmäisen maailmansodan karuista kokemuksista. Niillä oli ollut vaikutuksensa pasifistisen ajattelun voimistumiseen – samaa ei haluttu kohdattavaksi. Se on hyvin loogista ihmisyhteisöissä, jotka ovat joutuneet kokemaan konkreettisesti sodan kauhut ja kaiken siihen liittyvän tuskan.
Juuri nyt vastaava kokemusperustaa ei Euroopasta löydy. Päivittäisen selviytymisen sijaan ihmisten ajatuksia hallitsee se, mitä somessa ja mediassa pidetään kulloinkin tarkoituksenmukaisena painottaa. Läntisen Euroopan kansojen kotiovelle pesiytyvä sodanuhka ei tässä julkisuuskilpailussa näytä juurikaan menestyvän. Muita viihdykkeitä on riittämiin ja lisää tarjotaan päivittäin julkisuuskipeiden pintapoliitikkojen sekä maailmanparantamiseen erikoistuneiden toimittajien monipolvisissa tarinoissa. Venäjän aggression patoamiselle ei näillä kepeillä jutuilla ole mitään merkitystä – päinvastoin.
*****
Jos tarkastellaan vain sitä, mitä Venäjä on tehnyt tai uhannut tekevänsä, voidaan perustellusti väittää suursodan kolkuttelevan monien itäisen Euroopan kansojen ovenpieliä. Kun tätä asetelmaa ryhdytään sitten syvällisemmin pohtimaan, joudutaan väistämättä alueelle, missä erilaisille aikomustulkinnoille syntyy merkittävästi tilaa. Samat tapahtumat ja käytössä olevat faktat saavat helposti erilaisia merkityksiä ihmisten mielissä. Siitä sitten seuraa loputon juupaseipäs keskustelu. Näin on kansojen välillä, mutta myös niiden sisällä – espanjalaisen näkökulma tilanteeseen on toinen kuin virolaisen. Periaatteelliset edellytykset suuremman sodan käynnistymiselle Euroopassa ovat kyllä olemassa, mutta mitään varmaa sen toteumasta tuskin voidaan sanoa.
Konkreettiseen uhkaan tulee kuitenkin vastata. Natoon liittyminen oli Suomen osalta vahva toimenpide, mutta vain osa varautumisen suurta kokonaisuutta. Erityisesti kokonaismaanpuolustus on pidettävä tulevina vuosina poliittisen toiminnan keskiössä. Riittävä varautuminen edellyttänee myös mittavia taloudellisia lisäpanostuksia. Näille tärkeille priorisoinneille onkin löydettävä poliittista tilaa tässä vaarallisessa asetelmassa – Eurooppaa kun varjostavat parhaillaan uuden suursodan tummat pilvet.
Venäjä saattaa luottaa Delfoin oraakkeliin kuin Kroisos:
”Jos ylität Halys-joen, olet tuhoava suuren valtakunnan.”
(Tiedosta kiitollisena ja täynnä intoa Kroisos varusti armeijan, ylitti ko. joen ja hävitti suuren valtakunnan – omansa)
Ilmoita asiaton viesti
Turms kuoleton siellä käppäili kirjan alussa. Etruski joka ei oikein tiennyt kuka oli. ”Minä Turms vaelsin Delfoin tiellä ja silloin alkoi sade ja tuhannet salamat löivät maahan”. Oikeasti en viitsinyt tarkistaa, mutta jotenkin näin Mika Waltari aloitti tarinan.
Kaaronin lautalla tavataan, euron kolikko pitää ottaa mukaan…..
Ilmoita asiaton viesti
Marco kirjoittaa hyvin tästä tärkeästä asiasta.
Tähän kannattaa vielä lisätä Venäjän sisäinen näkökulma.
Suomesta ja Euroopasta yleisemminkin katsottuna Venäjä useinkin näyttäytyy isona ja vaarallisena maana, jota johdetaan vahvalla kädellä Kremlistä, Putinin ja hänen lähipiirinsä toimesta.
Todellisuus on nyt kuitenkin aivan toisenlainen.
Venäjällä on yli sata eri kansallisuutta, joilla on oma historiansa ja kielensä. Maa jakaantuu 85 eri hallintoalueeseen, joilla on oma parlamentti, budjetti ja kuvernööri.
Noista alueista vain 27 on taloudellisesti plussalla, loput elävät Kremlistä saamansa avustuksen varassa.
Tällä hetkellä Venäjän valtion budjetti on ollut jo puoli vuotta pakkasella.
Talouden tilanne on kauttaaltaan pahenemassa Ukrainan sodan tappioiden, tuplaantuneiden kustannusten (valtion budjetista kolmasosa menee Ukrainan sotaan) ja länsi-sanktioiden johdosta. Ruplan kurssi on merkittävästi devalvoitunut ja maasta on lähtenyt miljoona osaajaa.
Tässä tilanteessa Venäjä on vaarassa hajota ja Kremlin porukka taistelee henkensä edestä. Sillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pitää yllä fiktiivistä lännen ulkoista uhkaa.
Monet Venäjän tilannetta seuraavat asiantuntijat katsovat, että Prigozinin vallankaappausyrityksen jälkeen olemme jo pelkuri / päätöskyvyttömän Putinin jälkeisessä ajassa.
Venäjällä eletään odotuksen ajassa, sillä jonkinlainen rysäys on vääjäämättömästi tulossa ja erilaiset ryhmittymät ovat siihen varautumassa eri tavoin.
Tuo rysäys laukeaa jostain ”yllättävästä tapahtumasta”, jonka jälkeen alkaa iso ja todennäköisesti verinen maan sisäinen selkkaus.
Tuo ”yllättävä tapaus” voi olla se, että Venäjän rahansa menettäneet raivostuneet mafioosot onnistuvat neljännellä yrityksellään hankkiutumaan eroon Putinista tai Kremliltä loppuvat rahat almujen varassa eläville alueille tai joidenkin varakkaiden alueiden kuvernöörit kieltäytyvät maksamasta rahojaan Kremlille ja kaappaavat siellä vallan käyttämällä armeejoita, joiden perustamiseen ovat juuri saaneet Duumalta luvan tai venäläiset sotilaat lähtevät Ukrainasta ”spontaanisti” kotiin syömään baabuskan kaalikeittoa…
Ilmoita asiaton viesti
Oleellista olisi tietää, kuinka halukas Kreml (tai jopa venäläiset yleensä) on laajentamaan sotaa, miten se palvelisi maan etua? Mitä mieltä ovat oligarkit, Venäjän bisneseliitti, joita kaiketi Kremlin on myös kuultava?
Ilmoita asiaton viesti
Oligarkit ajattelevat, minulla on omaisuutta ja pelkään sen menettämistä. Menettäminen on jo varmaa. Haluanko menettää sen nyt heti vai vasta vähän myöhemmin. Tulevaisuutta ei voi ennustaa, joten parempi olla menettämättä omaisuutta nyt heti. Putinin sotamenestys on ainoa tapa säilyttää omaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Indonesdiassa on lukuisia ammattitaitoisia ennustajia ja tietäjiä. Jospa kysyn heiltä, niin saamme luotettavan vastauksen.
Olisiko sopiva kysymys:”Onko Venäjän valtio halukas laajentamaan sotaansa Ukrainaa vastaan?”
Ilmoita asiaton viesti
Juha hyvä,
Yllä esitetyn tilanteen johdosta melkeinpä kaikki venäläiset haluavat lopettaa Ukrainan sodan mahdollisimman pian.
Huolimatta erilaisesta propaganda-uhkailusta kukaan ei todellisuudessa halua laajentaa sotaa.
Putin ja melko pieni sota-intoilijaporukka haluaa lopettaa sen niin, että Venäjä voi jotenkin lavastaa voittaneensa.
Pääosa Venäjän kansasta haluaa lopettaa sodan vetäytymällä Ukrainasta
Ilmoita asiaton viesti
”Pääosa Venäjän kansasta haluaa lopettaa sodan vetäytymällä Ukrainasta”
Tuosta voi olla toistakin mieltä. Viittaan tässä jo yli vuoden seuraamaani Daniil Orainin ”1420” katuhaastattelusarjaan, jossa pääosin Moskovan ja Pietarin sekä muutamien muidenkin suurempien kaupunkien kansalaisia haastatellaan liittyen Ukrainan sotaan. Toki haastatteluita on myös tehty oblastien syrjäkylilläkin.
Karkeasti noin puolet haastateltavista allekirjoittaa melko kritiikittömästi Putinin ”Erikoisoperaation”. Näin ajattelevien haastateltavien käsitykset Lännestä, USA:sta ja Natosta ovat hyvinkin samansuuntaiset kuin mitä olemme videoklippejä Venäjän valtion ylläpitämistä probaganda-keskusteluohjelmissa nähneet. Länsi on kuulemma mm. kateellinen Venäjälle sen rikkauksista ja menestyksestä ja sotilaallisesta vahvuudesta. Länsi myös kuulemma monen kansalaisen mielestä valmistautuu hyökkäämään Venäjälle, joten Ukrainan erikoisoperaatiossa on kyse Venäjän puolustamisesta.
ks. https://www.youtube.com/@1420channel
Ilmoita asiaton viesti
Markku
Olet tuossa kommentissasi tietenkin tietyllä tavalla oikeassa. Itse seuraan enimmäkseen Levada-keskuksen mielipidetutkimuksia. Siellä tulee myös esiin tuo sinun näkökohtasi.
Itse jakaisin tämän asian kahteen osaan näin:
1) Kremlin jo pitkän ajan ylläpitämään USA:n ja lännenvastaiseen propagandaan ”uskovat”. Se uppoaa hyvin varsinkin vanhempaan väkeen, jolla on ikävä Neuvostoliittoa.. Tätä mielipidettä toitottamalla pitää myös läheisensä ”turvassa”…
2) Varsinaiseen Ukrainan sotaan kielteisesti suhtautuvat, jotka tunnetusta syystä eivät pidä tästä isompaa meteliä. Tästä puhutaan vain tuttavien ja perheen kesken ns. keittiönpöytäkeskusteluissa.
Pitää muistaa, että Venäjä on tässä siirtynyt takaisin Stalinin aikaan…
Venäjällä muutaman vuoden asuneena ja kieltä osaavana uskon, että 2) on kuitenkin todellisuudessa Venäjän enemmistö.
Ilmoita asiaton viesti
”Valitettavasti Ukraina ei ole kyennyt kuluvana kesänä merkittäviin sotatoimiin. Läntiset opit aselajien yhteisoperaatioista ovat mitä ilmeisimmin kaatuneet sotilaiden osaamisvajeeseen. Riittävää perustaa ei olla kyetty rakentamaan muutamien kuukausien tai viikkojen harjoittelulla. Vastahyökkäyksen alkuvaiheen tappiot pakottivatkin Ukrainan sodanjohdon arvioimaan uudelleen joukkojensa käyttöperiaatteita.”
Avoimin tiedoin tätä osiota on hiukan hankala arvioida. Emme tiedä kuinka paljon Venäjän joukot ovat kuluneet verrattuna Ukrainan joukkoihin. Voi olla että ennen syksyn loskakautta näemme jotain isompia liikkeitä, tai sitten emme
Sinänsähän jotain lännen sotaretken 1940 tai USA:n Bagdadin marssin 2003 tapaista operaatiota taisivat odotella lähinnä sosiaalisen median hyväuskoiset höpsöt. Kenelle tahansa on ollut selvää että sota voi jatkua pitkään Iranin-Irakin sodan tapaan. Eskalaation ja suursodan pelon vuoksi aseapua on viivytelty tarpeettoman kauan, ilma- ja merivoimien kaluston antamiselle ei edelleenkään ole konkreettista aikataulua.
Euroopalle aseavun antaminen Ukrainalle on mitätön taloudellinen ponnistus. Suomen ihan hyvän kokoinen aseapu on vuositasolla samaa luokkaa kuin perustoimeentulotuen osuus valtion budjettitasolla.
Sinänsä Euroopan puolustusta täytyy tehostaa maltillisella tasolla (2-3% BKT:sta), mutta on kovin hankalaa nähdä suursodan syttyvän. Se vaatisi eri tason suurvaltatoimijaa kuin Venäjän. Hyvin rakennetulla pelotteella voimme työntää uhkaa kauemmaksi.
Venäjä ei voi myöskään kykene olemaan Kiinan potentiaalinen tehokas liittolainen samassa mitassa kuin vaikkapa Mussolinin sotakone oli Saksalle 1939-1943. Mussolinin Italiahan kykeni valtaamaan esimerkiksi Etiopian ja Albanian ja aiheuttamaan merkittäviä pulmia Iso-Britannialle 1940-1941.
Kaiken kaikkiaan Euroopan haaste on paljon pienempi kuin vaikkapa kylmän sodan alkuvaiheessa kun Neuvostoliittoa johti Stalin ja Korean sodan pelättiin laajentuvan maailmansodaksi. Pienempäänkin haasteeseen pitää toki tarttua ja hoitaa se asiallisesti. Ennen kaikkea ukrainalaisille kyse ei ole teoreettisesta uhasta vaan aseavun tarve on jatkuva ja kasvava.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä nyt muista sanojaa, mutta päällystön kykyä synergiaan on pidetty heikkona.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Putinin Venäjän sotakoneiston teho ei ole verrattavissa edes Mussolinin Italian sotakoneiston tehoon vaan sen suorituskyky on ollut tähän mennessä vaatimattomampaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Japanikin petti, ei hyökännyt Siperiaan ja pakottanut kahden rintaman sotaan
Ilmoita asiaton viesti
Raustia toteaa: ” Suomen ihan hyvän kokoinen aseapu on vuositasolla samaa luokkaa kuin perustoimeentulotuen osuus valtion budjettitasolla.”
Jos noin on, on köyhää kyllä hakataan liiaksi Suomessa. Satojen metrien leipäjonoissa on tavallista Suomen miestä ja naista… ja rahaa pumpataan ulkomaille.
– kait sen vuoksi että Suomen eliitti voisi ostaa hetken kuvitelmaa EU- ja Nato -rälssin kansssa kysymällä: ”minne voin maksaa”?
Ilmoita asiaton viesti
Voimme verrata summaa (660mE) myös vaikka Suomen vuotuisiin puolustusmenoihin (noin 1/10 vuotuisista puolustusmenoista), Oulun kaupungin budjettiin (hieman pienempi) tai oman asunnon myyntivoiton verovapauteen (noin puolet). Tuki Ukrainalle on investointi Suomen turvalliseen tulevaisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Tavalliset köyhät, Suomen miehet ja naiset, seisovat leipäjonossa. Perustulolla eläminen tekee tiukkaa.
Perustulo = kyettäisiin siis kaksinkertaistamaan jos Ukrainan avustamisen sijasta kotimaan köyhiä, omia kansalaisiamme, autettaisiin vastaavalla rahamäärällä.
Kansalaisaloitteen paikkka?
Ilmoita asiaton viesti
Itänaapurissa ”erikoisoperaatio” on muuttumassa ”toiseksi isänmaalliseksi sodaksi.” Tästä ei hyvää seuraa. Mitä enemmän siellä lyödään ”vettä kiukaaseen”, sitä suuremmaksi tulee vaara sodan eskaloitumisesta. Itänaapurissa opposition tukahduttaminen ja yksipuolinen tiedonvälitys ruokkivat tätä kehitystä, joka voi asteittain laajentua suursodaksi.
Tätä vahvistaa myös se, että itänaapurissa ihmisarvolla on eri merkitystä kuin mitä länsimaissa on totuttu pitämään.
Katsoin toukokuussa 2018 tv:stä Marko Lönnqvistin erinomaisen ohjelman ”Ulkolinja – Venäjä 100 vuotta myöhemmin”.
Ohjelmassa haastatellaan professori Aleksandr Duginia, jota pidetään myös yleisesti Putinin pääideologina. Hän antaa ymmärtää, että ”on täysin mahdollista, että ihmisellä kollektiivin jäsenenä ei itse asiassa pidäkään olla mitään oikeuksia.” Hänen mukaansa kaikki oikeudet on oltava diktaattorilla.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/27/ulkolinja-venaja-100-vuotta-myohemmin
Ilmoita asiaton viesti
Tällaisia groteskeja, Venäjällä yhä esiintyviä ajattelumalleja (yhdessä itsevaltiuden kanssa,) verrattuna Länsi-Eurooppaan, – joku on johtanut kauemmaksi Venäjän historiaan, johon ei kuulunut renesanssia eikä uskonpuhdistusta.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Venäjä voittaa nykyisen sodan, voidaan todeta että Aleksandr Dugin on aivan oikeassa ja samoin Vladimir.
Voittaja on aina oikeassa ja saa sotakorvaukset hävinneiltä.
Ilmoita asiaton viesti
Väittäisin Venäjän olevan jumissa Ukrainassa vielä vuosia – tai paremminkin vuosikymmeniä.
Kumpikaan tuskin pystyy meneillään olevan sodan aikana merkittäviin voittoihin, ja nykytila on erittäin kaukana kummankaan tavoitteista. Niinpä Venäjä joskus vuosien päästä tekee -taas kerran- jäätyneen konfliktin, mutta Ukrainan sotilaallisen voiman vuoksi joutuu jättämään hyvin suuren sotilaallisen läsnäolon estääkseen Ukrainaa valtaamasta alueitaan takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Logisesti ajatellen asia on juuri niin kuin kirjoitit,,,Mutta oikeassa elämässä mikään ei mene niin kuin on suunniteltu, vaan tulee tehtyä virhe ja virhe saattaa muuttaa sodankulun ratkaisevasti. Uskon vakaasti että jomikumpi sodan osapuolista tekee ratkaisevan virheen ja sotaonni kääntyy.
Ilmoita asiaton viesti
Ajatellut samaan tapaan peruskuviosta, vaikka osaisin kertoa siitä eri tavoin.
WW2 oli Venäjän osalta petraamista, ja koski osuutta Suomessa, kuin suhteessa natsi-saksaan. Käyttivät niitä voimavaroja, joita se maa mahdollistaa, muita enemmän.
Mannerheim yllätettiin vähän housut kintuissa, vaikka muuten saattoi olla tiimeineen asiaheppu maata puolustamassa.
Kun luin Aksel Airosta, mielikuvani Mannerheimin sodanjohdosta, oli vähän poikkeava virallista, muodollisuuksia ylittävä tavalla, jossa toimintapalettia tiivistään melkoisin vapauksin. Miten tosi… en tiedä, mutta ollakseen kokonaista, kärjen lujuus lienee tärkeää, mikä korostuu isojen kokonaisuuksien hallinnassa (Kiina,…).
Tiukka paikka kasaa viimein johdonkin, ja tällainen voi liittyä Venäjän voimavaroihin, jolloin haaste kasvaa, täältä päin.
Mitä ratkaisullisuuteen tulee… noista jäätiin osin avoimeksi. Tosi pahalta ei kuulostanut.
…
Mitä asioiden tiivistämisen tarpeeseen tulee… Venäjän voi toimivana kokonaisuutena ajatella hakevan tätä, ja suhteessa vähän suurempaan maailman kontekstiin.
Paine jota tuolla koetaan… on ollut paljon yhteistä kaikille, 1900 luvun jälkeen, jne. Venäjä nykytoimijana, voi olla out siitä vaiheesta, johon Länsi yltänyt, mutta joka Lännen on löydettävä, asioita unohtaneena.
Kommunismin on voinut sanoa pitävän osan hereillä, pois utopiasta. Näinkin perin. Ehkä ”keskusta” (Eurooppa) on tässä ollut se pahin nuukahtaja.
Ei tarkoita, että hätäratkaisu välttämättä on ollut hyvä, tällaista paikkaamaan (NATO). Jos hätälasku, ehkä välttämätön.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tämä puuduttavaa seurattavaa. Venäjä käy neuvotteluja, kuten ennenkin. Viivytelläkseen omien rivien kokokoomiseksi seuraavaa hyökkäysoperaatiota varten. Länsi elää unelmassa, että neuvottelut tuovat tuloksen ja Kiinakin ymmärtää valita oikean puolen ja sota katoaa kokonaan. Miten noin utopistinen unelma voi elää niin vahvana.
Ei sodat katoa samalla tavalla, kuin neuvoteltaisiin Brysselissä huippukokouksessa rahoituskehyksessä melkein samaa mieltä olevien kanssa jokin siedettävä kompromissi. Tämä sota ratkaistaan sotimalla, mutta ajatus on vastenmielinen hyväksyä.
Samaan aikaan, kun länsimaissa laarinpohjat jo näkyvät, Kiina ei luovuta omia aseitaan Venäjälle, vaan odottaa länsimaiden asevarastojen tyhjenevän kokonaan. Sitten tulee oma aika.
Ilmoita asiaton viesti
Putinin pelipöydällä kaikki on alisteista suurstrategialle. Lännessä kuvitellaan taktisten tapahtumien olevan suurstrategia.
Ilmoita asiaton viesti
Ohhoh.
Ilmoita asiaton viesti
Onko lännessä jo sisäistetty mikä on sodan lopullinen päämäärä ja toimitaan sen ehdoilla tarpeiden mukaisesti. En ole havainnut johdonmukaisuutta, kuin tavoitteettomuudessa ja unelmahöttöilyssä. Venäjä tämän ponnettomuuden jatkumista ruokkii systemaattisesti informaatiovuodoin ja perinteisin muin toimin.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän Länsikin ole täynnään suurstrategioita, ja aivan kauttaaltaan meneviä tasoja koskien.
Venäjä voi olla kyseenalaistettu… mutta tuskin ihan tällaisilla pointeilla.
Voit runnoa läpi kulmikasta, ja tälle voidaan omistautua,… mutta tämä menee Venäjän eduksi, ja etua täällä, ei välttämättä ilmene.
Karman laki voi joskus toteutua hyvin nopeasti, ja simppelisti.
Ilmoita asiaton viesti
On täynnä. Sen havaitsee teoissa. Mitä nopeammin sota-ongelma katoaa työpöydältä, sen parempi itselle, ajatellaan poliitikkojen työpöydän ääressä. Sen eteen länsi on valmis tekemään kaiken mahdollisen omat kasvot säilyttäen. Jälkipolvethan sen häpeän joutuvat myöhemmin kantamaan.
Nato on parasta, mitä Venäjä voi toivoa. Yksikin jäsenmaa voi estää muilta mailta riittävän avun antamisen. Yksittäiset maa blokkaavat avun antamisen myös niin, että kieltävät muilta mailta aseiden viennin Ukrainaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä tietenkään voi. Heikki on nyt vain yllättävästi saanut päähänsä ymmärtää Naton toiminnan mahdollisimman perusteellisesti väärin. Itse olen hieman yllättynyt tästä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin johdonmukaista sota Lännelle on, sillä sodan päämäärähän on sota. Mahdollisimman pitkäkestoinen kuten esim. Afganistanissa oli, missä Suomikin hävisi ”sisällissodassa” , mutta eipä se ketään hävetä. Sotaelinkeinon lisäksi myös Israel toivoo sotaa, sillä Venäjä on sen vihollisten tukija. Suomi myös halusi sotaa ja tuomitsi ennen Venäjän hyökkäystä voimalla kaikki puheet rauhasta. USAn pres Eisenhower (oikeistolainen) varoitti jäähyväispuheessaan sotateollisesta kompleksista, minkä vallassa nyt olemme ja olemme olleet jo jonkin aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä nuukahti Lännen suhteen, Gorbatsovin aikoihin. Gorban ajatus paremmasta tietysti hyvä, muttei niin vietynä mahdollinen.
Tilannetta paikkaa nyt mr Putin.
Nuukahtaneisuus ei koske vain Eurooppaa, vaan myös Venäjää siinä, millä tavoin on ollut valveutunut oman maan tilannetta ajatellen, Lännen ympäröimänä, omassa vaikeassa S-kulun jälkeisessä vaiheessa.
”Aika vähän sekavaltahan tämä näyttää.”
Että edes jälkiviisautena jotain sopivaa koontaa. Pitäs ehkä vielä hiukan odotella, ettei tällainen ala liikoja häiritsemään.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ihmettä? Eikö länsimaissa tosiaan pystytä valmistamaan enää yhtään aseita tai ammuksiakaan, kun ”laarinpohjat jo näkyvät”? Kuinka me niin surkeita ihmisiä ollenkaan pystymme olemaan? Ja samaan aikaan mahtavan Venäjän suurenmoinen aseteollisuus vain paisuu ja puksuttaa menemään. Joten kohtahan tässä on jo kaikki menetetty, ja mahtava Venäjä haastaa kohta koko Naton, ja loppupeleissä valloittelee vaikka koko maailman itselleen.
Mistä me tämmöisiä ihmeellisiä ajatuksia pystymmekään kehittelemään pieniin, pessimistisiin mieliimme?
Ilmoita asiaton viesti
”Eikö länsimaissa tosiaan pystytä valmistamaan enää yhtään aseita tai ammuksiakaan”
Voi hyvänen aika sentään. Oletko tosiaan niin sokea, ettet pysty näkemään ettei Ukraina saa tarvitsemiaan aseita tarpeeksi ja ajoissa. Ei kyetä valmistamaan. Jos teollisuus sanoo, ettei tilauksia tule, niin sitten on niin. Ei asevalmistajat varastoihin valmista aseita, vaan tehtyjen tilausten mukaan. Ei ole olemassa kuluttajamarkkinoita. Ei ole myöskään olemassa tuotantolinjoja, jos tilauksia alkaisi tulemaan.
Mantra ”Ukraina ei saa hävitä” tarkoittaa sitä, että Ukrainan annetaan hävitä. Jos Ukrainan ei annettaisi hävitä, koko hokema olisi tarpeeton.
Ilmoita asiaton viesti
Lännessä on aseita riittämiin, etenkin ilma- ja merivoimien kalustoa mutta niitä on annettu hitaasti eskalaation pelossa. Tämän vuoksi tykistön merkitys on ylipainottunut ja ammuksissa oli tilapäisiä toimitusvaikeuksia. Aivan samalla tavalla ilmatorjunnan kanssa on ollut hankaluuksia kun hävittäjäkalustoa ei ole haluttu toimittaa, hävittäjäthän voisivat hoitaa vähintään merkittävän osan Ukrainan ilmapuolustuksesta.
Merivoimien kaluston puute taas estää avaamasta Ukrainan merikauppaa täysimääräisesti mikä kuristaa Ukrainan taloutta.
Voi vaan toivoa, että asenne muuttuisi. Kalustoa annettavaksi on enemmän kuin riittävästi. Koulutuksessa vaan toki menee aikaa, sitä enemmän mitä enemmän viivytellään.
Ilmoita asiaton viesti
Viimme sodassa kerättiin jo vihkisormukset aseiden hankkimiseksi puhumattakaan muusta metallista. Ei ne kontstit koskaan lopu ja aina keksitään uusia.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, olemmeko nähneet luotettavia tai edes suuntaa antavia tuotantolukuja toisaalta Venäjän puolelta ja toisaalta Lännen puolelta. Sen tiedämme, että Lännessä kapasiteettia on, kunhan vain hallinnot antavat teollisuudelle sitovat tilaukset niin, että ne voivat tilauksilla kattaa tarvittavat investoinnit.
Lännessä on käytössä mm. melkoinen teollisuusrobottikapasiteetti
, joka voidaan valjastaa sotatarviketuotantoon. USA:llahan on myös pitkät perinteet siitä, kuinka massiivinen sotatarviketuotanto polkaistaan pystyyn muutamassa vuodessa. Siitä myös Neuvostoliitto sai nauttia toisen maailmansodan aikana, ks. Lend Lease.
Lännen tuki Ukrainalle ei ole kiinni rahasta eikä tuotantokapasiteetista, vaan poliittisesta päätöksenteosta.
Ilmoita asiaton viesti
Aikoinaan kävi kaupaksi intiaaneille niin aseet kuin viinakin.
Ei kai tosi ihme, jos jatketaan samalla tapaa, tätä lypsämistä. Reaaliteetit painaa, vaikka osan realiteeteista, viisi tai virsi veisataan.
Suomikin voisi hyötyä jotain Venäjän aseistamisesta… etenkin jos joutuisi hankkimaan tuloja jatkossa, Venäjää vastaan käymässä sodassa. Näissä on käännepuolensa, ja mahdollisuutensa.
Ilmoita asiaton viesti
Sodat loppuu vain sotimalla. Venäjän porukka, se oppositio ja siihen tulevaisuudeessa liittyvät tietävät kyllä, kuinka hölmöjä Putinin jengi on. Se onkin toinen tarina, mutta yhtä kaikki. Nyt pitäisi saada samanlainen liike aikaan, kuten ilmastoasioissa ja lähdettäisiin Afrikkaan hommiin.
Ilmoita asiaton viesti
Pakotteet ovat purreet, kaasun ja öljyn myynnistä saadut tulot ovat pudonneet puoleen. Putkikaasuun myynti vähenee koko ajan. Kun Venäjä yritti nostaa öljyn hintaa, Intia siirtyi Irakin asiakkaaksi.
Inflaatio on alkanut laukkaamaan, Venäjän mediassa on jatkuvasti uutisia hintojen noususta. Hinnan nousut ovat luokkaa 10-35%. Venäjällä ei enää julkaista tilastoja, vaan asioiden heikko tola pyritään salaamaan.
Rupla heikkenee koko ajan. Kaikki menee tasaisesti päin helvettiä.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän oma autoteollisuus alkaa olemaan Neuvostotasoa. Autoista puuttuu varusteita, jotka vielä hetki sitten olivat venäläisille arkipäivää. Välillä on myyty vain mustia ladoja, nyt uusin villitys on toimittaa autoliikkeisiin autoja, joissa ei ole kaikkia osia, esimerkiksi oven kahvat voivat puuttua.
Vuoden kahden ensimmäisen kuukauden budjettiyvaje oli suurempi, kuin mitä oli arvioitu koko vuodeksi.
Yrityksille määrätä jatkuvasti uusia maksuja ja veroja ja samaan aikaan yritetään kahlita hintoja.
Keski-ikäiset ja heitä nuoremmat venäläiset eivät ole kokeneet neuvostotodellisuutta, joten sen kohtaaminen tulee olemaan aikamoinen isku.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliiton aikana kansalaisilla oli periaattessa ruplia, mutta ei ollut mitään ostettavaa. Voi olla, että heillä oli ruplia juuri siitä syystä, ettei niillä voinut oikein ostaa mitään.
Nyt Kiina on valmis toimittamaan heille tavaraa, mutta onko venäläisillä tulevaisuudessa varaa ostaa mitään, kun ruplat menevät sotimiseen?
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjä on tilaisuuden tullen valmis laajentamaan sotatoimia tärkeinä pitämissään suunnissa”. Eli ”perustellusti voidaan väittää suursodan kolkuttelevan monien itäisen Euroopan kansojen ovenpieliä”.
Vähän minulta ainakin puuttuu ymmärrys siitä, miten näin pystyy tosissaan kukaan ajattelemaan.
Kas kun todellisuudessa Venäjä on (Reutersin tieto Venäjän hallinnon omaan dokumenttiin perustuen, HS 5.8.2023) käyttämässä tänä vuonna sotilasmenoihinsa jo 37 prosenttia kaikista valtion menoista. (Se on jo enemmän kuin Ukraina viime vuonna (33,5%), mutta edelleen vähemmän kuin Ukraina tänä vuonna (yli 50%). Plus siihen länsimaiden apu, joka on jo nostanut Ukrainan sotilasmenot Venäjän edelle!
En jaksa jankuttaa enää enempää numeroista, mutta kannattaisi ymmärtää, että Venäjänkin resurssit ovat kovin rajalliset, ja Ukrainan sotanäyttämölläkin Venäjä on määrällisesti selkeän alivoimainen. Näkyyhän se jo siitä (tai ainakin luulisi näkyvän), että viimeisen vuoden mittaan maa on saanut murskaavalla armeijallaan vallatuksi enää parin pikkukaupungin (Soledar ja Bahmut) savuavat rauniot, eikä sitten mitään muuta. Ja nyt se sitten kuitenkin suunnittelee jo oikein ”suursodan” aloittamista?
Itse olen suunnitellut huolestuvani vasta siinä käsittämättömän ihmeellisessä tilanteessa, että Venäjä toteuttaa jotenkin aivan ihmeellisen ylläripyllärin ja muuttuu lähitulevaisuudessa uudeksi Neuvostoliitoksi ja alkaa sitten ihan yksinään haastaa vaikka koko Natoa ja vaikkas mitä.
Vähän kuitenkin arvelen, että odottavan aika käy erittäin pitkäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla on kova luotto Kremlin kammioista Reutersin toimittajalle vuodettuihin papereihin. En ole luottanut Reutersin Venäjä-uutisointiin enää sen jälkeen, kun Syyrian sota alkoi.
Ilmoita asiaton viesti
”…Venäjänkin resurssit ovat kovin rajalliset, ja Ukrainan sotanäyttämölläkin Venäjä on määrällisesti selkeän alivoimainen.”
Kyllä. Teoriassahan Venäjä on sodan vahvempi osapuoli kun maalla on yli kolminkertainen väestö ja kahdeksankertainen bkt. Käytännössä ero tulee siinä että Ukraina pystyy mobilisoimaan paljon enemmän omia resurssejaan suositussa puolustussodassa kun Venäjä epäsuositussa hyökkäyssodassa. Lisäksi länsivaltain tuki joka on suurempi kuin mitä Venäjä kykenee unissaankaan käyttämään sodankäyntiin.
Venäjän sotilasmenojen bkt-osuus on 5% luokkaa, paljon pienempi kuin vaikkapa USA:lla Korean ja Vietnamin sodan aikoihin tai Ranskalla Algerian sodan aikoihin. Voi olla että Putin haluaisi käyttää enemmänkin, mutta kykeneekö? Tuskin. Siinäkin kisassa Venäjä jäisi loppujen lopuksi vain toiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tässä nyt oli aiemmin jo Italiasta ja Mussolinistakin puhetta, niin kirjattakoon vaikka tähän väliin Näsijärven rannassa kehittelemäni ajatus, hetkeä ennen auringonpistosta:
– Putinin Venäjän nyt kohtapiakkoin aloittama kolmas maailmansota olisi vähän sama, kuin jos Mussolinin Italia olisi aloittanut yksinään toisen maailmansodan. Kaikki varmaan ymmärrämme oikein hyvin (tai sitten ehkä ei), ettei siitä olisi mitenkään voinut tulla lasta eikä kakkaa.
Varsinkin kun armeijan pääosat olivat jo kiinni Italian Somalimaassa, Eritreassa, Abessiiniassa, Libyassa ja Albaniassa. Josta jälkimmäisestä käsin aloitettu hieno hyökkäyssota Kreikkaan oli sekin jo menossa kauniisti sanoen päin Helvi-tätiä.
Mutta: vain Venäjään pitää meidän uskoman kuin vuoreen. Sen ehtymättömiin voimavaroihin, ”mittaamattomiin luonnonvaroihin” ja kaikille kärsimyksille ihailtavan immuuniin, pakahduttavan uljasta uhrivalmiutta uhkuvaan kansaan.
Voi meitä ja meidän loputonta hömelyyttämme. No, kohta 80 vuotta loputonta itänaapurimme suuruuden ja mahtavuuden propagointia on varmaan aika väistämättäkin tehnyt tehtävänsä. Jumaluskokin voi mielistämme hiipua, mutta uskomme Venäjän mahtavuuteen ilmeisesti paljon, paljon hitaammin…
Ilmoita asiaton viesti
Jos diktaattoreilla olisi mitään kunniaa niin nähdäkseni Mussolini voisi kokea kunniaansa loukatun tullessaan verratuksi Putiniin.
Mussolinin hirvittävä, tehoton fasistinen diktatuuri sai sentään mm. kuivatuksi Pontiset suot, rakensi Autostradoja ja kehitti (tehottomasti, mutta kuitenkin) Italian teollisuutta asteelle jonka pohjalta Italian nousu teollisuusmaaksi pystyi lähtemään käyntiin toisen maailmansodan tuhojen jälkeen. Teollisuustuotteista vaikkapa Fiatin tai Lancian autot ja Ansaldon laivat olivat kelpo tuotteita aikanaan. Vuoden 1938 Italian BKT oli noin kuudesosa USA:n vastaavasta.
Fasismi oli myös (järjettömästi) maailmanlaajuista ihailua herättänyt ideologia. Vuonna 1939 Mussolinin sotavoimat olivat onnistuneet valloittamaan kuitenkin edes Etiopian ja Albanian sekä olivat mukana kääntämässä Espanjan sisällissodan falangistien voitoksi.
Mitä Putin on saanut aikaiseksi tähän verrattuna?
Ilmoita asiaton viesti
Missään tapauksessa emme saa unohtaa myöskään sitä, että juuri Mussolini sai myös Italian JUNAT kulkemaan ajallaan. Juttu, jota ainakin suuri osa Italian varttuneemmasta väestä jaksoi taivastella vuosikymmeniä. (Ei toimi sekään enää. Muistikuva Roomasta joskus takavuosilta: loputtomiin toistunut kuulutus päärautatieasemalla: ”Il Treno e rittardo”. Eli juna oli niinku ”retarded child” eli jälkeenjäänyt. Tuli tietysti lopulta, mutta pari tuntia myöhässä…)
Mitä tulee sotamenestyksiin, niin annetaan nyt pikkuisen kunniaa gospodin Putinillekin Mussoliniin verrattuna. Nimittäin jos verrataan Ukrainan sotatapahtumia Italian touhuihin, niin: Ranskaa vastaan edettiin Savoijin-Nizzan suunnilla muutama kilometri, hyökkäys Egyptiin eteni noin 90 km, kunnes leiriydyttiin Sidi Barraniin, odottelemaan… jotakin? No, ehkä sitä Erwin Rommelia, jonka Adolf-setä sitten lähettikin hätiin. Koko Italian Itä-Afrikan imperium antautui myöhemmin (jo 1941) kymmenkertaiselle brittialivoimalle, kun ei sotiminen jaksanut kiinnostaa ei sitten ei niin pätkääkään.
Putinin joukot sentään etenivat tuossa puolitoista vuotta sitten ihan hulppeastikin pidemmälle. Kunnes kävi ilmi, että vastaanottavalla osapuolella ei ollutkaan käsissään kukkasia vaan panssarintorjuntaohjuksia. Ja vasta sitten alkoivat mennä operaatiot pyllylleen.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä tulee sotamenestyksiin, niin annetaan nyt pikkuisen kunniaa gospodin Putinillekin Mussoliniin verrattuna. ”
Putinin, Mussolinin, Saddam Husseinin, Conrad von Hötzendorfin, Nikolai II:n ja muiden suurenmoisten sotapäällikköjen vertailu on toki hankalaa kun pitää yrittää siivilöidä isosta tauhkasta kultaa.
Tämä toki menee asian sivuun… Toisin kuin Putinilla, Mussolinilla oli sentään asevoimissaan jotain ylpeyden aiheita.
Mussolinin merivoimat, Regia Marina, oli melko laadukas ja onnistui tuottamaan Britannian Royal Navylle useita tappioita, (upotuksina 6 risteilijää, 17 hävittäjää, 19 sukellusvenettä…) Useat alukset olivat hyvin tehtyjä ja palvelivat vuosikymmeniä sodan jälkeenkin esimerkiksi Ranskan ja sodanjälkeisen Italian laivastoissa.
Regia Marinan erikoisyksikkö ”X MAS” (joka ei tarkoita siis joulua) oli ehkä toisen maailmansodan erikoisjoukoista kaikkein tehokkain.
Ilmoita asiaton viesti
”Vastahyökkäyksen alkuvaiheen tappiot pakottivatkin Ukrainan sodanjohdon arvioimaan uudelleen joukkojensa käyttöperiaatteita.”
Eikö lännen parhaat sodankäynnin asiantuntijat voisi konsultoida Ukrainan sodanjohtoa ilman, että se katsottaisiin liittymiseksi sodan osapuoleksi? Koulutetaanhan alemman tason sotilaitakin lännessä.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitan kyllä konsultointia ”pääesikunnassa” reaaliaikaisesti, suunnitelmien tekemisessä ja tilanteiden arvioinnissa.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä minä juuri kysyin, tarkoittaisiko se että olisi sodan osapuoli?
Ilmoita asiaton viesti
Näin Venäjä väittää jo nyt olevan. Ukrainalaiset vain toteuttavat länsimaisten asiantuntijoiden määräyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei konsultti koskaan tee päätöksiä asiakkaan puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla CIA, joka tekee johtopäätökset Zelenskyn suhteen jossain vaiheessa.
Saddam oli hyödyllinen 1980-luvulla ja hirtettiin kun mies oli hyödytön eikä tajunnut antaa maansa öljyjä jenkeille. Erdogan oli USAn hyödyllinen idiootti Syyrian sodassa ja tilanteen muututtua hänestä yritettiin päästä eroon jenkkien tukeman armeijan valkankaappaushankkeella. Kansa meni tankkien eteen ja esti homman.
Seuraavassa CIA sisäpiiriläinen Larry Johnsson näkee Zelenskyn olevan kohta samaa sekajätettä joka joutaa jenkkien silppuriin.
https://youtu.be/NwQtwiPw15E
Afrikka saattaa olla seuraava areena.
Ilmoita asiaton viesti
Matti, Länsi toimittaa Ukrainalle tiedustelutietoa, kumma ellei myös tarkoittamaasi reaaliaikaista konsultointia.
Ukrainan asevoimat vain eivät luultavasti vielä pysty toimimaan tavalla, joka olisi tämän päivän läntisten sotaoppien mukaista. Puuttunee sekä siihen tarvittavaa sotamateriaalia että koulutusta ja harjoitusta.
Katsotaanpa, miten ensi vuonna alkaa vaikuttaa F-16 -hävittäjien käyttöön saaminen, kun ukrainalaiset pilotit ja lentotekninen henkilöstö ovat saaneet siihen riittävän koulutuksen ja koneet aseineen on saatu tukikohtiinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Matti, läntiset opit perustuvat:
1. Tomahawkeilla tuhotaan perusteellisesti mm. vihollisen ilmatorjunta;
2. Ilmahyökkäyksillä (ilmasta maahan) tuhotaan esikuntia, viestikeskuksia, asevarastoja, jne.
3. Suuri panssarihyökkäys taisteluhelikoptereiden, rynnäkkökoneiden, tykistön, raskaiden raketinheittimien, jne. tukemana.
Ukrainalla ei yksinkertaisesti ole resursseja sellaiseen hyökkäykseen. Vieläkään USA ei ole antanut Ukrainalle mm.:
– ATACMS-ohjuksia HIMARSeihin;
– Abrams-panssarivaunuja;
– F-16 hävittäjiä laajalla asevalikoimalla.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan niin, resursseja ei ole ja syykin lienee se, että USA pelkää sodan eskaloituvan ja taktisia ydinaseita.
Ilmoita asiaton viesti
En voi tietää mitä Biden ajattelee – mutta näyttää siltä, että Biden ei halua Venäjän häviävän Ukrainan sotaa.
Ilmoita asiaton viesti
Biden on toimittanut aseita ja apua enemmän kuin muut maat yhteensä. Trump on taas todennut ettei olisi toimittanut mitään vaan olisi jättänyt Ukrainan suoraan Putinin, hänen kaverinsa armoille.
Trump on jo sanonut että jos hänet valitaan presidentiksi jälleen on hänellä republikaaniäänestäjien täysi tuki katkaista kaikenlainen tuen anto Ukrainalle heti kun hänestä tulee presidentti ja Ukrainan hyväksyä näin ollen Putinin pakkorauhan ehdot.
Euroopassa ei NATO maiden tuki pelkästään riitä ilman Yhdysvaltoja. Sotahan on edelleen vasta alussa ja Putin pelaa aikaa odottaen kaverinsa Trumpin apua hänelle.
Veikkaampa vielä sitä että jos Ruotsia ei ole valittu vieläkään siihen mennessä NATOn täysjäseneksi tulee Trump estämään myös sen.
Sekä pitää muistaa että Venäjä toivoo tällä hetkellä että Yhdysvaltojen sisäiset erimielisyydet aiheuttaisi maassa sisällissodan ja tässä sytykkeenä on juuri Trump, VENÄJÄN paras ystävä.
Ilmoita asiaton viesti
Marco: ”Riittävä varautuminen edellyttänee myös mittavia taloudellisia lisäpanostuksia. Näille tärkeille priorisoinneille onkin löydettävä poliittista tilaa tässä vaarallisessa asetelmassa – Eurooppaa kun varjostavat parhaillaan uuden suursodan tummat pilvet.”
Oikein!
Ilmoita asiaton viesti
Marco, olet ensimmäinen joka asettaa tämän sodan sen oikeaan kontekstiin. Ensimmäinen joka ymmärtää historiasta jotain ja osaa verrata päivän tilannetta tilanteeseen ennen WWII.
Me voisimme aivan hyvin rinnastaa Joe Bidenin Neville Chamberlainiin joka sinisilmäisyyttään uskoi ja halusi uskoa Hitlerin puheisiin
Samoin Biden antoi Venäjälle käytännössä vapaat kädet Ukrainan suhteen sanoessaa loppusyksyllä ennen sotaa että USA ei puutu….
Esitän kysymyksen sinulle lopuksi:
Miksi Venäjä ei jatkanut Ukrainan valtaamista Donald Trumpin kaudella? Miksi Venäjä lopetti aggression ja ”jäädytti” konfliktin tuolloin, 2014?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä lopetti etenemisen vasta helmikuussa 2015. Miksi? Koska europäättäjät tarjosivat Venäjälle rauhansuunnitelmaa, missä sille tarjotaan NS2 Ukrainasta vetäytymistä vastaan. Suomi uskoi Venäjän hyväksyntään varmaankin 2022 asti, vaikka maalis-huhtikuussa 2015 oli jo nähtävissä, ettei Venäjä tule kunnioittamaan sopimusta.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Aivan samoin kuin ennen WWII.
Oli nähtävissä mutta ei tehty mitään.
Kun Donald Trump valittiin 2017 niin Venäjä hautasi suunnitelmansa parempia aikoja odotellen.
Ja ne tulivat kun Sleepy Joe valittiin. Sleepy Joe joka oli jo ennen valintaansa antanut vapaat kädet Venäjälle.
Se mitä ja mihin Suomi uskoi tai oli uskomatta on täysin toisarvoista tai vailla merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Suunnitelmissa oli että Trump ei varusta Ukrainaan vaan jopa lopettaa NATOn.
Joen päästyä valtaan Putin totesi että jos hän suurvenäjän haluaa elinaikanaan, operaatio on tehtävä 2022.
Ilmoita asiaton viesti
Missä tuommoisia suunnitelmia oli?
Mistä keksit?
Ilmoita asiaton viesti
On sillä merkitystä. Niinistö alkoi konsultiksi, välipuhemieheksi ja Venäjän vaikuttaja-agentiksi. Sai paistatella kv-julkisuudessa merkittävänä valtionpäämiehenä ja vaalikansa oli hurmoksissa. Ei Fortum Uniper-virheinvestointia vahingossa tehnyt.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä vaalikansa? Suomalaiset? Mitä merkitystä suomalaisella vaalikarjalla on maailmanpolitiikassa?
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä Trump oli Putininkin näkövinkkelistä liian arvaamaton toimija. Ei siis ollut varmuutta, miten USA vastaisi aggression jatkamiseen. Tämä on luonnollisesti vain yksi olettama muiden joukossa.
Ilmoita asiaton viesti
Saattoi hyvinkin olla. Ja mielestäni valtioidern päämiesten tai johdon ei edes pidä eikä saa olla ”ennalta arvattavissa”.
Silloinhan muut voivat suunnitella ja toteuttaa suunnitelmansa kun tietävät kuinka vastapuoli reagoi.
Ehkä juuri siksi Ukrainan sota ”keskeytyi” kun eiu ollut varmuutta kuka tulee Obaman jälkeen ja oli luultavaa että se voi olla Trump.
Kun selvisi että Trump ei pääse jatkokaudella, aloitettiin välittömästi hyökkäyksen valmistelu.
Kuka tänään esimerkiksi tietää kuinka Kiina reagoi tuleviin tapahtumiin? Kiinalaiset ovat todella ennalta arvaamattomia ja siksi Lännen on vaikea tehdä muuta kuin katsoa ja odottaa. (Milloin Kiina hyökkää Taivaniin.)
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä näkyy saavan esim rakettiensa piirilevyt kiinasta.
Lisäksi itäisten entisten neukkumaakuntien ostot esim Saksasta on jopa 20kertaiset sotaa edeltäneeseen aikaan verrattuna eli aika selkeästi toimivat välittäjinä.
Lienee syytä epäillä että Venäjä kykenee tuottamaan drone ja ohjuskalustoa noiden avulla aika vapaasti.
Luultavasti ovat saamassa myös panssarivaunukomponenttien tuotannon käyntiin kiinassa. Aiemminhan he käyttivät mm. ruotsalaisia laakereita.
”Länsi” on valitettavan aseeton. Tai on aseita, mutta niitä ei Ukrainaan toimiteta kuin ”tipotellen”. Esim USA on toimittanut alle 1% heillä olevista yli 1000kpl erästä patriot lavetteja/alustoja.
Rheinmetal rakentaa tehdasta Ukrainaan omine ilmapuolustuspattereineen, valmistumiseen mennee kait kuitenkin vuoden päivät.
Ukrainaan on rakenteilla myös Bayraktar tehdas ja ilmeisesti ovat alkaneet valmistaa myös thermobarisia raketteja kaappaamilleen TOS-1 laitteille jne.
Krimiltä kohti Melitopia johtavat sillat (rautatie+ maantiet 3kpl) on tällähetkellä poikki, mutta niiden pitämiseksi katkaistuina Ukraina tarvitsee lisää risteilyohjuksia.
Ukrainan vastahyökkäys on hidasta ilmeisestikin ennenkaikkea siksi että Venäjä kerkisi vahvasti linnoittaa ja valmistella puolustusasemat. Joka ikinen päivä on venäjän kalustotapiot Ukrainaa suuremmat, kuitenkin.
Toivon että miehistöä säästävä länsikalusto auttaa Ukrainan sotilaita säilyttämään motivaationsa.
Se mikä on positiivista on se ettei Venäjällä ole vuosikymmeneen rahkeita eskaloida sotaa NATO -alueelle.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin perustat tuon ”ruotsalaisia laakereita”?
SKF:llä, jos siihen viittaat on laakeritehtaita ympäri maailmaa. Katsoin Wikistä, 73:a maassa. Liiklevaihto noin 8 miljardia €
Sitten maailmassa on monia suuria laakerivalmistajia.
Ilmoita asiaton viesti
Vuoden takaiseen artikkeliin.
Sen perusteella T90 tankin laakerit ei olis hyllytavaraa.
Mutta en tiedä tarkempaa. Samaan aikaan väitettiin että Venäjän rautatiet ja panssarit kilpailevat samoista laakereista.
Se on aika yllättävää mitä paskalandioissa ei osata itse tehdä. Esim. enimmäisiin kuulakärkikyniin riittävän toleranssin olisi kiina saavuttanut vasta 2017, siihen asti olivat tuontitavaraa kiinalle.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa hyvin olla. Laakerit vain on voitu tehdä missäpäin maailma tahansa, SKF:n tehtailla.
Maailmassa on monia muita, aivan yhtä hyvänlaatuisia kuulalaakerivalmistajia.
Mitä kuulakärkikynään tulee niin se on jo yli 80 vuotta vanha keksintö. ( Valitettavasti se keksittiin. ) Vaikea ottaa tuota 2017 väitettä todesta. Voi tietenkin ollakin. En asiaa tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
sota etenee niinkuin on käsikirjoitettu,-ase/ihmiskauppiaat juhlii ja kaikenmaailman rauhanhössöttäjät on jätetty nurkkaan kuiskuttelemaan omia juorujaan,vielä on matkaa siihen että hard rain is gonna fall(dylan)
Ilmoita asiaton viesti
CIA ja politikot jotka omistavat aseyhtiöiden osakkeita ja lopuksi tietenkin tärkeimpänä ne keille on luvattu jälleenrakennusurakat esim. BlackRock etc.
Ilmoita asiaton viesti
Teit itse oman päätelmän ja hörötit siihen sitten päälle, fixua! 😃
Kyllä Venäjä on syyllinen ku on hyökännyt itsenäiseen valtioon ja kyllä siksi pakotteet ovat oikein, mutta eiköhän CIA:lla ole näpit jo pelissä mitä tapahtui Kiovassa 2014 olympialaisten aikaan ja tarina alkaa siitä..
Ilmoita asiaton viesti
Amerikkalaiset(Cia) järjesti Maidanin 2014 ja nyt kun tilanne kehkeytyi sodaksi niin Amerikan aseteollisuuden osakkeen omistajat hyötyvät ja sitten ne ketkä pääsevät jälleenrakentamaan.. Jos sotaa ei haluttais pitkittää niin ukrainalaisilla ois ollut aseet jo ajat sitten millä ryssät ois jo lähetetty kotiin..
Irakissa ei ollut joukkotuhoaseita mutta Saddam halus alkaa myydä öljyä euroilla ja Gaddafi halus perustaa African pankin niin tässä 2 syytä miksi Amerikka järjesti kaksi sotaa..
Ilmoita asiaton viesti
2014 jutun juju oli se että Kiovan uudet hallitsijat olisivat halunneet sanoa ryssien Sevastopolin vuokrasopimuksen irti ja siitähän koko soppa alkoi.. CIA!
Eivät rakennusyhtiöt ole syyllisiä vaan niitä ketkä nyt sitten tulee hyötymään, aseteollisuus hyötyy jo..
Osaatko sanoa miksi Ukrainalle ei ole annettu tarpeeksi aseita?
Vinkin annan amerikkalaiset eivät ole antaneet monellekkaan vientilupia ja saksalaiset oli aika hyvin ryssien talutusnuorasta..
Ja osaatko sanoa miksi niitä abc aseita ei löydetty Saddamilta kun meille amerikkalaiset ja englantilaiset sanoi niin?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, miksi brittien ja amerikkalaisten tiedustelu erehtyi abc aseista?
Ja muuta kysymystä:
1: Halusiko Saddam alkaa myydä öljyä vain euroilla?
2: Halusiko Gaddafi perustaa Adrican pankin?
Ilmoita asiaton viesti
Eli et loppupeleissä osannut muutakuin höröttää oman kirjoituksesi päälle että ryssiltä pitäisi poistaa pakotteet ja sanoa CIA on kestosyyllinen.. 👍
Ilmoita asiaton viesti
Siis sinä yritit tuoda asiasi esielle laittamalla minulle mielipiteen että ryssien pakotteet pitäisi purkaa ja nyt jo hourit minua ilmastonmuutoksen kiistäjäksi. 👌🤣
Minulle jäi nyt käsitys että en kovin älykkään ihmisen kanssa keskustellut.. ^^
Ilmoita asiaton viesti
Ollaan oltu suursodan kynnyksellä vuodesta 2014
Ilmoita asiaton viesti
Kun Venäjä hyökkäsi Tshetsheniaan (kahdesti), niin kukaan ei toimittanut aseita Tshetshenialle.
Niinpä Venäjä hyökkäsi Georgiaan 2008 ja taaskaan kukaan ei toimittanut aseita Georgialle.
Niinpä Venäjä hyökkäsi Ukrainan kimppuun 2014, eikä silläkään kertaa kukaan toimittanuta aseita Ukrainalle.
Niinpä Venäjä hyökkäsi taas Ukrainan kimppuun 24.2.2022, nyt sitten on toimitettu Ukrainalle aseita hitaasti ja vähän, joten sota jatkuu, jatkuu ja jatkuu. Ukrainalaisia siviilejä kuolee, raiskataan, kidutetaan, kyyditetään, jne.
Ilmoita asiaton viesti
Sinun mielestä Venäjälle?
Mutta sen verran pointtia että aseet ilman koulutettua ja puolustustahtoista miehistöä ovat turhia. Täydellinen taloussaarto kait olisi sivistyneempi keino.
Ilmoita asiaton viesti
Ensinnäkin on ilmoitettava että venäläisten pankkien, muiden yritysten ja oligarkkien kaikki omaisuus Venäjän ulkopuolella tullaan takavarikoimaan ja käyttämään Ukrainan aseistamiseen seuraavan 2 kk aikana ellei Venäjä vetäydy Ukrainasta. Toisekseen tämä uhkaus on pidettävä kaikissa Euroopan maissa. Venäläisten matkaiöu mm. Suomen kautta on lopetettava 100% syystä riippumatta. Kaksoiskansalaisten on valittava haluavatko he olla Venäjän kansalaisia vaiko jonkin muun maan. Venäjän agentit on karkoitettava EU alueelta. EUn on tehtävä sanktiot Venäjää avustaville maille. Siinä ens alkuun.
Ilmoita asiaton viesti
Taloudellisten lisäpanostusten pitää kohdistua kolmeen asiaan
1. Kaikkien sodan johtotasojen kouluttamiseen ja sieltä todellisten johtajakykyjen löytämiseen ja panemiseen ne sinne missä ne parhaiten saa aikaan tulosta – luokkaa kenraali Raappana ja Ilomantsin kaksoismotti
2. Periaatteeseen – että jokainen täysjärkinen 19-60 vuotias osaa ampua ja toimia juoksuhaudassa ja tuntee jalkaväen käskyjä ja liikemuotoja sekä kannettavia panssariaseita
3. Paikallispuolustuksen harjoittamiseen että joka kohtaan kunnassa löytyy valmiiksi harkittu puolustusratkaisu
Ilmoita asiaton viesti
Marco Krogars näkee sen, mitä muut eivät halua tai kykene näkemään, Hänen kirjoituksensa kannattaa lukea ajatuksella ja tarkkaan.
Ilmoita asiaton viesti